Alexander Read (41) og hele familien er over halvveis på turen «Norge på snei». De har reist fra sitt eget hjem i Maridalen i Oslo, og er på vei til Finnmark.
«Mina og meg med hele sirkuset» heter den nye TV-serien, hvor Kristin Victoria, Mina Floriana (7), Lilje Olava (4) og Rose Caspara (10 måneder) er på tur i 70 dager.
Det ble en dramatisk start på turen da de var om bord i en båt på Oslofjorden. De hørte en ulyd fra båtmotoren, og det begynte å ryke kraftig mens vann fløt utover gulvet.

Klar for 70 dagers tur - med ni måneder gammel baby
- Det var mye som skjedde på en gang, så det ble ganske hektisk. Vi måtte evakuere barna i en gummibåt vi hadde med oss, og jeg måtte dra ut dreggen raskt, forklarer Alexander.
Han løp ned i motorrommet med et brannslukningsapparat, men det var heldigvis ingen flammer å se. Etter hvert lettet røyken, og vannet sluttet å sile inn i båten.
Måtte hentes i redningsskøyte
Familien måtte måtte vente til de ble hentet av en redningsskøyte, som fraktet dem tilbake til havnen.
- Det gikk ikke helt etter planen, så det var en opplevelse vi kunne klart oss uten, sier Alexander, som nå kan le litt av hele situasjonen.
Familien fikk låne en annen seilbåt, slik at de kom seg av gårde likevel. Når KK snakker med han på telefonen, befinner de seg på Sota sæter. De har nettopp krysset Breheimen, og er klare for å reise lengre nord.


Eventyreren på ekspedisjon med 3-åringen i 17 dager!
Mest utfordrende
- Hva er mest utfordrende på en slik tur?
- Det må være logistikken. Ikke nødvendigvis de store tingene, som hvor vi skal reise og hvordan, men den pakkingen underveis, med telt, fem soveposer, liggeunderlag og utstyr til alle. Det er ikke alltid så gøy når det er syv grader, regn og masse vind. Da gjelder det å holde både store og små varme, forklarer Alexander.
Alexander forteller at det viktigste med turen, er at alle skal kose seg og ha en hyggelig tur. Om noen av barna blir slitne og lei, har de gjort en feil, mener han.
- Det er viktig å tenke over at man må bruke tiden til hjelp. Noen ganger må man bare senke tempoet, og tilpasse etappene underveis. Det skal bli en ålreit tur, på barnas premisser. Det er veldig sjelden vi trenger å motivere dem, for det er veldig sjelden vi må videre. Men noe ganger skjer det.
Han trekker frem en situasjon som oppsto nylig, da de var på tur i høyfjellet omringet av steinur. Da er det ikke mulig å sette opp et telt, så de måtte bare gå videre, selv om barna begynte å bli slitne.
- Selv om det ikke alltid fungerer så bra å snakke rasjonelt til små barn, forstår de at alternativet er å fryse så mye at man begynner å gråte, eller å gå videre. Det er ikke nødvendigvis den beste måten å skape motivasjon på, men de går jo videre. Likevel er det ikke ønskelig å havne i en situasjon hvor du må pushe på videre.

Trude Vasstrand: - Jeg visste at vi kom hjem til inkasso og havregrøt
Fikk vannkopper
Alle som har små barn vet at det er mye sykdom i omløp, spesielt de første årene, og på starten av turen fikk minstemann, Rose Caspara, vannkopper.
- Hun fikk et voldsomt utbrudd, stakkars, men det gikk seg til fint. Heldigvis hadde de to andre hatt vannkopper tidligere.
Dersom barna blir syke, stopper de opp til barna er i form igjen. Slike hensyn er høyst nødvendig på tur med barn.
- Vi er ikke på tur bare for å nå en destinasjon – da er hele poenget med turen borte. Det viktigste er å være sammen og ha gode opplevelser i naturen og med hverandre, forklarer Alexander.


Slik møttes Mina og meg-ekteparet hverandre!
Billige berikelser
Trebarnspappaen finner mye glede i å spørre barna om hva de setter pris på med turen underveis. Det er sjelden opplevelsene barna trekker frem, er det han selv setter mest pris på i løpet av en dag.
- Det er ganske interessant å snakke med dem om det, faktisk. Det trenger sjelden å være store, flotte, dyre opplevelser. Her om dagen hadde vi en sykkeldag, og under en av pausene lekte vi og gjemte oss i en steinur i en halvtime, og det syntes barna var helt konge. Det er en berikelse for barna som ikke har kostet en eneste krone. Det er et godt eksempel på hvor verdifulle de små tingene kan være.
Turen byr ikke kun på oppturer, og Alexander forteller at det blir både krangling og kjefting underveis. Men de er sammen på tur, og må rydde opp i alt der og da.
- Vi havner i situasjoner som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i. Det går ikke knirkefritt hele tiden, og sånn skal det være.


Familien gikk fra Oslo til Nordkapp på åtte måneder
Ekstremt mye planlegging
Å legge ut på en så lang tur med tre små barn, krever en solid innsats i planleggingsfasen.
- Det krever ganske voldsom planlegging. Vi har henvendt oss til publikum i god tid i forveien, og fått inn over 1500 meldinger fra folk rundt omkring i hele landet. Vi har fått masse turtips, og folk åpner opp hjemmene sine. Det er veldig kult, og beriker turen vår ekstremt mye, sier Alexander entusiastisk, og tilføyer:
- Vi er heldige som får gjøre så mye spennende, som vi gleder oss til å vise når det kommer på TV-skjermen. Mange følger med og sier at de gleder seg, noe vi setter veldig stor pris på.
Han forklarer at de egentlig kan gjøre som de vil underveis i turen, men at de har en grovplan som de følger.
- Å stå opp hver dag og lurer på hvor man skal, er veldig slitsomt, og det krever mye fra oss. Å være på et ukjent sted med tre unger, uten et sted å sove, er ikke ideelt. Derfor er det aller meste planlagt og gjennomtenkt på forhånd.


Johanne bestemte seg for et mannefritt år - og netter alene i skogen
Like involvert i turen
Både hester, båter, kajakk, sykler og egne bein tas i bruk når familien forflytter seg fra sør til nord. Det er ikke noe apparat rundt familien som hjelper dem – de gjør alt selv.
- Det er viktig å understreke at det ikke er jeg som er reiseleder. Kona mi og jeg er like involvert i turen og planleggingen. Jeg synes det er mye mer tilfredsstillende å ha en reisepartner og turmagivenn, hvor vi sammen diskuterer og finner ut av hva vi vil. Og sammen med barna, i den grad de kan involveres.
- Hva har vært høydepunktet på turen så langt?
- Egentlig de stundene hvor vi ikke gjør så mye. Jeg setter veldig pris på de dagene vi står opp i teltet, og bare er sammen. Å se barna fly ut i naturen, leke med hverandre, utforske og være kreative. Bare å være i naturen, sammen med hele familien, har så stor verdi for meg. Spesielt i dagens samfunn hvor alt skal skje så fort, og det er mye støy rundt oss hele tiden.


Hjemturen fra Italia gikk ikke helt som planagt for Anne Lindmo
En stor dag
Alexander forteller at dagen i dag, 18. juli, er en stor dag hos familien. Lilje Olava er nemlig fire og et halvt år gammel.
- Om du spør henne, burde det vært en offentlig flaggdag, og det er minst like viktig som bursdag, så i dag skal vi feire med kake før vi reiser videre på sykkel, sier han, og ler godt.
- Er det noe dere savner mens dere er på tur?
Alexander tar seg tid til å tenke litt. Han kommer ikke på noe, og spør Kristin om det er noe hun savner. Etter litt betenkningstid kommer svaret:
- Vi skulle gjerne hatt litt mer sol!

I løpet av de fem ukene de har vært på tur, har de ikke vært så heldige med været. Likevel legger ikke det en demper på humøret.
- Ettersom sol er det eneste vi savner, tenker jeg at vi ikke har det så verst, smiler han.
Serien skal sendes på Altibox, men dato er foreløpig ikke fastslått. Du kan følge familien på deres Instagram-konto, eller på Facebook.