TV 2-suksessen Forræder er godt i gang med sin andre sesong – denne gangen med flere endringer. Den største forskjellen er at deltakerne kommer inn i par. Det betyr likevel ikke at de kan stole blindt på partneren sin.
De lojale skal forsøke å finne ut av hvem forræderne er, for deretter å stemme dem ut i rådsalen. I første episode ble det utpekt to hemmelige forrædere, som aktivt jobber mot de lojale, før det hver uke blir stemt hjem én spiller, men ingen kan vite helt sikkert hvilken rolle spilleren har hatt før vedkommende er stemt ut.
En av deltakerne som har fått kjenne på at hun ikke kan stole på partneren, er sjakkommentator i NRK Heidi Røneid (40). Hun ankom Kongsvinger festning sammen med sjakkekspert og jurist Torstein Bae (44) – og det tok ikke lang tid før hun begynte å mistenke han som forræder.

- Alle følelser har jeg feiret med godteri, fra topp til bunn
Sjakkbakgrunnen en ulempe
Med sin bakgrunn som sjakkspiller, er hun vant til å tenke strategisk, noe som skinner gjennom hennes tilsynelatende uskyldige og blide ytre i Forræder.
I sesongens tredje møte i rådsalen, hvor det oppstår diskusjoner, forsvarstaler og deltakere blir konfrontert teorier og antakelser, gjennomskuer Heidi spillet mellom forræderne.
Forræderne Torstein og Aslak går sammen om en oppstilt ordkrig hvor begge utgir seg for å være lojale og anklager den andre for å være forræder. Heidi avslører det slu spillet umiddelbart.
Heidi, som er en erfaren sjakkspiller og pokerspiller, vet å tenke strategisk, noe hun også kjenner igjen hos sin makker Torstein.
Til tross for at hun har forstått at han er forræder, lar hun være å si noe til de andre deltakerne. Dersom de lojale avslører forræderne og sender dem hjem, blir nye fristet inn i rollen som forræder. Heidi ønsker heller å vite hvem forræderne er enn å stemme dem hjem og måtte prøve å finne ut hvem de nye er.
Ettersom Torstein er hennes makker i spillet, er hun overbevist om at han vil gjøre det han kan for å holde henne trygg om natten. Derfor ønsker hun å ha han i spillet så lenge som mulig.
– Jeg bruker derfor veldig mye energi og tid på å prøve å påvirke de andre til å stemme på andre enn Torstein, mye mer enn det som er mulig å vise i programmet, sier hun til KK.
Pekte på makkeren som forræder tidlig
Heidi mener hun så at Torstein oppførte seg annerledes enn vanlig etter at forræderrollene var delt ut. Han skal ha flakket med blikket og rødmet i ansiktet – det gjorde at Heidi trodde han var blitt forræder.
Men på det tidspunktet var han ikke blitt det – ikke før dagen etter.
– Han fortsatte å oppføre seg annerledes. Han unngikk meg en del, spurte ikke om jeg var forræder og var annerledes enn vanlig, sier hun.
40-åringen lagde også små feller for makkeren sin for å se reaksjonene hans.
– Svarene hans gjorde at jeg fortsatt trodde han vær forræder, og nå hadde han blitt det, sier hun med et smil.

Lært å være slu
– Hva tror du din erfaring fra sjakk- og pokerspill har å si for hvordan du spiller spillet?
– Fra sjakken fikk jeg stor bruk for å se på mulige trekk og hva som trolig ville skje da, og planlegge hva jeg så skulle gjøre, sier hun.
– Samtidig tror jeg at det å ha sjakkbakgrunn er en ulempe, fordi andre tror at du er taktisk og lettere følger med på hva du gjør og mistenker deg. I Forræder handler det mye om å gå akkurat nok under radaren til at du ikke blir drept.
Som pokerspiller må du lese andre spillere og du tenker over hvordan du selv fremstår samt prøver å forlede andre. Selv opplever hun at denne erfaringen var nyttig i Forræder, og hun holdt skjult at hun spiller poker for de andre deltakerne.
– Da jeg begynte å spille poker var jeg veldig uskyldig og likte ikke så godt bløffedelen, men folk i pokermiljøet er rå på å være slu, sier hun.
Og det har hun lært av.
– For å vinne i spillet så her har jeg plukket opp mange gode tips gjennom årene, avslutter hun.

Da sjakkeksperten så dickpicsene lyse mot seg på messenger, valgte hun en helt særegen respons

«Forræder»-vinner: – Jeg hadde lyst til å rømme mange ganger
