EP-aktuelle Amanda Delara:

- Det som skjer med Iran nå, det knuser hjertet mitt

23-åringen snakker ut om janteloven, om sin kjærlighet til hjemlandet og hvordan det er å være ung minoritetskvinne i Norge.

UNGT TALENT: Amanda Delara var kun 20 år gammel da hun slo gjennom som artist med remiksen «Gunerius». Nå slipper hun ut nok et nytt album på norsk - og fortsatt vil hun treffe nerver. FOTO: Sony Music Norway
UNGT TALENT: Amanda Delara var kun 20 år gammel da hun slo gjennom som artist med remiksen «Gunerius». Nå slipper hun ut nok et nytt album på norsk - og fortsatt vil hun treffe nerver. FOTO: Sony Music Norway Vis mer
Publisert

«Men jeg ble født, i trafikken Baba tok meg med ned på Gunerius. Der ble jeg døpt, med taktikken. Samme hvordan jeg synes du ser ut». Disse linjene ga Amanda Delara (22) et spranghopp inn i musikkbransjen, med fans'a på slep. Hennes versjon av låta «Gunerius» er en remiks av Karpe sin originalversjon, og med hennes ektefølte innlevelse og hese stemme traff det tydeligvis en nerve hos folk.

Å bli artist har Amanda drømt om siden hun var barn. Hun minnes seg selv foran tv'en i stua, mens hun så på Melodi Grand Prix og var sint fordi hun tenkte at hun kunne gjøre det så mye bedre.

Vi møter henne på vei til studio. Avslappet og kul i stilen med håret i en stram dott på hodet og store øreringer. Hun ler over MGP-minnene og sier at hun nå er glad hun ikke deltok på noe av det.

- MGP er det kjempefint at noen andre tar seg av, smiler hun.

Etter gjennombruddet sitt i 2017 har hun rukket å gi ut ut «Rebel» og «Running Deep», og mellom slippene har hun også spilt en rekke konserter og markert seg i bransjen med sine dønn ærlig tekster og sterke meninger.

Nesjenta var kun 20 år gammel da hun slo gjennom, og hun kan fortsatt huske en av hennes første konserter på musikkfestivalen Slottsfjell. Dette var midt på sommeren, været var fint og nervene tok nesten overhånd før hun gikk på scenen. Dette var hun ikke vant til i det hele tatt - hun var glad om det kom 20 mennesker i publikum.

Så løp hun gjennom sceneteppet og det var stappfullt av folket. Lyden fra publikum runget langt utover landskapet.

- Jeg sto liksom plutselig på toppen av et fjell og fikk gjøre det jeg likte aller best i hele verden. Det var helt surrealistisk.

Vis mer Vis mer

Det at «Gunerius» slo så godt an hos folk hadde hun ikke forventet i det hele tatt.

- Den ble laget da jeg skulle være gjest hos Christine Dancke i P3, hvor artistene alltid får i oppgave å gjøre en coverlåt. Men jeg ville ikke covre. Jeg ville heller bare skrive om på denne låten og synge den slik at jeg kunne relatere meg til den. Det morsomste var at den traff så mange forskjellige mennesker.

22-åringen snakker reflektert rundt selve lyrikkens magi. Lyrikk er viktig for henne, og hun liker godt å skrive. Det mest magiske med det er at en tekst kan tolkes på så forskjellig måter, alt etter hvem som leser og hvordan man har det.

LES OGSÅ: Julie Bergan: - Jeg håper unge jenter ser opp til meg fordi jeg jobber hardt, ikke fordi de synes jeg er pen

Gir ut norsk musikk

Nå står EP'en «Et lite stykke Norge» for tur for Amanda Delara. Det er første gang hun gir ut noe på norsk siden Gunerius-suksessen, noe fansen forøvrig har etterspurt lenge. Det er fem låter på EP'en. Alle låtene har forskjellig tema, men den røde tråden er klar; Ord har stor makt, på både godt og vondt.

- Hvilke tema er du innom?

- Jantelov, følsomhet, det å være minoritet i Norge og kriminalitet er vel de klareste temaene, alle hentet fra egne eller bekjentes erfaringer. Det å snakke om følelser for eksempel - det betyr ikke at du er svak. Selv har jeg blitt mye bedre på det, sier hun.

Hun tegner et bilde av seg selv som tenåring. Da hun gikk på ungdomsskolen var hun nemlig veldig sint hele tiden. Full av aggresjon og frustrasjon - dette tror hun nå var fordi hun holdt altfor mye inne. Nå som hun har blitt eldre har hun forstått at kommunikasjon er veldig viktig.

De fleste mennesker har tross alt lyst til å hjelpe.

- Janteloven tror jeg de fleste har kjent på en eller annen gang. Personlig har jeg følt mest på det når det kommer til drømmer innen musikken. Jeg setter alltid store mål, så hvis jeg forteller det til noen, så ser jeg gjerne på ansiktet deres at de tenker «lykke til med det, jenta mi», ler Amanda.

Da hun var yngre følte hun også på at mennesker undervurderte henne fordi hun var så liten av vekst. Nå tenker hun derimot ikke så mye på det lenger.

- Hva med kriminalitet?

Hun ser på meg og smiler lurt.

- Det kan folk få lytte til på låtene, så blir det litt mystisk, vet du, svarer hun ordknapt.

Et lite stykke Norge

Amanda er andregenerasjons innvandrer, som betyr at hun er født og oppvokst her, men at foreldrene opprinnelig er fra Iran. Moren og faren hennes har alltid vært opptatt av å integrere henne, og lært henne å leve etter norsk kultur. Grunnen til at EP'en heter «Et lite stykke Norge» og har så mye fokus på det er fordi hun mener at alle uansett bakgrunn og hvordan man ser ut - burde være med på å videreføre kultur og snakke om hvilke verdier som er viktig for seg.

- Vi skal tross alt alle sammen bidra til det samfunnet vi lever i, sier Amanda bestemt.

- Jeg er like mye et lite stykke Norge som en etnisk norsk nordmann. I senere tid har jeg likevel blitt mer bevisst på at røttene mine faktisk kommer fra et annet sted, og jeg er mer opptatt av «hva jeg er» enn tidligere.

Nå synes Amanda det er deilig å plukke fra begge kulturer, både norsk kultur og iransk. Som minoritet i Norge får man stilt mange spørsmål om hvem du er egentlig er. «Hvor er du fra?» er et spørsmål Amanda ofte har fått, og da har hun slitt med å svare - det er ikke et svarthvitt svar.

LES OGSÅ: Vogue om norske Sigrid: «Du må vite hvem Sigrid er»

Fordommer og rasisme

- Har du noen ganger møtt fordommer på grunn av din opprinnelse?

- Som sagt har jeg levd veldig beskyttet på grunn av foreldrene mine. Jeg har aldri følt meg liten, eller aldri følt meg dårligere ett etnisk norske. Men jeg husker da jeg var i 14-15- årsalderen, - det var da jeg skjønte at det faktisk fantes mennesker der ute som har fordommer mot meg på grunn av hvordan jeg så ut.

Hun sikter spesielt til partiet FRP sin Facebook,-side og avisenes kommentarfelt.

- Det er så mange rasistiske kommentarer som florerer der ute. Jeg pleide å svare og sitte å diskutere med 50 år gamle menn som skrev stygge ting om «sånne som meg». Det var faktisk litt gøy.

Dette var en veldig åpen og direkte form for rasisme, nå synes Amanda det derimot er vanskeligere å definere hva hun ser på som fordommer, fordi hun opplever at det foregår mer i det skjulte.

- Jeg føler fortsatt noen ganger på rasisme, men man kan ikke ta folk på det selv om du føler det inni deg. Jeg opplever det gjerne gjennom mistenkeliggjøring - og det er vanskelig å forholde seg til. Jeg vil jo ikke ta noen på det heller, det er en sterk beskyldning.

Amanda om Iran-krisa

Det er helt umulig å intervjue en jente med iranske røtter og familie i Iran uten å snakke om de forferdelighetene som foregår der nå. Iran-krisa kort forklart: USAs president Donal Trump har autorisert et drap på en av Irans mest høyeststående militære og sjef for elitestyrken Quds-brigaden, Qasem Soleimanis, noe som har ført til at Iran fordømmer USA og alle deres allierte i vesten.

Amanda har et godt forhold til familien sin i Iran, og facetimer bestemoren til jevnlig. Hun omtaler disse hendelsene som trist og hjerteskjærende.

- Spesielt det med Trump - som skrev på Twitter at han kom til å ødelegge historiske og viktige monumenter i Iran hvis de gjør et trekk mot USA. Det knuste hjertet mitt, mest fordi jeg ikke kan dra dit på lang, lang tid. Det er ikke lov ifølge regimet.

Hun ber for at situasjonen bedrer seg, og at Iran etterhvert blir et fritt land som ikke styres av Sharia-lover.

- Menneskene i Iran er stort sett sekulære, men regimet er «fucked up».

22-åringen forbinder Iran med å dra på stranda, plukke kirsebær og det å være omringet av familie som klyper deg hardt i kinnet av kjærlighet.

- Det er et vakkert land.

LES OGSÅ: Christel Alsos: - Man tenker jo at man er i en sørgefase, som skal være så og så lang, og at man MÅ være singel en stund

Vis mer Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer