Succession

Derfor ble denne hårsveisen ikonisk over natten

Fansen fikk hakeslepp da de lange lokkene måtte vike til fordel for en kort bob. Kostymeansvarlig forteller om avgjørelsen bak stilforandringen.

SUCCESSION: Karakteren Siobhan Roy spilles av den australske skuespilleren Sarah Snook. Bildet til venstre er fra sesong 1, mens bildet til høyre, der lokkene er klippet, er tatt fra sesong 2. FOTO: HBO
SUCCESSION: Karakteren Siobhan Roy spilles av den australske skuespilleren Sarah Snook. Bildet til venstre er fra sesong 1, mens bildet til høyre, der lokkene er klippet, er tatt fra sesong 2. FOTO: HBO Vis mer
Publisert

Succession-fans verden over venter i spenning på hva neste sesong, den fjerde ut i rekken, har å by på - og spesielt vi nordmenn, fordi deler av sesongen er spilt inn i vakre Valldal på Sunnmøre.

HBO-serien, om den mektige og forskrudde Roy-familien som eier det fiktive, amerikanske mediehuset Waystar Royco, ble over natten en «snakkis» da den kom ut sommeren 2018.

Mange la sin elsk på karakteren Siobhan «Shiv» Roy, som er den eneste kvinnen i søskenflokken som kniver om å arve pappas milliardbedrift - den dagen han går ut av tiden.

Har lagt sin elsk på norske designantrekk

Men Logan Roy (Brian Cox) er en seig forretningsmann, som ikke har tenkt til å overlate bedriften han én gang startet med to tomme hender, til hva han anser som sine bortskjemte og udugelige barn.

SESONG 3: Shiv Roy ved siden av sin far Logan Roy. FOTO: HBO
SESONG 3: Shiv Roy ved siden av sin far Logan Roy. FOTO: HBO Vis mer

Shiv spilles av den australske skuespilleren Sarah Snook (34), som i 2020 vant Golden Globe for beste birolle i serien. Hun er siden blitt nominert i flere prestisjetunge prisutdelinger - og sist ut, i september, vant hun og Succession-kollegene Emmy for beste dramaserie.

I forkant av innspillingen på Sunnmøre, var kostymeansvarlig Michelle Matland i Oslo for å delta på Seriedagene på Vega scene.

Her avslørte hun blant annet at hun har lagt sin elsk på flere norske designplagg, og at hun fant en norskdesignet regnponcho i kjelleren på Ferner Jacobsen - som garantert blir å se i den kommende sesongen.

Klippet bort de lange lokkene

Matland tok også for seg flere av karakterenes garderober og stilskifter. Og avslørte hvordan hun har kledd dem opp, for å gi karakterene en «filthy rich»-look - uten at det nødvendigvis er åpenbart at antrekkene deres koster skjorta.

KOSTYMEDESIGNER: Michelle Matland deltok på Seriedagene i Oslo i september. FOTO: Joachim Stensland Kristiansen
KOSTYMEDESIGNER: Michelle Matland deltok på Seriedagene i Oslo i september. FOTO: Joachim Stensland Kristiansen Vis mer

Et av grepene Succession-stylistene gjorde fra første til andre sesong, var å klippe bort karakteren Shivs lange lokker - til fordel for en stram bob. Dette var, ifølge Michelle Matland, en svært bevisst handling.

- Dette er det perfekte eksemplet på transformasjon i TV-serien, fortalte Matland på scenen på Vega i september.

- Shiv begynte med lange, feminine lokker i sesong én, fikk siden en kortere versjon, før hun i sesong to ble introdusert for seerne med en kort bob. Den bob'en ble et ikonisk øyeblikk i serieverdenen da den ble introdusert for oss. Dette var den rake motsetningen av de myke, feminine krøllene.

UTVIKLING: Kostymeansvarlig Michelle Matland med moderator Sarah Sørheim på Vega i september. Her fortalte hun blant annet om Shiv-karakterens utvikling. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
UTVIKLING: Kostymeansvarlig Michelle Matland med moderator Sarah Sørheim på Vega i september. Her fortalte hun blant annet om Shiv-karakterens utvikling. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Det var mange av seerne som bet seg merke i karakterens transformasjon, og som alltid var det delte meninger om hvorvidt dette var et heldig grep eller ikke.

Kostymeansvarlig Matland står på sitt, og mener at det var viktig å gjøre dette grepet, og at det styrket karakterens troverdighet.

- Shiv gikk fra å ha en jenteaktig look, til å bli en slags «corporate hero». Hun ble en søkende, barbarisk og utspekulert kvinne.

TRANSFORMASJON: - Shiv ble en søkende, barbarisk og utspekulert kvinne, mener kostymeansvarlig Michelle Matland om Shiv-karakterens utvikling. FOTO: HBO
TRANSFORMASJON: - Shiv ble en søkende, barbarisk og utspekulert kvinne, mener kostymeansvarlig Michelle Matland om Shiv-karakterens utvikling. FOTO: HBO Vis mer

Og helt naturlig som en del av neste fase for karakteren.

- Det å forlate denne mildheten, til å bli den kvinnen som skulle finne sin plass i styret. Og det med suksess, fortalte Matland engasjert fra scenen.

Spisse albuer i de mannssjåvinistiske omgivelsene

Da vi forlot Shiv i sesong 3 var det med tydelige indikasjoner på at ektemannen Tom Wambsgans (eminent spilt av Matthew Macfadyen - som nylig fikk Emmy for beste birolle) har forrådt henne, til fordel for svigerfar Logan Roy.

HVEM FORRÅDER HVEM: Ekteparet Tom Wambsgans og Shiv Roy kniver om pappa og svigerfar Logan Roys gunst. FOTO: HBO
HVEM FORRÅDER HVEM: Ekteparet Tom Wambsgans og Shiv Roy kniver om pappa og svigerfar Logan Roys gunst. FOTO: HBO Vis mer

Michelle Matland er overbevist om at Shivs posisjon som eneste kvinne (minus farens rådgiver Gerri Kellmann, spilt av J. Smith-Cameron) i den innerste sirkelen, har gjort at hun er nødt til å ha spisse albuer for i det hele tatt å overleve de mannssjåvinistiske omgivelsene.

- Hun er den eneste jenta i søskenflokken, og det blir hennes kjepphest. Og også noe hun kan bruke til sin egen fordel. Jeg tror likevel at det er viktig at Shiv beholder sin femininitet, og da spesielt av politiske grunner, sa Matland under Oslo-besøket i september.

Det er foreløpig ikke bekreftet når sesong 4 av Succession har premiere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer