Dronning Rania

Derfor bruker ikke muslimske dronning Rania av Jordan hijab

- Personlig har jeg valgt å ikke bære hijab, og jeg håper - og forventer - at min avgjørelse blir respektert.

DRONNING RANIA: Den jordanske dronningen har tatt et bevisst valg om å ikke bære hijab, og mener vi må respektere de som velger å ikke bære det omdiskuterte hodeplagget like mye som man må respektere de som velger å bære det. Her fra et besøk på Safout Secondary School for jenter i forbindelse med 70-årsjubileet for Jordans uavhengighet fra Storbritannia i mai i år. Foto: NTB Scanpix
DRONNING RANIA: Den jordanske dronningen har tatt et bevisst valg om å ikke bære hijab, og mener vi må respektere de som velger å ikke bære det omdiskuterte hodeplagget like mye som man må respektere de som velger å bære det. Her fra et besøk på Safout Secondary School for jenter i forbindelse med 70-årsjubileet for Jordans uavhengighet fra Storbritannia i mai i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dronning Rania (45) av Jordan, som er god venninne med vår egen kronprinsesse Mette-Marit (42), er hengiven til den islamske tro - men har valgt å kun bruke hodeplagg ved svært spesielle tilfeller. I et intervju med BBC, publisert i 2010, forklarte Rania følgende:

- Jeg støtter kvinner som ønsker å bære hijab akkurat som jeg støtter kvinner som ikke ønsker å bære hijab like mye. Personlig har jeg valgt å ikke bære hijab, og jeg håper - og forventer - at min avgjørelse blir respektert.

Den flotte dronningen er gift med kong Abdullah II (56) av Jordan. Det moderne og folkelige kongeparet har latt døtrene også velge hvorvidt de skal bære det mye omdiskuterte hodeplagget eller ikke, og også her har Iman (19) og Salma (15) valgt å gjøre som sin mor.

Allerede i 2006, syv år etter at hun og ektemannen tok over tronen etter avdøde kong Hussein (1935 - 1999), publiserte ELLE Magazine et stort intervju med dronningen hvor hun forklarte hvorfor hun ikke ønsket å bruke hodeplagget. På spørsmål om det var en måte for henne å demonstrere hennes holdninger og tanker om status for den muslimske kvinne svarte hun:

- I vår religion er det faktisk ingen tvang å bære hodeplagg. Med andre ord, du er ikke påtvunget å bære skaut, og for meg er det en personlig avgjørelse å ikke bruke det. For meg handler det ikke om, uansett om du velger å bære skaut eller ikke, hvordan du ser på kvinner. Det reflekterer ikke statusen til kvinnene. Det er en typisk feiltolkning som mange folk verden over gjør. De ser på skautet og antar at det representerer en spesiell tankegang, at det representerer undertrykkelse av kvinner eller maktesløshet. Det er ikke det det handler om. Jeg velger å dømme kvinner etter deres etikk, deres verdier, hva de tror på og hva de gjør, i motsetning til hva de velger å kle seg i. 

VED SPESIELLE ANLEDNINGER: I likhet med de fleste andre respekterer dronning Rania tradisjoner og etikette. Da hun møtte pave Francis i Vatikanene i 2013 for å diskutere Midtøsten-krisen bar hun skaut. Foto: NTB Scanpix
VED SPESIELLE ANLEDNINGER: I likhet med de fleste andre respekterer dronning Rania tradisjoner og etikette. Da hun møtte pave Francis i Vatikanene i 2013 for å diskutere Midtøsten-krisen bar hun skaut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er noen mennesker som foretrekker at jeg bærer skaut

På spørsmål fra intervjuer Caroline Laurent om dette - at hun er dronning i et muslimsk land og ikke bærer skaut, vekker negativ oppsikt, svarer hun:

- Selvfølgelig, ettersom jeg er en offentlig person, er det noen mennesker som foretrekker at jeg bærer skaut, men det er også mange som er veldig glad for at jeg ikke går med det - så alle har sin mening. Men når alt kommer til alt, som jeg har sagt: for meg er det et personlig valg. Og det som er litt morsomt her er jo at jeg oftere blir spurt om å bære hijab i den vestlige verden enn i Midtøsten. Når jeg er i Jordan, eller reiser rundt i den arabiske verden, aksepterer de det og det blir sett på som normalt. Jeg føler meg aldri utilpass eller at det er et problem. 

MODERNE KONGEFAMILIE: Kong Abdullah II og dronning Rania med barna prins Hashem (11), prinsesse Iman (19), prinsesse Salma (15) og kronprins Hussein (21) utenfor deres hjem i Amman i Jordan. Foto: NTB Scanpix
MODERNE KONGEFAMILIE: Kong Abdullah II og dronning Rania med barna prins Hashem (11), prinsesse Iman (19), prinsesse Salma (15) og kronprins Hussein (21) utenfor deres hjem i Amman i Jordan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg sier alltid om det å bære skaut eller hijab: «Vi må dømme kvinner ut ifra hva som foregår i hodene deres, heller enn det som er hodet deres!».

 

Dronning Rania var bare 29 år da hun og ektemannen Abdullah II ble kronet i 1999. Dette gjør henne til en av verdens yngste nålevende dronninger - side om side med dronning Maxima av Nederland (44) og dronning Letizia (43) av Spania. Til sammenligning var dronning Elizabeth II (90) av Storbritannia bare 27 år da hun overtok tronen i 1953.

STERK STEMME: En av dronning Ranias kampsaker er det viktige arbeidet mot æresdrap, og hun kjemper for å fremme muslimske kvinner og barns rettigheter. Her med datteren prinsesse Iman fra et møte med en organisasjon i Jordan som jobber med å bedre hverdagen til de jordanske innbyggerne i august 2015.
 Foto: NTB Scanpix
STERK STEMME: En av dronning Ranias kampsaker er det viktige arbeidet mot æresdrap, og hun kjemper for å fremme muslimske kvinner og barns rettigheter. Her med datteren prinsesse Iman fra et møte med en organisasjon i Jordan som jobber med å bedre hverdagen til de jordanske innbyggerne i august 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den flotte firebarnsmoren, som het Rania al Yassin før hun giftet seg med kronprinsen i 1993, er en slående vakker kvinne - som høster mye skryt både for arbeidet hun gjør som dronning, men også for sin moteteft og sitt skjønne ytre. En av hennes kampsaker er det viktige arbeidet mot æresdrap, og hun kjemper for å fremme muslimske kvinner og barns rettigheter. I januar i år var hun i Norge for å for å tale flykningenes sak, og var i audiens hos kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon (42), kong Harald (78) og dronning Sonja (78) i Fugleværelset på slottet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer