The Staircase:

Derfor ble ikke ugleteorien med i den omtalte dokumentarserien The Staircase

Rynket du også på nesen da du hørte om teorien første gang? Det gjorde vi.

THE STAIRCASE: Michael Peterson (midten) ble dømt for drapet på sin egen kone Kathleen Peterson. Her er paret med barna sine. FOTO: Netflix
THE STAIRCASE: Michael Peterson (midten) ble dømt for drapet på sin egen kone Kathleen Peterson. Her er paret med barna sine. FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

Denne sommeren har dokumentarserien The Staircase blitt en «snakkis» blant true crime-glade nordmenn, etter at Netflix hadde premiere på den 13 episoder lange serien i begynnelsen av juni.

De åtte første episodene av serien, som på norsk har fått tittelen Døden på trappen, ble sendt allerede i 2004, to nye ble lagt til i 2013, og nå har altså strømmetjenestegiganten fått produsert opp tre nye episoder.

Kort fortalt handler dokumentarserien om mystikken rundt dødsfallet på den amerikanske 48-åringen Kathleen Peterson. Natt til 9. desember 2001 fant ektemannen Michael Peterson henne i en blodpøl ved enden av trappen i huset i Durham, North Carolina.

Desperat ringte han nødsentralen og fortalte at kona lå livløs i enden av trappen. Da ambulansen og politiet kom til stedet ble han raskt mistenkt, og det tok ikke langt tid før han hadde drapsmann-stemplet hengende over seg.

EKTEPAR: Michael Peterson giftet seg med Kathleen Atwater, en hardtarbeidende bedriftsjef for teleselskapet Nortel, i 1997. Sammen fostret de opp fem barn. Hun døde 9. desember 2001 - 48 år gammel. FOTO: Netflix
EKTEPAR: Michael Peterson giftet seg med Kathleen Atwater, en hardtarbeidende bedriftsjef for teleselskapet Nortel, i 1997. Sammen fostret de opp fem barn. Hun døde 9. desember 2001 - 48 år gammel. FOTO: Netflix Vis mer

Etter mange runder i retten - hvor det blant annet dukket opp informasjon om at nabokona hans hadde dødd i en lignende trappeulykke 17 år tidligere, samt at Michael Peterson hadde levd et dobbeltliv med mannlige elskere - ble det høsten 2003 slått fast at han hadde drept kona. Michael Peterson ble nemlig dømt for overlagt drap, uten mulighet for prøveløslatelse. Han anket saken, men denne ble avvist av påtalemyndigheten.

I 2011 ble Michael Peterson sluppet fri fra fengselet i Nash Correctional Institution i North Carolina, til fordel for husarrest med fotlenke og en kausjon på 300 000 dollar. Petersons forsvarere hadde nemlig kommet frem at med nye bevis som omhandlet at Duane Deaver, SBIs ekspert på blodanalyser, med viten og vilje hadde gitt misvisende vitnemål under rettssaken.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Erklærte seg skyldig - til tross for at han hevdet at han var uskyldig

Det var flere ting ved bevisene mot Peterson som skurret, og til tross for at nye teorier og beviser ble lagt frem ble konklusjonen den at Michael Peterson ikke fikk gjenopptatt saken sin. I 2016 søkte han for andre gang om gjenopptakelse av saken, men dette ble nok en gang avvist.

I februar 2017 valgte Michael Peterson, som på den tiden var blitt 73 år, å inngå en såkalt Alford plea-avtale. Dette betydde at han erklærer seg skyldig, og erkjente at det var en vesentlig sannsynlighet for at juryen kom til å finne ham skyldig basert på bevisene (les mer om Alford plea her). Avtalen sørget for at Michael Peterson var en fri mann, ettersom han allerede hadde sonet kravet på 86 måneder i fengsel.

Men det som ikke kommer frem i hverken dokumentaren eller i retten er den såkalte ugleteorien. Første gang man hører den er latter, himling med øynene og rynking på nesen blant de første reaksjonene som kan oppstå. Men når man har satt seg inn i teorien er det jammen ikke til å legge skjul på at dette er den mest åpenbare løsningen på dødsfallet.

Det var advokaten T. Lawrence Pollard som for første gang lanserte teorien i 2009. Han var selv bosatt i nabolaget der Michael og Kathleen bodde, og hadde observert flere høvdingugler i nærmiljøet. De er kjent for å angripe mennesker, og på vinteren er uglene i parremodus - og er dermed ekstra aggressive.

I februar 2015 skrev Dagbladet en sak om at flere av innbyggerne i byen Salem i USA hadde blitt angrepet av en illsint høvdingugle, og at en kirurg på joggetur ble truffet så hardt i hodet to ganger at han trodde han fikk slag.

- Når ugler bygger rede, er de virkelig territorielle. Både amerikahubroer og høvdingugler stuper ofte ned mot folk, men det er en veldig liten andel som blir angrepet med klør som i disse tilfellene, sa David Craig, biologiprofessor ved Willamette University, til den amerikanske avisen Statesman Journal, ifølge Dagbladet.

DØD: Kathleen Peterson ble bare 48 år gammel. FOTO: Netflix
DØD: Kathleen Peterson ble bare 48 år gammel. FOTO: Netflix Vis mer

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

- Et av nøkkelbevisene i denne saken er de mikroskopiske uglehårene som ble funnet i Kathleens hender

Dersom man sjekker ekstramaterialet til Netflix-serien The Staircase får man høre mer om ugleteorien av både T. Lawrence Pollard, bevisekspert Thomas Dew og Durham-advokat Millie Hershner. Alle tre er enige om at teorien henger på greip, og at man på bakgrunn av de fysiske skadene på drapsofferet Kathleen og funn av mikroskopiske uglehår i Kathleens hender, kutt i hodebunn og på hårstrå, kan slå fast at 48-åringen ble drept etter å ha blitt angrepet av en ugle.

- Et av nøkkelbevisene i denne saken er de mikroskopiske uglehårene som ble funnet i Kathleens hender. De hadde havnet der etter at hun forsøkte å rive uglen løs fra håret og hodet sitt, forklarer bevisekspert Thomas Dew i videosnutten.

- Hun hadde 38 hårstrå i den ene hånden og 25 i den andre. Alle var Mrs. Petersons hårstrå. Det de ikke innså på det tidspunktet var riktignok at på alle disse hårstråene befant det seg mikroskopiske uglefjær, legger Pollard til.

Han forklarer at denne ugletypen er en av få som har fjær helt ned til klørne, og at det er de sylskarpe klørne som har forårsaket kuttene - som siden har ført til at Kathleen har blødd i hjel ved enden av trappen.

Se videosnutten under:

LES OGSÅ: Drapsmistenkte Burke Ramsey åpner opp om mordet på lillesøster JonBenét (6)

- Man er låst til de bevisene som er blitt presentert i retten

I et intervju med magasinet Vulture fortalte Michael Peterson advokat David Rudolf at han støtter teorien, men at det var ingenting han kunne gjøre med saken da han sto klar i retten i 2009.

- Jeg fikk vite om det en dag eller to før jeg skulle holde sluttprosedyren i retten. I seks måneder hadde jeg argumentert for at det hadde skjedd som følge av et fall, og det var umulig for meg å si: «sorry folkens, det var ikke et fall likevel - det var en ugle som forårsaket sårskadene». Man er låst til de bevisene som er blitt presentert i retten, forklarer han til magasinet.

STO PÅ SITT: Drapstiltalte Michael Peterson med sin forsvarer David Rudolf under rettssaken. Peterson har hele tiden hevdet at han er uskyldig. FOTO: Netflix
STO PÅ SITT: Drapstiltalte Michael Peterson med sin forsvarer David Rudolf under rettssaken. Peterson har hele tiden hevdet at han er uskyldig. FOTO: Netflix Vis mer

I den 13 episoder lange dokumentarserien The Staircase fokuseres det heller ikke på ugleteorien - noe som mange av TV-seerne har stusset over. Til Vulture forklarer dokumentarskaper Jean-Xavier de Lestrade hvorfor:

- Dokumentarens formål var å følge den juridiske prosessen. Dersom det hadde blitt åpnet for en ny rettssak er jeg overbevist om at ugleteorien hadde kommet frem i retten, og så hadde jeg filmet det.

Men ettersom Michael Peterson i februar 2017 altså valgte å inngå en Alford plea-avtale for å legge saken bak seg og komme seg videre i livet, er det altså ikke mulig for ham å få saken gjenopptatt.

Ifølge Vulture har Michael Petersons bror Bill tidligere avslørt overfor det amerikanske tv-programmet Dateline at Durham-politiet hadde sin helt egen reaksjon på ugleteorien.

- De plasserte et bilde av en ugle på Most Wanted-listen sin...

Hekta på true crime? Få med deg disse sakene!:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer