Farger

Denne fargen ser du henne aldri i

Hertuginne Kate får ros for en fargerik garderobe. Likevel er det én farge hun ser ut til å styre unna.

SYRINLILLA: En av Kates favoritter er denne delikate syrinlilla-fargen. Foto: NTB Scanpix
SYRINLILLA: En av Kates favoritter er denne delikate syrinlilla-fargen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hertuginne Kate (38) anses av motepressen som det mest stilsikre medlemmet av kongehuset, kjent for sine smakfulle, korrekte, men aldri kjedelige antrekk.

Hertuginnen har tidvis fått mye oppmerksomhet og positiv omtale for å representere kongehuset i rimelige antrekk fra kjedebutikkene (som blir utsolgt i det øyeblikket hun opptrer i dem) og har derfor blitt et stilforbilde for kvinner verden over.

Nylig ble det skrevet i internasjonal presse om at Kate har ansatt en ny stylist til å hjelpe henne med garderoben (den "gamle" er i fødselspermisjon) og jobben har visstnok tilfalt den tidligere studievenninnen Virginia Chadwyck-Healey. Venninnen omtales som Ginnie og var gjest i Kate og Williams bryllup i 2011 og skriver jevnlig om mote i magasinet Vogue og avisen The Telegraph. Kanskje er det stylistens stilsikre blikk som har løftet hertuginnes antrekk til nye høyder den siste tiden?

Særlig får hertuginnes fargebruk mye positiv omtale. Antrekk i dyp fuchsia, ulike lillanyanser og flaskegrønt er noe vi ser henne gjentatte ganger i. I tillegg har hun også vakt oppsikt i gult og knall rødt. Men ifølge en observant motepresse, er det én farge vi aldri får se hertuginnen i, og det er oransje.

Hvorfor?

VEKKER OPPSIKT: I likehet med oss andre kan det se ut til at hertuginne Kate syns gult er kult, men at hun også er blant de heldige som virkelig kler fargen! Foto: NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: I likehet med oss andre kan det se ut til at hertuginne Kate syns gult er kult, men at hun også er blant de heldige som virkelig kler fargen! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge magasinet Red kan det handle om at oransje (i likhet med alle andre farger) er forbundet med en rekke egenskaper.

Ifølge fargesymbolikken assosieres oransje med alt fra optimisme, selvtillit og entusiasme, men også med uro, ekshibisjonisme, overfladiskhet og hovmod. Fargebruk og hva vi forbinder med dem, er også kulturelt betinget, påpekes det i Store Norske Leksikon.

Dagny Thurmann-Moe, fargeekspert og daglig leder i KOI Fargestudio, forteller til KK at folk oppfatter deg ulikt etter hvilke farger du har på klærne. Blant annet har Tysklands Angela Merkels fargerike blazerbruk fått mye oppmerksomhet, og tolkes stadig for hvilke farger hun velger til ulike anledninger.

At farger betyr noe er det bred enighet om, men akkurat hva kan diskuteres.

Farger påvirker oss

- Når vi snakker om hvordan farger påvirker oss, handler det mye om hvilke farger vi møter i naturen. Blått er en farge vi forbinder med himmel, hav, en blånende horisont. Det er forbundet med ro, men også en distanse. Grønt, er skog, sletter og gress. Også en beroligende farge, men nærmere oss. De varme fargene fra solen, gult, oransje og rødt aktiviserer oss, har Kine Angelo, universitetslektor ved NTNU, interiørarkitekt og en av Norges fremste eksperter på fargebruk i arkitektur tidligere uttalt til KK.

Så tilbake til oransje. At fargen anses å være "vanskelig" på bilder (få kjendiser velger oransje på den røde løperen) kan også være en av årsakene til at hertuginnen ikke har den som noen favoritt. Faktum er at fargen er lite brukt blant kongelige, bortsett fra hos den Nederlandske kongefamilien hvor oransje er den historiske "familiefargen" Oranje-Nassau-familiens fyrstedømme…

OFTE ORANSJE: Nederlandske dronning Maxima i en lekker oransje kjole på en tilstelning i 2020. Foto: NTB Svanpix.
OFTE ORANSJE: Nederlandske dronning Maxima i en lekker oransje kjole på en tilstelning i 2020. Foto: NTB Svanpix. Vis mer

Ingen regler uten unntak. Dronning Elizabeth ser ingen grunn til å unngå fargen, og har ved flere anledninger opptrådt i nettopp oransje. Så gjenstår det å se om dronningen kan påvirke hertuginnen til å få øynene opp for også denne fargen?

TIL INSPIRASJON: Dronning Elisabeth i livlig oransje, fotografert i romjulen 2018. Foto: NTB Scanpix
TIL INSPIRASJON: Dronning Elisabeth i livlig oransje, fotografert i romjulen 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer