17. mai NRK

- Det er ikke alle som er vokst opp med å få bunad til konfirmasjonen

Selv var det spleiselag i familien Hasnaoui/Haugen for at datteren skulle få bunad.

17. MAI NRK: Utegående reporter Matias Alegria, programleder Nadia Hasnaoui, kommentator Ida Kjøstelsen og kokk Lise Finckenhagen skal stå for årets 17. mai-sending på NRK. FOTO: Alf Simensen / NTB
17. MAI NRK: Utegående reporter Matias Alegria, programleder Nadia Hasnaoui, kommentator Ida Kjøstelsen og kokk Lise Finckenhagen skal stå for årets 17. mai-sending på NRK. FOTO: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets 17. mai-feiring blir av det grandiose slaget, etter to år med pandemi og påfølgende festbegrensninger.

Barnetoget blir rekordstort, og over 30 000 glade barn og unge skal synge seg gjennom Oslos gater, og forbi Slottet der kongefamilien atter skal vinge til folket.

I resten av landet feires naturlig nok dagen med brask og bram, og statskanalen NRK sørger tradisjon tro for at vi får med oss feiringene som foregår over hele landet.

GLEDELIG GJENSYN: Hele kongefamilien kommer til å være samlet på slottsbalkongen under årets 17. mai-feiring. Dette bildet ble tatt i 2019. FOTO: Berit Roald / NTB
GLEDELIG GJENSYN: Hele kongefamilien kommer til å være samlet på slottsbalkongen under årets 17. mai-feiring. Dette bildet ble tatt i 2019. FOTO: Berit Roald / NTB Vis mer

Det er TV-profil Nadia Hasnaoui som er programleder, mens «Ninja»-Matias Alegria fra NRK Super er utegående reporter. Radioprofil Ida Kjøstelsen har fått oppdraget med å være kommentator, mens den populære TV-kokken Lise Finckenhagen skal stå for de kulinariske innslagene.

Spleiselag i familien for at datteren skulle få bunad

KK møtte de bunadskledde TV-profilene i forkant av 17. mai-sendingen, og Nadia kunne avsløre at bunaden hun skal ha på seg på nasjonaldagssendingen er sydd av 25-åringen Sunniva Haldorsen.

Til KK forteller Nadia Hasnaoui (58) videre at hun aldri selv har eid bunad, men at hun har vært heldig og fått låne bunad til 17.mai-sendingene. Helt siden 2009 har hun vært å se på TV i forbindelse med nasjonaldagen.

- Jeg har rett og slett ikke råd til det, for bunad er jo kjempedyrt! sier Nadia til KK.

- Det er ikke alle som er vokst opp med å få bunad til konfirmasjonen. Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å låne en bunad til TV-sendingene.

Respektere at ikke alle har råd eller lyst til å eie bunad

Nadia synes det er viktig å poengtere at det ikke er alle som har råd til å kjøpe seg egen bunad.

- Først og fremst er bunaden dyr, og i tillegg skal man ha sølv og annet tilbehør. Det blir fort 40 000 kroner før man får snudd seg. Det er ikke alle som prioriterer det, eller har råd til det, og det må man respektere.

Med en far fra Marokko har Nadia selv følt tilhørighet til en annen nasjonaldrakt.

- Jeg hadde håpet på å få en kaftan, jeg! Det synes jeg hadde vært fint å stå i, men jeg fikk aldri det heller, sier hun og ler.

- Hva med dine egne barn, har de bunad?

- Datteren min ønsket seg det veldig til konfirmasjonen sin, og det er heldigvis noen år siden nå!

Hun fortsetter:

- Da ble det et kraftig spleiselag i familien! Hun fikk bunad fra Øst-Telemark, for det var det hun ville ha. Vi har familie fra Kongsberg, så vi prøver å si at det er innafor, sier hun og ler sin karakteristiske latter.

Ble spurt om 17. mai-feiringen var avlyst

Nadia vokste opp i Bærum og gikk på Den franske skolen, og har derfor aldri selv gått i barnetoget.

- Jeg har egentlig ingen sterke minner fra 17. mai fra da jeg var barn. Etter at jeg ble voksen har jeg stort sett alltid arrangert selskap, men etter at jeg begynte å jobbe med 17. mai-sendingene har dette endret seg.

I likhet med tusenvis av andre foreldre har Nadia og skuespiller-ektemannen Kim Haugen (63) stått opp tidlig på nasjonaldagen for å sende sine tre barn av gårde til barnetoget.

- Mannen min dro ned hit for å se på barnetoget, mens jeg var hjemme og forberedte mat til gjestene som kom etter at arrangementet var ferdig.

EKTEPAR: NRK-profil Nadia Hasnaoui og skuespiller Kim Haugen har tre barn, og har god kjennskap til stresset mange foreldre kan føle på i forkant av nasjonaldagen. FOTO: Lise Åserud / NTB
EKTEPAR: NRK-profil Nadia Hasnaoui og skuespiller Kim Haugen har tre barn, og har god kjennskap til stresset mange foreldre kan føle på i forkant av nasjonaldagen. FOTO: Lise Åserud / NTB Vis mer

Under pandemien var det mange som henvendte seg til Nadia, som etter hvert er blitt en slags 17. mai-general på statskanalen - selv om det er noe hun selv ler bort - for å høre om 17.mai-feiringen var kansellert.

- Da pandemien slo inn var det mange som spurte meg om nasjonaldagen var avlyst, det var jo nesten litt komisk. Under pandemien ble det en desto lengre sending, og da skjønte vi hvor viktig denne sendingen er for det norske folket.

BARNAS DAG: Over hele Norge skal tusenvis av barn gå i barnetoget i år, og i Oslo er det meldt om rekordpåmelding. Dette bildet er tatt i Trondheim under pandemien. FOTO: Gorm Kallestad / NTB
BARNAS DAG: Over hele Norge skal tusenvis av barn gå i barnetoget i år, og i Oslo er det meldt om rekordpåmelding. Dette bildet er tatt i Trondheim under pandemien. FOTO: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Hun synes det er hyggelig å tenke på at mange unge har på sendingen under lunsjen for å få med seg stemningen. Men samtidig er Nadia veldig opptatt av at vi husker på hvorfor vi feirer denne dagen.

- Det er en feiring der man selvfølgelig skal få lov til å være opptatt av hvor mange is og pølser man skal spise i løpet av dagen, men det er også en viktig dag å reflektere over demokratiet vi lever i, ytringsfriheten vår og hvor godt vi har det her i landet, sier hun alvorstynget.

Talene får en annen klang i år enn før

Nadia er overbevist om at de ordene og frasene som blir brukt i talene som kommer til å bli holdt på skoler og andre arenaer akkurat i år, kommer til å ha en helt annen klang når det gjelder frihet.

- Både med tanke på den personlige friheten som har vært begrenset i to år nå på grunn av pandemien, men også fordi det er krig i Europa. Årets 17. mai blir spesiell på så mange måter.

Oslo 20220503. Nadia Hasnaoui skal være programleder under NRK sin 17. mai sending i 2022. Fotografert i slottsparken.Foto: Alf Simensen / NTB
Oslo 20220503. Nadia Hasnaoui skal være programleder under NRK sin 17. mai sending i 2022. Fotografert i slottsparken.Foto: Alf Simensen / NTB Vis mer

- Har du noen tips og råd til foreldre som blir overmannet av stress på nasjonaldagen?

- Pust med magen! Ta på joggesko! Det gjør ingenting om det kommer ketchup på buunadsskjorten. Det skal være en hyggelig dag! Det er mange som har altfor høy puls og kaken skal være perfekt og eggerøren skal ikke være svidd. Nå er det viktigere enn noen gang at vi skal være sammen. Vær raus mot deg selv og andre!

Og ikke glem:

- Det er også helt greit å tilbringe dagen på sofaen, om man ønsker det!

17.mai-sendingen på NRK1 starter klokken 07.50 til 14.15. NRK2 sender barnetoget i Oslo fra klokken 09.30 til 14.00.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer