Skam

- Det er viktig å ikke ta forgitt at barnet ditt er hetero

Ja, det er fortsatt vanlig for homofile å grue seg til å fortelle om legningen sin til familie og venner.

«SKAM»: Flere roser «Skam» for å være med på å alminneliggjøre homofili, og for å vise fram kjærlighetshistorien mellom Isak og Even som universell og allmenngyldig. Det kan være med på å fjerne fordommer. Foto: Skjermdump: NRK
«SKAM»: Flere roser «Skam» for å være med på å alminneliggjøre homofili, og for å vise fram kjærlighetshistorien mellom Isak og Even som universell og allmenngyldig. Det kan være med på å fjerne fordommer. Foto: Skjermdump: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reaksjonene i sosiale medier tar av, etter at Even og Isak nå har innledet et forhold. (At han nå har delt hemmeligheten med Eskild i gårsdagens klipp OG fått kjeft for egne fordommer får vi komme tilbake til). For da Even spør Isak om hvordan Isaks foreldre vil takle nyheten om en gutte-kjæreste, skjønner vi at dette ikke er noe Isak akkurat gleder seg til å fortelle. Ikke så rart med tanke på de sms-ene som stadig tikker inn fra moren, (Pssst: Har du forresten fått med deg hvilken «Skam»-skuespiller som har fått en rolle i «Kongens nei»?)

Så spørsmålet til fagfolkene der ute: Er det fortsatt vanlig for unge homofile å engste seg for foreldrenes reaksjon på egen legning? 

- Ja, det er dessverre ganske vanlig, sier Pernille Sivertsen, leder i Skeiv Ungdom.

- Men det er selvsagt store forskjeller. Kommer man fra et strengt religiøst miljø kan det være mye tøffere enn dersom du har en familie og vennekrets med uttalt positive holdninger til homofili. Mange unge vet heller ikke hva venner og familie mener om dette temaet, fordi det aldri har blitt snakket om.

Jonathan Kongsbak Jæger er med i NRK-serien «Ut av skapet». Ifølge han selv har det vært befriende å være åpen om egen legning. Han mener at det fortsatt «koster» noe å være annerledes, selv om heterofile har en tendens til å si ting som: Er det ikke helt uproblematisk å være homo nå?

Mange heterofile tenker at de er veldig liberale, men kommer sønnen eller datteren hjem og forteller at de er homofil, så syns de det er problematisk likevel. 

- I serien jeg er med i, ser man jo at det fortsatt kan være vanskelig å stå fram som homofil. De fleste vil jo ikke være annerledes. Også er det mange heterofile som tenker at de er veldig liberale, men kommer sønnen eller datteren hjem og forteller at de er homofil, så syns de det er problematisk likevel. Det handler selvsagt ofte om at foreldre kan bekymre seg om barnet kommer til å få det tøft, men likevel kan det være vanskelig å møte den typen reaksjon, forklarer Kongsbak Jæger.

LES OGSÅ: Dagbladet-journalist: Isaks tåre dro meg inn i skapet igjen

HYLLER «SKAM»: Synne Hall Arnøy fra Rosa kompetanse i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), roser «Skam» for å løfte kjærlighetshistorien mellom Even og Isak. Det i seg selv er med på fjerne fordommer. Foto: Skjermdump: NRK
HYLLER «SKAM»: Synne Hall Arnøy fra Rosa kompetanse i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), roser «Skam» for å løfte kjærlighetshistorien mellom Even og Isak. Det i seg selv er med på fjerne fordommer. Foto: Skjermdump: NRK Vis mer

- Ikke vær en drittsekk

Han roser «Skam» for å være med på å alminneliggjøre homofili, og for å vise fram kjærlighetshistorien mellom Isak og Even som universell og allmenngyldig. Han har ett, viktig råd til alle de som tilhører den store hopen av heterofile folk, som kan være med på å gjøre det enklere å stå fram med legningen sin for andre:

- Ikke vær en drittsekk. Ikke snakk nedsettende om homofile. Barn og unge får det med seg. Og det gjør det vanskeligere.

Synne Hall Arnøy fra Rosa kompetanse i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), roser «Skam» for å løfte kjærlighetshistorien mellom Even og Isak. Det i seg selv er med på fjerne fordommer.

Synne Hall Arnøy fra Rosa kompetanse i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), forteller at mange unge gruer seg til å fortelle venner og familie om legningen sin.
Synne Hall Arnøy fra Rosa kompetanse i FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), forteller at mange unge gruer seg til å fortelle venner og familie om legningen sin. Vis mer

Hun bekrefter at mange unge kan grue seg til å fortelle familie og venner at de ikke er heterofile.

- Det er selvsagt store individuelle forskjeller, men for mange oppleves det som tøft å bryte med andres forventninger til hvem du er. Og vi blir fortalt på ulike måter fra vi er helt små hva som er forventet av oss når det kommer til forelskelse og kjærlighet. Samtidig opplever nok mange også at det er lettere å fortelle om noe slikt enn de trodde i forkant, men det handler selvsagt mye om hvor aksepterende nettverket rundt personen er, sier Hall Arnøy.

LES OGSÅ: Silas og Johannes ville ikke vite hvem av dem som er far til Maggie

Mange gruer seg til «den praten»

Sivertsen fra Skeiv ungdom mener det er helt forståelig at mange unge gruer seg for å måtte fortelle foreldre og venner at de er «skeive». 

- Det er jo noe med «den praten» som man ikke har så lyst til å ta. Heterofile slipper jo det. Og det å måtte dele noe så privat, som å fortelle andre om egen seksualitet, oppleves jo som kleint i ung alder, sier Sivertsen.

LES OGSÅ: Dette er historien bak «regnbueflagget»

Hall Arnøy mener det er fint å kunne snakke med barn og unge om denne tematikken, også før det er et tema de selv kommer med.

- Det å snakke om at mennesker og kjærlighet kommer i mange ulike former, er viktig. Også kan man for eksempel si «Dersom du forelsker deg noen gang, da skal du vite at det er akkurat det samme for meg hvilket kjønn den personen har». Barnets seksuelle orientering vil ikke påvirkes av det. Men det kan gjøre det lettere for barnet å snakke med deg og din og barnets relasjon vil kunne styrkes, sier hun og legger til:

- Også tenker jeg det er viktig å ikke problematisere for mye. Kjærlighet kan jo være så fint!  

Hall Arnøy mener at «Skam» er med på å gis oss noen verdifulle perspektiver på kjærlighet utenfor «heteronormen».

- Er det noe venner og foreldre kan gjøre for å gjøre dette mindre vanskelig?

- Det viktigste er nok å ikke ta for gitt at barnet ditt eller vennene dine er hetero. Det bygger forventninger, og ingen liker å bryte forventningene andre har om deg, forklarer Siverten.

- Noe av det fine med Skam er at det er en sterk kjærlighetshistorie som blir fortalt, og som engasjerer oss, uavhengig av seksuell orientering. Vi heier på at de skal få hverandre! Samtidig er det viktig at det nettopp er to gutter som forelsker seg i hverandre, og at det ikke kun skjer i en birolle. Det bidrar til å utvide normene. Serienviser også noen utfordringer ved å bryte med normen, selv om man er del av et miljøsom kan se ut til å være åpent og aksepterende, slik som skolemiljøet rumdt Isak og Even.

-  Det er verdifullt for voksne å se serien. Den minner oss om hvor viktig det er å ikke ta for gitt at barn og unge er hetero

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer