Årets 17. mai-feiring blir av det grandiose slaget, etter to år med pandemi og påfølgende festbegrensninger.
Barnetoget blir rekordstort, og over 30 000 glade barn og unge skal synge seg gjennom Oslos gater, og forbi Slottet der kongefamilien atter skal vinge til folket.
I resten av landet feires naturlig nok dagen med brask og bram, og statskanalen NRK sørger tradisjon tro for at vi får med oss feiringene som foregår over hele landet.

Det er TV-profil Nadia Hasnaoui som er programleder, mens «Ninja»-Matias Alegria fra NRK Super er utegående reporter. Radioprofil Ida Kjøstelsen har fått oppdraget med å være kommentator, mens den populære TV-kokken Lise Finckenhagen skal stå for de kulinariske innslagene.
Spleiselag i familien for at datteren skulle få bunad
KK møtte de bunadskledde TV-profilene i forkant av 17. mai-sendingen, og Nadia kunne avsløre at bunaden hun skal ha på seg på nasjonaldagssendingen er sydd av 25-åringen Sunniva Haldorsen.

Sunniva (25) har brukt 75 timer på NRK-Nadias bunad
Til KK forteller Nadia Hasnaoui (58) videre at hun aldri selv har eid bunad, men at hun har vært heldig og fått låne bunad til 17.mai-sendingene. Helt siden 2009 har hun vært å se på TV i forbindelse med nasjonaldagen.
- Jeg har rett og slett ikke råd til det, for bunad er jo kjempedyrt! sier Nadia til KK.
- Det er ikke alle som er vokst opp med å få bunad til konfirmasjonen. Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å låne en bunad til TV-sendingene.
Respektere at ikke alle har råd eller lyst til å eie bunad
Nadia synes det er viktig å poengtere at det ikke er alle som har råd til å kjøpe seg egen bunad.
- Først og fremst er bunaden dyr, og i tillegg skal man ha sølv og annet tilbehør. Det blir fort 40 000 kroner før man får snudd seg. Det er ikke alle som prioriterer det, eller har råd til det, og det må man respektere.
Med en far fra Marokko har Nadia selv følt tilhørighet til en annen nasjonaldrakt.
- Jeg hadde håpet på å få en kaftan, jeg! Det synes jeg hadde vært fint å stå i, men jeg fikk aldri det heller, sier hun og ler.
- Hva med dine egne barn, har de bunad?
- Datteren min ønsket seg det veldig til konfirmasjonen sin, og det er heldigvis noen år siden nå!
Hun fortsetter:
- Da ble det et kraftig spleiselag i familien! Hun fikk bunad fra Øst-Telemark, for det var det hun ville ha. Vi har familie fra Kongsberg, så vi prøver å si at det er innafor, sier hun og ler sin karakteristiske latter.

Slik gjør du bunadsskjorten din klar for fest
Ble spurt om 17. mai-feiringen var avlyst
Nadia vokste opp i Bærum og gikk på Den franske skolen, og har derfor aldri selv gått i barnetoget.
- Jeg har egentlig ingen sterke minner fra 17. mai fra da jeg var barn. Etter at jeg ble voksen har jeg stort sett alltid arrangert selskap, men etter at jeg begynte å jobbe med 17. mai-sendingene har dette endret seg.
I likhet med tusenvis av andre foreldre har Nadia og skuespiller-ektemannen Kim Haugen (63) stått opp tidlig på nasjonaldagen for å sende sine tre barn av gårde til barnetoget.
- Mannen min dro ned hit for å se på barnetoget, mens jeg var hjemme og forberedte mat til gjestene som kom etter at arrangementet var ferdig.

Under pandemien var det mange som henvendte seg til Nadia, som etter hvert er blitt en slags 17. mai-general på statskanalen - selv om det er noe hun selv ler bort - for å høre om 17.mai-feiringen var kansellert.
- Da pandemien slo inn var det mange som spurte meg om nasjonaldagen var avlyst, det var jo nesten litt komisk. Under pandemien ble det en desto lengre sending, og da skjønte vi hvor viktig denne sendingen er for det norske folket.

Hun synes det er hyggelig å tenke på at mange unge har på sendingen under lunsjen for å få med seg stemningen. Men samtidig er Nadia veldig opptatt av at vi husker på hvorfor vi feirer denne dagen.
- Det er en feiring der man selvfølgelig skal få lov til å være opptatt av hvor mange is og pølser man skal spise i løpet av dagen, men det er også en viktig dag å reflektere over demokratiet vi lever i, ytringsfriheten vår og hvor godt vi har det her i landet, sier hun alvorstynget.

Slik gjør du bunaden klar
Talene får en annen klang i år enn før
Nadia er overbevist om at de ordene og frasene som blir brukt i talene som kommer til å bli holdt på skoler og andre arenaer akkurat i år, kommer til å ha en helt annen klang når det gjelder frihet.
- Både med tanke på den personlige friheten som har vært begrenset i to år nå på grunn av pandemien, men også fordi det er krig i Europa. Årets 17. mai blir spesiell på så mange måter.

- Har du noen tips og råd til foreldre som blir overmannet av stress på nasjonaldagen?
- Pust med magen! Ta på joggesko! Det gjør ingenting om det kommer ketchup på buunadsskjorten. Det skal være en hyggelig dag! Det er mange som har altfor høy puls og kaken skal være perfekt og eggerøren skal ikke være svidd. Nå er det viktigere enn noen gang at vi skal være sammen. Vær raus mot deg selv og andre!
Og ikke glem:
- Det er også helt greit å tilbringe dagen på sofaen, om man ønsker det!
17.mai-sendingen på NRK1 starter klokken 07.50 til 14.15. NRK2 sender barnetoget i Oslo fra klokken 09.30 til 14.00.