Britney Spears

Derfor sier verden (og Timberlake) unnskyld til Britney

Den ferske dokumentaren Framing Britney Spears viser hvilket helvete popstjernen har levd i siden hun slo gjennom på 90-tallet.

BRITNEY SPEARS: Den populære artisten har virkelig fått oppleve medaljens bakside hva gjelder å vokse opp i Hollywood, og være en del av showbiz fra tidlig barneår. Dette bildet er fra en filmpremiere i Los Angeles i 2019. FOTO: NTB
BRITNEY SPEARS: Den populære artisten har virkelig fått oppleve medaljens bakside hva gjelder å vokse opp i Hollywood, og være en del av showbiz fra tidlig barneår. Dette bildet er fra en filmpremiere i Los Angeles i 2019. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På verdensveven er det et ordtak som sier: «dersom Britney klarte å overleve 2007, overlever du også». Dette ordtaket har sitt utspring fra popstjernens mest turbulente periode av livet.

I New York Times-dokumentaren Framing Britney Spears går man nå i dybden på historien bak den verdensberømte popstjernen, og både fans, industrien og paparazzifotografer påtar seg nå delvis skylden for popstjernens nedturer - og #FreeBritney-bevegelsen jobber knallhardt får å bidra til at Britney, som er umyndiggjort, kommer seg ut av faren og industriens jerngrep.

Dokumentaren kan sees på NRK TV.

IKON: Britney Spears er en av verdens mest berømte kvinnelige popstjerner. Hun startet karrieren allerede på begynnelsen av 90-tallet. FOTO: NTB
IKON: Britney Spears er en av verdens mest berømte kvinnelige popstjerner. Hun startet karrieren allerede på begynnelsen av 90-tallet. FOTO: NTB Vis mer

Fullt fokus på popstjernens seksualitet

Etter å ha startet karrieren som barnestjerne i The Mickey Mouse Club i 1992, side om side med blant andre Christina Aguilera, Justin Timberlake og Ryan Gosling, skjøt karrieren fart.

Sørstatjenta Britney Spears, med den sjarmerende girl-next-door-looken, det store smilet og den kraftfulle stemmen ble spådd en lysende karriere og ble raskt døpt Prinsessen av Pop.

Slagere som ...Baby One More Time og Oops!... I Did It Again sørget for popularitet og penger i kassa.

Men det var ikke bare stemmen og dansebevegelsene på scenen som fenget, også privatlivet til Britney ble allemannseie, og noe både fansen og paparazziene hungret etter å få mer av. Også Britneys seksualitet og sex appeal ble noe hvermannsen drøftet og spekulerte i.

I et intervju på begynnelsen av 2000-tallet blir hun konfrontert med om hun fortsatt er jomfru, og en noe overrumplet Britney svarer bekreftende at hun fremdeles er det, og at hun ønsker å være det frem til hun finner mannen hun skal gifte seg med.

SEKSUALITET: Britney Spears ble ofte konfrontert med egen seksualitet i media, og forsøkte etter hvert å ta eierskap over nettopp dette. Bildet er fra 2000. FOTO: NTB
SEKSUALITET: Britney Spears ble ofte konfrontert med egen seksualitet i media, og forsøkte etter hvert å ta eierskap over nettopp dette. Bildet er fra 2000. FOTO: NTB Vis mer

Men så blir hun kjæreste med sin gamle Mickey Mouse Club-kollega Justin Timerlake, og sammen utgjør de et av 2000-tallets aller hotteste kjendispar. De er kjærester fra 1999 til 2003, men etter hvert begynner ryktene å svirre om at Britney Spears hadde vært utro mot sangeren.

En plot som i all hovedsak er regissert av den forsmådde kjæresten Justin Timberlake.

- De slår opp, og Justin får det til å fremstå, enten riktig eller galt, som om hun har vært utro mot ham. Han tok kontroll over narrativet, forklarer Dave Holmes, tidligere MTV-vert, i Framing Britney Spears-dokumentaren.

IT-PARET: Artistene Britney Spears og Justin Timberlake var verdens hotteste kjendispar, da de var sammen fra 1999 til 2003. Dette bildet er tatt i 2002. I dag er han gift med skuespiller Jessica Biel, mens Britney er samboer med Sam Asghari. FOTO: NTB
IT-PARET: Artistene Britney Spears og Justin Timberlake var verdens hotteste kjendispar, da de var sammen fra 1999 til 2003. Dette bildet er tatt i 2002. I dag er han gift med skuespiller Jessica Biel, mens Britney er samboer med Sam Asghari. FOTO: NTB Vis mer

Dette får også støtte av Wesley Morris fra New York Times.

- Måten folk behandlet henne på, bar veldig preg av tenåringsdrama. Hun ble liksom skolens slut, mens han var skolens quarterback, og i en av musikkvideoene sine beskylder han henne indirekte for utroskapen.

La skylden på Britney

Dette fører til at Britney Spears stiller opp i et intervju med Diane Sawyer, i programmet Primetime Thursday, som gikk på ABC i 2003. Her konfronterer Diane Sawyer unge Britney med utroskapryktene, og legger delvis skylden på Britney for å være et dårlig forbilde.

Det er åpenbart at Britney, som på dette tidspunktet er 22 år, synes det er ubehagelig å svare på de svært personlige og krasse spørsmålene.

- Jeg må bare spørre om et par ting relatert til Justin. Han har vært på TV og så å si sagt rett ut at du knuste hjertet hans. Du gjorde noe som forvoldt ham så mye smerte og lidelse. Hva var det du gjorde? spør Sawyer kaldt.

Britney er oppløst i tårer.

KRITIKK: Programleder Diane Sawyer får kritikk for det svært graverende intervjuet hun gjorde med Britney Spears i 2003. Sawyer har foreløpig ikke kommentert det som kommer frem i dokumentaren. FOTO: NTB
KRITIKK: Programleder Diane Sawyer får kritikk for det svært graverende intervjuet hun gjorde med Britney Spears i 2003. Sawyer har foreløpig ikke kommentert det som kommer frem i dokumentaren. FOTO: NTB Vis mer

Diane Sawyer forteller også i programmet at Britney har opprørt mødre over hele USA med sin oppførsel, og at Kendel Ehrlich, kona til daværende guvernør av Maryland, hadde uttalt at hun hadde skutt Britney om hun hadde fått muligheten til det.

- Det er jo bare helt grusomt. Det er skikkelig ille, sier en tydelig preget Britney.

Diane Sawyer supplerer med at grunnen til at Ehrlich sier dette er fordi at Britney har gjort det vanskelig å være forelder på bakgrunn av rollemodellen hun er blitt overfor barn og tenåringer.

- Det er veldig trist at hun har sagt noe sånt. Jeg er ikke her til å være barnevakt for barna hennes, sier Britney videre.

Ifølge Los Angeles Times har Diane Sawyer foreløpig ikke kommentert påstandene som kommer frem i dokumentaren.

Fansen går mann av huse for å sikre seg bilder av popstjernens forfall

Dette er bare første ledd i Britney Spears fall. Over de neste årene skal hun gifte seg med rapperen Kevin Federline, få to sønner, bli innlagt på rehab, miste foreldreretten, bli jaktet på av paparazzier til alle døgnets tider - og bli umyndiggjort.

Det er etter hvert faren til Britney, Jamie Spears, som tar over myndigheten for datteren, og dette innebærer også datterens økonomi.

I 2007 klikker det for Britney, etter endt opphold på rehab. Hun blir nektet av eksmannen Kevin Federline å se barna, og Britney bestemmer seg for å ta kontroll over eget liv. På impuls drar hun innom en frisør og shaver av sine lange lokker. Siden drar hun innom en tatovør, og ber om å få tatovert kvinnelepper på armen og et kors på magen.

OPPRØRET: I 2007 hadde Britney for en liten periode vært innom Eric Claptons rehabiliteringsklinikk Crossroads i Miami. Etter å ha sjekket seg selv ut tok hun flyet til Los Angeles, ble nektet å se barna av eksmannen og dro til en frisør i San Fernando Valley der hun shavet av seg sine lange lokker. FOTO: NTB
OPPRØRET: I 2007 hadde Britney for en liten periode vært innom Eric Claptons rehabiliteringsklinikk Crossroads i Miami. Etter å ha sjekket seg selv ut tok hun flyet til Los Angeles, ble nektet å se barna av eksmannen og dro til en frisør i San Fernando Valley der hun shavet av seg sine lange lokker. FOTO: NTB Vis mer

Paparazziene blir elleville, og knipser i vei både hos frisøren, tatovøren og da Britney i raseri slår til en av paparazzienes bil med en paraply. Alle disse bildene skal gå verden rundt, og sikre paparazziene og magasinene store summer i kassa. Fordi fansen går mann av huse for å sikre seg bilder av popstjernens forfall.

Og det er nettopp dette som er bakgrunnen for ordtaket «dersom Britney klarte å overleve 2007, overlever du også».

- Etter så mange år har jeg definitivt fått et annet perspektiv på det. Når man er fanget i situasjonen og edderkoppnettet, så klarer man ikke se klart hva kjendisen går gjennom, sier paparazzi Daniel Ramos i den ferske Britney-dokumentaren.

Likevel benekter han at han fikk et inntrykk av at Britney ikke ønsket oppmerksomheten hun fikk av paparazziene, til tross for at hun flere ganger bønnfalte dem om å la henne være i fred.

- Det var ganger hun spurte om vi kunne la henne være den dagen, men ikke for alltid.

Etter at det ble kjent at Britneys far Jamie Spears fremdeles har myndigheten over popstjernen, har den innerste fanskaren dannet bevegelsen #FreeBritney, og jobber hardt for at idolet en dag skal slippe fri fra faren og den kyniske bransjens klør.

Også Britneys gode venninne Paris Hilton (39), som selv har erfaring med å være under andres kontroll, uttaler seg i dokumentaren:

- Jeg elsker henne så mye, og jeg mener at når du er voksen så skal du ha mulighet til å kunne leve ditt eget liv uten å bli kontrollert. Jeg tror det bunner i at jeg selv er blitt kontrollert så mye, at jeg vet hvordan det føles.

I august 2020 gikk Britney rettens vei for å løsrive seg fra umyndiggjøringen. I november samme år fikk Jodi Montgomery i organisasjonen Bessemer Trust del-myndighet over Britney sammen med faren Jamie, ettersom han i 2019 måtte overlate ansvaret til andre på grunn av helserelaterte problemer, skriver New York Times.

Jodi Montgomery har foreløpig dette vervet frem til september 2021. Britney og hennes advokater kjemper fortsatt for at hun skal få full myndighet over seg selv og sin egen formue.

Britney Spears har ikke selv kommentert det som kommer frem i Framing Britney Spears-dokumentaren, men bruker Instagram og Twitter flittig der hun legger ut kodede meldinger som fansen forsøker å dekode.

Siden begynnelsen av februar, da Framing Britney Spears-dokumentaren ble sluppet, har den spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

Både kjente og ukjente Britney-fans beklager nå overfor popstjernen at de har bidratt til å sirkuset den nå 39 år gamle stjernen har vært utsatt for, over de siste snart 30 årene hun har vært en del av showbiz.

Emnegnaggen #WeAreSorryBritney og #FreeBritney blir brukt av både fans og superstjerner verden over.

Og etter press på sosiale medier tok endelig ekskjæresten Justin Timberlake bladet fra munnen, og unnskyldte oppførselen sin overfor eksen Britney i et innlegg på Instagram publisert i midten av februar.

Her sender han også en beklagelse til artist Janet Jackson, som fikk gjennomgå etter pausenummeret under super bowl i 2004, der han rev av henne toppen slik at brystet hennes kom til syne.

«Jeg har sett meldingene, taggene, kommentarene og bekymringene, og jeg ønsker å respondere. Jeg er utrolig lei meg for de gangene i livet der mine handlinger har bidratt til problemet og da jeg ikke sto opp for det som var riktig. (...) Jeg ønsker spesielt å unnskylde overfor Britney Spears og Janet Jackson, begge to individuelt, fordi jeg bryr meg om og respekterer disse kvinnene, og jeg vet at jeg dummet meg ut.».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer