– Det ble på en måte forventet at jeg skulle ligge med ham

Mandy Smith var bare 13 år da hun ble sammen med Bill Wyman, bassist i Rolling Stones. Han var 47.

BARNEROV: Mens andre 14-åringer sto til konfirmasjon, var Mandy Smith sammen med bassisten i Rolling Stones, Bill Wyman, som da var 47. FOTO: NTBScanpix.
BARNEROV: Mens andre 14-åringer sto til konfirmasjon, var Mandy Smith sammen med bassisten i Rolling Stones, Bill Wyman, som da var 47. FOTO: NTBScanpix. Vis mer
Publisert

13 år gamle Mandy Smith og søsteren Nicola hadde utseendet med seg. Samt en stor interesse for mote og en litt vanskelig bakgrunn. Kanskje var det nettopp disse ingrediensen som gjorde at tenåringssøstrene fra Nord-London på 80-tallet fikk innpass på Londons hotteste jetsetklubber?

I en alder da jevnaldrende satt hjemme og gjorde lekser eller hengte på den lokale ungdomsklubben, befant de to tenåringsjentene seg snart på hovedstadens utesteder, og fikk lange blikk fra kjendismenn tre ganger så gamle som dem selv.

Det var en slik kveld at Mandy Smith møtte Rolling Stones-bassist Bill Wyman. Hun var 13 og han var 47.

Moren mye syk

Mandy Smith ble født i Tottenham. Foreldrene skilte seg da hun var tre år, og ifølge Mandy vokste hun opp uten en farsfigur. Til Daily Mail fortalte Mandy at moren hennes lå mye til sengs på grunn av sykdom, fra Mandy var seks år.

– Hun kunne stå opp og sette på en klesvask, men det var opp til meg og Nicola å handle og å komme oss på skolen.

I et TV-intervju med presten J. John i 2013, fortalte Mandy at moren gjorde så godt hun kunne, men at de to søstrene måtte klare mye selv:

Se intervjuet Mandy Smith gjorde med presten her:

Var modell

Tenåringsjenta Mandy jobbet som fotomodell, og allerede som13-åring skal hun ha skapt kontroverser med bilder der hun var sminket som en voksen.

GULL OG GRØNNE SKOGER: Mandy Smith begynte som fotomodell allerede i starten av tenårene. FOTO: NTBScanpix.
GULL OG GRØNNE SKOGER: Mandy Smith begynte som fotomodell allerede i starten av tenårene. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Kvelden da hun møtte Rolling Stones-bassisten, på The Lyceum Ballroom, skal han ha introdusert seg kun som «Bill», og allerede dagen etter skal han ifølge Smith ha kommet hjem til familien deres, og sagt at han gjennom kontakter kunne hjelpe Mandy med modellkarrieren.

– Bill var ikke en sånn som strødde om seg med penger. Han var ikke en mann for de store gestene. Han slo meg som en stille og snill fyr. I dag lurer jeg på om det var tilsiktet, sa Mandy Smith i et intervju med Daily Mail i 2010.

Da Wyman begynte å besøke familien Smith, skal Mandys mor ikke ha motsatt seg det.

ALDERSFORSKJELL: Bill Wyman og Mandy Smith i 1986. Hun var 16 år og han en mann på 50. Da hadde de allerede vært sammen i tre år. FOTO: NTBScanpix.
ALDERSFORSKJELL: Bill Wyman og Mandy Smith i 1986. Hun var 16 år og han en mann på 50. Da hadde de allerede vært sammen i tre år. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

– Jo mer Bill var inne i bildet, desto mer trodde hun at han ville ta seg av oss dersom noe skjedde med henne. Og hun var syk, sa Smith i intervjuet med Daily Mail.

Sex fra hun var 14

Bill Wyman skal stadig ha tatt med seg de to søstrene ut på lunsj. Bill og Mandy begynte snart å date, og i intervjuet med Daily Mail fortalte Smith at hun var 14 da de begynte å ha sex.

– Jeg tror at det på en måte ble forventet at jeg skulle ligge med ham. Du vet, når du går på date med noen over en periode, så blir man kjærester.

NYFORLOVET: Bill Wyman (52) og hans 18 år gamle forlovede Mandy Smith i 1989. Samme år giftet de seg. FOTO: NTBScanpix
NYFORLOVET: Bill Wyman (52) og hans 18 år gamle forlovede Mandy Smith i 1989. Samme år giftet de seg. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Katolsk hjem

Mandy Smith vokste opp i et katolsk hjem, og sex før ekteskapet var ikke sett på med blide øyne. Likefullt, mens venninnene dro på konfirmasjonsundervisning, var Mandy sammen med den verdenskjente rockeren som nærmet seg 50.

– Jeg gjennomførte min første kommunion, men da jeg skulle ha konfirmert meg var jeg sammen med Bill. Jeg var en fallen, antar jeg, sa Mandy Smith til Daily Mail.

Til avisa fortalte Mandy at hun lenge skjulte for moren at hun hadde sex med Wyman. Både moren og søsteren skal ha blitt skuffet da det kom for en dag. Mandy sa videre at hun som katolikk fikk sterk skyldfølelse for forholdet.

Skandale-intervju

Nyheten om at Bill Wyman «var sammen med» en tenåring sprakk da Mandy var 16, og hun fortalte om det i et eksklusivt intervju i avisa The News of The World i 1986.

Mandy skal ha blitt avhørt av politiet. Likevel, til dags dato har hun ikke gått til sak mot Wyman, som ifølge hennes påstander skal ha hatt sex med henne mens hun var mindreårig. Smith fortalte til Daily Mail at det som skjedde skjedde, og at ingenting godt vil komme ut av å forfølge det.

– Og jeg antar at siden vi giftet oss da jeg var 18, virket det ikke så ille.

Kjendisbryllup

Bryllupet mellom Bill Wyman og Mandy Smith sto i St John's Church i Hyde Park i London i 1989. Hun i voluminøse volanger, han med grå dress og smått grånende tinning.

DIN FOR ALLTID?: Bryllupet mellom Mandy Smith og Bill Wyman sto i 1989. FOTO: NTBScanpix
DIN FOR ALLTID?: Bryllupet mellom Mandy Smith og Bill Wyman sto i 1989. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Bandkollegaene i Rolling Stones var gjester, i en forøvrig kjendisspekket forsamling, for å hylle 18 år gamle Mandy og 52 år gamle Bill.

FESTLIG LAG: Mick Jagger og kona Jerry Hall var blant gjestene da bandkollega Bill Wyman giftet seg med 18-år gamle Mandy Smith, som han hadde vært sammen med siden hun var 13 år. FOTO: NTBScanpix.
FESTLIG LAG: Mick Jagger og kona Jerry Hall var blant gjestene da bandkollega Bill Wyman giftet seg med 18-år gamle Mandy Smith, som han hadde vært sammen med siden hun var 13 år. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

Mandys søster Nicola holdt tale, og i bryllupsgave fra sine venner fikk Wyman blant annet en rullator.

TENÅRINGSBRUD: Mandy (t.h.) og søsteren Nicola på bryllupsfesten da Mandy (18) giftet seg med bassisten i Rolling Stones, som da var 52. NTBScanpix.
TENÅRINGSBRUD: Mandy (t.h.) og søsteren Nicola på bryllupsfesten da Mandy (18) giftet seg med bassisten i Rolling Stones, som da var 52. NTBScanpix. Vis mer

Forlover for Wyman var hans 28 år gamle sønn Stephen - som senere pikant nok giftet seg med Mandys 46 år gamle mor Patsy (!).

FAR OG SØNN: Bill Wyman og sønnen Stephen på kirketrappa da Bill giftet seg med Mandy Smith i 1989. Stephen var forlover og 28 år - ti år eldre enn farens nye kone. FOTO: NTBScanpix.
FAR OG SØNN: Bill Wyman og sønnen Stephen på kirketrappa da Bill giftet seg med Mandy Smith i 1989. Stephen var forlover og 28 år - ti år eldre enn farens nye kone. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

For å gjøre det enda mer intrikat, skal Bill Wyman og Mick Jagger ha røket uklar like etter bryllupet, da Wyman angivelig skal ha hatt et forhold til en venninne av Micks 17 år gamle datter.

Se video fra det kjendisspekkede bryllupet her:

Fridde mens han satt på do

Under det TV-sendte forlovelsesintervjuet ble den store aldersforskjellen mellom de kommende ektefellene påpekt, og Wyman røpet at han hadde fridd til Mandy over telefonen, mens han selv befant seg på Bahamas – og satt på do (!).

– Jeg er vant til det, sa en mildt oppgitt Mandy, under kaskader av 80-tallskrøller.

Hun beskrev Wyman som «en veldig sjarmerende og snill person». Da spørsmålet gikk videre til Wyman, hva han så i Mandy, svarte han:

– Jeg ble helt blåst av banen første gang jeg så henne. Og jeg har aldri kommet meg etter det.

Programledere poengterte at Wyman hadde vært med mange kvinner før. Var det for alltid denne gang?

– Jeg håper det, svarte Wyman.

Ekteskapet varte i drøyt to år.

Se forlovelsesintervjuet med Mandy Smith og Bill Wyman her:

Stor i Japan

Fra hun var 16 prøvde Mandy seg som plateartist under Stock, Aitken & Waterman, og fikk suksess i Europa og Japan. På debutlåten «I Just Can't Wait» sang hun:

Being with you, they called med the fool.

They just don’t know what love can do.

They talk as if I’m just a baby

Senere kom titler som «Victim of Pleasure» og mon tro om det var nettopp det hun etterhvert begynte å føle seg som? Da 16-åringen var gjest på Ulster TV i 1986 røpet hun imidlertid ingenting i den retning:

Hvorfor reagerte ingen?

Det er vanskelig å forstå hvordan et forhold mellom en 13 år gammel jente og en 47 år gammel mann – og det i verdens mest profilerte rockeband, kunne passere uten at noen grep inn. Ble det ikke ansett som så farlig? Var unge jenter bare noe man kunne leke seg med?

Mandy Smith sa til Daily Mail i 2010 at dersom dette hadde skjedd i dag, ville Wyman blitt ødelagt av pressen og havnet i fengsel. På spørsmål om hun var et offer for misbruk og overgrep, svarte hun:

– Jeg kan ikke tillate meg å tenke sånn. Om jeg gjør det tror jeg aldri jeg kan komme over det. Jeg antar det kan sammenlignes med en kvinne som blir voldtatt av mannen sin. Mulig han har voldtatt henne, men hvordan kan det være voldtekt når han er gift med henne?

HAPPYILY EVER AFTER ...: Nygifte Mandy Smith (18) og Bill Wyman (52). To år senere var de skilt. FOTO: NTBScanpix.
HAPPYILY EVER AFTER ...: Nygifte Mandy Smith (18) og Bill Wyman (52). To år senere var de skilt. FOTO: NTBScanpix. Vis mer

– Ikke bare begjær

Bill Wyman er 83 år i dag. Han sluttet som bassist i Rolling Stones i 1993, etter 30 år. I følge Dagbladet hadde Wyman i 1992 «ekspedert» over 3000 groupies.

UNGDOM: Brian Jones, Bill Wyman, Keith Richards og Mick Jagger i Rolling Stones under innspilling i De Lane Lea studios i 1963. På bildet er Wyman bare 28 år, men allerede dobbelt så gammel som Mandy Smith var da han begynte å date henne. NTBScanpix
UNGDOM: Brian Jones, Bill Wyman, Keith Richards og Mick Jagger i Rolling Stones under innspilling i De Lane Lea studios i 1963. På bildet er Wyman bare 28 år, men allerede dobbelt så gammel som Mandy Smith var da han begynte å date henne. NTBScanpix Vis mer

Wyman giftet seg på nytt i 1994 og fikk tre barn. I et intervju i 2013 skal han ifølge Daily Mail ha sagt:

– Vi har alle skjeletter i skapet. Men om du er en taxisjåfør fra Halifax er det ingen som får vite det. Men om du er kjendis, får alle vite det. I mitt tilfelle ble det publisert til verden, og det var ikke helt rettferdig.

I dokumentarfilmen «The Quiet One» som hadde premiere i 2019, er Wyman så vidt innom forholdet til tenåringen Mandy Smith:

– Det var ektefølt. Det var ikke bare begjær, slik folk så på det som.

I følge New Zealand Herald skal han i dokumentaren ha gjort seg sine tanker om Smith. Det overraskende er kanskje at det ikke er selve forholdet til en 13-åring som synes å plage ham, men mer det faktum at han senere giftet seg med henne:

– Jeg var kjempedum som trodde at det kunne funke. Hun var for ung. Jeg følte at hun måtte ut og se verden en stund.

Kritisk venn

Lesley-Ann Jones, en tidligere venn av Wyman kom i mai 2019 med boken «Tumbling Dice» og skrev at hun var i rockestjernas omgangskrets da han begynte å date Mandy Smith, og at «skyldfølelsen fortsatt hjemsøker henne».

– Det var et ulovlig og umoralsk forhold. Det ble akseptert, og folk lukket øynene. Gjerningspersonen var en rockestjerne på A-lista. Jeg er mor til en sønn og to døtre. Jeg lukket også øynene. Jeg skammer meg.

Ifølge Dagbladet var hun fullstendig klar over at forholdet aldri burde ha funnet sted, og at hun angrer på å ikke ha konfronterte Wyman.

– Jeg visste at en voksen mann hadde sex med et barn. Han var, på den tida, min venn. Hans kjæreste var under seksuell lavalder. (...) Det er straffbart og kan resultere i 14 års fengselsstraff. Jeg var klar over det, men jeg gjorde ingenting, sa Jones.

ALDRENDE: Bill Wyman, tidligere Rolling Stones-bassist, fotografert i mai 2019. Han er i dag 83 år. FOTO: NTBScanpix
ALDRENDE: Bill Wyman, tidligere Rolling Stones-bassist, fotografert i mai 2019. Han er i dag 83 år. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Takker Gud

Mandy Smith fyller 50 år i 2020. Etter skilsmissen fra Wyman hadde hun et par forhold, og giftet seg på nytt, et ekteskap som varte i fem år. Hun fikk sønnen Max med en mannlig modell.

I dag har hun fordypet seg i sin katolske tro og hevder at Gud er det eneste mannen i livet hennes.

ENGAJERT KATEKET: Mandy Smith jobber i dag som frivillig i kirken med seksualopplysning for ungdommer. FOTO: NTBScanpix
ENGAJERT KATEKET: Mandy Smith jobber i dag som frivillig i kirken med seksualopplysning for ungdommer. FOTO: NTBScanpix Vis mer

I intervjuet på det kristne programmet «Facing The Canon» med J. John uttalte hun:

– Fra jeg slår opp øynene om morgenen snakker jeg med Gud. Jeg takker ham for å ha sovet, for å ha våknet opp, for å se min sønn og for at jeg har mat.

Rådgiver om sex

Hun er aktiv i det frivillige kirkearbeidet og driver opplysning om sex og grensesetting for unge jenter. Hun mener den seksuelle lavalderen bør heves fra 16 til 18 år. Etter hennes syn er ikke ungdommer modne før det, og enkelte jenter er ikke klare for sex selv når de er fylt 18.

– Jeg vet det, jeg vet det. Folk synes det er rart at jeg har disse meningene, sa Mandy i intervjuet med J. John.

– Men jeg tror jeg vet hva jeg snakker om her. Du er fortsatt et barn, selv når du er 16 år. Du får aldri den delen av livet ditt tilbake. Jeg greide det aldri.

Se Mandy Smiths intervju med presten her:

Plaget med helsa

Det er snart fire tiår siden Mandy Smith som 13-åring liksom selvsikkert gjorde entre på Londons jetset-klubber. Ifølge Daily Mail har hun siden 20-årene vært plaget med helsa, og har hatt ME, depresjoner og problemer med immunsystemet:

– Jeg har fortsatt dager jeg ikke kommer meg ut av senga. Jeg vet ikke om jeg vil takle en fulltidsjobb, men jeg har lært meg å leve med det.

MENINGSFYLLT: Mandy Smith fyller 50 år i 2020, og ser lyst på livet som frivillig ungdomsarbeider i kirken. FOTO: NTBScanpix
MENINGSFYLLT: Mandy Smith fyller 50 år i 2020, og ser lyst på livet som frivillig ungdomsarbeider i kirken. FOTO: NTBScanpix Vis mer

I TV-intervjuet med J John fra 2013 forteller Mandy Smith at hun har jobbet som kateket, og at hun har stor glede av arbeidet med å gi råd til ungdommer. Gjennom blant annet å dele sine egne erfaringer ønsker hun å hjelpe de unge med selvtilliten:

– Jeg sier til dem at det alltid mulig å komme seg videre. Du har en ny mulighet og du kan alltid velge en annen vei i livet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer