Kelly McGillis:

Derfor forsvant «Top Gun»-stjerna fra rampelyset

I kinosuksessen «Top Gun: Maverick» glimrer Kelly McGillis (64) med sitt fravær.

«TOP GUN»: Kelly McGillis ble en av Hollywoods største stjerner på 80-tallet. Så forsvant hun fullstendig fra rampelyset. Foto: NTB
«TOP GUN»: Kelly McGillis ble en av Hollywoods største stjerner på 80-tallet. Så forsvant hun fullstendig fra rampelyset. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne forsommeren har Tom Cruise (59) begeistret både kritikere og publikum med halsbrekkende flyakrobatikk i megasuksessen «Top Gun: Maverick». I løpet av åpningshelga i USA spilte den inn utrolige 1,5 milliarder kroner.

Den nye filmen gir fansen et herlig gjensyn med noen av skuespillerne fra 80-tallsklassikeren «Top Gun». Underveis krydres det dessuten med flere utvalgte tilbakeblikk.

TILBAKE BAK SPAKENE: 34 år etter «Top Gun» gjør Tom Cruise comeback i rollen som Maverick. Video: Paramount Pictures Vis mer

Men det er én skuespiller som aldri dukker opp i løpet av filmens 131 minutter.

Hvor ble det av Kelly McGillis, med det bølgende, blonde håret og et blikk som forhekset både Maverick og resten av verden for 36 år siden?

Fulgte skuespillerdrømmen

Når det kommer til store Hollywood-stjerner på slutten av 80-tallet, så hadde Kelly McGillis en ubestridt plass på A-laget.

Ikke bare var hun et av de største sexsymbolene, hun var også en dyktig skuespiller med store roller i flere kritikerroste publikumsfavoritter.

SEXY AMISH: Kelly CmGillis fotografert under innspillingen av «Vitne til mord». Foto: NTB
SEXY AMISH: Kelly CmGillis fotografert under innspillingen av «Vitne til mord». Foto: NTB Vis mer

Historien om McGillis begynte da Kelly Ann kom til verden i Newport Beach i California, 9. juli 1957.

Hun droppet videregående for å forfølge skuespillerdrømmen. På klassisk Hollywood-vis måtte hun ta flere strøjobber som servitrise for å kunne tjene penger, mens hun spisset talentet sitt i flere mindre teateroppsetninger.

Det store gjennombruddet hennes kom med thrilleren «Vitne til mord» i 1985.

Her spiller McGillis en ung kvinne fra amishfolket, som sammen med sønnen sin blandes inn i drapet på en hemmelig narkotikaspaner.

Her kan du se et klipp fra «Vitne til mord» (1985):

Filmen ble en av årets største suksesser, og McGillis mottok en Golden Globe-nominasjon for beste birolle.

Så kom «Top Gun».

Fikk nei til høye hæler

Rollen som astrofysikeren og treningsinstruktøren Charlotte «Charlie» Blackwood, gjorde McGillis til en av verdens mest berømte stjerner over natta etter premieren i 1986.

Her kan du se traileren til «Top Gun»:

Da hun i 2010 ble intervjuet i forbindelse med TV 2-programmet «Gylne Tider», var «Top Gun» det naturlige samtaleemnet. McGillis omtaler filmen som enkel, veldig amerikansk og tidløs, komplett med en morsom cowboyhistorie fylt med helter og skurker.

Hun ler godt når hun skal beskrive kroppsholdningen sin i filmen, som hun synes er fæl.

HØYDEUTFORDRING: Kelly McGillis har aldri lagt skjul på at høyden hennes ble en utfordring under innspillingen av «Top Gun». Hun var 1,78 meter, Tom Cruise var 1,70. Foto: NTB
HØYDEUTFORDRING: Kelly McGillis har aldri lagt skjul på at høyden hennes ble en utfordring under innspillingen av «Top Gun». Hun var 1,78 meter, Tom Cruise var 1,70. Foto: NTB Vis mer

- Dere vet sånne «Røyking forbudt»-skilt med en sirkel og en strek over? Jeg fikk stadig sånne for høye hæler, for jeg var høyere enn Tom. Og for rød leppestift, jeg vet ikke hvorfor, smiler McGillis før hun fortsetter:

- Høyden plaget egentlig ikke meg, men den plaget visst andre. Så gjennom hele filmen ble jeg mer og mer nedjustert. På bildene henger jeg over Cruise som pukkelryggen i Notre-Dame. Det er fryktelig.

Hørte aldri noe

I juli 2019 gjorde Entertainment Tonight et eksklusivt intervju med stjerna da det ble klart at en etterlengtet oppfølger til «Top Gun» var på trappene. Da var det naturlig å spørre McGillis om filmskaperne hadde tilbudt henne å returnere til lerretet i rollen som «Charlie».

- Å herregud, nei. Det har de ikke, og det hadde jeg heller aldri trodd at de ville gjort, svarte hun raskt med humrende stemme.

- Jeg mener, jeg er gammel og tykk, og jeg ser ut som alderen min. Og det er ikke hva hele det opplegget der går ut på.

GRÅHÅRET: I forbindelse med filmen «We Are What We Are», stilte Kelly McGillis i 2013 opp for portrettfotografering under Sundance filmfestival. Foto: NTB
GRÅHÅRET: I forbindelse med filmen «We Are What We Are», stilte Kelly McGillis i 2013 opp for portrettfotografering under Sundance filmfestival. Foto: NTB Vis mer

Ut fra telefonintervjuet å dømme, høres det ikke ut som hun er synlig skuffet over å ikke bli invitert til å kjøre motorsykkel igjen med Tom Cruise.

- Jeg vil mye heller føle meg helt trygg på hvem og hva jeg er i min alder, i motsetning til å skulle verdsette alle de andre tingene.

Åpnet seg om voldtekt

En av Kelly McGillis største filmer, er Oscar-belønnende «De tiltalte» (1988). Handlingen dreier seg om Jodie Fosters rollekarakter som utsettes for grov massevoldtekt innerst i et barlokale.

McGillis spiller advokaten som går etter både gjerningsmennene og tilskuerne som jublende bidro til overgrepet.

Her kan du se et klipp fra «De tiltalte» (1988):

Opprinnelig ble hun tilbudt Fosters rolle, men McGillis takket nei. Hun orket ikke gjenskape noe som liknet det hun selv var blitt utsatt for da hun var 25 år gammel.

Inntil da hadde hun ikke villet snakke om hva som skjedde da hun ble voldtatt av to menn i sin egen leilighet i 1982.

Men i forbindelse med «De tiltalte», bestemte hun seg for å stå fram med sin historie. Håpet hennes var å hjelpe andre ofre til å gjøre det samme.

ÅPENGHJERTIG: I et stort intervju med People i 1988, fortalte Kelly McGillis om da hun ble brutalt voldtatt av to menn som tvang seg inn i leiligheten hennes seks år tidligere. Foto: People
ÅPENGHJERTIG: I et stort intervju med People i 1988, fortalte Kelly McGillis om da hun ble brutalt voldtatt av to menn som tvang seg inn i leiligheten hennes seks år tidligere. Foto: People Vis mer

- Mange vil se «De tiltalte» og tro at det bare er en film. Men for ethvert offer er det noe langt mer, fortalte McGillis i et svært åpenhjertig intervju med People.

- Jeg vil at folk skal forstå at denne typen kriminalitet skjer i det virkelige liv. Det skjedde med meg. Før det gjorde det, hadde jeg virkelig ingen forståelse for at voldtekt tar noe fra deg som du aldri, aldri kan erstatte: din rett til å si nei.

Ble edru for døtrene

På begynnelsen av 90-tallet forsvant McGillis plutselig fra rampelyset. Riktignok dukket hun opp i noen mindre roller i filmer og TV-serier, men tiden på A-laget var definitivt over.

McGillis trakk seg tilbake og flyttet til North Carolina. Der jobbet hun hardt for å få bukt med sitt årelange alkoholmisbruk som hadde begynt i tiden etter voldtekten.

- Fordi jeg var så redd for å legge meg om natta, drakk jeg, og det ble gradvis verre. Det var som å ha en liten demon på innsida som spiste meg opp. Det villedende med alkohol, er at du tror det lar deg glemme – og så våkner du om morgenen, fortalte hun til People i 1988.

SJELDEN GJEST: Kelly McGillis kom på premieren til filmen «Prinsen av Persia» i Los Angeles i 2010. Foto: NTB
SJELDEN GJEST: Kelly McGillis kom på premieren til filmen «Prinsen av Persia» i Los Angeles i 2010. Foto: NTB Vis mer

Da Entertainment Tonight i 2019 spurte McGillis hvorfor hun forlot Hollywood, svarte hun at hun ble nødt til å holde seg edru. Hele hennes fokus ble rettet mot døtrene Sonora Tillman og Kelsey Tillman.

For McGillis var det viktigere ting i livet enn berømmelse og et liv i rampelyset.

- Etter hvert innså jeg at min største prioritet var mine to døtre, og det å være en best mulig, edru forelder for dem.

Angrer ikke på valget

I TV 2-programmet «Gylne Tider» fra 2010, forteller McGillis at det var ikke en kognitiv avgjørelse om å slutte i bransjen.

- Jeg møtte noen og forelsket meg. Plutselig fokuserte jeg ikke bare på skuespillerjobben og meg selv, en annen person var en del av livet mitt. Vi skapte et liv sammen.

EKSMANN: Kelly McGillis på rød løper i 1999 med Fred Tillman som hun var gift med fra 1989 til 2002. Foto: NTB
EKSMANN: Kelly McGillis på rød løper i 1999 med Fred Tillman som hun var gift med fra 1989 til 2002. Foto: NTB Vis mer

På spørsmål om hun noen gang har angret på at hun forlot bransjens sentrum, blir McGillis stille. Hun snur litt på hodet, vender blikket opp og det ser ut som om hun tar en pause for å samle tankene.

Så snur hun blikket tilbake igjen på journalisten og svarer med vennlig stemme:

- Jeg ville ikke brukt ordet «anger». Jeg tror at i foreldrerollen og det å være i et forhold, ligger det en stor fare for å miste seg selv. Men jeg ser nå at hver fase i livet mitt har gitt muligheter for at andre ting kan skje.

Kom ut som lesbisk

McGillis har vært gift og skilt to ganger. Men i flere år måtte hun leve med at det ble spekulert i hennes seksuelle legning. Så, under et intervju med en videoblogger i 2009, kom plutselig betroelsen om at hun var lesbisk.

I et intervju med People kort etter, forklarte McGillis at reporteren først hadde overrumplet henne med spørsmålet om hun var singel. Så ble hun spurt om hun så etter en mann eller en kvinne.

- Det var et sannhetens øyeblikk, fortalte McGillis til People.

Skuespilleren valgte nemlig å svare ærlig på spørsmålet: Hun så definitivt etter en kvinne.

SKEIV THRILLER: I «The Money’s Mask» (2002) spiller Susie Porter en lesbisk privatdetektiv som forelsker seg i en mistenkt (McGillis) i forsvinningen av en ung kvinne. Foto: Footprint Films
SKEIV THRILLER: I «The Money’s Mask» (2002) spiller Susie Porter en lesbisk privatdetektiv som forelsker seg i en mistenkt (McGillis) i forsvinningen av en ung kvinne. Foto: Footprint Films Vis mer

- Jeg bestemte meg for å være ærlig. Sannheten har latt vente på seg lenge, betrodde filmstjerna.

Hun skal ha forstått allerede som tolvåring at hun var tiltrukket av jenter.

- Det har vært en lang og vanskelig reise. Det skjedde mange vonde ting som fikk meg til å tro at Gud straffet meg fordi jeg var lesbisk, sier filmstjernen i det åpenhjertige intervjuet.

Overfalt av inntrenger

Til tross for at 64-åringen har gjort en innsats for å holde en lav profil de siste åra, skapte hun overskrifter i 2016.

I et lengre Facebook-innlegg fortalte «Top Gun»-stjerna om hva som skjedde da en ukjent kvinne brøt seg inn i hjemmet hennes.

«Hun kom mot meg og begynte å skrike. Jeg fikk panikk og løp unna. Hun løp etter, fikk tak i meg, og begynte å klore og slå», skrev McGillis.

«Jeg skrek så høyt jeg bare klarte, i håp om at noen hørte meg.»

ANGREPET: I 2016 ble Kelly McGillis angrepet av en inntrenger i eget hjem. Foto: NTB
ANGREPET: I 2016 ble Kelly McGillis angrepet av en inntrenger i eget hjem. Foto: NTB Vis mer

Skuespilleren klarte å rive seg løs, før hun la på sprang mot bilen og ringte nødnummeret.

Ifølge Los Angeles Times - som fikk tilgang til politirapporten – ble kvinnen pågrepet like etterpå. Hun ble siktet for en rekke forhold, deriblant overfall.

«Jeg slapp unna med blåmerker og kloremerker. Jeg er glad for at det gikk bra», avsluttet McGillis.

Drømmen om trygghet

Selv om overfallskvinnen var blitt pågrepet, hadde hendelsen revet opp gamle, smertefulle sår. Noen dager etter angrepet, delte McGillis et Facebook-innlegg hvor hun fortalte at noen fra hennes egen fortid hadde forfulgt henne.

Vedkommende skulle blant annet ha forsøkt å forgifte kjæledyrene hennes og ødelegge hennes personlige eiendeler.

Hun avslørte også at hun var blitt gjengvoldtatt av tre menn da hun var 12 år gammel.

«Etter hvert av disse angrepene, har jeg flyttet og tenkt at jeg skulle klare å finne meg et trygt sted. Det har jeg ikke klart», skrev McGillis ifølge People.

Etter overfallet skaffet McGillis seg tillatelse til å bære skytevåpen for egen sikkerhet.

«Det eneste jeg noen gang har ønsket meg, er å kunne få føle meg trygg. Trygg i mitt eget hjem.»

Glad for Jennifer Connely

Siden 2008 har McGillis dukket opp i bare en håndfull filmer, TV-serier og teateroppsetninger. Hun bor fremdeles i North Carolina, og har blant annet undervist i skuespill på New York Studio for Stage and Screen NYS3.

DENGANG DA: I «Top Gun» (1986) er det Kelly McGillis som spiller Tom Cruises store kjærlighet, «Charlie». Foto: NTB
DENGANG DA: I «Top Gun» (1986) er det Kelly McGillis som spiller Tom Cruises store kjærlighet, «Charlie». Foto: NTB Vis mer

Overfor Entertainment Tonight beskrev McGillis seg selv som hjemmekjær. Hun følte seg velsignet for at hun ikke trengte å jobbe, men at hun samtidig hadde muligheten til det hvis hun ønsket.

På spørsmål om hva hun tenkte om at Jennifer Connely (51) skulle steppe inn som Cruises nye flamme i «Top Gun: Maverick», svarte «Charlie» at hun var glad på Connelys vegne.

- Jeg er så glad for at hun har fått den muligheten, sa McGillis.

NÅ: I «Top Gun: Maverick» (2022) er det Jennifer Connely som flyr inn i solnedgangen med Tom Cruise. Foto: Paramount Pictures
NÅ: I «Top Gun: Maverick» (2022) er det Jennifer Connely som flyr inn i solnedgangen med Tom Cruise. Foto: Paramount Pictures Vis mer

Selv var hun usikker på om hun skulle se «Top Gun: Maverick» på kino.

- Jeg vet ikke, det kommer vel an på hva slags anmeldelser den får. Jeg stresser ikke til kinoen, men jeg holder meg heller ikke unna. Den står bare ikke på listen min over ting jeg må få gjort.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer