Mina, Lilje og meg

- Det må være lov å savne mamma, og samtidig ville være på ekspedisjon

Eventyrer Alexander Read la ut på ekspedisjonstur med døtrene Mina (7) og Lilje (3) i 17 dager!

MINA, LILJE OG MEG: Far-og-datter-trioen Alexander Read med døtrene Mina og Lilje på ekspedisjon. FOTO: Thomas Løberg / TV 2
MINA, LILJE OG MEG: Far-og-datter-trioen Alexander Read med døtrene Mina og Lilje på ekspedisjon. FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer
Publisert

Denne vinteren er vi flue på veggen når pappa Alexander Read (40) tar med seg døtrene Mina Floriana (7) og Lilje Olava (3) på ekspedisjonstur fra Spåtind til Beitostølen - en tur på 150 kilometer, som varte i hele 17 dager.

Resultatet er blitt TV-serien Mina, Lilje og meg som sendes på TV 2 denne vinteren.

Det er ikke første gang eventyreren og friluftsmannen Alexander har tatt med seg en smårolling på tur; han og datteren Mina sjarmerte alle i TV-serien Mina og meg fra 2021.

Da krysset femåringen Mina og pappa Alexander Finnmarksvidda fra Vardø til Alta, en tur på 400 kilometer som strakk seg utover 24 dager.

NYESTE MEDLEMMET: Lilje Olava på tre år er det ferskeste ekspedisjonsmedlemmet i Mina og meg-gjengen. FOTO: Thomas Løberg / TV 2
NYESTE MEDLEMMET: Lilje Olava på tre år er det ferskeste ekspedisjonsmedlemmet i Mina og meg-gjengen. FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer

Dynamikken endres

Men denne gangen har altså lillesøster Lilje Olava, som var tre år under ekspedisjonen, blitt med på turen.

Og Alexander forteller til KK at, selv om det var helt magisk å være på tur med begge smårollingene sine, det var noe helt annet å ha med seg to barn, enn «bare» ett, på ekspedisjon.

- Dette var den første vinterekspedisjonen til Lilje Olava, derfor var det ekstra stas at hun var med oss på denne turen. Samtidig er det noe helt annet å være enda en til på tur. For med Lilje Olava med, må jeg som forelder og turkamerat plutselig dele på meg selv og min oppmerksomhet der oppe i fjellet, forteller Alexander ærlig.

- Hva var det mest utfordrende å ha med to barn på ekspedisjon?

- Det mest utfordrende var å klare å være den pappaen jeg ønsker å være for barna mine med tanke på tilstedeværelsen, leken, nysgjerrigheten og galskapen.

Alexander trekker frem et scenario fra ekspedisjonen, som kom allerede etter fem minutter den aller første dagen. Han forsøker å trekke opp de blytunge pulkene med alt utstyret de trenger for de 17 kommende dagene, mens døtrene utålmodig venter på sin noe treige pappa.

- Mina ropte om et eller annet i front som krevde min oppmerksomhet, samtidig med at Lilje Olava hylte fordi solbrillene hadde knekket. Ja, da er det ikke alltid like lett å holde hodet kaldt og være der for begge to samtidig!

ISFISKE: Gleden var stor da barna fikk fisk på snøret! FOTO: Thomas Løberg / TV 2
ISFISKE: Gleden var stor da barna fikk fisk på snøret! FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer

Alexander erkjenner at det gjør noe med dynamikken og relasjonen mellom ham selv og eldstedatteren Mina, at de nå er gått fra duo til trio.

- Jeg visste at det ville bli mer krevende nå som vi var én til i vår lille turgruppe. Tidligere har Mina fått all min oppmerksomhet. Det har også gjort det lettere for meg å være den gode forelderen jeg ønsker å være. Nå måtte min oppmerksomhet og energi deles på to, og det var en utfordring tidvis.

Men han poengterer at treåringen Lilje Olava tilførte masse til ekspedisjonen, som gjorde at det ble en enda bedre tur for den sjarmerende trioen.

- Vi er jo på tur for å være sammen på godt å vondt, og for å bli bedre kjent med hverandre, oss selv og naturen. Det er turøyeblikkene vi har dratt på tur for, og det er det eneste vi har. Både de gode og de mindre gode.

SJARMERENDE TRIO: Døtrene Lilje og Mina med pappa Alexander Read. FOTO: Thomas Løberg / TV 2
SJARMERENDE TRIO: Døtrene Lilje og Mina med pappa Alexander Read. FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer

Trebarnsfaren mener at det ligger mye læring, både for liten og stor, i de øyeblikkene som ikke går helt som man selv ønsker.

- Derfor prøver jeg å legge like stor verdi i turøyeblikkene som lugger og er krevende, som de enkle, mer harmoniske. Jeg prøver, men får det ikke alltid til! sier han og ler.

Mammasavn

Alexanders legekone Kristin Victoria Tunheim Read, mammaen til Mina, Lilje og lille Rose på fire måneder, forteller i TV-serien at hun kommer til å savne mann og barn, men at det likevel skulle bli godt å få litt alenetid og mulighet til å møte venninner og dra på trening når hun selv måtte ønske.

Dette var første gang Lilje Olava var borte fra mamma over en så lang periode, og naturlig nok dukket mammasavnet opp underveis i ekspedisjonen.

FAMILIEIDYLL: Ekteparet Kristin og Alexander med døtrene Mina Floriana og Lilje Olava. Siden sist har også datteren Rose Caspara kommet til verden. FOTO: Privat
FAMILIEIDYLL: Ekteparet Kristin og Alexander med døtrene Mina Floriana og Lilje Olava. Siden sist har også datteren Rose Caspara kommet til verden. FOTO: Privat Vis mer

- Hvordan håndterte du de situasjonene, og hva følte pappahjertet når Lilje Olava fortalte at hun savnet mamma?

- Hun er tre år, og skal ha store følelser med store ord. Jeg vet at Lilje Olava elsker å være på tur, og at hun hadde gledet seg veldig til turen.

Han mener at det ene ikke utelukker det andre.

- Det må være lov å savne mamma, og samtidig ville være på ekspedisjon. Om så kanskje ikke akkurat samtidig som hun savner mamma. Noe annet ville vært unaturlig.

Savn er noe han og barna har snakket om helt siden de var bittesmå og dro på langtur.

- Det er en veldig naturlig og menneskelig følelse som er fin! Tenk så heldig vi er som får ha noen å savne så mye at vi må felle noen tårer når vi tenker på dem! sier Alexander entusiastisk.

MAJESTETISKE OMGIVELSER: Ekspedisjonsturen gikk fra Spåtind til Beitostølen - en tur på 150 kilometer, som varte i hele 17 dager. FOTO: Thomas Løberg / TV 2
MAJESTETISKE OMGIVELSER: Ekspedisjonsturen gikk fra Spåtind til Beitostølen - en tur på 150 kilometer, som varte i hele 17 dager. FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer

Han må le når han tenker tilbake på øyeblikket da mellomstedatteren uttrykte at hun ønsket å bytte familie fordi hun ikke fikk viljen sin.

- Vi lytter til det hun har å si, uten at hverken Kristin eller jeg vurderer hennes klare ønske om familiebytte noe videre, sier han med glimt i øyet.

Når det er sagt, er det viktig å sette av tid til å kjenne på tårer, savn og gråværsdager.

- De stundene må også få plass og rom. Det er jeg opptatt av. Det er aldri godt å se at barnet mitt er lei seg, men det er flott å kunne samtale om disse temaene, og på den måten lære mer om livet til det lille mennesket. Det rører noe ved meg. Slike menneskemøter er viktige, tenker jeg.

Sjalusi mellom søstrene

Storesøster Mina Floriana er, sin unge alder til tross, allerede en dreven ekspedisjonsdeltaker, og har mange mil bak seg med ski på beina.

I serien uttrykker også hun at det kommer til å bli annerledes å ha med seg lillesøster på tur, og ikke ha pappa Alexander for seg selv.

- Hvordan håndterte du sjalusi-situasjonen mellom søstrene underveis?

- Når Mina er så selvstendig som hun er, kan en liten lillesøster av en kruttønne få vel mye oppmerksomhet til tider. Det jeg gjorde var at jeg snakket med Mina om det og få henne til å sette ord på følelsene sine.

DREVEN PÅ TUR: Mina Floriana har mange mil med ski på beina bak seg, til tross for sin unge alder. FOTO: Thomas Løberg / TV 2
DREVEN PÅ TUR: Mina Floriana har mange mil med ski på beina bak seg, til tross for sin unge alder. FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer

Også dette er en samtale som pappa Alexander setter stor pris på, og som gjør at han lærer døtrene sine enda bedre å kjenne. Han påpeker også at dette er en sjalusi som går begge veier - også han følte på sjalusi overfor døtrene.

- For det er litt rart, rørende og fint på én gang når jeg sitter der i teltet og kjenner på sjalusi over at Lilje på tre år «stjeler» lekekameraten min på syv år! sier Alexander og ler.

- Jeg vet det høres rart ut, men samtidig er det ikke det nettopp fordi at vi er så veldig mye sammen hele tiden. Plutselig er det ikke bare oss to lenger, og turmagi-boblen utvides og endres. Men jeg må understreke at det er flott å se hvor godt jentene mine leker sammen, og den gleden de har av hverandre.

FRISKUSER: - Turmagi-boblen utvides og endres når vi nå går fra to ekspedisjonsmedlemmer til tre, sier Alexander Read til KK. FOTO: Thomas Løberg / TV 2
FRISKUSER: - Turmagi-boblen utvides og endres når vi nå går fra to ekspedisjonsmedlemmer til tre, sier Alexander Read til KK. FOTO: Thomas Løberg / TV 2 Vis mer

- Og apropos savn, hva med deg selv, Alexander? Var det ganger under ekspedisjonen at du savnet Kristin og hverdagslivet?

- Jeg er dårlig på å ta farvel, og har investert mye i disse lange turene, og er derfor ekstra spent i kroppen.

Når dagen endelig er der, blir det derfor litt ekstra følelser for trebarnsfaren.

- Jeg tenker på Kristin, og gleder meg over livet jeg har med henne og barna, men jeg savner henne ikke særlig, nei. Kanskje de aller siste dagene, når jeg vet at turen snart er over.

Han mener nemlig at man har godt av å være litt borte fra hverandre også.

- Ikke bare tråkke oppå hverandre dag inn og dag ut. Men når turen går mot slutten kjenner jeg på at det skal bli veldig, veldig godt å komme hjem og møte Kristin igjen. Det gjør jeg.

- Vi drar ikke på tur for å rømme fra hverdagslivet vårt, men for å tilføre og utvide livet med noe som er viktig for meg - og oss. Jeg elsker å være på tur og ute i naturen. Når jeg er på tur er jeg der med barna, og savner ingenting. Men det skjer rett som det er at jeg skulle ønske jeg kunne dele turøyeblikket sammen med Kristin også.

- Nå har dere jo fått tre flotte døtre, er det tenkelig at du en vakker dag kommer til å legge ut på tur med alle tre smårollingene på ekspedisjon?

- Rose Caspara er bare fire måneder gammel, men hun har allerede vært med på rypejakt i fjellet flere ganger sammen med mamma og storesøstrene. Hun skal helt sikkert med på langtur vinterstid hun også etter hvert.

Til sommeren planlegger familien på fem å reise Norge rundt i hele tre måneder.

- Første langtur for Rose Caspara blir med hele familien i sommer. Da skal vi fomle og famle rundt i Norge med sykkel, gå fotturer, fjellturer, seile, fiske og gjøre mye annet gøy. Det kan være at vi lager TV av dét også. Vi får se! sier Alexander til KK.

De fire episodene «Mina, Lilje og meg» består av ligger på TV 2 Play. De sendes også lineært på TV 2 Direkte mandager klokken 20.00.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer