Gulltransporten

Derfor står milliardærens navn på rulleteksten til krigsfilmen «Gulltransporten»

- Det er egentlig ren patriotisme fra deres side, sier regissøren til KK.

GULLTRANSPORTEN: Far og sønn Gustav Witzøe og Gustav Magnar Witzøe driver fiskeoppdrettsselskapet Salmar. Sernior har vært sterkt involvert i deler av innspillingen av Viaplay-serien Gulltransporten. FOTO: NTB
GULLTRANSPORTEN: Far og sønn Gustav Witzøe og Gustav Magnar Witzøe driver fiskeoppdrettsselskapet Salmar. Sernior har vært sterkt involvert i deler av innspillingen av Viaplay-serien Gulltransporten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Storfilmen Gulltransporten hadde premiere på Viaplay i midten av desember. Allerede har mange benket seg foran TV-skjermen for å se fiksjonsfilmen om da Norges gullbeholding ble fraktet i sikkerhet fra de tyske okkupantene.

For den observante seer, som også har benyttet anledningen til å se rulleteksten, har nok ikke navnet Gustav Witzøe gått hus forbi.

Navnet, som jo gir assosiasjoner til laksegründerne senior og junior fra Førya, er nemlig kreditert under takkeseksjonen.

- Kystfolket bryr seg

Da KK møtte Gulltransporten-regissør Hallvard Bræin på presselansering for filmen, åpnet han opp om Gustav Witzøes rolle.

- Hva har Gustav Witzøe bidratt med i denne sammenheng?

- Laksen som lå i trekassen, som Nini Haslund (spilt av Ida Elise Broch, journ.anm.) kom med i en av scenene! sa en lattermild Hallvard.

Regissør Bræin korrigerer seg selv.

- Nei da, Gustav Witzøe og tidligere ordfører Jan Otto Fredagsvik har hjulpet oss veldig med tanke på opptakene på Frøya.

GULLET FRAKTES: En fiskeskøyte på vei med det norske gullet utenfor Frøya. FOTO: Riksarkivet / NTB
GULLET FRAKTES: En fiskeskøyte på vei med det norske gullet utenfor Frøya. FOTO: Riksarkivet / NTB Vis mer

Bræin forteller at de begge var primus motor for å legge til rette slik at filmcrewet skulle få best mulig innspillingsforhold på naturskjønne Frøya.

- Det er egentlig ren patriotisme fra deres side. Det syntes jeg var veldig gøy! Kystfolket bryr seg jo, og er opptatt av sin historie, så de tok kontakt og lurte på om det var noe de kunne gjøre for oss. De stilte opp, og derfor står de begge på rulleteksten.

- Var både far og sønn Witzøe involvert i filmen?

- Nei, det var kun Gustav Witzøe senior, ikke junior, som var involvert!

FILMEN: Gulltransporten-gjengen på pressedagen i forkant av premieren. FOTO: Andreas Fadum / Se og Hør
FILMEN: Gulltransporten-gjengen på pressedagen i forkant av premieren. FOTO: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Donerte laks til krigsrammede Ukraina

Ifølge avisen Dagens Næringsliv kjøpte Gustav Witzøe (69) et konkursbo i 1991 bestående av én konsesjon for oppdrett av laks, som siden har håvet inn milliarder av kroner.

I 2007 overførte Witzøe sr. nesten alle aksjene i lakseimperiumet til sønnen Gustav Magnar Witzøe, som nå kontrollerer litt over 50 prosent av Salmar gjennom Kverva as. Selv sitter senior som konsernsjef i nettopp Salmar.

REGISSØREN: Hallvard Bræin har regissert Gulltransporten. FOTO: Gorm Kallestad / NTB
REGISSØREN: Hallvard Bræin har regissert Gulltransporten. FOTO: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Det er ikke første gang oppdrettsselskapet trår til når det trengs. Tidligere i år, riktignok i litt større og mer humanitær skala enn å legge til rette for filminnspilling, donerte bedriften hele 20 tonn laks, med en verdi på 1,7 millioner kroner, ifølge avisen Adressa, krigsrammede Ukraina.

KK har forsøkt å få en kommentar fra Gustav Witzøe, både far og sønn, uten hell.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer