Kongeparet

- Det må absolutt ha vært ekte kjærlighet ettersom de ventet i ni år på å få hverandre

Vi spurte fire flotte damer, som allerede har passert 80 år, om hva deres forhold til jubilantene kong Harald og dronning Sonja er.

KONGEPARET 80 ÅR: Det tok hele ni år før kronprins Harald fikk sin Sonja Haraldsen. De to ga seg aldri, og viste hele kongeriket at ekte kjærlighet vinner til slutt. Dette bildet er tatt i 1969. Foto: NTB Scanpix
KONGEPARET 80 ÅR: Det tok hele ni år før kronprins Harald fikk sin Sonja Haraldsen. De to ga seg aldri, og viste hele kongeriket at ekte kjærlighet vinner til slutt. Dette bildet er tatt i 1969. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år fyller vårt fantastiske kongepar 80 år. Kong Harald feiret med brask og bram 21. februar, mens dronning Sonja kan sprette champagnen 4. juli. Vi i KK.no-redaksjonen er så stolte av det flotte og sporty kongeparet vårt som, til tross for at de er langt over pensjonsalder, representerer landet vårt på en varm og beundringsverdig måte. (PSST, har du fått med deg denne?: Sonja Haraldsen - vestkantpiken som ble Norges dronning)

Vi har tatt en prat med de fire flotte damene Ellinor (84) fra Nordnes i Lyngen, Karin (86) fra Porsgrunn, Hilda (91) opprinnelig fra Danmark, men bosatt på Fjellhamar og Erni (94) fra Trondheim - som allerede har god erfaring med det å ha rundet 80 år.

Hva tenkte de om Sonja Haraldsen første gang de hørte om henne på slutten av 50-tallet? Hva er deres forhold til kongeparet? Hva er det beste ved å bli eldre? 

LES OGSÅ: «Kongens nei»: - En film jeg har ventet på hele livet

Ellinor (84):

ELLINOR: På bildet til venster er Ellinor Isaksen fra Nordnes i Lyngen 28 år. På bildet til høyre sitter hun med oldebarnet Emil på fanget. Foto:  Foto: Privat
ELLINOR: På bildet til venster er Ellinor Isaksen fra Nordnes i Lyngen 28 år. På bildet til høyre sitter hun med oldebarnet Emil på fanget. Foto: Foto: Privat Vis mer

Først ut er Ellinor Isaksen fra Nordnes i Lyngen. Da hun var 29 år giftet hun seg og flyttet til Storslett i Nordreisa hvor hun stiftet familie. Hun har blant annet jobbet i blomsterbutikk og som kokk på et dagsenter. Hun har ett barn, tre barnebarn og ett oldebarn.

- Hva har kongeparet betydd for deg?

- Kongefamilien har alltid hatt en samlende funksjon for det norske folk. Landet føler seg samlet under én familie. Vi har noe felles, og vi er blitt gitt en trygghet vi ikke ellers hadde hatt. Det er godt for oss å ha kongefamilien. Uansett om det skulle bli krig eller andre kriser ser man opp til dem og venter på avgjørelser de gjør og tar. Det er trygt, sier Ellinor til KK.no.

- Hva er det du liker best ved kong Harald? 

- Han er rolig og faderlig, og virker som en hyggelig kar. Han går blant folket, og viser at han er vennlig og at han bryr seg.

- Hva er det du liker best ved dronning Sonja?

- Det at hun er et naturmenneske og så «norsk». Sonja er glad i fjellene og folket. Hun er en pen og verdig dame. Jeg liker dronning Sonja veldig godt!

LES OGSÅ: Kronprins Haakon til KK.no: - Jeg har følt meg utenfor i oppveksten

- Hva tenkte du om Sonja Haraldsen første gang du hørte om henne på slutten av 50-tallet? Har inntrykket ditt av Sonja endret seg med tiden?

- Det er veldig flott at Norge har «fostret» sin egen kronprinsesse, og etter hvert vår dronning. Det var bra at vi fikk en som forsto språket og som var norsk. Jeg syntes det ble for mye inngiftning i kongefamilien. Det var deilig at det kom nytt og friskere blod i kongefamilien. Sonja var bestemt og beskjeden, men hun glei fint inn. Hun er et klokt og forstandig menneske, og det føler jeg fremdeles den dag i dag. Det er ikke så enkelt å være kongelig, man er ikke så fri som vi er. Hun er en fin dronning, og hun har bare kommet seg mer og mer med årene. Flink til å kle seg er hun også, og hun oppfører seg pent. Hun er en flott dame!

- Hva tenker du om at kongeparet måtte kjempe i ni år for å få hverandre? 

- Det var vel sånn den gangen. Det var ikke vanlig at kongehuset «blandet» seg med «vanlige» mennesker. Det var nok ikke så rart at de hadde betenkeligheter med å godkjenne Sonja. De tenkte rett, og kom fram til en forstandig løsning. I bunn og grunn var det klokt at de sa ja til at Sonja fikk lov til å gifte seg med Harald, mener Ellinor.

DET FØRSTE BILDET: Da dette bildet ble trykket i Billedbladet NÅ i 1959 var det ingen som visste hvem den ukjente kvinnen var. Bildet ble tatt i august da kronprins Harald (i midten) hadde fått eksamenspapirene fra Krigsskolen. Senere ble det kjent at den unge kvinnen var Sonja Haraldsen. Foto:  Foto: Bjørn Glorvigen / NTB Scanpix
DET FØRSTE BILDET: Da dette bildet ble trykket i Billedbladet NÅ i 1959 var det ingen som visste hvem den ukjente kvinnen var. Bildet ble tatt i august da kronprins Harald (i midten) hadde fått eksamenspapirene fra Krigsskolen. Senere ble det kjent at den unge kvinnen var Sonja Haraldsen. Foto: Foto: Bjørn Glorvigen / NTB Scanpix Vis mer

- Ser du på dronningen som et forbilde? 

- Ja, jeg gjør egentlig det. Hun oppfører seg så pent og er så foretaksom. Hun er kunstner, hun går turer i Norges land. Hun har gjort seg kjent med folket og landet – og det synes jeg en dronning bør.

- Hva synes du om kongeparets måte å representere landet på?

- Jeg synes ikke de er for folkelige. De skal jo være folkelige! Det er for folket de er. Hvorfor ellers har vi et kongehus? De skal ikke gjemme seg bort på Slottet slik de gjorde i gamle dager. Men det koster jo litt å være på farten når man blir eldre.

LES OGSÅ: - Det oppleves som veldig spesielt at man kan snakke «direkte» med Norges kronprinsesse

- Du har jo selv bikket 80 år – hva er det beste ved å bli eldre? Har du noen gode tips og råd til kongeparet som nå selv fyller 80?

- Det går bare én vei når man blir eldre, det må de vite. Det blir mindre stress, og det er ingen som forventer at du skal klare så mye. Jeg føler at man kan gi litt slipp og pleie deg selv. Ta den tiden man trenger til å lese blader og gå tur. Det er deilig å bli gammel, så lenge man er frisk da. Motoren er god, men skroget er dårlig. Mitt råd til dem er å slappe av og kose seg så godt de kan de årene de har igjen. De skal ikke stresse så mye – vi er glade i dem allikevel. 

- Hvis du skulle gitt den 30 år gamle deg noen livsråd - hva hadde det vært?

- Reis mer! Jeg skulle gjerne ha sett mer av verden, men jeg måtte jobbe.

PÅSKEKOS I SIKKILSDALEN: Etter forlovelsen kunne endelig kjæresteparet vise seg sammen offentlig. Dette bildet er tatt i påsken 1968, mens paret er forlovet. Fra venstre: kong Olav, Sonja og kronprins Harald i sporty skiantrekk. Foto:  Foto: NTB Scanpix
PÅSKEKOS I SIKKILSDALEN: Etter forlovelsen kunne endelig kjæresteparet vise seg sammen offentlig. Dette bildet er tatt i påsken 1968, mens paret er forlovet. Fra venstre: kong Olav, Sonja og kronprins Harald i sporty skiantrekk. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Karin (86):

Karin er fra Porsgrunn, og har ikke lyst til å bruke etternavnet sitt i saken. Men hun har allikevel mye godt å si om vårt flotte kongepar. 

- Hva har kongeparet betydd for deg?

- De har betydd mye for meg. De er et fast holdepunkt, og jeg har stor respekt for dem. De har stått rakrygget når motbøren har vært som verst, og måten de har taklet det på er for meg svært beundringsverdig. Den tålmodigheten de har vist og den måten de har taklet det på er helt enestående. Det må absolutt ha vært ekte kjærlighet ettersom de ventet i ni år på å få hverandre.

- Hva er det du liker best ved kong Harald? 

- Hans humor og hans måte å være på. Harald er så alminnelig og menneskelig. Han er en mann jeg godt kunne tenke meg å tilbringe timer med, for han er sikkert veldig morsom å prate med!

- Hva er det du liker best ved dronning Sonja?

- Det er veldig mye! Hun har vært så rakrygget og så fin. Så kongelig på en verdig måte. Jeg har beundret hennes utholdenhet og mot hele tiden. 

LES OGSÅ: Slik forberedes kronprinsbarna på de royale pliktene som venter

- Hva tenkte du om Sonja Haraldsen første gang du hørte om henne på slutten av 50-tallet? Har inntrykket ditt av Sonja endret seg med tiden?

- Jeg hadde i alle fall ikke noe imot henne, eller tenkte at hun ikke kunne bli en del av kongehuset. Jeg var ikke så engasjert i det den gang. Jeg fulgte med, men hadde ingen spesiell mening om det var rett eller galt. Jeg har bare fått mer beundring for henne med årene.

- Hva tenker du om at kongeparet måtte kjempe i ni år for å få hverandre? 

- Det virket feil, men kongehuset har jo vært noe helt spesielt. Det har heldigvis endret seg opp gjennom hele Europa. Det var nok ikke enkelt for kongen å gi sin tillatelse den gangen, og det var ikke bare han som hadde noe han skulle ha sagt. Jeg syntes synd på dem, og det var gledelig den dagen de endelig fikk lov til å gifte seg. 

ENDELIG: Den 29. august 1968 fikk ENDELIG kronprins Harald sin drømmeprinsesse - Sonja Haraldsen fra Oslos beste vestkant. Da hadde de ventet i hele ni år på å få hverandre. Brudens smil under bryllupsvalsen på Slottet sier mer enn tusen ord! Foto: Foto: NTB Scanpix
ENDELIG: Den 29. august 1968 fikk ENDELIG kronprins Harald sin drømmeprinsesse - Sonja Haraldsen fra Oslos beste vestkant. Da hadde de ventet i hele ni år på å få hverandre. Brudens smil under bryllupsvalsen på Slottet sier mer enn tusen ord! Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ser du på dronningen som et forbilde? 

- Ja, det gjør jeg absolutt. Hun er så rakrygget, og vi vet jo alle hvor mange problemer det har vært opp gjennom tiden. Men hun har fulgt opp hele veien, og har stilt opp når det har vært nødvendig. Det er så prisverdig. Å komme inn i kongehuset er neppe en enkel oppgave, men måten hun taklet det på er beundringsverdig.

- Det er mange som hevder at dronningen «har banet vei og bidratt til konkrete samfunnsendringer» – er du enig i dette?

- Ja, det er jeg enig i med tanke på hva hun driver med og hva hun har fått til. Blant annet så har hun bidratt til å fremme unge talenter innen musikken og det er én av de tingene jeg synes er veldig, veldig fint. 

- Hva synes du om kongeparets måte å representere landet på?

- Kjempefint på alle måter! Faktum er at det faktisk ikke går an å finne noe negativt å sette fingeren på. Hele prosessen er så gjennomført, fra de fikk hverandre, og så barna og siden barnebarna. De har valgt å gå utradisjonelle veier. Allikevel representerer de, ser blide ut og er med på ting. Det er prisverdig! De virker så enkle og naturlige. Jeg tror ikke det hadde vært vanskelig å snakke med dem om jeg hadde møtt dem, for de virker ikke på noen måte å ha en «ovenfra og ned»-holdning.

LES OGSÅ: Denne videosnutten av Mette-Marit har du neppe sett før

GODTATT: Det tok lang tid før kong Olav godkjente at en kvinne uten blått blod skulle få lov til å gifte seg med sønnen kronprins Harald. Her har kronprinsparet akkurat ankommet norsk jord etter bryllupsreisen. Året er 1968, måneden er oktober. De ble tatt imot av kong Olav. Foto:  Foto: NTB Scanpix
GODTATT: Det tok lang tid før kong Olav godkjente at en kvinne uten blått blod skulle få lov til å gifte seg med sønnen kronprins Harald. Her har kronprinsparet akkurat ankommet norsk jord etter bryllupsreisen. Året er 1968, måneden er oktober. De ble tatt imot av kong Olav. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Du har jo selv bikket 80 år – hva er det beste ved å bli eldre? Har du noen gode tips og råd til kongeparet som nå selv fyller 80?

- Hvis en er heldig og holder seg frisk blir livet veldig bra. Man får barn og barnebarn, livet byr på veldig mye positivt. Jeg nyter hver dag! Jeg tror ikke kongeparet trenger noen råd, fordi jeg tror de klarer å mestre alderen ettersom de har mestret alt det andre. De er jo godt oppi årene nå, men de føler seg nok ikke gamle de heller. Jeg føler meg i alle fall ikke gammel. Jeg har lyst til å være med på det meste, jeg. 

- Hvis du skulle gitt den 30 år gamle deg noen livsråd - hva hadde det vært?

- Da ville jeg sagt at man skal ha mye mer selvtillit! Det er ikke særlig lurt å tro at en ikke er noe eller at man ikke er god nok. Man skal ikke føle seg mindre enn andre. Man skal føle at man er på bølgelengde med andre, ikke føle seg mindreverdig. Være modig! Si meningene dine! Ikke tro at andre rundt deg har mye større betydning enn de oppfatningene du har av ting selv. Det oppdaget jeg etter hvert selv.

Hilda (91):

HILDA: På bildet til venstre er Hilda Trudvang 24 år. Bildet til venstre er tatt 67 år senere. Hun forteller til KK.no at hun setter veldig pris på at vi har en kongefamilie i dette landet. Foto:  Foto: Privat og Malini Gaare Bjørnstad
HILDA: På bildet til venstre er Hilda Trudvang 24 år. Bildet til venstre er tatt 67 år senere. Hun forteller til KK.no at hun setter veldig pris på at vi har en kongefamilie i dette landet. Foto: Foto: Privat og Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Vi møtte Hilda Trudvang på Lørenskog sykehjem. Dit flyttet hun for et halvt år siden, etter å ha bodd på Fjellhamar med familien i mange år. Hun er født av danske foreldre, og bodde de første åtte årene av livet sitt i Amerika. Da hun var 24 år fikk hun en trang til å utforske hva livet hadde å by på, og hun en venninne flyttet til Norge i 1948 for å jobbe som kokkepiker for skipsreder Fred.Olsen. Her traff hun han som skulle bli hennes ektemann, og de var gift i 56 år. Han var politimann, og da de ble kjærester gikk det rykter på landsbygda om at hun «var blitt tatt av politiet». Det ler hun godt av i dag. Hilda har fått tre barn, syv barnebarn og to oldebarn.

- Hva har kongeparet betydd for deg?

- Jeg setter veldig pris på at vi har en kongefamilie i dette landet. Jeg ser opp til dem for jeg synes de har vært helt fantastiske. Jeg beundrer måten de er på. De er veldig folkelige, og de er jo godt oppi årene nå, men er fortsatt med på alt og stiller opp der det trengs. De har jo også trosset sykdom. Jeg synes de er et flott samlingspunkt. De er med på arrangementer om vinteren, både for små og store – og det er gøy. Jeg skjønner ikke hva folk mener når de snakker om at de er for folkelige. De kongelige kunne, hvis de ville, ha hevet seg over folket og det føler jeg ikke at de gjør. Det er en bra ting!

- Hva er det du liker best ved kong Harald? 

- Han har jo i seg mye av det jeg allerede har sagt. Han er folkelig, engasjert og aktiv.

- Hva er det du liker best ved dronning Sonja?

- Hun hadde ikke en lett start da hun kom inn i kongefamilien, og det synes jeg hun har taklet fabelaktig godt! Kongehuset bar preg av å være et veldig mannsdominert miljø på den tiden, men Sonja hun sto på og det måtte hun jo bare gjøre. Hun er folkelig, og kommer jo ikke akkurat fra kongeslekten, men kan allikevel alt. Hun fremhever ikke seg selv, og har gjort god figur fra kronprinsesse til dronning. 

- Hva tenkte du om Sonja Haraldsen første gang du hørte om henne på slutten av 50-tallet? Har inntrykket ditt av Sonja endret seg med tiden?

- Hun hadde en veldig vanskelig start, men det har hun taklet fint. Jeg syntes hun var en tøff jente. Hun holdt seg veldig i bakgrunnen i starten – og det var hun vel mest sannsynlig blitt bedt om å gjøre – men samtidig var hun veldig interessert i alt. En flott jente!

RAKRYGGET: De fire flotte damene som vi har intervjuet skryter alle av kongeparet og hvordan de har holdt ut den massive påkjenningen det må ha vært for dem at både konge, regjering og folket skulle ha en formening om deres forhold. Dette bildet er tatt i forbindelse med en galla på Slottet i 1969. Kronprinsessen i gul kjole og diadem. Kronprinsen i uniform. Foto:  Foto: NTB Scanpix
RAKRYGGET: De fire flotte damene som vi har intervjuet skryter alle av kongeparet og hvordan de har holdt ut den massive påkjenningen det må ha vært for dem at både konge, regjering og folket skulle ha en formening om deres forhold. Dette bildet er tatt i forbindelse med en galla på Slottet i 1969. Kronprinsessen i gul kjole og diadem. Kronprinsen i uniform. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva tenker du om at kongeparet måtte kjempe i ni år for å få hverandre? 

- Da likte jeg ikke kong Olav! Det er vel det eneste negative jeg kan si om ham. Men han var vel så satt i det at det ikke skulle noe borgerlig inn i kongehuset. Det er jo blitt helt annerledes på de årene. Da kronprins Harald og Sonja Haraldsen fikk hverandre bidro dette til at «det folkelige» kom mer inn i kongefamilien, noe jeg ser på som en god ting for hele samfunnet. Det ble mer samspill mellom folket og de kongelige, mener Hilda.

- Ser du på dronningen som et forbilde? 

- Jeg kunne aldri tenke meg å sammenligne meg med henne. Det blir for dumt. Det kan jeg rett og slett ikke svare på.

- Det er mange som hevder at dronningen «har banet vei og bidratt til konkrete samfunnsendringer» – er du enig i dette?

Det har hun nok. En dronning før i tiden var nok ikke med i det daglige samfunnet slik hun har vært. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må ha vært veldig vanskelig for henne, men der har hun altså vært sterk nok til å takle situasjonen. Hun har ikke minst vært en fabelaktig støtte for kronprinsesse Mette-Marit, og vært en flott svigermor. 

LES OGSÅ: Dette er 2016s best kledde royale skjønnheter!

- Hva synes du om kongeparets måte å representere landet på?

- Det gjør de kjempeflott! De reiser rundt i all slags vær og møter opp – og der ser vi at folket samler seg, og det blir fest når kongeparet kommer. Måten de er på kan vi alminnelige lære litt mer av.

80 ÅR: I anledning kongeparets 80-årsjubileum er jubilantene fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Det er ingen tvil om at dronning Sonja og kong Harald holder seg godt! Foto:  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
80 ÅR: I anledning kongeparets 80-årsjubileum er jubilantene fotografert i den hvite salong på Slottet i Oslo. Det er ingen tvil om at dronning Sonja og kong Harald holder seg godt! Foto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Du har jo selv bikket 80 år – hva er det beste ved å bli eldre? Har du noen gode tips og råd til kongeparet som nå selv fyller 80?

- Det beste ved å bli eldre… Det er et vanskelig spørsmål. Jeg har jo vært heldig da. Jeg har klart meg selv til jeg kom hit for et halvt år siden, og det er jo ikke gitt at alle kan det. Men det er vanskelig å svare på. På en måte så syntes jeg at det gled sånn inn i hverandre, så jeg har ikke merket at «nå! nå er jeg blitt gammel». Det kom gradvis. Jeg har det veldig godt, men det beste må være at man får mer tid. Men man skal ikke ha for mye av det heller, sier hun med glimt i øyet, og legger til:

- Jeg tror jeg skal holde meg langt unna å gi tips og råd til kongeparet. De må bare erfare det selv.

- Hvis du skulle gitt den 30 år gamle deg noen livsråd - hva hadde det vært?

- Jeg ville nok gjerne hatt en bedre utdannelse enn den jeg har fått. Jeg skulle prøve å bli en dyktig husmor, og det med å studere det gjorde man ikke der jeg kom fra. Man skulle bare ut og jobbe som husassistent. Barna har overtatt det jeg ønsket å bli. Jeg drømte om å bli advokat.  

Erni (94):

ERNI: På bildet til venstre følger Erni sønnen Gisle til sin første skoledag. Året er 1965. Til KK.no forteller Erni at hun noen ganger følte på det å være «en av de eldste mødrene». Hun fikk barn da hun var 34 år. I dag er hun 94 år, og holder seg meget godt! Foto:  Foto: Privat
ERNI: På bildet til venstre følger Erni sønnen Gisle til sin første skoledag. Året er 1965. Til KK.no forteller Erni at hun noen ganger følte på det å være «en av de eldste mødrene». Hun fikk barn da hun var 34 år. I dag er hun 94 år, og holder seg meget godt! Foto: Foto: Privat Vis mer

Spreke Erni Løhre Johansen var én av Norges første kvinnelige telegrafister i handelsflåten. Hun jobbet der i ni år før hun «traff sin skjebne», som hun selv sier, og ble forlovet i Singapore med en norsk kaptein fra Tromsø. De var gift i 34 år og fikk to barn.

- Hva har kongeparet betydd for deg?

- Ikke så meget. Jeg er delvis tilhenger av kongehuset. Vi kunne godt ha hatt en republikk. Jeg synes ikke kongen har så stor betydning lenger, han er mer som en gallionsfigur. 

- Hva er det du liker best ved kong Harald? 

- Jeg synes han er veldig folkelig og hyggelig person.

- Hva er det du liker best ved dronning Sonja?

- Jeg var skeptisk til å begynne med. Men hun har spilt rollen sin godt. Hun viser interesse for folket, er kunstnerisk og glad i friluftsliv.  

- Hva tenkte du om Sonja Haraldsen første gang du hørte om henne på slutten av 50-tallet? Har inntrykket ditt av Sonja endret seg med tiden?

- Jeg syntes det var bra at han valgte en utenfor kongehuset. Hun er et bra menneske, og har mange bra interesser. Hun var velutdannet. Jeg liker henne bare bedre og bedre!

FIN FAMILIE: Erni sammen med ektemannen Alfred Ingvald Johansen og sine to barn Jill og Gisle. Alfred var sjøkaptein og reise rundt over hele verden. Erni og Alfred ble forlovet i Singapore. Hun jobbet som telegrafist i handelsflåten. Foto:  Foto: Privat
FIN FAMILIE: Erni sammen med ektemannen Alfred Ingvald Johansen og sine to barn Jill og Gisle. Alfred var sjøkaptein og reise rundt over hele verden. Erni og Alfred ble forlovet i Singapore. Hun jobbet som telegrafist i handelsflåten. Foto: Foto: Privat Vis mer

- Hva tenker du om at kongeparet måtte kjempe i ni år for å få hverandre? 

- Det var ganske lang tid, men slik var det på den tiden. De fleste var imot at de kongelige giftet seg med en fra allmennheten. Ni år er lang tid for å få den personen man vil ha. I grunn bortkastet tid, spør du meg. Når to vil ha hverandre vil man jo være sammen, men det fikk de jo ikke anledning til i det offentlige rom.

- Ser du på dronningen som et forbilde? 

- Ja, det kan man si. Hun stiller opp for de som har det vanskelig.

- Det er mange som hevder at dronningen «har banet vei og bidratt til konkrete samfunnsendringer» – er du enig i dette?

- Den prisverdige kvinnekampen hennes. 

LES OGSÅ: - Det er ingen tvil om at det har vært et begivenhetsrikt år for vår flotte kongefamilie!

- Hva synes du om kongeparets måte å representere landet på?

- De gjør det på en fin måte! De gjør god figur både i Norge og i utlandet.

- Du har jo selv bikket 80 år – hva er det beste ved å bli eldre? Har du noen gode tips og råd til kongeparet som nå selv fyller 80?

- Jeg vet ikke om det er så veldig bra å bli gammel. Det er så mye man går glipp av som man gjorde før i tiden. Man kan liksom ikke ta del i det man har lyst til lenger, og man har mengder av tid man må forsøke å bruke så godt en kan. Mitt råd til dem er å drive mer med egne interesser. De er veldig spreke begge to, og Sonja er jo opptatt av å gå til fjells. Det er kjempefint at hun er i så fysisk fin form.  

- Hvis du skulle gitt den 30 år gamle deg noen livsråd - hva hadde det vært?

- Reis mer og opplev mer før du slår deg til ro! Men det rådet fulgte jeg jo på et vis. Jeg var nemlig 34 år da jeg fikk mitt første barn, og det var ganske sent på den tiden. 

LES OGSÅ: Her er våre 7 favorittøyeblikk av kronprins Haakon

Se kongeparets liv i bilder:

Vi i KK.no ønsker å gratulere kong Harald og dronning Sonja - og gleder oss til feiringen!

 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram for nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer