Kongelige bunader:

Derfor har vi aldri sett kong Harald i bunad

- På 17. mai har det vært tradisjon fra kong Haakons tid at kongen bærer det fremste sivile festantrekket for menn, nemlig sjakett, sier Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe til KK.

ROJALE BUNADER: Både dronning Sonja og kronprinsparet er svorne tilhengere av å bruke bunad. På dette bildet, tatt i hagen på Stiftsgården i 2006, i forbindelse med 100-årsmarkeringen for kong Haakon VIIs kroning, er det riktignok kun dronningen og kronprinsessen som er ikledd bunad. Mette-Marit i Hardanger-bunad og dronning Sonja i Øst-Telemark-bunad FOTO: NTB Scanpix
ROJALE BUNADER: Både dronning Sonja og kronprinsparet er svorne tilhengere av å bruke bunad. På dette bildet, tatt i hagen på Stiftsgården i 2006, i forbindelse med 100-årsmarkeringen for kong Haakon VIIs kroning, er det riktignok kun dronningen og kronprinsessen som er ikledd bunad. Mette-Marit i Hardanger-bunad og dronning Sonja i Øst-Telemark-bunad FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En av våre absolutte favorittdager er over oss, og for mange av oss innebærer 17. mai jublende barnetog, vinking til kongefamilien fra Slottsplassen, uante mengder med is og pølser, og ikke minst følelsen av i kle seg i kanskje det fineste antrekket av dem alle - nemlig bunaden! (Eller kanskje du er en av dem som har gått til anskaffelse av en festdrakt?).

Hvert år er det knyttet stor spenning til om dronningen og kronprinsessen kommer til å være ikledd bunad når de vinker til barnetoget fra slottsbalkongen - og i år er intet unntak.

Men i forberedelsene til 17. mai ramlet det plutselig ned en tanke i hodet på undertegnede: hvorfor har vi aldri sett kong Harald i bunad? For når sant skal sies så finnes det ikke ett eneste bilde av kong Harald i bunad - i alle fall ikke som vi har klart å google oss frem til (mulig det finnes et og annet av ham i et privat fotoalbum på Slottet, og dét skulle vi gjerne ha hatt tilgang til!).

Så for å få svar på dette tok vi kontakt med kongehusekspert Caroline Vagle, i vår søstersite Se og Hør. Hun sier til KK at hun heller aldri har sett kong Harald i bunad, og at hun tror at dette rett og slett handler om tradisjon.

HAGEFEST: 1. september 2016 holdt kongeparet hagefest i anledning sitt 25-årsjubileum som kongepar. Gjestene kom fra hele landet, og både dronningen, kronprinsessen og prinsesse Ingrid Alexandra var ikledd bunader. FOTO: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff
HAGEFEST: 1. september 2016 holdt kongeparet hagefest i anledning sitt 25-årsjubileum som kongepar. Gjestene kom fra hele landet, og både dronningen, kronprinsessen og prinsesse Ingrid Alexandra var ikledd bunader. FOTO: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff Vis mer

- Han har aldri brukt det, og føler seg kanskje mer komfortabel i dress og sjakett. Men det er nok blitt mer vanlig at menn i kronprinsens generasjon bruker bunad, sier hun, og påpeker at kronprins Haakon stiller i Askerbunad på Skaugum hver 17. mai.

Og dette får vi også bekreftet når vi tar kontakt med Guri Ofstad Varpe, som er kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff.

- Hans Majestet Kongen bruker følgende festplagg – avhengig av anledningen: Gallauniform, kjole og hvit, og sjakett. På 17. mai har det vært tradisjon fra kong Haakons tid at kongen bærer det fremste sivile festantrekket for menn, nemlig sjakett, sier Varpe til KK.

Se video av kongefamilien i bunad:

Ifølge Camilla Rossing, som er leder i Norsk institutt for bunad og folkedrakt, har bunadsbruken blant menn økt siden de gjorde siste undersøkelse for seks år siden.

- Vi har dessverre ikke noen oppdaterte tall. Vi vet at om lag 18 prosent av norske menn hadde bunad i 2013, og vi erfarer at bruken har økt siden. Men vi har altså ikke noen konkrete tall på veksten, sier Rossing til KK.

Også Camilla Bomstad i butikken Norske Bunader har merket seg den samme tendensen når det kommer til økt bunadssalg blant herrer, og også når det kommer til salg av typiske herrevarer som hatt, hosebånd, og herrestrømper.

- Utviklingen over de siste fem årene har vært ganske stabil. Vi har statistikk tilbake til 2011. Da ble det solgt 481 herrebunader gjennom nettbutikken og i butikkene våre, samt gjennom vår omreisende skredder. Året etter ble det solgt 564 herrebunader. Hopper vi til statistikk-toppen i 2016 ble det solgt 970 herrebunader, mens det foreløpig i 2019 er solgt 603. Dette tallet blir nok høyere utover året, sier Camilla Bomstad fra Norske Bunader til KK.

STASELIG: Stadig flere menn velger å gå i bunad, og kronprins Haakon er blant dem. Dette bildet er tatt på Skaugum i 2008, da kronprinsfamilien vinket til barnetoget. Haakon, Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus var alle ikledd Askerbunaden, mens Marius Borg Høiby hadde på seg bunad fra Vest-Agder - der kronprinsessens familie har røtter. FOTO: NTB Scanpix
STASELIG: Stadig flere menn velger å gå i bunad, og kronprins Haakon er blant dem. Dette bildet er tatt på Skaugum i 2008, da kronprinsfamilien vinket til barnetoget. Haakon, Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus var alle ikledd Askerbunaden, mens Marius Borg Høiby hadde på seg bunad fra Vest-Agder - der kronprinsessens familie har røtter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Kronprinsessen den i familien som har flest bunader

Men de to førstedamene i kongehuset - dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit - er svorne tilhengere av å bruke bunad, både på nasjonaldagen og i forbindelse med andre offisielle tilstelninger. Ifølge Caroline Vagle er kronprinsessen den i familien som har flest bunader å velge mellom.

- Kronprinsesse Mette-Marit har hele syv bunader, mens dronningen har fem. Også kronprinsbarna er flittige brukere av bunad, og det samme gjelder prinsesse Märtha Louise, forklarer hun, og legger til at det er spesielt ved jubileer, at det er vanlig at de har på seg nasjonaldrakten.

- Hvem er det som bestemmer hvilke bunader de skal bruke når?

- Det er den enkelte kongelige selv som bestemmer hvilken bunad som skal bæres. Dronningen og kronprinsessen har bunader og kofter fra hele landet. Noen har de fått eller arvet av egen familie, mens andre er gitt som gaver ved forskjellige offisielle anledninger, sier hoffets kommunikasjonssjef Guri Varpe til KK.

Kongehusekspert Caroline Vagle forklarer videre at dronningen og kronprinsessen gjerne tilpasser bruken til det stedet de besøker.

- Er dronningen for eksempel i Trøndelag, er det passende for henne å hente frem Namdalsbunaden hun fikk i gave til 50-årsdagen, og da hun bodde på Skaugum så vi henne oftest i Askerbunaden på 17. mai. Både kronprinsessen og dronningen har dessuten begge sin favorittbunad, som for begge er bunaden de har fått hos sin egen familie, sier Vagle.

TRADISJON: Under 17. mai-feiringen i 2014 var kronprinsesse Mette-Marit ikledd Hardangerbunad, mens dronningen var ikledd stakken fra Øst-Telemark. Prinsesse Ingrid Alexandra bar Askerbunaden. FOTO: NTB Scanpix
TRADISJON: Under 17. mai-feiringen i 2014 var kronprinsesse Mette-Marit ikledd Hardangerbunad, mens dronningen var ikledd stakken fra Øst-Telemark. Prinsesse Ingrid Alexandra bar Askerbunaden. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsessen fikk Roglandsbunad brodert av bestemoren til konfirmasjonen, mens dronning Sonja fikk rødtrøyebunad fra Øst-Telemark av sin mor Dagny Haraldsen da hun giftet seg med kronprins Harald i 1968.

- «Rødtrøyebunaden fra Øst-Telemark er liksom mest min bunad. Den fikk jeg av min mor i forbindelse med bryllupet vårt. Familien min kommer fra Telemark og da synes jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden», har dronningen tidligere uttalt, sier hoffets kommunikasjonssjef Guri Varpe.

Konge i kofte

Kongehusekspert Caroline Vagle forstår godt at bunaden fra Øst-Telemark er den bunaden som dronning Sonja føler seg aller mest knyttet til.

- Men hun har også presisert at kongefamilien er heldig som har bunader, drakter og kofter som gjør at de kan føle tilknytning til flere deler av landet, sier Vagle videre.

Og kofte - det har vi jo faktisk sett kong Harald i. Året etter at kronprinsparet hadde giftet seg, var de på besøk i Finnmark, og under oppholdet var både kronprins Harald og kronprinsesse Sonja ikledd samedrakter, såkalt pesk, en kofte av hvitt reinsdyrskinn. Denne varianten var fra Kautokeino.

I KOFTE: Da kronprinsparet besøkte Finnmark i 1969 var de ikledd samedrakter, pesk, som er laget av hvitt reinsdyrskinn. FOTO: Aftenposten / NTB Scanpix
I KOFTE: Da kronprinsparet besøkte Finnmark i 1969 var de ikledd samedrakter, pesk, som er laget av hvitt reinsdyrskinn. FOTO: Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

At bunader og folkedrakter betyr mye for dronning Sonja fikk vi bekreftet da hun sommeren 2018 arrangerte en bunadsutstilling i Dronning Sonja Kunststall ved Slottet.

- Bunaden forteller vanligvis noe om hvor en kommer fra. Det er et vakkert identitetsmerke. I vår familie er vi så heldige å ha bunader, drakter og kofter i vårt eie som gjør at vi kan være «hjemme» hvor som helst i landet, sa dronning Sonja i velkomsttalen hun holdt under åpningen av utstillingen, ifølge Kongehuset.

Til bunadsutstillingen lånte både dronningen, kronprinsessen, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Astrid, kronprins Haakon og barna ut sine vakre drakter.

- Der ble det sagt at mange av bunadene er gaver de har fått, men også at en del har gått i arv i kongefamilien gjennom generasjoner. For eksempel har prinsesse Märtha Louise arvet en bunad fra sin farmor kronprinsesse Märtha, forklarer Caroline Vagle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer