Kronprinsesse Mette-marit

Det er ingen tvil om at det har vært et begivenhetsrikt år for vår flotte kongefamilie!

Her er 16 blinkskudd fra kongeåret som er gått.

Publisert
Sist oppdatert

2016 har vært et svært innholdsrikt og eventyrlig år for kongeparet, deres barn og barnebarn. I år har dronning Sonja (79) og kong Harald (79) feiret 25 år på tronen, og dette er selvfølgelig blitt markert med store og små jubileumstilstelninger over hele vårt landstrakte land.

Også kongeparet selv har markert jubileet med blant annet vinteraktiviteter på Slottsplassen i januar og stor hagefest i Stiftsgårdsparken i Trondheim i juni. Det var jo nettopp i Nidarosdomen at signingen av kong Harald og dronning Sonja sto den 23. juni 1991. I september inviterte kongeparet til hageselskap i Dronningparken.

Men det er ikke bare kongeparet som straks kan legge et særdeles aktivt år bak seg, også for kronprinsfamilien har 2016 vært et begivenhetsrikt år. I februar var det duket for Ungdoms-OL på Lillehammer hvor prinsesse Ingrid Alexandra (12) hadde fått æren av å tenne OL-ilden - 22 år etter at hennes far gjorde det samme under OL på Lillehammer i 1994.

I juni ble den årlige vennskapskampen i løkkefotball arrangert på Skaugum, og både prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus var aktive på banen. I august ble havmiljøfestivalen «Passion for Ocean» arrangert på Vippetangen i Oslo, og kronprinsparet hadde tatt med seg sine to aktive og nysgjerrige barn for å ta sjøstjerner, krabber og andre sjødyr nærmere i skue.

LES OGSÅ: Slik forberedes kronprinsbarna på de royale plikter som venter

SLO SEG LØS: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok på Oslo Innovation Week (OIW) i oktober der de blant annet fikk prøve VR-briller. Foto: NTB Scanpix
SLO SEG LØS: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok på Oslo Innovation Week (OIW) i oktober der de blant annet fikk prøve VR-briller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprinsessen fikk ærefullt oppdrag i Sverige

For kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er det også blitt tid til å dyrke egne interesser, og kronprinsessen har blant annet lagt ut på reise med Litteraturtoget, holdt lesestund for 6. klassinger fra Møllergata skole i Lysthuset i Dronningparken, arrangert bokbad på Litteraturhuset i Oslo og deltatt på EAT-konferansen i Stockholm side om side med kronprinsesse Victoria (39), og Gunhild (37) og Petter Stordalen (54).

Hun var også gitt det ærefulle oppdraget med å være prins Oscars (9 mnd) gudmor da han ble døpt i Slottskyrkan i slutten av mai.

KONGEFAMILIEN: Tradisjonen tro møtte kronprinsfamilien folket foran Skaugum tidlig om morgenen 17. mai. Prins Sverre Magnus la ikke skjul på at det nok var litt for tidlig for rojale plikter.  Foto: NTB Scanpix
KONGEFAMILIEN: Tradisjonen tro møtte kronprinsfamilien folket foran Skaugum tidlig om morgenen 17. mai. Prins Sverre Magnus la ikke skjul på at det nok var litt for tidlig for rojale plikter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kronprins Haakon på sin side har blant annet holdt innledning under lanseringen av ungdomsmagasinet VIBRO, deltatt på Oslo Innovation Week og jublet for Norge under Sommer-OL i Rio i august.

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre

Folkelige som vår flotte kongefamilie er inviterte kongeparet i september til folkefest i Slottsparken i forbindelse med utendørsvisning av suksessfilmen «Kongens nei», og både kongeparet, kronprinsparet, prinsesse Märtha Louise (45) og prinsesse Astrid (84) hadde benket seg i parken med pledd og kaffe på termos for å se filmen om de skjebnesvangre aprildagene i 1940.

Men kanskje aller best husker vi kong Haralds sterke tale til folket i forbindelse med hagefesten i Dronningparken i september - en tale som er gått viralt også i det store utland.

- Det er ikke alltid så lett å si hvor vi er fra eller hvilken nasjonalitet vi tilhører. Det vi kaller hjem, er der hjertet vårt er. Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, sa kongen. Hør hele talen i videoen under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer