Monster på NRK:

- Det å tre inn i en mannsdominert verden ble veldig utfordrende for meg

Gørild Mauseth spiller rolle i «Monster» som egentlig var skrevet til en mann.

MONSTER PÅ NRK: Til KK forteller skuespiller Gørild Mauseth at rollen hun spiller i NRK-serien «Monster» egentlig var skrevet til en mann. Foto: : Susanne Hætta/NRK og NTB Scanpix
MONSTER PÅ NRK: Til KK forteller skuespiller Gørild Mauseth at rollen hun spiller i NRK-serien «Monster» egentlig var skrevet til en mann. Foto: : Susanne Hætta/NRK og NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten får vi se skuespiller Gøril Mauseth (45) i en helt annen rolle enn det vi tidligere har gjort. Borte er nemlig det karakteristiske krøllete håret, de røde leppene, den varme rougen og de feminine antrekkene. Rollen Gørild spiller i NRK-serien «Monster» var egentlig skrevet til en mann.

- Jeg ble oppringt av regissør Anne Sewitsky som sa: «Gørild, jeg skal møte NRK og produsentene i morgen, men jeg har lyst til at denne rollen skal være en dame. Kan du prøvefilme deg selv og sende meg en fil som jeg kan vise NRK?», og så fikk jeg to scener og spilte dem ikledd en treningsdrakt og foran en ganske trasig bakgrunn, forteller Gørild til KK når vi møter henne på en «Monster»-tilstelning på Vulkan i Oslo i begynnelsen av oktober.

LES OGSÅ: Nysingle Jakob Oftebro fnyser av «Norges mest ettertraktede ungkar»-stempel

- Margot er jo bare omgitt av menn og det er hun som skal lede dem

NRK og regissør Anne Sewitsky (39) må ha likt hva de så på filmsnutten Gørild sendte dagen før møtet, for rollen som den kvinnelige narkobaronen Margot van Gebert ble hennes.

- Jeg fikk umiddelbart svar etterpå om at de var overbevist om at det kunne gå. Dermed har de bare byttet ut navnet på karakteren. Her har de altså ikke skrevet en tøff kvinnerolle, de har bare byttet navn. Akkurat det syntes jeg var interessant og utfordrende. Menn gjør ting annerledes enn kvinner. De kjører bil på en annen måte, oppdrar barn på en annen måte og driver kanskje business på en annerledes måte enn det en dame ville ha gjort. Margot er jo bare omgitt av menn og det er hun som skal lede dem, så det å tre inn i en mannsdominert verden ble veldig utfordrende for meg, forklarer den erfarne skuespilleren.

- Jeg er jo ikke akkurat kjent for å være så veldig maskulin, legger hun til og ler.

NARKOBARON: I NRK-serien «Monster» spiller Gørild Mauseth den mektige kvinnen Margot van Gebert, som styrer all kriminalitet på det lille stedet i nord. Foto: NRK
NARKOBARON: I NRK-serien «Monster» spiller Gørild Mauseth den mektige kvinnen Margot van Gebert, som styrer all kriminalitet på det lille stedet i nord. Foto: NRK Vis mer

- Jeg visste jo ikke det, da jeg sa ja til rollen, at regissøren hadde planer om å «skrelle av alt», som hun uttrykte det. Rette ut krøllene, fette til håret og ha ørene på stilk. Jeg må gi ros til sminke og kostyme, for de har skapt en karakter i lag med meg og regissøren. Noen ganger trenger vi kostyme og sminke, for selv om det ikke ser ut som at jeg har sminke på meg så har jeg en «maske» som er sminket på meg, som hjalp meg med å gå inn i den harde rollen.

LES OGSÅ: Gørild Mauseth vant over NRK: - Det handler om retten til å eie sitt eget bilde

- Det var ekkelt å se meg selv som Margot

Gørild forteller at produsentene ofte rev seg i håret fordi hun hadde to timer sminke før opptak. De kunne ikke forstå at hun, som tilsynelatende ikke hadde noe sminke på, trengte så lang tid for å komme i gang.

- Jeg bestemte meg for at dersom jeg sier «ja» til denne rollen her, så må jeg si «ja» til alt. Hele universet. Jeg måtte legge til side hele imaget av hvordan jeg er. Nå fikk jeg en mulighet til å tre inn i et landskap som jeg aldri før har begitt meg inn på, forklarer hun videre.

Gørild er gift med den italienske regissøren og manusforfatteren Tommaso Mottola (60), og da hun sendte bilder av seg selv fra settet fikk ektemannen regelrett sjokk.

- Mannen min ba meg om å ikke sende flere grusomme bilder av meg selv fra produksjonen! Jeg tror han er veldig glad for at det er jeg som kommer hjem, og ikke Margot, sier hun og ler.

- Hvordan var det å se deg selv som Margot?

- Det var ekkelt! De tingene som man vanligvis prøver å skjule for å fremstå perfekt, som kviser og rynker, de er jo puttet på meg. Jeg har jo levd i 45 år, så jeg har heldigvis, som hun sier hun kjente italienske skuespilleren: rynkene mine kan dere ikke ta ifra meg, for de har jeg brukt hele mitt livet på å skaffe meg. Det å kunne se at det ikke bare er pene og vellykkede mennesker som er interessante å se på. Vi har også våre skumle og mørke sider som kan være minst like interessante - selv om det ikke er så behagelig å ta de frem og kan være veldig ekkelt å spille på, sier hun ærlig.

- Hvor har du hentet inspirasjon til karakteren fra?

- Jeg har ikke sett alle de her TV-seriene som kritikerne nå refererer til, men jeg skulle ønske at jeg hadde sett dem! Jeg har ikke hatt noen spesifikk rollemodell, men jeg har hatt noen menn i tankene. Jeg har forholdt meg veldig trofast til manus, og så jeg har egentlig hentet mye inspirasjon fra landskapet i serien. Det er nakent, og det er ingenting å gjemme seg bak. Jeg er jo vokst opp i et sånt landskap selv, og så tror jeg at jeg fant min karakter i samarbeid med sminken og kostymen. Hun ble til i den kreative prosessen. Jeg kledde rett og slett rollen på meg. Jeg fant den ikke utenfra. Jeg fikk den kledd på meg og skrapa den ned til det usminka, det stygge, det vonde og det ujåla. Så det var en veldig annerledes måte å jobbe på, sier hun og legger til:

- Er det noe jeg har lett tilgang til så er det følelser, og det å gi en så følelseskald person som Margot følelser og et sjelsliv det har vært spennende!

LES OGSÅ: Jacob (11) ble kidnappet og seksuelt misbrukt: - Du hadde ikke trengt å drepe sønnen min

Håper «Monster»-rollen åpner flere dører

Når vi spør Gørild om hva det beste med «Monster»-jobben har vært forteller hun at hun etter så mange år som skuespiller klarte å overraske seg selv med at hun er i stand til å spille på andre strenger.

- Etter den her rollen har jeg tenkt at jeg kan gjøre hva som helst! Kanskje jeg i fremtiden kan bli castet inn i roller som jeg før aldri har vært tiltenkt. Jeg er jo kjent for Ibsen- og Anna Karenina-roller. Disse romantiske «kvinnene-som-dør-in-beauty»-rollene, liksom. De lider og de elsker og de føder! Som skuespiller skal du ikke sette deg selv i bås. Det er ofte at vi ikke gjør det selv, men at vi blir typecastet fordi vi ser ut på en viss måte. Men jeg håper at etter denne rollen, så kan man se at jeg også kan gjøre andre roller, sier hun engasjert.

PREMIEREFEST: KK møtte Gørild Mauseth samme dag som premierefesten på «Monster» ble avholdt på Vulkan i Oslo. Fra venstre: Bjørn Sundquist, Jakob Oftebro, Gørild Mauseth, Ingvild Holthe Bygdnes og Per Kjerstad. Foto: NTB Scanpix
PREMIEREFEST: KK møtte Gørild Mauseth samme dag som premierefesten på «Monster» ble avholdt på Vulkan i Oslo. Fra venstre: Bjørn Sundquist, Jakob Oftebro, Gørild Mauseth, Ingvild Holthe Bygdnes og Per Kjerstad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Handlingen i «Monster» er langt til et lite sted i Finnmark i Nord-Norge, og som Gørild har påpekt byr dette på naturrå og karrige omgivelser. Gørild selv er fra Kjøllefjord i Finnmark, en bukt ved Barentshavet. Ektemannen Tommaso Mottola er fra Napoli i Italia, og ligger ved Middelhavet. Til KK forteller Gørild at hun og ektemannen pleier å si at «vi er begge fra havet».

- Hvis du snur Italia på hodet så blir Syd-Italia akkurat som Nord-Norge. Folk som bor ved havet har ofte en annen slags attitude til verden. Man vokser opp ved en havn hvor folk farter forbi sjøveien, med mange forskjellige språk og en helt annen åpenhet. Så jeg har vært heldig og funnet min match, bare at han var fra et annet hav enn meg.

DØRÅPNER: Gørild Mauseth håper at rollen i «Monster» kan bidra til at hun i fremtiden får andre type roller. Foto: Astrid Waller
DØRÅPNER: Gørild Mauseth håper at rollen i «Monster» kan bidra til at hun i fremtiden får andre type roller. Foto: Astrid Waller Vis mer

- Blir det ekstra mye fireworks i hverdagen, siden han er fra lidenskapelige Italia og du er fra røffe nord?

- Hehe, det er ikke sånn at vi roper «mama mia!», «spagetti!», «pasta!» og «Pavarotti!» til hverandre, men han har lært meg å ta ut temperament. For italienerne roper og skriker litt av og til, fordi at de tror at dersom du ikke gjør det så får du kreft. Det er ikke bare fordi at de spiser olivenolje og drikker mye god vin at de har mindre kreft enn det vi har i Norge per innbyggertall, det er nok fordi at de ikke går å holder på ting som vi nordmenn gjøre. Så man må bare finne de øyeblikkene hvor man kan rope - for eksempel når man kjører moped. Da kan man rope og skrike så høyt man vil, og få ut alt ondt som sitter inni en og som man ikke kan få ut ellers. Det er jeg takknemlig for at han har lært meg, sier Gørild og smiler.

Gørild forklarer at ektemannen, som hun har sønnen Baltazar (8) med, nå er spent på å se henne i en helt annen rolle.

- Han har sagt at han synes at jeg har vært veldig modig som har sagt ja til det, og at jeg har fått vist en annen side av meg som skuespiller. Hvem vet, kanskje dette åpner nye dører for meg?

- Det kommer stadig nye og yngre skuespillere på banen, føler du noe press med tanke på det?

- Det må det jo, hvis ikke forsvinner det en generasjon. Men jeg har fått holdt på med det her så lenge nå, og har vært skuespiller siden jeg var 23. Nå er jeg 45 og har fått spilt veldig mange gode roller, og fått jobbet med mange dyktige regissører. Man er jo blitt advart om at når du får barn og når du bikker 40 så kan du som kvinnelig skuespiller bare glemme det. Men man må ikke være redd for å flytte på seg. Du kan ikke være fast på ett sted hele livet. Jeg har vært frilanser nå i 13 år og flyttet meg rundt, fra by, bygder, fjorder og land. Det har gjort noe med meg som menneske, og det har gjort at jeg har fått lov til å holde på med det jeg har lyst til. Jeg er ikke ungjente lenger, og har ikke lyst til å spille en tenåringsjente. Jeg er voksen kvinne, og vil spille slike type roller.

- En av grunnene til at man sier ja til å gjøre noe så forskjellig fra det man vanligvis gjør, er jo fordi at man håper at det åpner noen dører og føre deg til neste rolle. Kanskje får også verden et annerledes øye på deg, og jeg håper at dette kan være inspirasjon til særlig yngre skuespillere: Tør å være stygg! Det er ikke bare pene mennesker som er lykkelig, det er ikke bare pene mennesker som forelsker seg og som får den de vil ha. De har også følelser og rett til å forsvares på en scene eller i en film.

«Monster» sendes på NRK på mandager og onsdager.

LES OGSÅ: Frank Kjosås var drittlei av å høre at han så ung og og lignet på en jente. Gjett hva han gjorde!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer