House of Hammer:

- Denne skandalen er vanskelig å snu

I en ny sjokkerende dokumentar går flere kvinner ut og forteller om sine traumer etter forhold med skuespiller Armie Hammer.

FALLET HAMMER: Skuespiller og rikmannssønn Armie Hammer er kjent fra filmer som The Social Netwoek og Call me by your name. Han hadde alt lagt til rette for en lysende karriere. Så kom varslene. FOTO: NTB

FALLET HAMMER: Skuespiller og rikmannssønn Armie Hammer er kjent fra filmer som The Social Netwoek og Call me by your name. Han hadde alt lagt til rette for en lysende karriere. Så kom varslene. FOTO: NTB

Vis mer
Publisert

Denne dokumentaren inneholder grafiske beskrivelser av vold, seksuelt misbruk og tvungen kontroll.

Denne advarselen møter seerne innledningsvis i den nye dokumentarserien «House of Hammer», som nylig hadde premiere på Discovery+. Serien tar for seg historien om skuespilleren Armie Hammer, og hvordan han ut av det blå under pandemien fikk merkelappen kannibal.

Advarselen er en underdrivelse. For i denne tredelte serien blir vi servert påstander om kannibalisme, russisk spionasje, seksuelt voldelige forhold, boller med kokain og Charles og Diana. Det er ikke for sarte sjeler.

Vi kjenner historien. En ung, kjekk og rik mann fra god familie og med en god familie. Han er gift med en vakker kone og de har vakre barn sammen. Så kommer varslene. Først det ene, som resulterer i flere.
Men med skuespiller Armie Hammer er det ikke «bare» varsler om affærer eller maktmisbruk.

Armie Hammer på sin side har benektet alle anklagene som er rettet mot han.

SKILTE LAG: Armie Hammer og kona Elisabeth Chambers var gift i 10 år og har to barn sammen. Høsten 2020 gikk paret fra hverandre. FOTO: NTB.
SKILTE LAG: Armie Hammer og kona Elisabeth Chambers var gift i 10 år og har to barn sammen. Høsten 2020 gikk paret fra hverandre. FOTO: NTB. Vis mer

Courtney

Courtney Vucekovich er en av kvinnene som står frem i dokumentaren. Hun forteller at hun tilfeldigvis traff Armie Hammer på et utested i Dallas vinteren 2019 og at han deretter begynte å følge henne på Instagram. Det gikk likevel et halvt år før han tok kontakt med henne. Hun forteller at de fort begynte å snakke sammen hver dag og at følelsene kom raskt.

Armie skal også ha oppsøkt bygningen Courtney bodde i mens hun var bortreist. Der la han ifølge Courtney igjen en lapp med beskjed om at «at han skulle bite dritten ut av henne», signert av han selv.

Hun sier selv at hun valgte å se bort fra de røde flaggene. Han kjærlighetsbombet henne og det var vanskelig å skille hva som var rett eller galt.

Hun og Armie treffes og drar på en kjærlighetstur i ørkenen sammen. De bor på motell, drar på scooterturer og innom jernvarehandelen hvor Armie ser etter tau.

Courtney forteller at han merket at hun var ukomfortabel med tanken på at han skulle binde henne opp og derfor roet seg.

Likevel ender det en kveld opp med at de gjør det, ifølge Courtney. Armie setter på det hun kaller ekkel musikk og hun er bundet over alt, til og med rundt halsen. Hva som skjer videre vil hun ikke utdype, men hendelsen fikk henne til å knekke sammen i dusjen etterpå.

Courtney hevder også ha mottatt en tekstmelding fra Hammer hvor han skriver at han er kannibal. Med tiden greier hun å forlate han.

11. januar 2021 begynner det å koke på sosiale medier rundt navnet Hammer. En hemmelig konto på Instagram, kalt House of Effie, lekker personlige meldinger mellom Armie Hammer og en jente.

Mange av meldingene er groteske. Etter dette bestemmer også Courtney seg for å gå ut med sin historie.

GLANSBILDET SOM BRAST: Armie hammer var på vei opp og frem i Hollywood da varslene mot han begynte å komme. Deretter har han trukket seg fra filmprosjektene sine. Likevel blir det sagt i dokumentaren House of Hammer at det er mulig han kan gjøre et comeback. FOTO: DISCOVERY+
GLANSBILDET SOM BRAST: Armie hammer var på vei opp og frem i Hollywood da varslene mot han begynte å komme. Deretter har han trukket seg fra filmprosjektene sine. Likevel blir det sagt i dokumentaren House of Hammer at det er mulig han kan gjøre et comeback. FOTO: DISCOVERY+ Vis mer

Paige

En stund etter bruddet mellom Courtney og Hammer får hun høre at han har ny kjæreste - den da 20 år gamle Paige Lorenze.

Paige har åpent fortalt om hvordan det var artet seg i forholdet med skuespilleren. Ifølge henne selv var Hammer først karismatisk, kjærlig og morsom. Han prøvde å få ting til å se sexy og gøy ut, men hadde også alltid med seg sikkerhetsnåler, tau og kniver.

- Han sa at han ønsket å finne en lege i Los Angeles som kunne fjerne ribbeinene mine. Han ville spise ribbeinene mine og røyke dem, sa Lorenze til Star Magazine.

Videre forteller hun at hun forsøkte å spøke dette bort, men at hun egentlig tror han mente det alvorlig. Hammer arrangerte ifølge Lorenze det han kalte for «high protocoll night». Det var kvelder med strenge regler og bygget rundt det å påføre smerte på den underdanige.

Etter bruddet med Armie kommer hun og Courtney i kontakt. Da de to kvinnene begynner å sammenligne forholdene sine til skuespilleren, finner de ut at de faktisk har hatt det samme forholdet.

For Armie skal ha tatt med seg også Paige ut i ørkenen til det samme motellet. Han hadde samme kjælenavn på begge jentene. De har samme hatt på seg i bildene. De har begge sett den samme filmen med han, den om en sekretær som må være sjefen underdanig i alt. Og begge fikk de spilt den samme ekle musikken mens de var bundet med tau.

Effie

«Jeg møtte Armie Hammer gjennom Facebook i 2016 da jeg var 20 år.»

Slik startet Effies beskrivelse av forholdet med Armie Hammer i dokumentaren. Så skal forholdet ha utviklet seg fort og følelsene fra begges sider ble veldig intense. Når hun ser tilbake på det, mener hun det hele var en taktikk for å manipulere henne og få kontroll over henne. Hun sier han ofte testet hennes kjærlighet til ham ved å flytte og krysse grensene hennes samtidig som han ble mer og mer aggressiv.

Gråtkvalt forteller hun at hun flere ganger forsøkte å komme seg vekk fra han, men han hindret henne. Likevel skulle de to forsette et slags av og på-forhold i totalt fire år. Hun forteller også om frykt og selvmordstanker i årene etter en episode som resulterte i det hun hevder var en voldtekt.

«Ved å snakke ut i dag håper jeg å hindre at andre blir utsatt for det samme i fremtiden.»

Effie har i dag Gloria Rachel Allred som advokat, hun er kjent for å ta høyprofilerte og ofte kontroversielle saker, spesielt de som involverer beskyttelse av kvinners rettigheter.

Armie Hammer har benektet alle anklager rettet mot han.

Tanten står frem

Dokumentaren tar ikke bare for seg disse kvinnenes historier med Armie, men også Armies familiehistorie. Armie kommer nemlig fra en av forrige århundres mektigste amerikanske familier.

Ifølge dokumentaren har de mannlige medlemmene i familien Hammer hatt voldelige og kyniske tendenser i flere generasjoner.

Armies tante ga i 2015 ut boken «Surviving My Birthright» som beskriver flere av de episodene som hun også forteller om i «House of Hammer».

VIKTIGE VENNER: Armand Hammer var Armie Hammers bestefar. Han grunnla et oljeselskap og ble usannsynlig rik. Her er han sammen med kona, prins Charles og prinsesse Diana i 1985. FOTO: NTB.
VIKTIGE VENNER: Armand Hammer var Armie Hammers bestefar. Han grunnla et oljeselskap og ble usannsynlig rik. Her er han sammen med kona, prins Charles og prinsesse Diana i 1985. FOTO: NTB. Vis mer

Hun vitner om en svært utrygg oppvekst hvor hun og moren ofte rømte hjemmefra om natten for å slippe farens vrede.

- Dette avslører ikke bare Armie, men det avslører min familie og hva jeg har sagt de siste 61 årene om flere generasjoner av misbrukende menn, sier Casey Hammer til nettsted EW. Hun har i dag ingen tilknytning til familien.

Når Casey i dokumentaren blir spurt om hun ble seksuelt misbruk svaret hun ganske enkelt:

«Ja. Og det er alt jeg noen gang har sagt.»

På rehab

I lys av anklagene i 2021 trakk Hammer seg fra to store filmprosjekter. I juni i fjor skrev Vanity Fair at Hammer skal ha sagt at dette var av hensyn til sine to barn med tanke på alle ryktene som gikk. Magasinet skrev også at han i slutten av mai 2021 valgte å la seg innlegge på avrusning. Både for alkohol og narkotika. Men også for sexavhengighet.

I dokumentaren spekuleres det på om denne kjeden av handlinger fra skuespillerens side er et ledd i en PR-strategi for å høste sympati og senere kunne gjøre et comeback.

Men kan han virkelig bli stueren etter en sånn katastrofe?

Julia Leyda er professor i filmvitenskap ved NTNU og har blant annet Hollywood kinoer og populærkultur samt interseksjonell feministteori som sine forskningsemner.

Hun sier at ingen kan forutse fremtiden, men mener det er sannsynlig at Hammer vil forsøke å gjøre et comeback på et tidspunkt. De fleste kjendiser forsøker nettopp det etter en skandale.

– De mest vellykkede comebackene er ofte de som klarer å tilegne seg sympati fra fans, med røtter i grunnen til at de handlet som de gjorde.

LES OGSÅ: Dette har alle Leos damer til felles

Kan virke mindre overbevisende

Leyda utdyper at det ofte kan innebære å søke behandling for ulike avhengigheter, rehabilitering etter mishandling eller fysisk eller mental lidelse. Her er Robert Downey Jr. og Kesha gode eksempler, forteller hun.

Men hun mener det kan virke mindre overbevisende å søke hjelp for sex-avhengighet.

Det er ikke sexen, heller ikke at det er snakk om kinky sex, folk reagerer på; men det ikke-samtykkende aspektet og det er ikke relatert til noen avhengighet så vidt jeg forstår, sier hun.

Hun mener at dersom dette er en PR-strategi, så er den vinklingen en form for distraksjon de kanskje håper vil flytte oppmerksomheten fra de virkelige problemene.

Hun understreker at hun selv ikke kjenner til Armie Hammer og hans PR-folk, og at dette er spekulering og hennes analyse av det som så langt er kjent om saken.

Etter Metoo-kampanjen har kjendiser som er blitt anklaget for seksuell trakassering og verre, forsøkt på forskjellige vis og med varierende grad av suksess, å komme inn i varmen igjen. Ifølge Leyda forsøker også noen å snu skandalene sine til noe kult og «litt på kanten». Men det tror hun ikke Hammer vil greie.

– Gitt alvorlighetsgraden i beskyldningene mot han, tror jeg Hammer vil få vanskeligheter med å snu skandalen på dette tidspunktet. Jeg forventer at han vil ligge lavt en god stund mens den verste oppmerksomheten avtar, avslutter professoren.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer