Andrea Voll Voldum

- Det er ubehagelig, og jeg som selv er utsatt får tilbake vonde følelser ved å se på slike scener

Hemsedal-fornærmede Andrea Voll Voldum om de grove voldtektsscenene i «13 Reasons Why».

ANDREA VOLL VOLDUM: Hemsedal-fornærmede Andrea Voll Voldum sier til KK.no at hun prøver å holde seg unna serier og filmer som inneholder grove scener som kan gi henne minner om det hun har opplevd. Foto: NTB scanpix
ANDREA VOLL VOLDUM: Hemsedal-fornærmede Andrea Voll Voldum sier til KK.no at hun prøver å holde seg unna serier og filmer som inneholder grove scener som kan gi henne minner om det hun har opplevd. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av verdenspremieren på Netflix-serien «13 Reasons Why» har det vært mye snakk i media og på sosiale medier at serien bidrar til å glorifisere selvmord. Ungdomsserien inneholder også flere grove voldtektsscener, og vi tok en prat med Andrea Voll Voldum (21), fornærmede i den mye omtalte Hemsedal-saken og en av grunnleggerne bak stiftelsen «Vi Tror Deg», om hvordan det er å se serier av denne typen når man selv har opplevd en traumatisk hendelse.

Hun sier til KK.no at hun prøver å holde seg unna serier og filmer som inneholder grove scener som kan gi henne minner.

- Det er ubehagelig, så klart, og jeg som selv er utsatt får tilbake vonde følelser ved å se på slike scener. Jeg prøver å unngå det, selv om det selvsagt er noe som foregår og er en realitet hver eneste dag. Voldtekt skjer akkurat nå, og flere vil bli utsatt i løpet av denne uken. Det er helt forferdelig å tenke på. Det er derfor jeg og June Holm har grunnlagt «Vi Tror Deg»-stiftelsen, for å endre holdninger og fordommer. Ikke minst være til hjelp for de som er utsatt og dessverre har gjennomgått denne traumatiske opplevelsen, sier hun åpenhjertig, og legger til:

- Selv liker jeg ikke å få flashbacks og andre vonde minner tilbake. Da jeg hørte om «13 Reasons Why» og voldtektsscenene i serien, ønsket jeg ikke å se det. Nå som du tok kontakt med meg forberedte jeg meg på å se scenene, men det er selvsagt ikke noe jeg foretrekker å se på. 

ÅPEN OM OPPLEVELSENE: VI TROR DEG: Andrea Voll Voldum og June Holm møttes i august under støttedemonstrasjonen foran Stortinget, og har sammen opprettet stiftelsen «Vi tror deg» hvor formålet er å bidra til å fjerne stigmaet rundt skyld og skam i forbindelse med voldtekt. Foto: Anette Karlsen//Aftenposten Foto:  Foto: Anette Karlsen // Aftenposten // NTB Scanpix
ÅPEN OM OPPLEVELSENE: VI TROR DEG: Andrea Voll Voldum og June Holm møttes i august under støttedemonstrasjonen foran Stortinget, og har sammen opprettet stiftelsen «Vi tror deg» hvor formålet er å bidra til å fjerne stigmaet rundt skyld og skam i forbindelse med voldtekt. Foto: Anette Karlsen//Aftenposten Foto: Foto: Anette Karlsen // Aftenposten // NTB Scanpix Vis mer

Jeg er kritisk til at serien er tilgjengelig for alle

- Enkelte hevder at slike scener kan føre til en smitteeffekt (at dette kan trigge flere til å utføre voldtekter) – hva tenker du om det? Tror du folk blir påvirket i negativ forstand av å se slike type scener på film og i TV-serier?

- For enkelte vil jeg dessverre tro at slike scener ha en smitteeffekt, ja, selv om jeg inderlig ønsker at det ikke skal være slik. På en annen side håper jeg også det kan skremme, i og med at serien får frem konsekvensene og følelsene jenta som er utsatt sitter igjen med etterpå, og også noen av vitnene, forklarer Andrea.

13 REASONS WHY: Katherine Langford har hovedrollen i Netflix-serien «13 Reasons Why». Hun spiller tenåringsjenta Hannah Baker som opplever mobbing og trakassering på skolen. Foto:  Foto: Beth Dubber // Netflix
13 REASONS WHY: Katherine Langford har hovedrollen i Netflix-serien «13 Reasons Why». Hun spiller tenåringsjenta Hannah Baker som opplever mobbing og trakassering på skolen. Foto: Foto: Beth Dubber // Netflix Vis mer

LES OGSÅ: Overgrep: - Jeg tenker det er så uendelig trist at vi lever i en verden som konstant viser hvor lite vi jenter er verdt

- Skal man tematisere voldtekt, må være en mening bak å ta opp tema

KK.no har også snakket med Lisa Arntzen, som er sosionom og pressekontakt i DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Hun påpeker at det er viktig at media og TV tematiserer både selvmord og seksuelle overgrep, nettopp fordi dette er tematikk som berører mange mennesker, og som det er behov for å åpne opp for samtale rundt.

- Det blir da viktig at film- og serieskapere har et bevisst forhold til fremstillingen og at det gjøres grundig research i forarbeidet. Skal man tematisere voldtekt, mener vi også at det må være en mening bak å ta opp tema, slik at voldtekt ikke brukes som element for underholdningens skyld. I serien «13 Reasons Why» synes vi at det er tatt med noen interessante elementer som også gjenspeiler virkeligheten.

PRØVDE Å FÅ HJELP: I «13 Reasons Why» ser vi at eleven Hannah Baker (spilt av Katherine Langford) forsøker å få hjelp av skoleveileder Kevin Porter (spilt av Derek Luke), men han leser ikke signalene før det er for sent. Dette mener DIXI er et spesielt godt eksempel på en scene som kan bidra til større forståelse og økt kunnskap blant «uteforstående». Foto:  Foto: Beth Dubber // Netflix
PRØVDE Å FÅ HJELP: I «13 Reasons Why» ser vi at eleven Hannah Baker (spilt av Katherine Langford) forsøker å få hjelp av skoleveileder Kevin Porter (spilt av Derek Luke), men han leser ikke signalene før det er for sent. Dette mener DIXI er et spesielt godt eksempel på en scene som kan bidra til større forståelse og økt kunnskap blant «uteforstående». Foto: Foto: Beth Dubber // Netflix Vis mer

Med tanke på denne serien har jeg litt blandede følelser på grunn av både selvmordet og voldtektene

Arntzen sier til KK.no at scenen der hovedrollekarakteren Hannah Baker (spilt av Katherine Langford) snakker med skolens rådgiver er et spesielt godt eksempel på en scene som kan bidra til større forståelse og økt kunnskap blant «uteforstående».

- Hannah åpner opp og forsøker å dele, men rådgiveren klarer ikke å fange opp situasjonen på en god måte. Han stiller kritiske spørsmål som kan virke avvisende. Vi på DIXI møter daglig utsatte og ser hvor viktig det er at vi som hjelpere møter dem med kunnskap og anerkjennelse. Dessverre vet vi at mange utsatte blir møtt av hjelpere rundt omkring som ikke har tilstrekkelig kunnskap om seksuelle overgrep og etterreaksjoner til å møte dem på en god måte. Dette kan føre til mer skamfølelse og at vedkommende ikke søker videre hjelp. Samtalen mellom Hannah og rådgiveren er et eksempel på hvor viktig det er at hjelpere kan noe om dette, sier Arntzen til KK.no.

LES OGSÅ: To svensker hylles som helter - stoppet grotesk voldtekt under amerikansk studentfest

- Det er foreløpig ikke dokumentert at selvmord er mer tabubelagt å snakke om enn voldtekt

EKSPERTEN: Lisa Arntzen er sosionom og pressekontakt i DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Hun påpeker overfor KK.no at det er viktig at media og TV tematiserer både selvmord og seksuelle overgrep.
EKSPERTEN: Lisa Arntzen er sosionom og pressekontakt i DIXI Ressurssenter mot voldtekt. Hun påpeker overfor KK.no at det er viktig at media og TV tematiserer både selvmord og seksuelle overgrep. Vis mer

DIXI har registrert at flere har uttrykt bekymring for smitteeffekt av selvmord i etterkant av Netflix-serien, og de deler bekymringen ettersom framstillingen av selvmordet i serien er svært grafisk.

- Det er bekymringsfullt med tanke på ungdom som kanskje allerede er i faresonen og som gjennom serien kan hente inspirasjon, forklarer Lisa Arntzen.

- Hva med smitteeffekt og voldtekt, er det noen sammenheng der?

- Når det gjelder voldtekt og smitteeffekt så har vi foreløpig ikke sett tendensene til dette, MEN vi erfarer likevel at det har blitt mer vanlig å snakke om voldtekt og også at det blant ungdom tøyses med i mye større grad enn før og på en unødvendig måte. Faren ved dette er at voldtekt kan bli bagatellisert og dermed føre til at enkelte begår voldtekt fordi de ikke forstår hvor alvorlig det er. Det er foreløpig ikke dokumentert at selvmord er mer tabubelagt å snakke om enn voldtekt, men slik vi ser det kan det hende at selvmord fremdeles er svært sensitivt fordi det er snakket mindre om i det offentlige rom, sier hun og legger til:

- Vi vet at tanker om døden er noe alle kan oppleve å ha en eller flere ganger i løpet av livet, men det er viktig å spre kunnskap om faresignaler og hvordan man kan få hjelp. Flere av de utsatte vi snakker med har eller har hatt tanker, ønsker og planer om å ta sitt eget liv, og da er det viktig at vi som er hjelpere og/eller pårørende tør å snakke om dette. Mange opplever det som en lettelse å bli spurt fordi de ikke har turt å fortelle om det til noen, sier Arntzen.

LES OGSÅ: - Det kan bli litt «sykekultur» når kjendiser skriver kronikker om angsten sin og at de møtte veggen

- Mange flere har fått kunnskap om hva som er et overgrep

Gjennom de siste årene har det vært et økt fokus på seksuelle overgrep og voldtekt i media. Dette har, ifølge Arntzen, også hatt positiv effekt.

- Stadig flere oppsøker hjelp og mange flere har fått kunnskap om hva som er et overgrep. Vi opplevde for eksempel en oppsving i antall henvendelser etter både NRK-serien «Skam» og debatten rundt Hemsedal-saken i fjor. Økt fokus i media kan også føre til mer opplysning blant folk flest og være med på å bryte ned tabuer.

EKSPERTEN: Kim Larsen er psykologspesialist ved «Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS)», og han sier til KK.no at det er grunn til å anta at spredningsfaren øker med mer detaljerte beskrivelser av både selvmord og voldtekt.
EKSPERTEN: Kim Larsen er psykologspesialist ved «Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS)», og han sier til KK.no at det er grunn til å anta at spredningsfaren øker med mer detaljerte beskrivelser av både selvmord og voldtekt. Vis mer

Med tanke på denne serien har jeg litt blandede følelser på grunn av både selvmordet og voldtektene

Kim Larsen er psykologspesialist ved «Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS)», og han sier at det er grunn til å anta at spredningsfaren øker med mer detaljerte beskrivelser av både selvmord og voldtekt.

- Dette med forskjeller og likheter på spredningseffekter for selvmord versus voldtekter har jeg ikke noe systematisk kunnskap om, men jeg vil jo anta at spredningsfaren for voldtekter også er betydelig. Det er vel også grunn til å anta at spredningsfaren øker med mer detaljerte beskrivelser (som en parallell til det som er funnet når det gjelder en detaljert beskrivelse av selvmordsmetoden), sier han til KK.no, og legger til:

- Et annet funn fra denne forskningen i selvmordsfeltet er at spredningseffektene er størst for personer som ligner «modellen» (den personen som fremstilles i artikkelen/serien). I tillegg er jo ungdommen i en livsfase hvor en antas å være ganske suggestibel/påvirkelig.

Christer Bakke Andresen, som er universitetslektor (ph.d.) i filmvitenskap ved NTNU sier til KK.no at sosiale og personlige forhold trolig er av mye større betydning enn bruken av film og TV med tanke på smitteeffekt etter fremstilling av slike type grove scener.

- Det har blitt forsket mye på mulige sammenhenger mellom voldsuttrykk på film/fjernsyn og påvirkningen dette kan ha, spesielt på mennesker som allerede har anlegg for voldsutøvelse. Forskning viser at bildet er sammensatt, og at sosiale og personlige forhold trolig er av mye større betydning enn bruken av film og TV. Noen tydelig smitteeffekt er vanskelig å se.

EKSPERTEN: Christer Bakke Andresen, som er universitetslektor (ph.d.) i filmvitenskap ved NTNU sier til KK.no at sosiale og personlige forhold trolig er av mye større betydning enn bruken av film og TV.
EKSPERTEN: Christer Bakke Andresen, som er universitetslektor (ph.d.) i filmvitenskap ved NTNU sier til KK.no at sosiale og personlige forhold trolig er av mye større betydning enn bruken av film og TV. Vis mer

LES OGSÅ: - En voldtekt kan ikke sammenlignes med et mislykket one night stand

- Man må aldri glemme de alvorlige konsekvensene de som er utsatt får i ettertid

Generelt når det gjelder slike serier tror Kim Larsen at det teller som positivt at dersom man omtaler problemer vanlige ungdommer sliter med, kan de bidra til destigmatisering og alminneliggjøring på en gunstig måte.

- På den andre siden er faren for spredningseffekter. En annen fare er at en slik serie kan komme i skade for å skape en alminneliggjøring av helt uakseptabel adferd. Ut fra det jeg har oppfattet av denne serien er det siste også en aktuell tematikk her, sier han til KK.no.

Andrea Voll Voldum sier til KK.no at hun synes det er dumt at han som utførte voldtektene i «13 Reasons Why» ble beskyttet av nær omgangskrets.

- At noen kan forsvare og beskytte noen som utfører slike grove handlinger er også en straffbar handling, da bevis kan bli tilbakeholdt. Gjennom «Vi Tror Deg»-Stiftelsen får jeg gang på gang høre hvordan gjerningspersoner får støtte og medfølelse fra samfunnet og venner, og hvor mye det forverrer situasjonen til fornærmede. Man må aldri glemme de alvorlige konsekvensene de som er utsatt får i ettertid. Med tanke på denne serien har jeg litt blandede følelser på grunn av både selvmordet og voldtektene. Jeg er kritisk til at serien er tilgjengelig for alle.

KK.no gjør oppmerksom på at de tre mennene i den såkalte Hemsedal-saken ble frikjent i Borgarting lagmannsrett i juli 2016, men ble dømt til å betale 300 000 kroner i oppreisningserstatning til Voldum.

LES OGSÅ: Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer