Joachim Rønning

- Det ble raskt normalt å jobbe så tett med Angelina Jolie

Sandefjordingen har nå regissert sin tredje Hollywood-film - og giftet seg med en amerikansk milliardærarving.

PREMIERE: Vi møter 47-åringen for et intervju om karriere, giftemål og premiere. FOTO: NTB Scanpix
PREMIERE: Vi møter 47-åringen for et intervju om karriere, giftemål og premiere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Norske Joachim Rønning (47) regisserer noen av verdens mest kjente storfilmer. På lista over fullførte verk kan han skimte med storfilmer som «Max Manus», «Kon-Tiki» og «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales», og nå har akkurat «Maleficent: Mistress of Evil» hatt Norgespremiere.

Som utenforstående kan man jo spørre seg selv; Hvordan er det egentlig å komme fra lille Sandefjord og jobbe med verdenskjente superstjerner som Angelina Jolie og Johnny Depp?

Vi møter 47-åringen for et intervju om karriere, giftemål og premiere, og én ting er i alle fall sikkert - dette er en usedvanlig travel mann.

Innimellom setningene vibrerer det støtt i telefonen som ligger på bordet foran oss, og Joachim veksler aktivt mellom norsk og engelsk tale til dem som ringer - òg under intervjuet med meg forsåvidt. «Hva er hands-on på norsk? Stemmer det - involvert ja».

- Historien er viktigst

Han nevner flere ganger at han ser på det som et stort privilegium å få være regissør for denne filmen. Noen ganger faller en tanke inn i hodet hans: «wow, dette er magisk».

- Når man jobber med en film som «Maleficent», som koster såpass mye penger og som har så mange mennesker involvert, er det en komplisert jobb som til enhver tid krever at man har tunga rett i munnen. Men det viktigste for meg når jeg regisserer er å klare fortelle en historie som treffer, sier Rønning.

I den første filmen av «Maleficent» var det nemlig historien mellom mor og datter (Maleficent og Aurora) som grep 47-åringen hardt emosjonelt. Rønning er selv far til to tenåringsjenter og han kunne lett relatere til problemstillingen som dukker opp når barna blir så store at de flytter ut fra redet sitt og inn i eget hjem. Det gruer han seg til på hjemmebane også.

LES OGSÅ: Nå kommer en TV-serie om Grease

Vet ikke hvor lenge det varer

Apropos familie. Nylig giftet han seg med milliardærarvingen Amanda Hearst (35). Bryllupet fant sted i California sommeren 2019, i ærverdige Hearst castle, bygget av brudens oldefar, mediemogul William Randolph Hearst. Joachim smiler og ler mye når vi snakker om bryllupet, han virker forelsket og beskriver Amanda med varme ord.

- Amanda er fantastisk. Hun driver sitt eget motenettsted og har en ekstrem drive for det hun gjør - og det er nok der vi møtes. Vi har mye å prate om når det kommer til stå-på-vilje. Jeg er utrolig stolt av henne.

I bryllupet deres var det en god blanding mellom norske og amerikanske gjester som ifølge Joachim båndet for livet. Han tok også med noen norske tradisjoner inn i bryllupet, noe amerikanerne satte stor pris på. Den første kvelden var det norsk aften, på dessertbordet serverte de kransekake og utenfor slottet sto det reinsdyr gjestene kunne ta bilder med.

- Og det som var litt morsomt - hvis jeg skal dra en parallell til filmen - er at det er jo et slottsbryllup i filmen, og vi giftet oss i et slott, så det er vært mange slottsbryllup i livet mitt i det siste, ler han.

- Hva synes Amanda om Norge, da?

- Hun synes Norge er flott - og driver til og med å lærer seg norsk. Nå har vi kun hatt tid til å besøke Oslo og Sandefjord mens hun har vært her, så neste gang vi kommer på besøk så er planen å se mer på den norske naturen, fjorder og fjell - det tror jeg hun vil like.

Hearst er glad i å reise og oppleve andre kulturer, så nå driver moren til Joachim å syr Vestfoldbunad til henne.

Vet ikke hvor lenge det varer

Det at sandefjordingen har en jobb som er litt utenom det vanlige (mildt sagt) og har Johnny Depp som kollega er ikke noe han tenker på til det daglige.

- Man vet aldri hvor lenge en sånn jobb varer, og jeg føler meg utrolig heldig. Det er også øyeblikk hvor jeg tenker at jeg er stolt over meg selv og hva jeg har gjort og oppnådd, men de tankene ligger ikke i overflata.

Han sier at han oftere blir glad for de små tingene. Det å sette seg inn i bilen på morgenen, ha morgensolen i fleisen og kjøre inn til Sunset Boulevard for å dra til kontoret - det er øyeblikk han verdsetter.

- Ikke minst at det er 25 grader i desember i Los Angeles.

LES OGSÅ: 44 bilder av den flotte 44-åringen (Angelina Jolie)

Føles magisk

Rønning har som sagt jobbet med noen av de største og beste skuespillerne i verden. I starten sier Rønning det hele føltes svært surrealistisk, men er overrasket over hvor fort det blitt normalisert. Han har jobbet tett med Angelina Jolie i ett år før de i det hele tatt startet innspillingen av «Maleficent».

- Angelina er dessuten veldig involvert i alt hun er med på. Jeg har sittet mye hjemme hos henne mens barna hennes løper rundt oss - rett og slett vært en del av hverdagslivet hennes. Den superstjerne-følelsen blir brått omgjort til jobb, man slutter å tenke på det etterhvert og så blir det bare en hvilken som helst dag på jobben.

Han trekker likevel frem et eksempel han beskriver som magisk. Når Angelina går ut på et filmsett, med hornene på hodet og man ser silhuetten av den ikoniske karakteren som en skygge som brer seg over hele settet.

Alltid drømt om dette

Helt siden Joachim var 10 år gammel har han drømt om å bli filmskaper. Han var ordentlig fascinert av film da han vokste opp, og fikk videospiller og videokamera tidlig som han fikk utfolde seg fritt med. I starten lagde han musikkvideoer og små kortfilmer på egenhånd, før han begynte på filmskole i Stockholm.

- Jeg jobbet faktisk i reklamebransjen i 10 år etter studiet. Da hadde jeg flaks da - dette var mens reklamefilm hadde en oppsving. Utover det tror jeg ikke jeg har noe medfødt talent når det kommer til film, men jeg har vært målrettet og flink til å bruke de midlene jeg har.

Mange prater og drømmer om hva de har lyst til å bli, men hvis man ikke gjør noen ting er det vanskelig å komme noe sted. Har man ikke penger er det fullt mulig å filme med mobilen og skrive manus på «notater».

- Gjennomføringsevne er viktig. Jeg tror det er det som skal til for å bli god. Og så er det et pluss å ha tro på seg selv, uansett hvor klisjé det høres ut. Jeg har alltid hatt det - men jeg aner ikke hvor det kommer fra. Kanskje stammer det fra at jeg hadde ganske frie tøyler hjemme og fikk derfor muligheten til å utforske og utvikle et talent i noe jeg interesserte meg for.

De stolteste øyeblikkene

- Én ting jeg lurer på; Klarer du å se en film og slappe av?

Han smiler og ser opp i taket, det er tydelig at han tenker på om han faktisk har gjort det uten å tenke på regi, lys, lyd, replikker og rekkefølge.

- Tja, ja, jo. Joda. Hvis det er bra, elsker jeg å sette meg ned å se på en film eller serie, og det er veldig mye bra nå. Nå for tiden liker jeg Marvellous Mrs. Maisel veldig godt. Men det er klart at jeg er litt yrkesskadet, det tror jeg gjelder alle slags yrker.

Og det som motiverer regissøren mest er når hans egne små ideer holder gjennom hele prosessen en film krever, og han innser at det var en j***** god idé.

- Det er faktisk den beste følelsen og de stolteste øyeblikkene. Det beste er å se en idé som jeg kom på i dusjen for to år siden folde seg ut på kino , og at folk reagerer positivt på den.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer