Utedo

Derfor dekorerer vi utedoene med kongefotografier!

- Ukeblader fungerte lenge som dopapir, forklarer folkeminnegransker Thor Gotaas.

UTEDO: Vi har alle (forhåpentligvis) sittet på en utedo, hvor det har hengt bilder av kongefamilien. Hvorfor er det blitt en tradisjon? FOTO: Roar Vingelsgaard // Gyldendal(venstre) og @Jegerhelene // Instagram
UTEDO: Vi har alle (forhåpentligvis) sittet på en utedo, hvor det har hengt bilder av kongefamilien. Hvorfor er det blitt en tradisjon? FOTO: Roar Vingelsgaard // Gyldendal(venstre) og @Jegerhelene // Instagram Vis mer
Publisert

Dersom du har benyttet deg av en utedo eller to i løpet av livet, har du mest sannsynlig lagt merke til at veggene prydes med bilder av kongefamilien. Fotografier av kong Haakon og hans kone dronning Maud, kong Olav, og kong Harald og dronning Sonja, befinner seg i dag på utallige utedoer over hele det landstrakte land.

Men hvorfor er det egentlig slik, at vi nordmenn har gjort det til tradisjon å dekorere utedoene våre med bilder av kongefamilien?

Det har folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas og lokalhistoriker Roar Vingelgaard skrevet om i boken Norske utedoer utgitt på Gyldendal forlag i 2019.

«Ukeblader fungerte lenge som dopapir. På norske utedoer hang det ofte bilde av den norske kongen, Haakon VII. Det sto stadig bilde av ham og iblant dronning Maud på side tre i ukeblader. Folk ville ikke tørke seg bak med landets overhode og hengte heller opp bildet. Det er den vanligste forklaringen på hvorfor dovegger hadde slike illustrasjoner», står det skrevet i boken Norske utedoer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer