Fødselsangst

Derfor ønsker Sandra Lyng å være åpen om fødselsangsten

- Det skjer så mange kvinner, som har opplevd ting som gjør at en fødsel kan være helt utenkelig, sier Sandra til KK.

FØDSELSANGST: Da Sandra Lyng var gravid, hadde hun angst for å føde. Derfor har hun valgt å være åpen om det. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ett år siden ble artist Sandra Lyng (32) og samboeren Lasse Joachim Langerud foreldre for første gang, da sønnen Sander kom til verden i november 2018.

Hun er aktuell med sesong to av mammapodkasten sin, som har fått navnet Podepodden, og her forteller Sandra åpent om den tøffe svangerskapstiden - og da hun fikk påvist alvorlig fødselsangst.

- Jeg hadde egentlig gledet meg til å føde, og til å føde på den naturlige måten, men da vi kom til legen så spurte han meg om jeg hadde opplevd overgrep. Da skjedde det noe i meg. De ordene der hentet noe fram fra skuffene jeg har låst og som jeg har fortrengt. (...) Jeg forestilte meg hvordan fødselen kom til å bli, og hvordan jeg måtte være naken foran andre enn deg. At jeg måtte skræve foran fremmede mennesker. Det var det som gjorde at jeg tenkte at jeg ikke kom til å klare det, sier hun i podkasten.

I et intervju med KK forteller hun om hvorfor hun har valgt å være åpen fødselangsten, som er et tema som for mange er tabu.

- Jeg har valgt å være åpen om det fordi det skjer så mange kvinner, som har opplevd ting som gjør at en fødsel kan være helt utenkelig. Jeg synes at det er viktig å snakke om, at det blir laget forholdsregler for oss. De kvinnene som har det sånn må bli hørt, og helsepersonell må lese den jævla journalen, sier hun til KK.

I podkastepisoden har hun fått med seg forloveden Lasse, som også forteller om sin opplevelse av Sandras fødselsangst. Også han påpeker viktigheten med at helsepersonell er nøye med å lese pasientjournalen, slik at man på den måten kan få med seg at pasientene kan ha traumer fra tidligere som man må være ekstra påpasselig med.

- Du fikk angst, og var redd for at alle undersøkelsene de skulle gjøre, var noe du ikke kom til å klare

I Sandras pasientjournal sto det at hun hadde alvorlig fødselsangt og er bipolar, men dette følte hun at helsepersonellet på sykehuset ikke hadde fått med seg da hun ble lagt inn for fødsel.

Sandra Lyng og samboeren Lasse er foreldre til skjønne Sander:

Samboer Lasse forteller i podkasten at de ble tatt imot av et veldig hyggelig sykehuspersonell, men at en av utfordringene ble manglende hensynsfullhet siden Sandra har et komplisert forhold til egen kropp. Spesielt problematisk da Sandra skulle få satt inn et kateter - før bedøvelse.

- Jeg ga de beskjed om at de måtte lese ordentlig gjennom journalen. Du fikk jo angst, og var redd for at alle undersøkelsene de skulle gjøre, var noe du ikke kom til å klare. Den viktigste delen av jobben, i hvert fall når man skal ta imot pasienter som har et komplisert forhold til egen kropp, så må man lese journalen for å se om det er spesielle hensyn man må ta. Det er bare snakk om 10-15 sekunder som skal til, slik at man ikke blir mer bekymret enn man allerede er i utgangspunktet, forklarer Lasse i podkasten.

TIl KK sier Sandra at hun har vært bevisst med tanke på å ha med samboer Lasse i første episode av podkasten, for å også vise mennenes side av fødselsopplevelsen.

- Det har vært helt bevisst å heller ha med Lasse, som har vært støtten min gjennom alt, enn en ekspert. Han er ekspert på meg og det vi har gått gjennom. Jeg synes også at det kan være litt fint for andre fedre og medmødre å vite at det ikke er så enkelt for den som står på sidelinjen heller. Man vil kanskje hjelpe, men så vet man ikke helt hvordan man skal gjøre det. Lasse har vært en veldig stor støtte for meg. Jeg ønsker derfor også at man skulle få høre hans side av opplevelsen, både fødselen og svangerskapsutfordringene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer