13 Reasons Why:

- Dersom du strever med noen av disse problemene selv, er serien kanskje ikke riktig for deg

Ny sesong av den omdiskuterte TV-serien 13 Reasons Why er her, og i den forbindelse kommer skuespillerne med direkte advarsel til TV-titterne.

13 REASONS WHY: I sesong 2 av den populære TV-serien «13 Reasons Why» er det duket for rettssak, og sannheten skal frem. Her er Jessica Davis (spilt av Alisha Boe) under rettshøringen. FOTO: Netflix
13 REASONS WHY: I sesong 2 av den populære TV-serien «13 Reasons Why» er det duket for rettssak, og sannheten skal frem. Her er Jessica Davis (spilt av Alisha Boe) under rettshøringen. FOTO: Netflix Vis mer
Publisert

Etter å ha binget hele første sesong av Netflix-serien 13 Reasons Why i fjor skrev vi saken «13 grunner til at vi trenger en sesong 2 av den mye omtalte TV-serien», og 18. mai i år har sesong 2 premiere på Netflix.

Serien, som tok for seg ømfintlige spørsmål som selvmord, mobbing, narkotikamisbruk, angst og depresjoner blant ungdom, ble raskt en hit og fikk flere til å åpne seg opp om vanskelige temaer. Serien fikk også en del kritikk for å fremstille årsakene til slevmord på en endimensjonal måte.

Til KK fortalte Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut og daglig leder ved privatpraksisen Åpen Dialog i Sandnes, at en serie som dette kunne være en døråpner for foreldre og ungdom med tanke på det å snakke om vanskelige temaer.

- Det å være ungdom og det å være voksen og foreldre, er to vidt forskjellige verdener selv om likheter finnes. En serie som er for og med ungdom, på deres premisser, gjør gjerne at en kan få til en naturlig dialog om ulike temaer som er høyst relevante, uten at det blir kleint eller en form for moralpreken, forklarte Søyland.

I forbindelse med sesong 1 opprettet Netflix infosiden 13ReasonsWhy.info, som skulle fungere som et sted hvor ungdommene og foreldrene som så serien kunne få mer info om hvor man kan få hjelp dersom man trenger det. På den norske infosiden er det blant annet lenket til Mental Helse. Når sesong 2 nå har premiere er infosiden oppdatert med utvidet informasjon, og inkluderer en oppdatert Discussion Guide og en ny Discussion Series med videoer av skuespillerne som diskuterer ulike temaer som blir tatt opp i sesong to - som mobbing, seksuell trakassering og rusmisbruk.

LES OGSÅ: - Å konfrontere en tidligere mobber er en risikosport

- Noe av det som kom frem i undersøkelsen var uventet

I mars i år, to måneder før sesong 2 hadde premiere, skrev Brian Wright, som er Netflix' visepresident for originalserier, i en pressemelding at Netflix har fått gjennomført en global undersøkelse som omhandler påvirkningen serien har hatt på de unge TV-titterne.

«For å forstå hvorvidt og hvordan serien åpnet for dialog mellom tenåringer og foreldre fikk vi utført en global undersøkelse i samarbeid med Northwestern University’s Center, som gjør aktiv research som omhandler påvirkningen media har på barn og tenåringer. (...) I undersøkelsene kommer det frem at 71 prosent av tenåringer og unge voksne har funnet TV-serien relaterbar, og tre fjerdedeler av tenåringene og de unge voksne seerne sa at TV-serien gjorde at de følte seg mer komfortabel med tanke på å bearbeide tøffe temaer.

Noe av det som kom frem i undersøkelsen var uventet - mer enn halvparten av de spurte tenåringene hadde tatt kontakt med noen for å unnskylde hvordan de hadde behandlet personen, og nærmere tre fjerdedeler av tenåringene sa at de hadde prøvd å være mer hensynsfull med tanke på hvordan de behandler andre etter at de hadde sett TV-serien.» Les hele pressemeldingen her.

Brian Wright forklarer også at i kjølvannet av sesong 1 har flere ungdommer stått frem med sine svært personlige historier, og at de har samlet noen av dem sammen i en video.

«Vi har personlig blitt inspirert av historiene seerne har delt etter å ha sett serien, og vi er ydmyke over å få lov til å dele noen av dem med resten av verden.» Se videoen under:

LES OGSÅ: Drikker du sammen med tenåringen?

Skuespillerne med direkte advarsel til TV-titterne

Sesong 2 starter der sesong 1 sluttet. High school-elev Hannahs selvmord preger kretsen rundt henne, og det er på tide å gå rettens vei for å få oppklart hvem som har skyld i den tragiske hendelsen. Men det å være tenåring og skulle fortelle sin historie i en fullsatt rettssal kan være vanskelig. Spesielt når trusler fra ukjente hold dukker opp underveis.

SKJULER SANNHETEN: Den privilegert rikmannsgutten Bryce Walker (spilt av Justin Prentice) prøver å komme seg unna voldtektsbeskyldninger. Dette bildet er hentet fra sesong 2 av 13 Reasons Why. FOTO: Netflix
SKJULER SANNHETEN: Den privilegert rikmannsgutten Bryce Walker (spilt av Justin Prentice) prøver å komme seg unna voldtektsbeskyldninger. Dette bildet er hentet fra sesong 2 av 13 Reasons Why. FOTO: Netflix Vis mer

Sesong 2 innleder med at skuespillerne Dylan Minnette (som spiller Clay Jensen), Katherine Langford (som spiller Hannah Baker), Justin Prentice (som spiller Bryce Walker) og Alisha Boe (som spiller Jessica Davis) kommer med en direkte advarsel til TV-titterne:

«13 Reasons Why er en fiksjonsserie som tar opp tøffe og ekte spørsmål som seksuell trakassering, narkotikamisbruk, selvmord, med mer. Ved å kaste et lys på disse vanskelige temaene, håper vi at vi kan hjelpe seerne å starte en dialog. Men dersom du strever med disse problemene selv, er denne serien kanskje ikke riktig for deg å se, eller så burde du se den sammen med en voksenperson som du stoler på. Og dersom du føler at du trenger noen å snakke med, så ikke nøl med å ta kontakt med en forelder, en venn, en rådgiver på skolen din eller en annen voksenperson du stoler på. Ring en lokal hjelpetelefon eller gå inn på 13ReasonsWhy.info. For i det øyeblikket du begynner å snakke høyt om det blir det lettere.»

Da vi spurte par- og familieterapeut Kate Elin Søyland om det finnes andre gode måter å skape dialog på mellom foreldre og tenåringer, enn kun å se på ungdomsserier sammen, tipset hun om at både en biltur og en gåtur kan være et bra utgangspunkt for å starte en dialog for å skape tillit og trygghet mellom ungdommene og foreldrene.

- Her er det bare fantasien som setter grenser – men det er smart å hive seg utpå når ungdommen selv signaliserer at «nå vil jeg snakke». Bruk tid sammen, både hjelp til med vanskelige lekser og bli med på hans eller hennes fritidsinteresser om du får lov – selv om det ikke er din personlige favoritt. Andre gode situasjoner kan være når man kjører bil da kan en ikke bare stikke ut om en ikke liker temaet og en slipper å sitte å se den andre inn i øynene - det gir litt mer «space», forklarer Søyland og legger til:

- Hva med å gå en tur sammen? Eller, om du går inn for å si god natt, spør hvordan dagen har vært. Ikke press på, men gå i den andres tempo. Dype samtaler handler også om tillit og trygghet og det må opparbeides over tid – invester gjerne litt hver dag så skal du se det vil gi avkastning.

Slik får du hjelp:

Mental helse: 116123 eller mentalhelse.no
Mental Helses telefon- og nettjeneste er for alle som trenger noen å snakke eller skrive med. Døgnåpen tjeneste

Røde Kors: 800 33 321 Kirkens SOS: 22 40 00 40 Det er noen der som ønsker å hjelpe deg og som kan gi deg råd i den situasjonen du er i

Hva gjør jeg?

  • Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine
  • Ring en hjelpetelefon
  • Ta kontakt med lege eller legevakt Ikke gi opp

(Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo og Helsenorge.no)

LES OGSÅ: Foreldre må begynne å snakke om puberteten med barna mye tidligere enn de tror

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer