Sandra Lyng

- Det har vært julefeiringer som ikke har vært så fine

Sandra Lyng har selv kjent på at julehøytiden kan være tøff - og derfor har hun gjort det som tradisjon å ringe fremmede på julaften.

ENSOMHET: Sandra Lyng har selv opplevd å føle seg ensom i jula. Derfor har hun laget en tradisjon for å hjelpe andre som føler det på samme måte. Reporter: Malini Bjørnstad. Video: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert

I år har artist Sandra Lyng (32) sluppet låten Julefantasi, som ifølge Sandra handler om en jente som ikke har det så bra i julehøytiden.

- Det er kanskje ting som skjer i livet hennes som gjør at hun ikke synes at julen er så grei å forholde seg til. Jeg håper at sangen kan være et lite hvisk, til de som har det vondt, om at jeg vet hvordan du har det. At jeg forstår. Og at det blir bedre, sier Sandra til KK.

Hun har selv kjent på at julen kan være vanskelig.

- Det har vært julefeiringer som ikke har vært så fine. Det har jo det, sier Sandra, uten at hun har lyst til å gå mer inn på det.

Via bloggen og Instagram har Sandra hatt tett dialog med følgerne sine, og der har hun fått inntrykk av at det er mange som gruer seg til julen.

- Det er interessant å snakke om, fordi man forbinder jul med glede, gaver, god mat, familie og lykke. Siden det er akkurat de ordene som mange assosierer med jul, tror jeg at det kan være ekstra vanskelig for noen. At de føler på at det ikke er sånn for dem. Derfor ville jeg skrive en sang til dem.

- Maten kan være vanskelig i juletiden

Sandra har gjort det som tradisjon å ringe fremmede på julaften for å ønske dem god jul. Denne tradisjonen startet for tre år siden, da hun etter å ha skrevet et blogginnlegg om ensomhet i julen forsto at det var flere enn henne som har opplevd at julen kan være tøff.

- Jeg skrev om ensomhet i julen, og om det at maten kan være vanskelig i juletiden. Det vet jo jeg som har hatt spiseforstyrrelser selv. Som eksbulemiker og som var overspiser i ni år, så har også jeg kjent på det. Den «nå skal vi kose oss med masse god julemat»-stemningen kan være ganske vanskelig for oss som har slitt eller som sliter, sier hun ærlig.

Hun har oppfordret følgerne sine til å gi sende henne telefonnumre til noen de vet ikke har det så greit i julen, eller som er ensomme.

- Jeg vet ikke om det har så mye å si, men jeg vil i alle fall ringe og si god jul. Kanskje noen føler at det er enklere å snakke med noen som de vet har gått gjennom de samme tingene som dem selv? De er følgerne mine, men egentlig også venner jeg ikke nødvendigvis har truffet.

Det første året ringte Sandra rundt 50 stykker, og året etter ble det enda flere. Men da hun ble mamma for første gang i november i fjor, og opplevde at sønnen Sander fikk kolikk, fikk hun ikke ringt så mange hun hadde ønsket. Det skal hun derimot gjøre noe med i år.

- Det er en tradisjon jeg kommer til å ta med meg, og jeg synes det har vært veldig hyggelig å snakke med folk og høre hvordan de har det. Jeg vet ikke om det er noe man tenker over, men noen ganger kan bare et smil fra en fremmed på butikken eller et «god jul» fra en som går forbi deg på gaten, varme litt ekstra.

Hun innrømmer at hun blir litt overveldet av de gode følelsene det gir henne å glede andre.

- Det har betydd utrolig mye for meg å snakke med fremmede på julaften, men det føles nesten litt egoistisk å gjøre sånne ting, fordi det varmer så mye for min egen del. Det gir meg så mye, sier hun ærlig.

- Hvilket forhold har du selv til julen?

- har jeg et veldig godt forhold til julen. Jeg gleder meg til å lage nye tradisjoner som jeg kan ta med inn i livet til sønnen min. Jeg kommer til å ta forholdsregler for å gjøre julen fin for ham. Det kan vi jo alle tenke på, at man for eksempel kan vente med alkoholen til barna har lagt seg. Det kommer jeg til å være obs på.

Vil lære sønnen gleden ved å gi, heller enn å bare få

Denne julen skal hun feire i Oslo-området med sin egen familie og samboeren Lasse Joachim Langeruds (34) familie. Før den tid står tradisjoner som pepperkakebaking og julepynting i heimen på agendaen. Men for Sandra er det også viktig å lære sønnen gleden ved å gi, heller enn å bare få.

- Jeg har planlagt at vi skal lage pakkekalender til noen andre, i stedet for til ham. At vi sammen gir til noen som trenger det mer. Jeg gleder meg til all kosen vi skal ha, for julen for meg nå er kjempefin. I år skal vi slå våre to familier sammen, slik at alle får vært sammen med Sander. Han er jo stjerna og sjefen i huset!

For ett år siden ble Sandra mor til lille Sander:

View this post on Instagram

Hei søndag 👋

A post shared by Sandra Lyng (@sandralyng) on

- Hvordan har mammarollen endret deg?

- Den har endret meg mye! Den har fått meg til å innse at jeg er blitt voksen, sier hun og ler.

Sandra har også erfart hvem i vennegjengen som står henne nærmest.

- Nå ser jeg hvem som er vennene mine, og det er de som tar seg tid til å være sammen med meg og sønnen min. Så jeg har luket bort noen festvenninner og festkompiser, noe som har gjort at jeg har fått et enda nærere forhold til mine beste venner.

Det å bli mor har også endret måten hun lager musikk på.

- Og dermed også hvordan jeg er som artist. Jeg har gått gjennom mye dette året, som har gjort meg klokere og sterkere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer