Unge Lovende

- Det er så utrolig befriende å se andre slite med de samme problemene som en selv

Sesong to av «Unge lovende» er skremmende realistisk.

UNGE LOVENDE: I TV-serien møter vi Elise, Alex og Nenne - de spilles av Siri Seljeseth, Alexandra Gjerpen og Gine Cornelia Pedersen. Foto: Bjørn Wad / Monster Scripted
UNGE LOVENDE: I TV-serien møter vi Elise, Alex og Nenne - de spilles av Siri Seljeseth, Alexandra Gjerpen og Gine Cornelia Pedersen. Foto: Bjørn Wad / Monster Scripted Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kveld, klokken 19:36. Jeg skulle egentlig ha vært ute på byen med en venninne, men ettersom hun ble syk har jeg plutselig fått en ufrivillig date med sofaen. Heldigvis har jeg seks rykende ferske episoder av «Unge lovende», sesong to, å kose meg med. Men etter hvert som jeg sluker episodene blir hyggen gjort om til en midlertidig depresjon (det hjalp for øvrig heller ikke at jeg synkront holdt meg oppdatert på hvordan perifere SnapChat-venner tilbrakte lørdagskvelden).

Da vi møtte Gine Cornelia Pedersen (30) tidligere i vinter forklarte hun at denne sesongen kom til å bli mørkere enn den første. Og fy søren, så dyster handlingen i sesong to er! 

- Den blir litt mørkere enn sist, men det blir en veldig god sesong! Vi får på en måte bare følge dem videre i det litt mørkere landskapet som de beveger seg inn i, sa Gine Cornelia til KK.no i desember. 

Og tro meg, dét landskapet er mørkt.

Mange har sammenlignet serien med umåtelig populære «Skam» - som også sendes på NRK - men spør du meg er «Unge lovende» SÅ mye bedre enn «Skam». Det kan jo selvfølgelig ha noe å gjøre med at russetid-mas, kosegruppe-allieringer og bekymringer omkring førstegangspuling ikke lenger tilhører min omgangskrets.

LES OGSÅ: «Unge lovende»-Alexandras kjæreste: - Her sitter jeg og drikker øl og ser på deg ligge med dama mi!

Er Alex klar for å gi opp skuespillerdrømmen?

Nå er vi bekymret for om vi noen gang kommer til å få råd til å kjøpe leilighet, om man skal leve drømmen eller ta til takke med en fast 8-16-jobb som man kanskje ikke er heeeelt gira på bare for å kunne starte med pensjonssparing, eller om forholdet man går inn i har mulighet til å overleve mer enn «de typiske første 15 minuttene». Og det er alle disse bekymringene sesong to av «Unge lovende» har å by på.

Spør du meg er «Unge lovende» SÅ mye bedre enn «Skam». Det kan jo selvfølgelig ha noe å gjøre med at russetid-mas, kosegruppe-allieringer og bekymringer omkring førstegangspuling ikke lenger tilhører min omgangskrets

Sesongen fortsetter der vi slapp: Alex (spilt av Alexandra Gjerpen) prøver iherdig å kombinere forholdet med fotballgutten Kimmo (spilt av Ole Christoffer Ertvaag) og gryende skuespillerkarriere her hjemme - og over Atlanteren. Paret drømmer om å kjøpe leilighet i Oslo, eller gjør de egentlig det? Plutselig arver de et hus i Sandnes... Men er Alex klar for å gi opp skuespillerdrømmen i hovedstaden til fordel for familieliv på Vestlandet? Don't think so.

LIVETS STORE SPØRSMÅL: I disse dager er det flere unge par som sliter med å få kjøpt leilighet og hus på grunn av rigide låneregler. Kimmo og Alex er et av de parene.  Foto:  Foto: Monster Scripted
LIVETS STORE SPØRSMÅL: I disse dager er det flere unge par som sliter med å få kjøpt leilighet og hus på grunn av rigide låneregler. Kimmo og Alex er et av de parene. Foto: Foto: Monster Scripted Vis mer

- Det må ALLTID være noe som fucker det hele opp

For stand up-komiker Elise (spilt av Siri Seljeseth) begynner sesongen bra. Hun skal flytte med kjæresten Anders (spilt av Jakob Oftebro) som hun ble sammen med i siste episode av første sesong, og alt ser ut til å gå hennes vei. Men den gang ei - nå skal ikke jeg være douche og røpe handlingen, men i likhet med de fleste andre gjennomsnittsmennesker som beveger seg på jordens overflate så går som regel ikke ting veien når man endelig har fått det som man vil. Det må ALLTID være noe som fucker det hele opp, er det ikke sånn det er? Miks dét sammen med familieproblemer (du husker vel at faren har fått barn med en yngre dame?) og drama på jobb - der har du tilværelsen til Elise. Gah.

LES OGSÅ: Merk deg dette navnet Ameli Isungset Agbota: - Hun kommer til å bli en av de store i årene som kommer!

Forfatterspiren Nenne (spilt av Gine Cornelia Pedersen) er tilsynelatende blitt frisk etter at hun i sesong én ble innlagt på psykiatrisk sykehus. Hun har begynt å jobbe som badevakt på Tøyenbadet og forelsker seg raskt i kollegaen Leo (spilt av Benjamin Helstad) - som det jo selvfølgelig blir en del drama med. Samtidig har hun tatt opp igjen skrivingen, og får blant annet en kronikk på trykk i Aftenposten etter å ha blitt urettferdig behandlet av sjefen. Det hele ender med at hun havner i debatt med Harald Eia på Dagsnytt 18. Boom! Tidenes deiligste scene! - du forstår det når du ser den. Takk, Harald Eia, for at du byr på deg sjæl og har selvironi nok til å spille deg selv på den måten. Kult!

I DEBATT: Scenen hvor forfatterspiren Nenne (spilt av Gine Cornelia Pedersen) vinner debatten mot Harald Eia er en av de absolutt deiligste å se på i hele serien - vi er sikkert veldig mange som har følt på det samme adrenalinet som Nenne gjør under en diskusjon. Foto:  Foto: Monster Scripted
I DEBATT: Scenen hvor forfatterspiren Nenne (spilt av Gine Cornelia Pedersen) vinner debatten mot Harald Eia er en av de absolutt deiligste å se på i hele serien - vi er sikkert veldig mange som har følt på det samme adrenalinet som Nenne gjør under en diskusjon. Foto: Foto: Monster Scripted Vis mer

Sesong to av «Unge lovende» er skremmende realistisk, og det er så utrolig befriende å se at andre sliter med de samme problemene som en selv. Jada, jeg vet at dette er fiksjon, men menneskene bak serien (blant andre manusforfatter Siri Seljeseth) må jo på et eller annet vis ha vært innom de samme erfaringene som de belyser i serien.

LES OGSÅ: «Unge lovende»-stjernen Gine Cornelia spiller gravid i ny NRK-serie - var gravid i virkeligheten!

Mange av scenene minner oss på hvor viktig vennskap er

Jo mer jeg så på, jo mer hadde jeg lyst til å hive meg ut i Oslo-natten, shotte tequila og bare danse rundt i en vannfontene. Du vet, yolo og alt det der! Til tross for at serien er dyster og mørk er det også veldig mange fine scener som minner oss på hvor viktig vennskap er. I en av scenene sykler Elise, Alex og Nenne på bysykler gjennom Oslo, og det er så meta når de refererer til kultfilmen «Oslo, 31. august» (2011).

- Det er så utrolig befriende å se andre slite med de samme problemene som en selv

- Det er så jævlig «Oslo, 31. august», sier Elise til latter fra de andre. 

- Haha, ja det er det! Det mangler bare brannslukningsapparatet på bagasjebrettet, sier Nenne videre.

Og det er akkurat dette som gjør det hele så ekstremt nært og realistisk. Hvor mange er vi ikke som har sagt akkurat det der, mens vi har syklet rundt med gode venner en varm sommerdag? 

Unge lovende har premiere på NRK Nett-TV fredag 20. januar - alle episodene blir lagt ut samtidig. Første og andre episode vises på NRK1 24. januar.

Terningkast: 5

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer