Don't Fuck With Cats

Derfor ønsket ikke drapsofferets foreldre å stille opp i serien

- Det som er trist er at alle snakker om drapsmannen Luka Magnotta, og ser ut til å ha glemt Jun Lin.

DREPT: Den kinesiske utveklingsstudenten Jun Lin ble drept av kanadiske Luka Magnotta i 2012. Han ble 33 år. Her fra minnemarkeringen i Canada i juli 2012. FOTO: NTB scanpix
DREPT: Den kinesiske utveklingsstudenten Jun Lin ble drept av kanadiske Luka Magnotta i 2012. Han ble 33 år. Her fra minnemarkeringen i Canada i juli 2012. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke uten grunn at true crime-dokumentaren Don't F**k With Cats: Hunting an Internet Killer er blitt vinterens store snakkis. Serien ble sluppet på strømmetjenesten Netflix i slutten av desember, og over julen og på nyåret er det mange som har fått med seg det groteske innholdet de tre episodene byr på.

Ikke la deg lure av tittelen, for skal vi være helt ærlig, så trodde vi først at serien handlet om folk som var slemme med katter. Og ikke slemme-slemme, men kanskje hadde filmet en katt som gjorde noe tullete, for så å legge den ut på sosiale medier for å høste likes.

Men så naiv går det faktisk an å bli. Stikktittelen Hunting an Internet Killer burde kanskje ha fått det til å ringe noen bjeller. Uansett, dersom du trodde du at du hadde sett det sykeste true crime-verdenen kan by på, må du tro om igjen.

Kanadiske Luka Magnotta er en mann du sjelden har sett maken til. Dersom du ikke har sett serien, og ikke har lyst til å få med deg noe av handlingen, ber vi deg om å klikke deg ut av saken her. Under kan det nemlig forekomme en spoiler eller to.

BESTIALSK: Studenten Jun Lin (t.v.) trodde han skulle på date med Luke Magnotta i mai 2012 - i stedet ble han drept på bestialsk vis. FOTO: NTB scanpix
BESTIALSK: Studenten Jun Lin (t.v.) trodde han skulle på date med Luke Magnotta i mai 2012 - i stedet ble han drept på bestialsk vis. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Drapsvideoene gikk viralt

Kort fortalt handler serien om Luka Magnotta, som i 2010 poster videoen 1 boy 2 kittens av seg selv som dreper to kattunger på bestialsk vis. Videoen går viralt, og kritikken hagler mot den da ukjente mannen. Flere amatør-etterforskere forsøker å nøste opp i hvem mannen i videoen er, og dette blir starten på en katt-mus-lek som kommer til å vare i flere år.

For Magnotta lar seg trigge av oppmerksomheten han får på grunn av kattevideoen, og bestemmer seg for å lage en ny. Også denne går viralt og setter sinnet i kok blant folk verden over. Det konkluderes med at mannen i videoen, hvis identitet på dette tidspunktet ikke er kjent, er så ekstrem at han kan begå flere groteske hendelser i fremtiden - og at det kan gå utover uskyldige mennesker.

Og til tross for at amatør-etterforskerne forsøker å advare politiet, har de ingenting å gå etter. I mai 2012 dukket det opp en ny video, og denne gangen er det en mann som blir drept av den samme mannen som drepte kattungene.

Senere dukker kroppsdelene opp på ulike steder i Canada, og politiet får navnet Luka Magnotta opp på blokka. De setter i gang en etterforskning, og forfølger Magnotta til Paris og siden til Berlin. Her blir han arrestert på en internettkafé mens han ser på nyhetsklipp av seg selv og politietterforskningen.

- De ønsket å gå videre

Det viser seg at mannen i vidoen, som blir torturert og drept, er den da 33 år gamle kinesiske utvekslingsstudenten Jun Lin. Magnotta kom i kontakt med Lin via rubrikknettstedet Craigslist, og 33-åringen trodde han skulle på date med Magnotta da han takket ja til et møte.

I Netflix-serien blir historien til Jun Lin lite belyst, og ifølge seriens regissør Mark Lewis skyldes dette at familien ikke ønsket å stille opp.

- Jeg kontaktet dem, men de gjorde det helt klart at de ikke ønsket å ha noe med dokumentaren å gjøre. De ønsket å gå videre, sier Lewis, ifølge The Telegraph.

AVSKJED: Jun Lins far i sin sønns begravelse sommeren 2012. Familien har valgt å gravlegge ham i Canada. FOTO: NTB scanpix
AVSKJED: Jun Lins far i sin sønns begravelse sommeren 2012. Familien har valgt å gravlegge ham i Canada. FOTO: NTB scanpix Vis mer

I serien har de snakket med Benjamin Xu, en nær venn av Jun Lin, som forklarer bakgrunnen for familiens valg nærmere.

- Det som er trist er at alle snakker om drapsmannen Luka Magnotta, og ser ut til å ha glemt Jun Lin. Det føles ikke rettferdig overfor vennen min. Han fortjente ikke det, sier Xu i Netflix-serien.

Han forteller videre at Magnottas handlinger ikke bare gikk utover Jun Lin, men også hele hans familie.

- Folk forstår ikke, for i den kinesiske kultur er det alltid sønnen som får ansvaret for å ta vare på foreldrene når de blir gamle. Nå er det borte, og det er ikke rettferdig.

Offerets mor: - Jeg utviklet en slags sympati for drapsmannen

Etter at Magnotta ble dømt til livstid i fengsel i 2014, kom Jun Lins far Diran Lin med en uttalelse på vegne av familien.

«Vi kan ikke snakke så mye om Jun uten å snakke om mordet på ham. Drapet har ikke bare frarøvet oss Jun, men også evnen til å tenke på og snakke om ham, uten å føle smerte og skam», sa han ifølge nettstedet Metro.

Også Lins mor Zhigui Du kom med en uttalelse etter sønnens begravelse i Canada i juli 2012.

«Jeg har ventet på at denne dagen skulle komme, slik at sønnen min endelig kunne bli stedt til hvile i landet han elsket. Til å begynne med klarte jeg bare å bruke betegnelsen «djevel» da jeg omtalte min sønns drapsmann. Siden har jeg lest meg opp om ham gjennom diverse nyhetssteder, og sjokket var stort da jeg oppdaget «mitt andre jeg», som utviklet en slags sympati for denne personen som ble beskrevet som en djevel», sa hun ifølge det kanadiske nettstedet Global News.

PREGET: Jun Lins mor Zhigui Du (midten) under minnemarkeringen i juli 2012. FOTO: NTB scanpix
PREGET: Jun Lins mor Zhigui Du (midten) under minnemarkeringen i juli 2012. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Familien har i ettertid ønsket å etablere et minnefond i sønnens navn, som uavkortet skal gå til unge mennesker som sliter med angst.

«Vi har mottatt hjelp og støtte fra mange mennesker her i Canada, og vi ønsker å gi noe tilbake til samfunnet, for å hjelpe unge mennesker som trenger det, slik at de kan finne veien tilbake til et trygt og stabilt hjem. Jun Lin levde et kort liv, men han lever videre på denne måten».

Concordia University, der Jun Lin studerte ingeniørvitenskap og informatikk, opprettet en pris i avdødes navn, for å hylle den hardtarbeidende studenten de hadde kjent siden 2010.

Luka Magnotta sitter fengslet i Port-Cartier-fengselet i Quebec i Canada, og soner altså en livstidsdom. I 2017 skrev det kanadiske nettstedet Montreal Gazette at Magnotta hadde giftet seg med medfangen Anthony Jolin.

Ifølge USAtoday kan Magnotta søke om prøveløslatelse i 2039 - 25 år etter at han fikk livstidsommen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer