Ronja Røverdatter

Derfor forsvant «Ronja Røverdatter» fra rampelyset

Svaret vil kanskje overraske deg.

RONJA RØVERDATTER: Hanna Zetterberg ble stjerne over natten da hun som 11-åring spilte rollen som Ronja røverdatter. Hele livet har hun blitt kjent igjen, frem til en hendelse nylig. FOTO: NTB
RONJA RØVERDATTER: Hanna Zetterberg ble stjerne over natten da hun som 11-åring spilte rollen som Ronja røverdatter. Hele livet har hun blitt kjent igjen, frem til en hendelse nylig. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da Astrid Lindgrens bokklassiker «Ronja Røverdatter» fra 1981 ble filmatisert i 1984, steg den raskt til toppen av kinolistene. Historien om tøffe og fryktløse Ronja er lagt til middelalderen, og jenta med det bustete håret trosser faren og blir venn med sønnen til familiens erkefiende. Filmen, akkurat som boken, rørte hjerter både i hjemlandet Sverige og over landegrensene, og hovedrolleinnehaver Hanna Zetterberg var bare 11 år da hun fikk rollen, blant 600 håpefulle på audition. Ronja Røverdatter var en slags middelalderens Pippi Langstrømpe, og snart ble unge Hanna kjent igjen overalt hvor hun gikk.

Etter å ha promotert filmen og stilt opp på mange intervjuer, holdt Hanna siden en så av profil, at det nærmest regnes som et skup at hun nå forteller om sine erfaringer. I en episoden av det svenske TV4-programmet «Marui – vad hände sen?», med programleder Mauri Hermundsson, letter Zetterberg på sløret om hva som skjedde i tiden etter at hun slo gjennom.

IKONISK: Ronja-figuren ble nærmest ikonisk, og skuespiller Hanna Zetterberg har siden måtte leve med å bli kjent igjen. Frem til ganske nylig. Her med Skalle-Per (Allan Edwall). FOTO: Henrik Laurvik/NTB
IKONISK: Ronja-figuren ble nærmest ikonisk, og skuespiller Hanna Zetterberg har siden måtte leve med å bli kjent igjen. Frem til ganske nylig. Her med Skalle-Per (Allan Edwall). FOTO: Henrik Laurvik/NTB Vis mer

Lærte seg triks for å bli «usynlig»

Zetterberg røper at berømmelsen ble slitsom og raskt begynte å begrense henne. Rent praktisk kunne hun ikke ta T-banen i Stockholm der hun bodde, for alle kjente henne igjen. Hun forteller om trikset hun lærte seg, for å kunne ferdes blant folk:

– Jeg oppdaget at jeg kunne skifte T-banevogn mellom hver holdeplass. Det er akkurat den tiden det tar for folk å innse: «Det er henne». Som 12-, 13- og 14-åring syntes jeg ikke at det det var så gøy, sier Zetterberg i programmet, og mener at hun på en måte ble berøvet for tenåringslivet, skriver svenske allas.se.

– En befrielse

Zetterberg forteller videre at hun til tross for at hun har forsøkt å holde seg borte fra rampelyset, likevel hele livet har blitt forbundet med Ronja-rollen. At det å stadig bli forbundet med Ronja har vært utfordrende til tider, er ikke vanskelig å forstå, gitt at Hanna Zetterberg senere valgte en politisk karriere, og ble riksdagsledamot for Vänsterpartiet.

POLITIKER: Det er gått mange år siden Hanna Zetterberg spilte Ronja Røverdatter. Hun ble senere riksdagsledamot for Venstrepartiets , men forteller at hun hele livet har blitt assosiert med Ronja-rollen. FOTO: Pressens Bild/NTB
POLITIKER: Det er gått mange år siden Hanna Zetterberg spilte Ronja Røverdatter. Hun ble senere riksdagsledamot for Venstrepartiets , men forteller at hun hele livet har blitt assosiert med Ronja-rollen. FOTO: Pressens Bild/NTB Vis mer

I dag jobber hun i regjeringsadministrasjonen og bor i kollektiv utenfor Stockholm. I programmet får man ifølge allas.se bli med hjem til kollektivet, der Zetterberg jobber en bok som handler om «individets behov for kollektivet».

Hanna var fra 2001 til 2011 gift med SVT-journalist Filip Struwe, som hun fikk to barn med, og har dessuten skrevet tre barnebøker om figuren «Nejlika».

Etter å hele livet ha blitt kjent igjen som Ronja Røverdatter, skjedde det nylig noe som endret på akkurat det. En endring Hanna slett ikke ville vært foruten:

– Fram til for bare et par år siden ble jeg kjent igjen hver dag. Og så ble jeg gråhåret. Så deilig! For nå er jeg liksom for gammel. Det er faktisk på mange måter en befrielse.

I programmet forteller hun at hun ofte får spørsmål à la «Hvor ble du av?». Hun skjønner at folk er nysgjerrige, men samtidig kan det at man har holdt seg unna rampelyset, lett oppfattes som at man har mislyktes.

– Sånn trenger det absolutt ikke å være, man kan være kjempefornøyd med det, sier Zetterberg, i programmet som sendes på svensk TV4 og TV4 play.

Ny Ronja!

I 2021 ble det kjent at strømmetjenesten Viaplay og produksjonsselskapet Filmlance skal lage en familievennlig fantasyserie på 12 episoder av Astrid Lindgrens «Ronja Røverdatter», 37 år etter premieren på Tage Danielssons filmversjon.

Så snart er det kanskje en annen jente som vil bli gjenkjent som Ronja Røverdatter.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer