Britney Spears:

– Det kan best sammenlignes med sex trafficking

Britney Spears raser mot tiden under vergemål.

BRITNEY SPEARS: Veien fram mot å bli fri fra vergemålet har vært lang for Britney Spears, og hun var ikke nådig i sin høringsuttalelse i juni 2021. Her fra GLAAD Media Awards i Beverly Hills i 2018. FOTO: NTB
BRITNEY SPEARS: Veien fram mot å bli fri fra vergemålet har vært lang for Britney Spears, og hun var ikke nådig i sin høringsuttalelse i juni 2021. Her fra GLAAD Media Awards i Beverly Hills i 2018. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Da Britney Spears far høsten 2021 gikk med på å fratre som datterens verge, hadde popstjernen i 13 år levd under strenge restriksjoner. Etter sammenbruddet i 2007, der Britney blant annet barberte av seg alt håret, ble hun umyndiggjort og satt under vergemål.

Hennes to sønner bodde hos faren Kevin Federline, og lenge så man lite eller ingenting til Britney Spears. Men i 2019 begynte #freebritney-bevegelsen å kjempe for hennes frigjøring, og på Instagram forsøkte fansen å lese mellom linjene på innleggene, som ofte var kryptiske, overstrødd med emojies og lovnad om at alt var bra.

Men tilhengerne mente innleggene ofte var foruroligende: Britney som danset rundt og rundt foran det som så ut som et sikkerhetskamera oppe i et hjørne, og med markert sort eyeliner. Var det noe andre som styrte kontoen hennes? Tvang de henne til å si at alt var bra?

– De så meg naken hver dag

New York Times-dokumentaren «Framing Britney Spears» satte ytterligere søkelys på Britneys liv, og kampanje for å befri henne fra vergemålet.

Dokumentaren viser stjernes enorme suksess, fra hun begynte karrieren i Mickey Mouse Club i 1992, sammen med blant andre Christina Aguilera og Justin Timberlake, og frem til slagerne kom på løpende bånd og pressen jaget henne dag og natt.

STjERNE: Britney Spears under MTV Video Music Awards i New York i 2001. FOTO: REUTERS/Gary Hershorn/NTB
STjERNE: Britney Spears under MTV Video Music Awards i New York i 2001. FOTO: REUTERS/Gary Hershorn/NTB Vis mer

– Trafficking

Under en høring i juni 2021 kom Britney Spears med et 24 minutter langt høringsutsagn, der hun blant annet påsto at hun under vergemålet var blitt tvunget til å ta litium, og til å få satt inn spiral slik at hun ikke kunne bli gravid. Hun fortalte videre at faren påla henne et opphold på rehab, og hun var ikke nådig i sin beskrivelse:

– Det kan beste sammenlignes med sex trafficking. Det å få noen til å jobbe mot sin vilje, ta alle eiendeler fra dem, kredittkort, kontanter, telefon, pass, sa Britney, gjengitt i Forbes, og utdypet at hun var omgitt av og sykepleiere og vakter døgnet rundt.

– De så meg naken hver dag når jeg skiftet. Morgen, middag og kveld. Kroppen min: Jeg hadde ikke noe privatliv.

Britney fortalte videre at hun ble tvunget til å gi store mengder blod hver uke.

– Hvis jeg ikke deltok på møtene mine og jobbet fra åtte til seks om kvelden, som er ti timer i døgnet, syv dager i uken, ingen fridager, fikk jeg ikke se barna eller kjæresten min. Jeg hadde aldri noe jeg skulle sagt om timeplanen.

Stengt inne

Britney utdypet at det var en påkjenning å vite at du aldri fikk lov til å gå ut av døren, og at hun i lange perioder kun har latt som om hun var glad:

– Jeg hadde fortalt hele verden at jeg har det bra og er glad. Det er løgn. Jeg tenkte at hvis jeg sa det nok, kanskje jeg ble glad. For jeg har levd i fornektelse. Jeg har vært i sjokk. Jeg er traumatisert (...). Jeg er ikke glad. Jeg får ikke sove. Jeg er vanvittig sint. Og jeg er deprimert. Jeg gråter hver dag, sa Britney under høringen juni 2021.

Lysere tider?

Nå se det ut som om livet kan ha tatt en ny og bedre vending for Britney Spears. Høsten 2021 ble det kjent at hennes far sa fra seg vergemålet, og sangstjernen feiret frigjøringen blant med å forlove seg med kjæresten. KK har tidligere skrevet om hvordan Britney Spears hyllet kjæresten Sam Ashgari i den vanskelige tiden.

Videre har hun i det siste lagt ut en rekke mer eller mindre avkledde bilder på Instagram, som har fått fansen enten til å juble med emneknaggen #Freetitney, eller å bekymre seg over at stjernen muligens ikke ser sitt eget beste.

«Beklager, du er under vergemål»

I et nytt innlegg på Instagram i oktober 2021 skriver Britney, under et poetisk bilde av en kvinne som hjelper en annen kvinne under vann:

– Om du har en venn som har sittet i et hus som føles veldig lite i fire måneder … ingen bil … ingen telefon … ingen dør å lukke bak deg for privatliv, og vedkommende må jobbe ti timer om dagen sju dager i uken og gi tonnevis med blod hver uke, uten en fridag, da anbefaler jeg på det sterkeste at du henter vennen din til helvete ut!!!!!

Innlegget møtte en bølge av sympati fra følgerne, og Britney skriver videre:

– Hvis du er som familien min, og sier ting som «Beklager, du er under vergemål», tror du sannsynligvis at du er annerledes, og at de har rett til å være jævlige med deg!!!! Heldigvis fant jeg en fantastisk advokat Mathew Rosengart som har vært med på å forandre livet mitt, skriver Britney Spears.

Justin Timberlake ba om unnskyldning

Siden sammenbruddet i 2007 ble Britney Spears stadig gjenstand for latterliggjøring, og et yndet uttrykk lyder: «Om Britney Spears overlevde 2007, overlever du dette». I dokumentaren Framing Britney Spears blir seerne vitne til hvordan representanter fra pressen ydmyket henne med utspørringer om sexliv og utroskap. Flere stjerner har siden gått ut og beklaget for hvordan de behandlet Britney, blant annet ekskjæresten Justin Timberlake:

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer