ANDREA VOLDUM: 21-åringen er blitt en talskvinne for mange unge jenter og kvinner der ute. Nå tar hun et oppgjør med skjønnhetspresset. Dette bildet er fra støttedemonstrasjonen i Oslo arrangert i sympati med Voldum da  tre menn i juli 2016 ble frikjent for gjengvoldtekt i den såkalte Hemsedal-saken.
 Foto: NTB Scanpix
ANDREA VOLDUM: 21-åringen er blitt en talskvinne for mange unge jenter og kvinner der ute. Nå tar hun et oppgjør med skjønnhetspresset. Dette bildet er fra støttedemonstrasjonen i Oslo arrangert i sympati med Voldum da tre menn i juli 2016 ble frikjent for gjengvoldtekt i den såkalte Hemsedal-saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Andrea Voll Voldum

- Det er trist at vi kan få slike kommentarer fordi vi velger å gå uten sminke

Andrea Voldum ble kritisert for å droppe sminke under et møte - nå tar hun oppgjør med skjønnhetspresset.

Publisert

Andrea Voll Voldum (21) fra Lærdal i Sogn og Fjordane satte dagsorden da hun i fjor sommer navnga de tre mennene som var tiltalt for voldtekt mot henne, etter at de ble frikjent i Borgarting lagmannsrett i juli, i den såkalte Hemsedal-saken. Hun er én av personene bak stiftelsen Vi Tror Deg(PSST: Hemsedal-fornærmede Andrea Voll Voldum om de grove voldtektsscenene i «13 Reasons Why»)

Kvinner over hele Norge har hyllet den tøffe 21-åringen for valget hun tok den gang, og nå slår hun nok et slag for jenters ve og vel. Hun har nemlig sett seg lei av det enorme skjønnhetspresset som unge jenter daglig blir utsatt for

I begynnelsen av juni la hun ut et innlegg på sin private Instagram-profil, med et bilde av seg selv med sminke og et bilde av seg selv uten sminke. Til innlegget skriver hun:

Jeg fikk en kommentar for noen uker siden som jeg har tenkt på en stund nå. Jeg møtte opp på et møte uten sminke, og fikk beskjed om at jeg så sliten ut. Møtte derfor opp med sminke på neste møte for «å ikke se sliten ut». Hvorfor gjorde jeg egentlig det? Jo, da slapp jeg kommentarer som: «Du ser sliten ut!», «Går det bra?» og «Er du ikke helt i form du da?». I stedet var det kommentarer som: «Så flott du var i dag da!!» og «Smashing du!».

Innlegget fortsetter:

Man burde få lov til å gå uten sminke uten å få kommentarer som fører til at man føler seg stygg. Jeg går uten sminke når jeg føler for det, om det er på et møte, på byen, på shopping eller på fest. Mitt ansikt - jeg bestemmer selv. Jeg liker å sminke meg, men liker også å gå uten. Jeg er ikke den mest usikre personen her i verden, men noen andre kan være det. Så tenk litt over hva du sier til andre. #youarebeautiful

BRA BUDSKAP: I et innlegg på sin private Instagram-profil oppfordrer Andrea Voll Voldum jenter og kvinner til å droppe sminke om man føler for det. Skjermdumpen er brukt med tillatelse fra Voldum. Foto: Skjermdump Instagram
BRA BUDSKAP: I et innlegg på sin private Instagram-profil oppfordrer Andrea Voll Voldum jenter og kvinner til å droppe sminke om man føler for det. Skjermdumpen er brukt med tillatelse fra Voldum. Foto: Skjermdump Instagram Vis mer

KK.no gjør oppmerksom på at Instagram-innlegget og intervjuet med Andrea er oversatt til bokmål. Det var Andrea selv som sa at dette kunne endres til bokmål.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

- Slike kommentarer kan starte presset

Vi tok en prat med Andrea etter at hun la ut innlegget på sosiale medier, og spurte henne om hun føler at det er et press i samfunnet om at man bruke sminke. 

- Ja, det er nok et type press der om at man alltid må føle seg vel, og for mange er det å føle seg vel nettopp det å bruke sminke. Mange føler nok at de må sminke seg når de skal på butikken, på shopping, og ja, generelt når man skal utenfor husets fire vegger. Det er trist at vi kan få slike kommentarer fordi vi velger å gå uten sminke. Og en slik kommentar kan starte presset, sier hun til KK.no.

Hun tror ikke at andre jenter sminker seg for andre, men mest for seg selv.

- Nettopp fordi vi føler at vi må det på grunn av presset der ute. Jeg skulle ønske det var annerledes. Alle er vakre på sin måte, både med og uten sminke. Jeg lot meg påvirke av presset før, men nå går jeg uten sminke akkurat når jeg føler for det.

Jeg ønsker å vise at det er greit å gå uten sminke om man vil det, og at det ikke er noe som skal stoppe deg fra å vise deg uten sminke

- Hva kan vi gjøre som jenter for å minke dette presset?

- Jeg tror vi må tørre å føle oss vel uten sminke. Presset i 2017 med «perfekte» damer i alle mulige reklamer og overalt i sosiale medier kan gjøre at vi unødvendig får dårlig selvtillit. Det som er viktig å huske på er at de fleste er redigerte eller opererte. Jeg sier ikke at det å operere seg er feil, men å ha for eksempel Kylie Jenner som forbilde kan ødelegge mye for en selv. Se heller opp til deg selv og vær stolt av akkurat slik du ser ut!

LES OGSÅ: «Stjernekamp»-Makeda: - Jeg har former, og jeg elsker det!

- Tok du deg nær av kommentaren om at du så sliten ut uten sminke?

- Jeg tok meg ikke nær av den, men som jeg skrev i innlegget på Instagram tenkte jeg lenge på den. Det gjorde at jeg valgte å dele det offentlig, fordi en slik kommentar nettopp kan ødelegge så mye. Nå er ikke jeg den mest usikre personen, men andre kan være det. Jeg skrev innlegget for å vise andre at det er slik jeg ser ut uten sminke. Jeg har blant annet eksem rundt nesen, skeive bryn og korte vipper uten sminke. Men sånn er jeg. Jeg ser så klart småsliten ut klokken ni om morgenen. Jeg ønsker å vise at det er greit å gå uten sminke om man vil det, og at det ikke er noe som skal stoppe deg fra å vise deg uten sminke. Jeg liker å sminke meg, og ser så klart annerledes ut med sminke - men who cares! Vær deg selv, og vær stolt av det!

Vi har tidligere snakket med fire menn om alt fra sminke og hår, til skjønnhetspress, og hva vi kan lære døtrene våre for å få bedre selvtillit - se video under!

LES OGSÅ: Undertøysmerke har laget målebånd som skal bidra til å gi kvinner økt selvfølelse

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer