Kongelig

Derfor er dette møtet ekstra spesielt

De to kronprinsessene Victoria og Mette-Marit har et unikt bånd.

KONGELIG: Det var særdeles god stemning på Haga slott i Stockholm den aller første mandagen i mai, da de to kronprinsparene fra Norge og Sverige møttes under offisielt besøk. FOTO: NTB
KONGELIG: Det var særdeles god stemning på Haga slott i Stockholm den aller første mandagen i mai, da de to kronprinsparene fra Norge og Sverige møttes under offisielt besøk. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Formiddagssolen varmet både de kongelige og de fremmøtte utenfor Haga slott i Stockholm, den aller første mandagen i mai.

Gleden var stor for alle de involverte over at de to kronprinsparene fra Norge og Sverige endelig møttes på svensk jord igjen. Planen var egentlig at besøket skulle ha vært gjennomført i januar, men på grunn av koronapandemien ble det utsatt til mai.

Det var ingen av de kongelige som gråt bitre tårer over at besøket ble utsatt, for i strålende vårsol var stemningen særdeles god mellom de to royale ekteparene.

VENNINNER: Kronprinsessene, som én dag skal bli dronninger i hvert sitt land, er svært nære venner også på privaten. Her er firerbanden på besøk ved Karolinska Institutet i Solna. FOTO: Annika Byrde / NTB
VENNINNER: Kronprinsessene, som én dag skal bli dronninger i hvert sitt land, er svært nære venner også på privaten. Her er firerbanden på besøk ved Karolinska Institutet i Solna. FOTO: Annika Byrde / NTB Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit (48) og kronprins Haakon (48) er nemlig på et tredagers besøk i Sverige, der både næringslivssamarbeid, grønn industriutvikling, og ungdom og utenforskap står på agendaen.

For ekteparene er dette offisielle statsbesøket ekstra spesielt, nettopp fordi at de to kronprinsparene er svært nære og gode venner på privaten.

På sensommeren i fjor var den norske kronprinsfamilien med barn på et privat besøk hos den svenske kronprinsfamilien, og bildet som ble delt på sosiale medier fra ferien viser at de to familiene er svært nært knyttet til hverandre.

Faddere og brudepike

Kronprins Haakon har hatt et nært både til kronprinsesse Victoria (44) helt siden de har vært små. For Mette-Marit og prins Daniel har det vært ekstra godt å ha hverandre i en felles erfaring i det å ha vært «en del av folket», før de kapret hver sin tronarving.

Mette-Marit er fadder for Daniel og Victorias yngste sønn prins Oscar (6), mens kronprins Haakon er fadder til parets datter prinsesse Estelle (10). Kronprinsesse Victoria er på sin side fadder til Mette-Marit og Haakons eldste barn prinsesse Ingrid Alexandra (18).

Sistnevnte var også brudepike for Victoria og Daniel, da de to giftet seg 19. juni 2010.

Stemningen er alltid på topp når de to ekteparene møtes, og de har hatt svært tett dialog på digitale plattformer under den to år lange koronapandemien.

STØTTE: I 2011, da prinsesse Ingrid Alexandra holdt sin første tale i Domkirken, leste hun dikt sammen med gudmor Victoria under gudstjenesten i forbindelse med det norske kronprinsparets 10 års bryllupsdag. Da var Ingrid Alexandra syv år. FOTO: NTB
STØTTE: I 2011, da prinsesse Ingrid Alexandra holdt sin første tale i Domkirken, leste hun dikt sammen med gudmor Victoria under gudstjenesten i forbindelse med det norske kronprinsparets 10 års bryllupsdag. Da var Ingrid Alexandra syv år. FOTO: NTB Vis mer

Men den aller første arbeidsuken i mai kunne de to venneparene endelig dele noen travle arbeidsdager sammen igjen, og ut ifra det første offisielle rigget på trappene ved Haga slott ser det ut til å bli et minnerikt og hyggelig opphold.

I norsk og svensk design

De to ektemennene Daniel og Haakon forholdt seg litt i bakgrunnen under arrangementet, og lot de flotte konene ta seg av showet for de fremmøtte royalistene og fotografene.

Senere på dagen venter lunsj på Slottet, og atter en gang kommer de to kronprinsfamiliene til å stille opp på felles fotografering.

TRE DAGER: Sverigebesøket varer i tre dager. Her er prins Daniel, kronprinsesse Victoria, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon utenfor Haga slott i Stockholm. FOTO: Annika Byrde / NTB
TRE DAGER: Sverigebesøket varer i tre dager. Her er prins Daniel, kronprinsesse Victoria, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon utenfor Haga slott i Stockholm. FOTO: Annika Byrde / NTB Vis mer

Under den første seansen matchet de to kronprinsessene i kledelige kjoler - henholdvis fra designere fra hvert sitt hjemland.

Kronprinsesse Victoria gikk i en kjole fra svenske ByMalina, mens kronprinsesse Mette-Marit gikk i en lys, blomstrete kjole fra Pia Tjelta. Hun hadde, som en liten hyllest, valgt en beige kåpe fra svenske ByMalina.

Et par dager før det svensk-norske møtet stilte for øvrig kronprinsesse Victorias svigersøster prinsesse Sofia (37) i en svart, lang buksedress fra Pia Tjelta under den tradisjonsrike Sverigemiddagen på slottet i Stockholm.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer