110 på NRK

Denne kommentaren får Lisa oftest fra fulle menn på byen

26 år gamle Lisa Skogeng er ny stjerne i NRK-serie.

110 PÅ NRK: Denne vinteren skal vi bli bedre kjent med røykdykker Lisa Skogeng og brannmester Kenth Haukeland ved Bergen Brannvesen. FOTO: Eivind Senneset / NRK
110 PÅ NRK: Denne vinteren skal vi bli bedre kjent med røykdykker Lisa Skogeng og brannmester Kenth Haukeland ved Bergen Brannvesen. FOTO: Eivind Senneset / NRK Vis mer
Publisert

Etter å ha gjort seersuksess med TV-serien 113, som ga et innblikk i akuttberedskap og ambulansetjenesten i Nord-Norge, har NRK nå beveget seg sørover - nærmere bestemt Bergen brannvesen.

Vi skal med andre ord få være flue på veggen når Bergen brannvesen, som består av hovedbrannstasjonen og brannstasjonene i Fana, Sandviken, Åsane, Arna og Laksevåg, rykker ut når alarmen går. 7. desember var det premiere på NRK-serien 110.

Vi møtte brannmester Kenth Haukeland (52) og røykdykker Lisa Skogeng (26) under NRKs høstlansering i Oslo i sommer. Hun har jobbet i brannvesenet i ett år, mens brannmester Kenth er en gammel traver, og kan skilte med hele 25 år i brannvesenet.

Uvant med kamera i hælene

Begge erkjenner at det til å begynne med var uvant å ha et kamera i hælene hvor enn de gikk.

- Det var veldig spesielt i starten. Jeg kunne snu meg, og da så jeg rett inn i kamera. Men jeg ble faktisk vant til det etter hvert, sier Kenth til KK.

Det tok tid før Lisa følte at det var naturlig at kamera forfulgte henne på jobb.

- Jeg skulle gjerne ha sagt at det føltes helt naturlig, men jeg har tatt meg selv i det ganske mange ganger, at jeg oppfører meg litt annerledes foran kamera enn jeg gjør til vanlig, forklarer hun.

Hun forteller at hun noen ganger bare kunne «la skravla gå», rett og slett fordi kamera var rettet mot henne.

- Jeg vet ikke om jeg er redd for klein stillhet, eller hva det er, sier Lisa og ler.

- Men ett minutt inn i et «ja/nei»-spørsmål kunne jeg fremdeles stå der og snakke. Altså, det er jo ikke noe mer fornuftig som kommer ut, jo mer du snakker! konkluderer hun overfor seg selv.

- Hvordan var det å ha med kamera under de dramatiske situasjonene dere var ute på?

- Når vi er på såkalte dramatiske hendelser bruker vi ikke kapasitet til å tenke på kamera. Da er kapasiteten der som vi må ha den. I alle fall for min del. Men det er klart at når det er snakk om roligere oppdrag, da registrerer jeg kamera, forklarer Kenth.

Slukker ikke bare branner

Begge synes det er positivt at seerne nå får mulighet til å få et innblikk i brannvesenets hverdag - og at ikke alt handler om å slukke branner.

- Selv ungene mine tror at jeg går på jobb, jeg spiser og trener, og slukker en brann av og til.

- Og firer deg ned brannstangen?

- Ja, ned stangen, for så å legge meg til å sove, sier Kenth og ler.

- Men det er ikke sånn det er! Hverdagen er hektisk, og ikke bare ved utrykninger. For at vi skal bli god på den hendelsen vi skal bli god på, er vi nødt til å trene.

BRANNMESTER: Kenth Haukeland har hele 25 år bak seg i Bergen brannvesen. Til høsten får vi se ham foran skjermen i NRK-serien 110. FOTO: Eivind Senneset, NRK
BRANNMESTER: Kenth Haukeland har hele 25 år bak seg i Bergen brannvesen. Til høsten får vi se ham foran skjermen i NRK-serien 110. FOTO: Eivind Senneset, NRK Vis mer

Han trekker frem et bilde mange kan se for seg:

- Det er litt som når Messi spiller fotball. Han skyter ikke bare i krysset fra 20 meter på kamp, han har mange timer med øvelse. Det er det vi gjør og; vi øver og øver og øver på å være god når vi skal redde liv, sier han.

- Det er ikke så lenge siden man sa «brannmann», Lisa. Møter du noen fordommer som kvinne i yrket ditt?

- Jeg er jo selv oppvokst med Brannmann Sam, og det hender at jeg sier brannmann jeg også. Det heter brannkonstabel for at det skal være åpent for alle. Vi er ikke så mange jenter i brannyrket, men det blir heldigvis flere og flere. Jeg håper ikke at man tror at man må være en stor og sterk mann for å jobbe i yrket vårt.

Bra med flere kvinner i brannvesenet

Hun har heldigvis møtt få fordommer, og hun tror at det er blitt mer aksept for jenter og mangfold i brannvesenet enn det var før. Men det er likevel én gruppe som kan komme med kommentarer.

- Det eneste er fulle menn på byen som skal se hvem som er sterkest, forteller Lisa.

- Hun går alltid ut som seirende! smetter makker Kenth inn.

FORBILDE: - Jeg håper ikke at man tror at man må være en stor og sterk mann for å jobbe i yrket vårt, sier røykdykker Lisa Skogeng til KK. FOTO: Eivind Senneset, NRK
FORBILDE: - Jeg håper ikke at man tror at man må være en stor og sterk mann for å jobbe i yrket vårt, sier røykdykker Lisa Skogeng til KK. FOTO: Eivind Senneset, NRK Vis mer

Brannmester Kenth sier til KK at han synes det er bra at det er kommet flere kvinner inn i yrket.

- For oss har det vært en berikelse å få inn damer i tjenesten. Det er uten tvil veldig bra. Med flere damer, blir det mer mangfold og rett og slett bedre.

Under innspilling fremmet Lisa at hun ønsket at de skulle fokusere på jenter i brannvesenet også.

- Ikke for å si at andre jenter er dårlige forbilder, men jeg synes at de som jobber i vårt yrke er fine, sunne forbilder for jenter som vil jobbe i brannvesenet, Forsvaret eller andre mannsdominerte yrker, forklarer hun til KK.

Økt oppmerksomhet

Både Kenth og Lisa nikker bekreftende når vi spør dem om de allerede får mye oppmerksomhet når de ferdes ute blant folk i brannuniformene.

- Nå som dere kommer inn i de tusen hjem via TV-skjermen kommer dere garantert til å få enda mer oppmerksomhet. Hva tenker dere om det?

- Det er greit å få oppmerksomhet når jeg går i denne, sier Kenth og trekker i uniformsskjorten. - Men jeg får ikke håpe at det blir så mye oppmerksomhet når jeg tar på meg privattøyet!

- Kenth er klar for «Skal vi danse», han! smetter Lisa inn, mens makkeren ler forlegent.

Selv har Lisa tenkt lite over at hun skal bli vist frem på TV.

- Kamera har jo vært der siden oktober, så det burde ikke komme som en overraskelse. Men det var først nå, da jeg så traileren, at jeg innså at det faktisk kommer på TV.

- Dette er nok noe mange kommer til å lure på, Lisa, men er du singel?

- Det er jeg, sier hun og ler.

- Så jeg får håpe de fremstiller meg bra!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer