Marie Blokhus:

- Det er lett for meg å si at jeg hadde tatt de samme valgene som Gudrun Grønvoll, men jeg liker å tro det

Marie Blokhus spiller modig medhjelper i «Den 12. mann» - men hva hadde hun selv gjort i en lignende situasjon?

MARIE BLOKHUS: Under gallapremieren av «Den 12. mann», som ble avholdt i Fredrikstad i midten av desember, viste skuespiller Marie Blokhus frem babymagen. Hun venter sitt første barn med skuespillerkjæresten Andreas Baasmo Christiansen. Foto: NTB Scanpix
MARIE BLOKHUS: Under gallapremieren av «Den 12. mann», som ble avholdt i Fredrikstad i midten av desember, viste skuespiller Marie Blokhus frem babymagen. Hun venter sitt første barn med skuespillerkjæresten Andreas Baasmo Christiansen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne vinteren er skuespiller Marie Blokhus (35) aktuell i den Harald Zwart-regisserte filmen «Den 12. mann», som tar for seg den unike historien om motstandsmannen Jan Baalsrud. (PSST: KK har trillet terning på «Den 12. mann» - les anmeldelsen!)

​I hovedrollen finner vi Klovner i kamp-rapper Thomas «Fingern» Gullestad (37), og Marie og skuespillerkollega Mads Sjøgård Pettersen portretterer søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll - som hjalp Jan Baalsrud under flukten fra Nord-Norge til Sverige våren 1943.

​Vi møtte Marie etter pressevisningen i midten av desember og hun fortalte om viktigheten med filmen og hvordan hun har gjort research til rollen som Baalsruds medhjelper Gudrun Grønvoll.

- Harald og Veslemøy har jobbet med historien i 15 år, så jeg har fått mye informasjon fra dem, og også gjennom boken som Tore Haug har skrevet og samtaler med ham. Men det er klart at det er begrenset med hva som finnes av informasjon om Gudrun Grønvoll. Jeg vet at hun egentlig bodde i Bergen og jobbet som syerske, men når denne historien utspiller seg er egentlig moren veldig syk. Det er derfor hun er hjemme i denne perioden. Så det har vært en kombinasjon av hvilken informasjon jeg kunne finne om henne og det å snakke med de gjenlevende, forklarer hun.

- I tillegg har mitt dikningarbeid begynt. Hvordan tror jeg det var å leve under disse omstendighetene og ta disse valgene? Jeg valgte å skrive dagbok som om jeg var Gudrun for å prøve å komme i kontakt med henne, og for å lage litt mer spesifikke emosjonelle broer til situasjonen. Også for å bedre forstå hvordan man kan være villig til å risikere alt i en slik situasjon.

MEDHJELPERE: Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen spiller søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll som hjalp Jan Baalsrud under flukten. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid
MEDHJELPERE: Marie Blokhus og Mads Sjøgård Pettersen spiller søskenparet Gudrun og Marius Grønvoll som hjalp Jan Baalsrud under flukten. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid Vis mer

Til KK forklarer hun at hun følte på ydmykheten med å jobbe med denne historien, fordi hun jo selv lever så veldig trygt og godt i Norge i dag.

- Det å bli tvunget til å tenke gjennom dette gjør at man møter seg selv i døren. Hvilke ting ville jeg ha ofret i en slik situasjon? Hvilke verdier ville jeg risikert livet mitt for? Det tror jeg er sunt å tenke gjennom. Så man lærer også en hel del av de personene man gestalter. Jeg har opplevd at jeg har lært noe av Gudrun Grønvoll, selv om hun døde for lenge siden.

- Hvor enkelt tror du det er å ta valgene som Gudrun Grønvoll gjorde? Tror du at du hadde gjort det samme dersom det hadde blitt krig i dag?

- Det er jo noe jeg har tenkt en del over. Jeg liker å tro at jeg ville ha hjulpet til. Jeg opplever at jeg bruker mye krefter på å være et godt menneske i de omstendighetene jeg lever under i dag. Selvfølgelig driter jeg meg ut jeg også, som alle andre gjør. Men jeg tror jeg prøver å selvreflektere på en måte som gjør at jeg er god mot andre. I den graden jeg klarer det prøver jeg å unngå å være for selvopptatt og selvisk. Så ja, jeg liker å tro at under en lignende situasjon ville jeg har gjort det samme som Gudrun. Det er jo lett for meg å si det nå, for det kan jeg jo ikke vite, men jeg tror det. Jeg vil tro det.

LES OGSÅ: Slik gikk det med den ikoniske «Schindlers liste»-jenta i den røde kåpen

- Det virker som det er veldig mye om norsk krigshistorie som vi ikke lærer om? Hvorfor? Hva er det vi er redd for å snakke om?

Marie kommer fra Løding, et lite sted utenfor Bodø, og hun forteller at hun er vokst opp med å leke i de gamle tysker-bunkersene. Men krigen historiene og erfaringene fra krigen ble ikke snakket om.

- Det er aldri blitt snakket så mye om krigen. Besteforeldrene våre levde under krigen og de fortalte noen småhistorier om tyskere som ga dem drops og var hyggelige mot dem. Bodø ble jo totalbombet under krigen, men det har likevel vært lite snakk om det.

Det var ikke før hun for noen år siden var med i et teaterforestilling som handlet om deportasjonen av de norske jødene at hun satte seg mer inn i denne epoken.

- Vi prøvde å få tak i informasjon gjennom Riksarkivet, og gjennom det arbeidet så begynte jeg å tenke: er det egentlig veldig mye om norsk krigshistorie som vi ikke lærer om? Hvorfor? Hva er det vi er redd for å snakke om? Jeg har ikke så mye kunnskap om det, men en nysgjerrighet både når det kommer til heltehistorier, men også de historiene som ikke er så helteaktige. Jeg tror det er sunt som nasjon å få opp alle historier fra krigen, både de som har håp i seg, men også de som har grusomme ting i seg. Ta «Kongens nei» fra i fjor, for eksempel - det er akkurat som at Norge vil ha disse historiene fortalt nå.

- Apropos «Kongens nei», det er jo veldig gøy at kjræesten din Anders spilte i den i fjor og du spiller i «Den 12. mann» i år - to av Norges aller største andre verdenskrig-filmer. Har dere levd i en andre verdenskrig-boble på hjemmebane?

- Nei, det er ikke noe vi har tenkt over. Jeg diskuterer alltid det arbeidet jeg gjør med både Anders og med andre kolleger. Jeg ser veldig opp til ham som skuespiller, og det gjør jeg med veldig mange av mine andre kolleger også. Så jeg bruker både han og andre i mitt arbeid som skuespiller - det gjør jeg for øvrig også ellers i livet, jeg er avhengig av alle de rundt meg til å diskutere hvem jeg er som person og hvem jeg er som skuespiller.

FAVORITTSCENE: Scenen hvor Gunvor og Jan (spilt av Marie Blokhus og Thomas Gullestad) er i låven er regissør Harald Zwarts favorittscene kunne han fortelle på pressekonferansen i desember. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid
FAVORITTSCENE: Scenen hvor Gunvor og Jan (spilt av Marie Blokhus og Thomas Gullestad) er i låven er regissør Harald Zwarts favorittscene kunne han fortelle på pressekonferansen i desember. Foto: Nordisk Film / Zwart Arbeid Vis mer

LES OGSÅ: Da Harald Zwart skulle fri til Veslemøy måtte han til pers flere ganger - på tredje forsøk nailet han det

- Dette har vært den mest kreative og frie filmen jeg har gjort

Vi tok også en prat med regissør Harald Zwart, og han forteller at han hadde Marie Blokhus tidlig i tankene når det kom til hvem som skulle portrettere Gudrun Grønvoll.

- Jeg har hele tiden visst at det er Marie som skal spille Gudrun. Hun fant jeg først.

Det var hans kone, Veslemøy Zwart, som for 15 år siden satte Harald i kontakt med historien for første gang da hun kjøpte Tore Haugs bok «Jan Baalsrud. Og de som reddet ham».

- Dette har vært den mest kreative og frie filmen jeg har gjort. Jeg har laget akkurat det jeg har ønsket. Jeg har vært veldig tilbakeholden når det gjelder å manipulere følelser, og har tatt et steg tilbake og latt folk få lov til å utfylle ting selv. Så dette er en nok en mer riktig Harald Zwart-film, for å si det sånn. Det har aldri vært vårt mål å fortelle en historielekse. Boken til Tore Haug derimot kan sees på den måten. Der er alt fortalt helt nøyaktig, og der er alle 80 medhjelperne til Baalsrud beskrevet. Vi har bare ønsket å formidle den følelsen og det motet som de menneskene hadde, forklarer han.

PRESSETREFF: Vi møtte Marie Blokhus og resten av «Den 12. mann»-gjengen på Forsvarsmuseet i Oslo etter pressevisningen av filmen. Fra venstre: Thomas Gullestad, Marie Blokhus, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgård Pettersen og regissør Harald Zwart. Foto: NTB Scanpix
PRESSETREFF: Vi møtte Marie Blokhus og resten av «Den 12. mann»-gjengen på Forsvarsmuseet i Oslo etter pressevisningen av filmen. Fra venstre: Thomas Gullestad, Marie Blokhus, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgård Pettersen og regissør Harald Zwart. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Likvel tok det altså 15 år for filmskaperen å få laget filmen.

- For meg har det vært en modningsprosess. Nå følte jeg meg moden nok til å lage filmen. Mye skjedde etter at jeg fikk barn. Ettersom man også merker at de gamle blir eldre og faller i fra, og det ikke er noen igjen til å fortelle disse historiene, begynte jeg å føle på det at mine barn ikke har en anelse om hvor heftig dette var. Og det er noe der det har kommet fra, tror jeg.

- Din far Dick-Jan Zwart har selv en sterk historie fra krigen, og satt i konsentrasjonsleir i Indonesia?

- Ja, han er jo nederlender og Holland hadde Indonesia som koloni. De bodde der og så en dag kom japanerne. Da ble han kastet i konsentrasjonsleir og satt der i fire og et halvt år. Min bestefar var for øvrig sjømann og seilte disse konvoiene som Jan Baalsrud måtte prøve å hjelpe. Han opplevde å kunne bli tatt av når som helst. Så ja, jeg har nok hatt krigen tettere på enn mine barn har.

Opplevelsene og erfaringene fra andre verdenskrig var noe Haralds far og bestefar aldri snakket om.

- Det som er felles med nesten alle er at man må hale historiene ut av dem. For dem er ikke dette romantiske og spennende minner, det er bare dårlige minner. Å få de til å fortelle er som å trekke tenner. De vil ikke si noe. Jeg har vist noen klipp til min far, og det var såpass sterkt at han fikk flashbacks av det. Han syntes ikke det var noe gøy i det hele tatt.

- Kan vi forvente flere filmer fra deg med andre verdenskrig som tema?

- Hehe, nå har vi noen andre prosjekter på gang først! Men vi får se, sier regissør Zwart med et smil.

«Den 12. mann» har norgespremiere 25. desember.

LES OGSÅ: Thomas Gullestad: - Jeg hadde kjempedårlig samvittighet fordi jeg ikke hadde vært der for min nyfødte datter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer