Utedo

Derfor dekorerer vi utedoene med kongefotografier!

- Ukeblader fungerte lenge som dopapir, forklarer folkeminnegransker Thor Gotaas.

UTEDO: Vi har alle (forhåpentligvis) sittet på en utedo, hvor det har hengt bilder av kongefamilien. Hvorfor er det blitt en tradisjon? FOTO: Roar Vingelsgaard // Gyldendal(venstre) og @Jegerhelene // Instagram
UTEDO: Vi har alle (forhåpentligvis) sittet på en utedo, hvor det har hengt bilder av kongefamilien. Hvorfor er det blitt en tradisjon? FOTO: Roar Vingelsgaard // Gyldendal(venstre) og @Jegerhelene // Instagram Vis mer
Publisert

Dersom du har benyttet deg av en utedo eller to i løpet av livet, har du mest sannsynlig lagt merke til at veggene prydes med bilder av kongefamilien. Fotografier av kong Haakon og hans kone dronning Maud, kong Olav, og kong Harald og dronning Sonja, befinner seg i dag på utallige utedoer over hele det landstrakte land.

Men hvorfor er det egentlig slik, at vi nordmenn har gjort det til tradisjon å dekorere utedoene våre med bilder av kongefamilien?

Det har folkeminnegransker og forfatter Thor Gotaas og lokalhistoriker Roar Vingelgaard skrevet om i boken Norske utedoer utgitt på Gyldendal forlag i 2019.

«Ukeblader fungerte lenge som dopapir. På norske utedoer hang det ofte bilde av den norske kongen, Haakon VII. Det sto stadig bilde av ham og iblant dronning Maud på side tre i ukeblader. Folk ville ikke tørke seg bak med landets overhode og hengte heller opp bildet. Det er den vanligste forklaringen på hvorfor dovegger hadde slike illustrasjoner», står det skrevet i boken Norske utedoer.

- Ble et patriotisk symbol

I fjor avholdt Thor Gotaas live-foredrag på Nasjonalbibliotekets Facebook-side, og også her kom han inn på en annen grunn til hvorfor dette er blitt en tradisjon blant det norske folk.

- Under krigen hørte mange tyskere at nordmenn var urenslige. Da fikk de beskjed om å holde seg unna utedoer. Tyskerne var vant til å ha vannklosett i byer, og fikk beskjed om å unngå utedoer på grunn av smitte. Derfor ble utedoene et fristed for nordmennene under krigen, og mange hengte derfor opp bilder av kong Haakon på do som et patriotisk symbol, forklarte Gotaas under foredraget.

Han kom for øvrig også med en artig liten kuriosa om NS-leder Vidkun Quisling.

- Mange hatet Vidkun Quisling, og det var flere som hengte opp bilde av ham under do, slik at de, ja, dreit på Quisling mens de så på kongen.

Dronning Sonja: - Det er en ære!

Da dronning Sonja (83) deltok på markeringen av Den Norske Turistforenings 150-årsjubileum i 2018, der Anne Lindmo (50) var konfransier, sa hun at hun ser på det som en stor ære å få lov til å henge på norske utedoer rundt om i vårt landstrakte land.

- Dronning Margrethe av Danmark har skrevet en hel epistel om «doss» i fjellet. Hun har opplevd ganske mye på våre utedoer. Sammen med meg, selvfølgelig. Det er jo en tradisjon å ha kongelige familier hengende på norske utedoer. Det er jo en stor ære! Også blar vi i gamle ukeblader. Det er lektyren. Der har vi nivået på utedoer! sa dronning Sonja hjertelig under markeringen. Videoklippet kan du se her.

Under har vi samlet et knippe av utedoer fra forskjellige deler av Norge - og vi har fått tillatelse av Instagram-brukerne til å dele de fantastiske kulturskattene.

Dette bildet er tatt på hytta på Finnskogen:

Kong Olav pryder utedoen:

Kong Olav pryder også den offentlige utedoen på Håøya:

Til og med det svenske kongeparet er representert på denne utedoen i Femundsmarka:

Se dette innlegget på Instagram

#utedo #femundsmarka #kongehuset

Et innlegg delt av Øyvind Thalmann (@oyvindthalmann)

Koselig utedo med bryllupsbilde av kronprins Harald og kronprinsesse Sonja:

På denne utedoen på Liemarka er også kronprins Haakon representert:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer