I'll be gone in the dark

Det eneste ekteskapet som overlevde seriemorderens voldshandlinger

Bob og Gaye Hardwick slapp unna på mirakuløst vis.

<strong>TRUE CRIME:</strong> Bob og Gay Hardwick slapp unna seriemorderen The Golden State Killer på mirakuløst vis. Her fra HBO-serien «I'll be gone in the dark». FOTO: HBO
TRUE CRIME: Bob og Gay Hardwick slapp unna seriemorderen The Golden State Killer på mirakuløst vis. Her fra HBO-serien «I'll be gone in the dark». FOTO: HBO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fredag i mars 1978 hadde kjæresteparet Gay Wilburn og Robert Hardwick, som begge var i slutten av 20-årene, gått til sengs etter en kveld ute på byen.

En halvtime før midnatt våkner paret av ukjente lyder på soverommet.

- Vi ble vekket av et blendende lys og en ond stemme, forklarte Gay Wilburn til CBS Sacramento i 2018.

Før de vet ordet av det har en fremmed mann rettet en pistol mot Roberts hode.

- Han sa at dersom jeg ikke bandt ham ordentlig, kom han til å drepe ham, minnes Gay.

Etter at hun hadde bundet armene til kjæresten på ryggen hans, ble hun selv fastbundet og ført til rommet ved siden av. Her ble hun voldtatt av den ukjente mannen som hadde brutt seg inn i parets hjem i Stockton i California.

For at Robert ikke skulle kunne klare å komme seg løs, hadde den ukjente gjerningsmannen - som på denne tiden gikk under kallenavnet East Area Rapist, og siden Original Night Stalker - utviklet en metode der han la porselen på ryggen til det mannlige ofret.

Dersom han beveget på seg, slik at porselenet lagde lyd eller Eller ble knust som følge av bevegelse, truet mannen med at han skulle drepe kvinnen.

Robert lå på magen, med fastbundne armer hvilende på ryggen. Uansett hvor mye instinktene hans skrek etter å redde kjæresten fra den ukjente mannen, ble han liggende urørlig på soverommet.

I over to timer ble den ukjente mannen værende i parets hjem, og i løpet av denne perioden forgrep han seg gjentatte ganger på Gay. Etter ugjerningene forduftet han i natten, men etterlot seg vonde spor for alltid.

Slet med ettervirkninger fra traumet hun hadde opplevd

I den nye HBO-serien I'll be gone in the dark, som hadde premiere i slutten av juni 2020, åpner ekteparet Hardwick opp om den traumatiske hendelsen, som fremdeles preger hverdagen deres.

Robert, som på den tiden var en nyutdannet advokat, forsøkte å komme over hendelsen ved å sysselsette seg selv med jobb og sportslige aktiviteter.

For Gaye var det verre. Hun slet med å ettervirkninger fra traumet hun hadde opplevd den skjebnesvangre natten.

<strong>REKONSTRUKSJON:</strong> Bilde fra HBO-serien I'll be gone in the dark, som hadde premiere i slutten av juni 2020. FOTO: HBO
REKONSTRUKSJON: Bilde fra HBO-serien I'll be gone in the dark, som hadde premiere i slutten av juni 2020. FOTO: HBO Vis mer

- Bob er veldig flink til å se fremover, og komme seg videre. Det var godt for meg å ha noen som kunne ta meg i hånda og si at vi skulle komme oss over dette, og at vi ikke skulle la det ødelegge livene våre, forklarer Gay i HBO-serien.

- Men på den annen side, jeg led meg gjennom mange symptomer på Posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Jeg var redd og utslitt hele tiden.

Gay ble ikke formelt diagnostisert med PTSD før for seks år siden.

- Psykiateren min sa at sentralnervesystemet mitt hadde anlagt nye baner, på grunn av traumet jeg hadde opplevd de timene.

HBO-serien er basert på forfatter og blogger Michelle McNamaras bestselger I'll be gone in the dark (2018), som kom ut to år etter at hun gikk bort i en alder av 46 år. Det var McNamara som ga mannen tilnavnet Golden State Killer, og det var også hun som var en avgjørende faktor med tanke på at saken ble oppklart.

<strong>GA ALDRI OPP:</strong> Forfatter og blogger Michelle McNamara var fast bestemt på å grave seg frem til hvem det var som sto bak East Area Rapist- og Golden State Killer-aliasene. Svar kom to år etter hennes død. FOTO: HBO
GA ALDRI OPP: Forfatter og blogger Michelle McNamara var fast bestemt på å grave seg frem til hvem det var som sto bak East Area Rapist- og Golden State Killer-aliasene. Svar kom to år etter hennes død. FOTO: HBO Vis mer

- Det verste var at jeg ikke kunne gjøre noe

Det unge paret Gay og Robert klarte ikke å bli boende i hjemmet i Stockton, for minnene av det de hadde opplevd den grufulle mars-natten i 1978 ble for sterke. Bare noen måneder etter hendelsen flyttet de, og under ett år senere giftet de seg i hagen i det nye huset.

- Hun gikk gjennom mye mer enn meg. Det verste var at jeg ikke kunne gjøre noe. Jeg tenker fortsatt på det. Du vil beskytte kona di og barna dine, men noen ganger kan du ikke det, forklarer Robert i HBO-serien.

<strong>GODT EKTESKAP:</strong> Gay og Robert Hardwick har forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen, og er et av få ektepar som har tålt de brutale erfaringene. I dag er de seksbarnsforeldre, reiser verden rundt og har flere barnebarn. FOTO: Skjermdump Facebook
GODT EKTESKAP: Gay og Robert Hardwick har forsøkt å gjøre det beste ut av situasjonen, og er et av få ektepar som har tålt de brutale erfaringene. I dag er de seksbarnsforeldre, reiser verden rundt og har flere barnebarn. FOTO: Skjermdump Facebook Vis mer

Gaye gir uttrykk overfor ektemannen ar hun er takknemlig for at han har stått ved hennes side i over fire tiår. Siden hendelsen har de fått seks barn og flere barnebarn.

- I de 40 årene siden det skjedde, har du mer enn gjort opp for det ved å ta ekstra godt hånd om meg, der mange andre menn mest sannsynlig hadde dratt, sier Gay til ektemannen Robert.

Ukjent drapsopphold på fem år

Ifølge Los Angeles Times ble 21 par angrepet av mannen, før han siden begynte å miste kontrollen på mennene. Lenge før dette hadde han angrepet flere unge kvinner og voldtatt dem.

Det første kjente voldtektsangrepet skjedde 18. juni 1976 i Rancho Cordova i California. Mannen, som var ikledd en finlandshette, brøt seg inn hos en ung kvinne, voldtok henne og stjal med seg smykker før han forlot stedet.

Flere av ofrene klarte å komme seg løs og rømme fra den ukjente voldsmannen. Men nå skulle han ty til enda kraftigere metoder. Nemlig brutale drap.

<strong>ETTERLYSNING:</strong> Slik så fantomtegningene ut av den ukjente gjerningsmannen. FOTO: NTB scanpix
ETTERLYSNING: Slik så fantomtegningene ut av den ukjente gjerningsmannen. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Det siste kjente voldtektsangrepet - og drapet - skjedde 4. mai 1986 i Northwood i California. 18 år gamle Janelle Cruz var hjemme alene mens resten av familien var på ferie i Mexico. Mannen brøt seg inn hos tenåringen, voldtok henne og drepte henne.

Før denne hendelsen var det fem år siden han sist hadde voldtatt og drept. Hvorfor dette oppholdet på fem år, er det ingen som har et klart svar på.

Men i 1986 opphørte tilsynelatende de brutale ugjerningene, og det skulle nå gå 32 år før mannens identitet ble avslørt ved bruk av DNA- og slektforskning-nettsider. Noe true crime-blogger og forfatter Michelle McNamara hadde foreslått som potensiell metode for å få flere ledetråder i saken - og som til slutt førte til en oppklaring.

Da hadde mannen 13 liv på samvittigheten, utført over 50 voldtekter og over 100 innbrudd på solkysten i California.

Var vitne til at lillesøsteren ble voldtatt

Joseph James DeAngelo ble født i Bath i New York i november 1945. Han vokste opp i en militærfamilie, og på et tidspunkt i barndommen bodde han i Vest-Tyskland med familien. Her skal han, ifølge et familiemedlem som uttaler seg i HBO-serien, ha vært vitne til at lillesøsteren på syv år ble voldtatt av to tyske soldater. Han var selv i tiårsalderen på dette tidspunktet.

<strong>SLIPPER ALDRI UT:</strong> Sommeren 2020 erkjente Joseph DeAngelo at han hadde drept 13 mennesker, og erkjente samtidig flere voldtekter og innbrudd. FOTO: NTB scanpix
SLIPPER ALDRI UT: Sommeren 2020 erkjente Joseph DeAngelo at han hadde drept 13 mennesker, og erkjente samtidig flere voldtekter og innbrudd. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Siden vervet han seg i marinen, og deltok i Vietnamkrigen. Da han kom tilbake til Amerika, forlovet han seg med den fem år yngre studenten Bonnie Colwell, men forlovelsen tok raskt slutt.

Etter dette skal DeAngelo ha begynt på den bestialske reisen, som til slutt fikk ham bak lås og slå. Sommeren 2020 erkjente han at han var skyldig i 13 drap, som hadde skjedd for over 30 og 40 år siden.

Bare tre år før første kjente voldtektsangrep hadde DeAngelo stiftet familie med en kvinne ved navn Sharon Marie Huddle. Bryllupet fant sted i november 1973. De fikk tre døtre sammen.

Hun ble med årene en høyt aktet advokat, mens DeAngelo fikk jobb som politimann - noe som har sendt sjokkbølger blant ofrene og de pårørende. I årene han utførte voldtektene og flere av drapene, var han nemlig ansatt ved politistasjonen i Tulare County og Auburn i California.

Sammen kjøpte DeAngelo og Sharon en bolig i fasjonable i Sacramento County i California - i et område han mange tiår senere skulle bli arrestert. I 1991 tok Sharon ut separasjon. Men det var ikke før sannheten om DeAngelos mørke dobbeltliv kom frem, at hun tok ut endelig skilsmisse mot ektemannen.

Mange forhold hadde vanskeligheter med å takle etterdønningene

Det er bare et mirakel som gjør at ikke Gay og Robert Hardwick står på listen over drapsofre. Og ikke bare overlevde de seriemorderens bestialske handlinger, men også ekteskapet taklet påkjenningene de hadde erfart.

For statistikken viser at de fleste forholdene - både de som sammen overlevde DeAngelos ugjerninger, og de kvinnene som hadde vært i forhold da gjerningsmannen gikk til angrep - ble oppløst etter hendelsene. Mange hadde vanskeligheter med å takle etterdønningene, og spesielt mennene som opplevde å være vitne til at kjærestene deres ble utsatt for seksuelle overgrep.

- Jeg hadde det på samme måte som veldig mange andre menn, det var Gay som var det virkelige, det virkelige, ofret. Jeg hadde det dårlig med at jeg ikke kunne gjøre noe med det, har Robert uttalt i et intervju med Stocton-lokalavisen RecordNet.

<strong>RETTFERDIGHET:</strong> Gay og Bob Hardwick arm i arm under en rettshøring i Sacramento Superior Court i juni 2020. Da erkjente DeAngelo 13 drap og flere overgrep - blant annet på Hardwick-paret. FOTO: NTB scanpix
RETTFERDIGHET: Gay og Bob Hardwick arm i arm under en rettshøring i Sacramento Superior Court i juni 2020. Da erkjente DeAngelo 13 drap og flere overgrep - blant annet på Hardwick-paret. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Selv om ekteparet nå har vært gift i over 40 år, er de åpne om at også de har gått gjennom tunge perioder i ekteskapet. På et tidspunkt sa Gay at hun kom til å forlate ektemannen, om de ikke tok tak i problemene og var åpen om hva de hadde opplevd. Det skulle bli deres redning.

I juni 2020, da DeAngelo erkjente å ha drept 13 mennesker og også bekreftet flere overfall og voldtekter - blant annet på Gay og Robert Hardwick - kom seksbarnsmoren Gay med en uttalelse til pressen:

- Det er synd at han ikke er yngre, og dermed kunne ha sonet en lengre straff. Det er synd at han fikk muligheten til å leve sine beste år av livet helt fri, der vi andre har vært nødt til å bære en byrde alle de årene.

I dag er seriemorderen Joseph DeAngelo 74 år, og kommer til å leve resten av sitt liv bak lås og slå.

Øvrige kilder: HBO, Boken I'll Be Gone In the Dark (2018), Podkasten Man in the window, BBC, LA times og Star Tribune

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer