Leah Isadora Behn

Den rørende historien bak Leahs gallakjole - en hyllest til pappa Ari

Kom i sin mors 20 år gamle kjole.

LEAH ISADORA BEHN: Under bursdagsfeiringen til kusinen prinsesse Ingrid Alexandra bar Leah Isadora en av mammas gamle kjoler. FOTO: NTB
LEAH ISADORA BEHN: Under bursdagsfeiringen til kusinen prinsesse Ingrid Alexandra bar Leah Isadora en av mammas gamle kjoler. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Gleden var stor for prinsessedøtrene Maud Angelica (19), Leah Isadora (17) og Emma Tallulah (13), som endelig skulle få feire sin kjære kusine prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag.

Kusinene er svært nære, og det var tydelig å se at søstertrioen var spente og festklare da de gikk i prosesjon gjennom store festsal til gallamiddagen. Festlighetene, som samlet kongelige fra Europas største kongehus, ble avholdt fredag 17. juni 2022.

Den observante seer la nok merke til at Leah Isadora, som har etablert seg som en av Norges største moteprofiler, stilte opp i en kjole som mamma prinsesse Märtha tidligere har vært ikledd. Riktignok med et par småjusteringer øverst på kjolen.

SØSTRENE SISTERS: Leah, Emma og Maud på vei inn for å feire kusinen Ingrid på Slottet. Alle tre i gjenbruk. FOTO: Lise Åserud / NTB
SØSTRENE SISTERS: Leah, Emma og Maud på vei inn for å feire kusinen Ingrid på Slottet. Alle tre i gjenbruk. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

Tekstlinjer på kjolestoffet

Den champagnefargede kjolen bar nemlig prinsessen kvelden før hun giftet seg med den nå avdøde forfatteren Ari Behn. Året var 2002, og kjolen har dermed 20-årsjubileum i år.

Bryllupet ble avholdt 24. mai 2002 i Nidarosdomen, og kvelden før kvelden ble det avholdt varitetéforestilling i Olavshallen. Det var her prinsessen bar den Wenche Lyche-designede kjolen med sommerfugler, og Märthas selvskrevne tekst nedover kjolestoffet:

«When they met, evert moment became an eternity and every eternal moment embraced a limpse of their love».

Det var tydelig at også pappa Ari Behn, som valgte å avslutte livet 1. juledag i 2019, var med datteren Leah i tanken under gallafesten, ved den rørende kjole-gesten.

KVELDEN FØR KVELDEN: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim i 2002. Dette bildet er tatt kvelden før bryllupet, og Märtha er ikledd samme kjole som datteren bærer nå 20 år senere. FOTO: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
KVELDEN FØR KVELDEN: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim i 2002. Dette bildet er tatt kvelden før bryllupet, og Märtha er ikledd samme kjole som datteren bærer nå 20 år senere. FOTO: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX Vis mer

Bar kjolen mens hun var gravid

Den miljøbevisste jubilanten, prinsesse Ingrid Alexandra (18), hadde ytret et ønske om at gjestene skulle stille i gjenbruk - og det hadde store deler av familien, og gjestene, tatt til etterretning.

Selv stilte Ingrid Alexandra i en av mammas gamle Alberta Ferretti-kjoler, som kronprinsessen bar da Japans keiserpar var på statsbesøk i Norge mai 2005 - da hun gikk gravid med sønnen prins Sverre Magnus.

SIN MORS KJOLE: Kronprinsesse Mette-Marit var gravid mens hun bar Alberta Ferretti-kjolen i 2005. Den samme kjolen prinsesse Ingrid Alexandra bar under myndighetsgallafesten 16 år senere. FOTO: NTB
SIN MORS KJOLE: Kronprinsesse Mette-Marit var gravid mens hun bar Alberta Ferretti-kjolen i 2005. Den samme kjolen prinsesse Ingrid Alexandra bar under myndighetsgallafesten 16 år senere. FOTO: NTB Vis mer

Mamma kronprinsesse Mette-Marit bar en Emilio Pucci-favoritt designet av norske Peter Dundas, mens bestemor dronning Sonja bar en gul plissékjole signert den danske designeren Erik Mortensen.

Både kjolen og designeren er en av dronningens favoritter. Han står blant annet bak dronningens ikoniske signingskjole fra 1991.

Kongefamilien foran som gode gjenbruksforbilder

Nyforlovede prinsesse Märtha Louise hadde gått i sin mors klesskap, og funnet frem til en av dronning Sonjas lekre gallakjoler. Den hvite og marineblå kjolen, med bare skuldre, brukte dronningen blant annet under besøket statsbesøk fra Luxembourg i 2011.

KKs moteekspert Ida Elise Eide Einarsdóttir påpeker at gjenbruk er i vinden som aldri før, og at det både er viktig og riktig at også de kongelig kaster seg på trenden. Noe de allerede har gjort i en årrekke.

- Verken Sonja - gjenbruksdronningen - eller kronprinsesse Mette-Marit er fremmed for å bruke plaggene sine om igjen, men spesielt gledelig er det å se at også de unge, og kanskje spesielt Ingrid Alexandra som kan bli den første norske dronningen i moderne tid, går for gjenbruk, forteller hun.

DA OG NÅ: Prinsesse Märtha Louise bar en av sin mors gamle skatter under tantebarnets myndighetsdag. Dronning Sonja har brukt kjolen ved flere anledninger. Bildet til høyre viser besøk fra storhertug Henri av Luxembourg i mai 2011. FOTO: Erlend Aas og Lise Åserud / NTB
DA OG NÅ: Prinsesse Märtha Louise bar en av sin mors gamle skatter under tantebarnets myndighetsdag. Dronning Sonja har brukt kjolen ved flere anledninger. Bildet til høyre viser besøk fra storhertug Henri av Luxembourg i mai 2011. FOTO: Erlend Aas og Lise Åserud / NTB Vis mer

Hun mener at det sender et signal om at kongehuset er i takt med tiden.

- Sånn sett er det et positivt innslag i debatten om monarkiet. Spesielt passende var det nå etter at jubilanten valgte svindyr luksusdesign under myndighetsfeiringen på Deichmanske i Oslo - en feiring som i og for seg skapte kontrovers allerede på forhånd, mener KKs moteekspert.

Ikledd luksuskjole fra amerikansk merke

Kontroversene har handlet om hvorvidt det er greit å stenge et offentlig brukslokale som Oslos hovedbibliotek for publikum, slik at kongefamilien kan feire familiebegivenheter.

Også prinsessens kjole skapte debatt - fordi det ikke var norsk design.

VAKKER: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med sine to brødre prins Sverre Magnus (t.v.) og Marius Borg Høiby, samt foreldrene, under Regjeringens festarrangement på Deichman Bjørvika. FOTO: Lise Åserud / NTB
VAKKER: Prinsesse Ingrid Alexandra sammen med sine to brødre prins Sverre Magnus (t.v.) og Marius Borg Høiby, samt foreldrene, under Regjeringens festarrangement på Deichman Bjørvika. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kjolen er nemlig signert det amerikanske luksusmerket Monique Lhuillier - som for øvrig er samme merke som 200 000 kroners-brudekjolen nygifte Vanessa Rudjord fikk ødelagt hos skredder - og ble brukt av prinsessen under Regjering Støres bursdagsmiddag kvelden før gallafesten.

Mener hun burde valgt norsk

KKs moteekspert Ida Elise synes det er overraskende at prinsessen ikke valgte norsk design under myndighetsarrangementene.

- Fin var hun, uten tvil. Men jeg må si at det er litt overraskende at hun velger såpass dyr luksusdesign, og et antrekk som ikke er signert en norsk designer.

- Hvorfor er det overraskende?

- Hun kan potensielt bli den første norske dronningen i moderne tid, og med det selvsagt også en god representant for norsk mote. Vi har for lengst markert oss internasjonalt, og prinsessen burde hatt mange norske merker å velge mellom - både up and coming, og mer etablerte motemerker, mener moteeksperten.

MOTEEKSPERT: KKs moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir. FOTO: KK
MOTEEKSPERT: KKs moteekspert Ida Elise Eide Einarsdottir. FOTO: KK Vis mer

18-åringen var ikledd den hvite luksuskjolen, med sin farmors sjal. Og gikk dermed for en miks av nytt og gjenbruk.

- Hun har tidligere valgt norsk design, så jeg er sikker på at vi vil se henne i det igjen. Men det er synd at det ikke ble ved denne anledningen. Det hadde sendt et viktig signal, spesielt nå med fashion weeks, og også den norske moteuka, rett rundt hjørnet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer