Aksel Lund Svindal

Derfor får vi ikke se kjæresten i den nye dokumentarfilmen om Aksel

- Vi prøvde ikke å holde det hemmelig på noen måte, sier den tidligere toppidrettsutøveren til KK.

AKSEL LUND SVINDAL: I november kommer filmen om idrettshelten Aksel Lund Svindal. Til KK forklarer han hvorfor kjæresten Amalie Iuel ikke blir å se i filmen. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
AKSEL LUND SVINDAL: I november kommer filmen om idrettshelten Aksel Lund Svindal. Til KK forklarer han hvorfor kjæresten Amalie Iuel ikke blir å se i filmen. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av august ble det årlige arrangementet Filmhøsten arrangert på Cinemateket i Oslo, og blant filmene vi kan glede oss til det neste halvåret er dokumentarfilmen Aksel, om den tidligere alpinstjernen Aksel Lund Svindal (37).

I den 90 minutter lange filmen, som har premiere 27. november, blir vi med som flue på veggen både under opp- og nedturene som idrettshelten fra Kjeller utenfor Oslo, har vært gjennom som en av Norges fremste alpinister.

STORT ØYEBLIKK: Under OL i Pyeongchang ble det dobbelt norsk da Aksel Lund Svindal vant OL-gull i utfor menn og Kjetil Jansrud tok sølv. Dette er noe av det vi får se i dokumentarfilmen som kommer i november. Året etter, i 2019, la Aksel opp. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STORT ØYEBLIKK: Under OL i Pyeongchang ble det dobbelt norsk da Aksel Lund Svindal vant OL-gull i utfor menn og Kjetil Jansrud tok sølv. Dette er noe av det vi får se i dokumentarfilmen som kommer i november. Året etter, i 2019, la Aksel opp. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Vi kommer så tett på som det går an, både når Aksel tar gjeve medaljer, når han gjør comeback og ikke minst når han pådrar seg skader etter fallulykker.

- Vi har filmet så sykt mye, og det finnes så mye materiale av meg, som våkner opp av narkose blant annet, og det var helt jævlig å se. Det er ting jeg ikke husker noen ting av. Det er mange sekvenser jeg kjenner at jeg får klump i magen av å se på.

- Som for eksempel?

- Jeg blir litt flau av å se på de tingene som jeg ikke husker noe av selv. Og så får jeg klump i magen av de store øyeblikkene. Det jeg særlig får mest gåsehud av er de mest intense øyeblikkene, når det står om veldig store ting, som for eksempel OL-gull og VM-gull, sier Aksel til KK.

TEAMET BAK FILMEN: Aksel Lund Svindal er aktuell med kinofilmen Aksel, som har premiere i slutten av november. Filmen er regissert av kompisene hans Filip Christensen (t.v.) og Even Sigstad. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix
TEAMET BAK FILMEN: Aksel Lund Svindal er aktuell med kinofilmen Aksel, som har premiere i slutten av november. Filmen er regissert av kompisene hans Filip Christensen (t.v.) og Even Sigstad. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det er Aksels kompiser Even Sigstad og Filip Christensen som har regissert og gjort flere av opptakene til dokumentarfilmen, og de har også fått verdigfulle opptak av Aksel i de mest avgjørende øyeblikkene av karrieren hans.

- Når jeg hører hvordan vi har kommunisert, hvordan man hører på pusten min at jeg er nervøs og at jeg psyker meg opp, man hører treneren på siden som gir meg siste innput og servicemannen som fikser skiene. Man hører starteren som indikerer at det er 30 sekunder til start. I tillegg til at man hører Kjetil Jansrud, som akkurat har kjørt og er sliten, som gir meg innput til hvordan løypa er. Vi viser mange intense øyeblikk med ekstremt samarbeid.

Aksel snakker engasjert, og det er tydelig at disse øyeblikkene har vært intense for ham.

- Det er det råeste med idretten, som jeg nå har gitt helt slipp på. Det er det som setter mest perspektiv for meg og som gir meg mest gåsehud; shit, jeg var med på noe så stort.

Avslørte forholdet via sosiale medier

I vinter møtte KK idrettsstjernen Aksel Lund Svindal i Finland i forbindelse med et Porsche-arrangement, det tyske bilmerket som Aksel er ambassadør for. Der ble det også tid til å snakke om selvbiografi Større enn meg som nettopp hadde blitt lansert.

Også her deler han fra sin eventyrlige karriere, og åpner blant annet opp om farens enorme støtte og tapet av moren da han var en liten guttunge.

Den gangen dristet også KK seg til å spørre den tidligere alpinisten om det «alle» lurer på; nemlig hvordan det sto til med kjærligheten. Men akkurat dét ønsket han ikke svare på den gangen.

Fem måneder senere avslørte han via sosiale medier at han hadde funnet lykken med den 11 år yngre friidrettutøveren Amalie Iuel (26). Begge to valgte å dele den gledelige nyheten på Norges nasjonaldag, med et bilde av hverandre på sosiale medier.

- Får vi glimt av den mer private delen av livet ditt i dokumentarfilmen?

- Dette handler jo mye om de tingene som har skjedd mens jeg har vært alpinutøver, og er veldig nært på de tingene. Det er dét det er fokus på. Når man tenker på ting som har skjedd det siste året, da har ikke jeg vært aktiv utøver. Det er ikke en del av filmen.

Til KK forklarer han at kjæresten Amalie ikke er med i dokumentarfilmen, ettersom de to ble sammen etter at filmens handling var over.

- Hadde jeg vært sammen med Amalie under hele filmen, hadde det jo vært lite troverdig om hun ikke var med. Men timingen i filmen er ikke sånn, så nei, hun er ikke med i filmen.

- Hva tenker du om at folk er opptatt av kjærlighetslivet ditt?

- Jeg tenker at det er helt naturlig hvis man er en offentlig person. Det er en del av det som følger med, men det er ikke favorittdelen av det. Men sånn er det bare, og det lever jeg helt fint med.

- Vi prøvde ikke å holde det hemmelig på noen måte

Ifølge Aksel er de begge bevisst på at det å være kjent kanskje ikke er favorittdelen ved å være toppidrettsutøver.

- Om det er familieting eller kjærlighetsliv, så er det noe man kan velge å holde mer privat. Så kan man dele litt, men man trenger ikke være like tilgjengelig der.

- På 17. mai la dere ut et bilde på sosiale medier som bekreftet at dere var i et forhold, føler du at man kan bruke sosiale medier til å styre selv hva som kommer ut og ikke?

- Ja, jeg tror man kan styre litt selv på den måten at dersom vi hadde hatt masse bilder av oss to sammen liggende ute før det, så tipper jeg at det hadde vært i media før det. Vi hadde jo kjent hverandre i over ett år, før vi la ut bildet på 17. mai. Vi var helt avslappet til det, og prøvde ikke å holde det hemmelig på noen måte, men timingen ble bare sånn, forklarer Aksel til KK.

Deltar i Mesternes mester

I tillegg til å være aktuell med dokumentarfilmen fra sitt eget liv, ble det i august også kjent at den tidligere alpinisten skal være med i sesong 12 av NRK-suksessen Mesternes mester. Serien spilles, ifølge NRK, inn i Arendal og omegn i september, og sendes på NRK på nyåret i 2021.

Noe av det Aksel gleder seg mest til, sier han i et intervju med NRK, er å være en del av en slags treningssamling. Det er noe han har savnet siden tiden med alpintlaget.

- Man har lest i media at vi har hatt så fantastisk godt miljø i laget, og i dokumentarfilmen får du se helt på innsiden at vi faktisk har det samholdet. Jeg elsker miljøet, lagkompisene mine og hvordan vi har hatt det sammen. Treningssamlingene for meg er råere enn konkurransene. Det jeg savner, er å dra på samlinger og reise verden rundt med en gjeng man har kjemperespekt for, og som også er nære venner, sier Aksel til KK.

Dokumentarfilmen Aksel har premiere 27. november 2020.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer