Soling under graviditet

Derfor er hun ferdig med jaget etter å bli mest mulig solbrun

- Jeg har fått masse solskader i ansiktet. Dette fikk jeg under min forrige graviditet, sier Tone Damli til KK.

SOLBESKYTTELSE: Til KK sier artist Tone Damli at hun er nøye med å bruke høy faktor for å unngå solskader. Her under «Allsang på grensen» i sommer. 
FOTO: TV 2 / NTB scanpix
SOLBESKYTTELSE: Til KK sier artist Tone Damli at hun er nøye med å bruke høy faktor for å unngå solskader. Her under «Allsang på grensen» i sommer. FOTO: TV 2 / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sensommeren er over oss, og den siste tiden har værgudene vært på vår side. Gradestokken har ligget oppunder 30, og soling og bading har stått på agendaen for mange av oss.

Det er en kjensgjerning at man burde være påpasselig med å bruke solkrem i solen, men kanskje spesielt viktig er det for gravide som lett kan pådra seg pigmentflekker og solskader under svangerskapet.

Dette er noe artist Tone Damli (32) har erfaring med fra sitt første svangerskap med datteren Billie (6) - og som hun er ekstra påpasselig med under sitt nå andre svangerskap.

- Jeg har fått masse solskader i ansiktet. Det fikk jeg under min forrige graviditet. Det skal sies at jeg brukte faktor da óg, så jeg tror ikke det hadde noe med at jeg ikke var forsiktig å gjøre. Slik jeg har skjønt det er pigmenteringer gjerne hormonelt, og vanskelig å styre, sier hun til KK.

Skulle vært solskadene foruten

For å forebygge solskader og pigmentflekker bruker hun C-vitaminserum, i tillegg til høy solfaktor.

- Jeg skal ærlig innrømme at jeg gjerne skulle ha vært solskadene foruten, men samtidig lever jeg greit med det.

Nylig la Tone ut et bilde av seg selv og babymagen på Instagram, der flere av følgerne kommenterer den gylne brunfargen hennes. Tone kan avsløre at fargen kommer fra selvbruning.

- Velger du heller å bruke selvbruning enn å sole deg?

- Det skal sies at jeg soler meg litt, men ikke overdrevent slik jeg hadde en tendens til å gjøre før i tiden. Selvbruning er lettvint og så blir resultatet veldig fint, hvis man gjør det skikkelig. Det er i alle fall bedre for huden, enn å ligge og steike i sola, sier Tone til KK.

- Er litt ferdig med jaget etter å bli mest mulig solbrun

For å beskytte seg mot solen bruker artisten fra Sogndal faktor 50 i ansiktet - året rundt.

- Mange tenker at man da ikke blir brun, men jeg bruker heller litt selvbruning for å få gløden jeg er ute etter. Dessuten er jeg litt ferdig med jaget etter å bli mest mulig solbrun. Ellers er jeg også fan av solhatt, sier hun og ler.

- Er dette noe du alltid har vært påpasselig med, eller har det kommet de senere årene?

- Å nei, jeg har absolutt ikke alltid vært påpasselig med dette. Jeg har hatt mine timer i solarium og presset faktoren så langt ned som mulig. Det er vanskelig som ung å tenke fremover, da man lever i nuet. Men i det man bikker 30 forandrer ting seg. Man oppdager at man ikke er evig ung.

Derfor er den vordende tobarnsmoren nå opptatt av å ta best mulig vare på det hun har fått tildelt.

- Jeg er nok ekstra forsiktig nå som jeg er gravid. Når det er sagt, så orker jeg ikke sola på samme måte heller. Jeg trives best i skyggen denne sommeren. Svalt og godt!

Og gode solbeskyttelsesrutiner er også noe hun ønsker å videreføre til datteren Billie.

- Jeg bruker høy faktor på Billie om sommeren. Hun tåler sola godt, men jeg vil likevel beskytte med en høy faktor. Hun blir knallbrun likevel!

- Man burde holde seg i skyggen på det varmeste

Jordmor Marit Karlstrøm er tilknyttet Lommelegen, hvor hun svarer på spørsmål tilknyttet svangerskap og fødsel. Til KK sier hun at det er noen forholdsregler som er viktig å ta med tanke på soling under svangerskapet.

- Vanligvis sier vi at de gravide må passe på, slik at de ikke blir overopphetet. Man burde holde seg i skyggen på det varmeste. Det kan fort bli for varmt for fosteret, men da snakker vi Syden-varme, forklarer hun til KK.

Marit, som selv holder til i Finnmark og som trekker på smilebåndet når vi ber henne om ekspertråd med tanke på soling, bekrefter det Tone snakker om med tanke på hormoner og pigmentering.

- De gravide har mye pigmenter på grunn av hormoner. Derfor bør de smøre seg med høy faktor, gjerne blokk, og da spesielt i ansiktet for å slippe å få mørke pigmentflekker. Det vil jo de færreste ha, så jeg tror generelt sett at gravide er flinke til å smøre seg, sier jordmor Marit.

EKSPERTEN: Marit Karlstrøm er jordmor, og en av Lommelegens eksperter på svangerskap og fødsel. FOTO: Lommelegen
EKSPERTEN: Marit Karlstrøm er jordmor, og en av Lommelegens eksperter på svangerskap og fødsel. FOTO: Lommelegen Vis mer

Hun oppfordrer ikke bare gravide til å smøre seg, men også alle andre som har tenkt seg ut i solen.

- Det er lurt å bruke høy faktor, og der er noe jeg egentlig anbefaler alle. Mine generelle tips er solfaktor 50 i ansiktet og minst 30 på kroppen. Samt holde seg i skyggen på det varmeste. Og drikke mye vann!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer