Tuva og Ronny

- Det tok litt tid å skjønne at jeg var forelska i Ronny

I oktober blir radiostjernene Tuva og Ronny foreldre for første gang.

TUVA OG RONNY: Til høsten blir radioparet Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase foreldre for første gang. FOTO: Astrid Waller
TUVA OG RONNY: Til høsten blir radioparet Tuva Fellmann og Ronny Brede Aase foreldre for første gang. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Den niende uken av podkasten «I karantene» avslørte P3s velkjente radiostemme Ronny Brede Aase (33) at han og forloveden Tuva Fellman (32) venter barn.

Det hele skjedde uten at Tuva visste noen ting, og det var tydelig at hun ble «tatt litt på senga» av kjærestens noe rause deling av detaljer fra privatlivet.

- Skal vi ta et eksempel fra vårt liv? For du skal jo på ultralyd neste mandag, sier Ronny i podkastepisoden.

- Å herregud! utbryter Tuva når hun innser hva kjæresten akkurat har avslørt for lytterne.

- Jeg bare sier det jeg, er ikke det gøy da? supplerer Ronny med latter i stemmen.

- Sa du det nå? Nå begynte jeg å gråte, svarer en tydelig omtåket Tuva - som både ler og feller tårer på én og samme tid.

Den store nyheten ble kjent for allmenheten i midten av mai 2020, og noen uker senere sier Tuva til KK at hun ikke ante hva Ronny hadde planlagt å fortelle.

- Vi hadde snakket om at vi skulle si det en eller annen gang i podden, men vi hadde ikke avtalt helt når.

- Og da blir det jo ekstra gøy! sier Ronny til KK, med en smule skadefryd i stemmen.

- Det var ikke en mediestrategi, men et ønske om å være ærlig og transparent med lytterne våre. Tuva hadde jo allerede snakket om at hun begynte å bli litt koko, og at hun syntes det var ubehagelig at lytterne ikke visste hvorfor, forklarer han når vi møter radioparet på deres favoritt-iskrembar, et steinkast unna NRK.

- Jeg fikk mailer fra folk som lurte på om det gikk bra med meg. Plutselig innså jeg at jeg fremsto ganske koko på podkasten. Jeg gråt masse og var helt på en snurr. Det var jo ikke meg. Jeg fikk etter hvert et behov for at folk skulle få vite hvorfor.

- Så da tenkte jeg bare å rive av plasteret! sier Ronny på sin velkjente og joviale Førde-dialekt.

- Hva tenkte du da han avslørte det i episoden, Tuva?

- Det var deilig, men samtidig kjempeskummelt. Det er nok den eneste snutten fra en episode som vi har høre gjennom først, før vi publiserte den.

Avslørte babynyheten til familien via Teams

Hun innrømmer også at hun syntes det var skummelt å fortelle nyheten til den nærmeste familien, og på grunn av korona, og restriksjonene som fulgte med pandemien, ble nyheten avslørt til familiene over videoplattformen Teams.

- Jeg hadde såå høy puls, og var helt svimmel. Det var utrolig rart å ikke kunne være nær hverandre og klemme hverandre. Men det var nesten enda mer merkelig da vi skulle avslutte samtalen. I det ene øyeblikket har vi fortalt at vi skal få barn, og snakket om hvordan det skal bli, og i neste øyeblikk så bare «ha det!». Og så ble skjermen svart.

NY HVERDAG: Tuva og Ronny brukte videoplattformen Teams for å avsløre babynyheten overfor familien. FOTO: Astrid Waller
NY HVERDAG: Tuva og Ronny brukte videoplattformen Teams for å avsløre babynyheten overfor familien. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Tuva og Ronny hadde egentlig planlagt å reise på påskeferie til Vestlandet, hvor han kommer fra, for å fortelle det til familie og slekt.

- Men nei da, det ble en gjennom en videosamtale! sier Ronny og ler.

Man skulle tro at paret, som begge har jobbet i radiokanalen P3 i mange år, møttes på jobb. Men amors piler skjøt fart utenfor radiostudioets fire vegger.

- Det er en liten verden. Jeg gikk på universitetet med Ingve, en barndomsvenn av Ronny. Vi traff hverandre gjennom ham første gang. Så begynte jeg å jobbe i P3, men da var vi ikke så mye sammen, forklarer Tuva.

- Nei, jeg jobbet på morgenen og du på kvelden, så vi møttes aldri på jobb. Vi var på et par jobbfester i lag, men det var det, supplerer Ronny.

- La dere merke til hverandre på jobbfestene?

Tuva drar på det.

- Vi gjorde vel ikke det? sier hun og ser bort på kjæresten, som tar seg en bit av den italienske iskremen.

- Jeg husker bare at jeg syntes at Tuva var veldig kul. Jeg tenkte at vi var veldig ulike folk - hun var veldig kul, det var ikke jeg.

Tuva gapskratter.

- Neeei, Rons, sier hun og styrker Ronny på armen.

- Jeg er mer nerd, enn kul. Ikke at dét ikke er kult. Jeg tenkte bare at vi kom fra to veldig forskjellige verdener, sier Ronny.

En av de sidene ved Ronny som Tuva falt for, er hvordan han oppfører seg i ulike situasjoner.

- Måten han er på i sosiale lag, er noe som fascinerer meg helt ekstremt. Jeg blir helt bergtatt av det. Han har en helt spesiell evne til å samle folk. Han er på en måte som et slags lim. Han har en karisma som jeg blir helt svimmel av, sier Tuva ærlig.

- Og hva var det med Tuva som du falt for, Ronny?

- Hun er jo veldig verdensvant og kul, da. I teorien altfor kul for meg.

- Jeg liker at hun har tydelige meninger, og at hun tør å si hva hun føler om ting. Hun har et voldsomt boblende overskudd, og det er noe hun også kan falle rett ned fra. Hun kan gå fra fullstendig overtenning, til total utmattelse. Det er en søt greie.

- Jeg avskrev det som usannsynlig at hun var interessert i meg

Året er 2012, og parets lidenskap for øl og sosialt samvær førte dem sammen. Men det er ikke alle i vennegjengen som forstår at Tuva og Ronny har en spesiell greie for hverandre. Mange tror at de kun snakker jobb når de sitter oppslukt i dype samtaler på fest.

- En gang vi var på fest hadde vi sittet sammen i sofaen hele kvelden og snakket, da en kompis kom bort til meg og sa: «Tuva, kan ikke du kule den med de jobbgreiene. Kan ikke du komme opp og være med på festen?». Det var først da jeg innså at jeg hele tiden fant meg selv rundt Ronny.

BEGYNTE MED VENNSKAP: - Hele vår relasjon bærer preg av en litt diffus start. Det begynte med at vi var kompiser, sier Tuva til KK. FOTO: Astrid Waller
BEGYNTE MED VENNSKAP: - Hele vår relasjon bærer preg av en litt diffus start. Det begynte med at vi var kompiser, sier Tuva til KK. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Tuva forteller også om en gang da hun klarte å overtale hele vennegjengen sin til å ta taxi fra et utested til et annet, bare for at de skulle dra dit hvor Ronny var.

- Tenkte du at det var fordi hun var interessert i deg, Ronny?

- Nei, nei, nei! Det hadde jeg lagt fra meg, og det var helt uaktuelt. Jeg regnet bare ikke med at det var noe hun var interessert i. Jeg avskrev det som usannsynlig, rett og slett.

- Hele vår relasjon bærer preg av en litt diffus start. Det begynte med at vi var kompiser. Det tok litt tid å skjønne at jeg var forelska i Ronny, sier Tuva ærlig.

- Når var det du skjønte det da?

- Jeg skjønte det da vi satt i bakgården til en venninne av meg og hørte på musikk. Ronny introduserte meg for den nye Karpe-låta «Her». Vi hadde én øreplugg hver i øret. Da husker jeg at jeg tenkte at her ligger det ganske mye mer enn at jeg bare vil være venn med ham.

Den kvelden fikk Tuva det for seg at hun skulle invitere med seg Ronny på ferie til Hellas. Avreise var morgenen etter.

- Med hele familien hennes! sier Ronny så høyt at de på nabobordet skvetter til.

- Åtte år senere kan jeg si at hvis det er én familie som er gode på å være rause og inkluderende, så er det Tuva sin familie. Der og da tenkte jeg at det var veldig raust, men ikke faen at jeg blir med på det. Jeg blir ikke med en fremmed familie til Hellas. Det var helt uaktuelt.

Hellas er siden blitt Tuva og Ronnys favorittreisemål, og det var nettopp Hellas som var sentralt da Ronny innså at Tuva ville noe mer enn bare å være kompis.

- En stund senere hadde vi vært ute og drukket øl - ja, for det var basically det eneste vi gjorde den sommeren der - og så måtte jeg dra hjem for å pakke. Tuva tilbød seg å hjelpe meg med pakkingen, men det takket jeg høflig nei til, forklarer Ronny.

Da hun så oppdaget at Ronny ikke hadde dratt rett hjem, men for å kjøpe nattmat, ble Tuva rasende.

- Hun ble forbanna fordi jeg ikke hadde dratt hjem for å pakke, som jeg hadde sagt at jeg skulle. Da husker jeg at jeg tenkte at det var et eller annet her.

- Er det mulig? Det er jo litt flaut å høre nå, kjenner jeg, sier Tuva og tar hendene foran ansiktet, for å vise at hun er flau.

- Nå hører jeg hvor gæren jeg var. Invitere med noen til Hellas, og bli sur for at de går for å kjøpe nattmat før de drar hjem. Men i mitt hode kunne jeg ikke forstå hvorfor Ronny ville dra hjem, og ikke sitte med meg å drikke mer øl.

Holdt forholdet hemmelig på jobb

Vendepunktet kom etter en kveld på Øyafestivalen i august 2012.

- Alle mine venner skulle til Løkka. Tuva og noen venner skulle ta drikke øl på Oslo S. før en kompis skulle ta toget videre. Det var ikke tvil om at jeg skulle være med på dét, selv om alle vennene mine var et annet sted, sier Ronny, og legger til:

- Det var veldig lett å velge å dra dit Tuva var. Det var også den kvelden Tuva foreslo at hun skulle overnatte hos meg.

- Da sa jeg bare det, jeg, at vi skulle dra hjem til Ronny for å ha nachspiel.

Det var første gang Ronny og Tuva var helt alene, uten deres felles vennegjeng og kollegene rundt seg.

- Det var litt rart, men veldig hyggelig. Jeg husker at vi satt og drakk sterkøl som han hadde kjøpt med fra Sverige. Restefest. Og så er resten historie, si! sier Tuva og ler.

Etter den kvelden tok det ikke lang tid før de ble et par, men de valgte å holde forholdet hemmelig på jobb.

- I starten var det veldig rart å date noen man jobber sammen med. Men nå er vi veldig gode på å ha jobbforhold, forklarer Tuva.

Paret har jobbet på en flere produksjoner sammen, og når de gjør det føler Tuva at hun snakker til Ronny på en helt annen måte enn når det bare er de to.

- Vi har gjort P3-aksjonen sammen i mange år, og dagen før sending føler jeg at vi skrur av forholdet. Det er ikke før mot slutten av de 100 timene, at jeg er så sliten at jeg begynner å stryke og ta på Ronny. Men før det er forholdet på en måte satt på pause, sier Tuva.

- Det er derfor det har fungert for oss. Det er ikke tid og sted for å ta et personlig oppgjør midt i en arbeidsdag. Det går ikke, og det skal ikke være sånn, supplerer Ronny.

Noen ganger på jobb kan Tuva kjenne på det at hun går over en grense, der hun glemmer hvor hun er.

- At jeg kanskje klemmer litt ekstra på ham. Det kan jeg også gjøre med mine andre kolleger, men så fort jeg gjør det med Ronny, kan jeg føle at det blir feil, sier hun ærlig.

- Jeg ville ikke likt å jobbe med et par som var veldig klengete. Vi tør å være helt uenige på jobb, og vi tar stort sett litt avstand til hverandre. Det tror jeg er helt fint, og det tror jeg også er derfor vi fortsatt både jobber og er sammen, legger Ronny til.

- Hvordan har det vært å jobbe så tett på hverandre i korona-tiden?

- Jeg tror det har gått såpass bra med oss i denne perioden, vi som jo tross alt er veldig sosiale, ettersom vi har laget podkasten, og dermed har hatt et gjøremål hver dag, sier Tuva.

- Og så har det vært perfekt timing å være gravide, utbryter Ronny.

- Kan føle at jeg ikke er «bra nok gravid»

For Tuva legger ikke skjul på at det har tatt på å ikke kunne ta seg den kalde ølen etter jobb som hun elsker.

- Min største bekymring rundt en eventuell graviditet har vært hvordan det skulle gå med festing. Noen ganger nå kan jeg begynne å gråte over tanken på at det er veldig lenge til jeg skal drikke øl igjen. Det er det beste jeg vet! sier Tuva og ler.

- Derfor var korona-tiden egentlig litt bra for meg også. Det gjorde at jeg ikke gikk glipp av noe. Det var jo ingenting som skjedde, og det er ikke noe sosialt samvær jeg har gått glipp av. Jeg hadde uansett ikke orket det på grunn av graviditeten.

- Hvordan har formen vært?

- Jeg var dårlig i starten. Jeg var helt ekstremt trøtt. Så trøtt som jeg aldri ført har vært. Jeg visste ikke at man ble så trøtt. Det har vært flere ganger hvor jeg har sovnet, mens jeg har redigert jobbting.

Tuva forteller om en episode da hun ba om å få en prat med sjefen.

- Da vi satte oss ned for å prate, husket jeg ikke hva det var vi skulle prate om. Jeg har vært ganske mye kvalm også. En gang skulle vi på «Nitimen», og jeg lå over doen helt til det var 10 sekunder til vi skulle på. Men det ga seg i fjerde måned, og da kviknet jeg til, heldigvis.

Men selv om formen nå stort sett er bra, kan Tuva fremdeles føle seg veldig sliten.

- Og det kan gjøre at jeg får litt noia for at jeg kan føle at jeg ikke er «bra nok gravid». Det virker som om folk får til så sinnsykt mye når de er gravide. Jeg tenker en del på det, erkjenner hun.

- Av og til er det fint å minne deg på at du ikke la ut et bilde på Instagram da du lå og spydde over doskålen - og det gjør ikke de andre som er gravide heller, forsøker Ronny å muntre opp kjæresten med.

- Jo da, og selv om jeg er klar over det, så kjenner jeg likevel på det. Det har gjort at jeg har bestemt meg for at når folk spør meg om hvordan formen er, så skal jeg si at den er bra, men samtidig også litt dårlig.

- Når jeg treffer andre som også er gravide og de gir uttrykk for at alt er tipp topp, så tenker jeg: «hæ, nei! Er du ikke sliten?? Er du ikke trøtt??». Jeg tror det er bra at man sier det høyt. Det kan jo hende at alle andre har det supersmooth, men jeg er i alle fall ofte skikkelig sliten, sier Tuva ærlig.

Kjønnet er irrelevant

En annen ting som Tuva og Ronny ofte er blitt spurt om under graviditeten er kjønnet på babyen.

- Det gjør at jeg begynner å tenke på hvor viktig folk egentlig synes at sånne ting er. Vi vet det, men vi har lyst til å holde det for oss selv, sier Tuva.

- Vi har ikke spekulert eller tenkt over det, før vi fikk vite det. Nettopp fordi at det ikke har vært relevant. Vi vil jo bare ha et friskt barn, samme hva slags kjønn det er. Det var irrelevant før vi fikk vite det, og det er irrelevant nå også, legger Ronny til.

HOLDT FORHOLDET HEMMELIG: Det tok lang tid før Tuva og Ronny avslørte at det var et par til kollegene i P3. FOTO: Astrid Waller
HOLDT FORHOLDET HEMMELIG: Det tok lang tid før Tuva og Ronny avslørte at det var et par til kollegene i P3. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Når folk spør Tuva hva hun håper at det blir, er hun redd for at hun høres altfor politisk korrekt ut.

- Men jeg mener det også; jeg håper det blir en kul unge. Kjønn har ingenting å si for oss.

Allerede nå merker Tuva at hun kan fyre seg opp om den klisjé-aktige blå-og-rosa-avdelingen i butikkene.

- Der vet jeg at jeg kommer til å irritere meg mye. Vi må ha andre ting enn bare rosa til jenter og blått til gutter. Barnet vårt skal få lov til å gå med akkurat den fargen som han eller hun vil, sier Tuva, og banker hardt i bordet.

- Hvordan tror dere at dere blir som foreldre?

- Ikke perfekte, i alle fall. Det blir sikkert mye surr, sier Ronny og ler.

- Jeg tipper vi blir de som glemmer foreldremøtene, sier Tuva, men møter motstand fra Ronny.

- Nei, akkurat dét tror jeg vi kommer til å huske. Vi blir nok heller de som glemmer å sende med regntøy eller glemmer matpakke. Men jeg tror vi skal være foreldre som også prøver å gi litt faen i det. Det gjør ingenting å være uperfekte. Vi får heller fokusere på at barnet skal få føle seg elsket, og vite at vi alltid er der og passer på.

- Selv om vi ikke sender med regntøy, smetter Tuva inn.

Ronny mener at det at man ikke sender med regntøy, ikke betyr at man er dårlige foreldre.

- Jeg har hørt litt rykter om angiveri. At mange får høre det om de ikke er perfekte foreldre. Men jeg gleder meg egentlig litt til å stå i den stormen. Ungen vår skal føle seg trygg, elska og glad, og vi skal bygge trygge og fine rammer. God oppdragelse er fint, men man trenger ikke å ha så mange fancy ting, og gjøre alt på en perfekt måte.

- Det er ikke sånn jeg ble oppdratt, og jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg ble oppdratt. Hjemme hos meg var det kjærlighet og trygghet i bunn, og det kommer man jævlig langt med.

33-åringen snakker med en engasjert, men samtidig behersket røst, og med den klingende Førde-dialekten høres monologen ekstra beundringsverdig ut.

- I jakten på den perfekte utstyrsparken, en drøm om at alt skal være ernæringsfysiologisk perfekt, og at alle normer og regler skal følges, må man innimellom stoppe opp og passe på at barnet faktisk føler seg verdsatt og glad. At barnet har det bra. Eller er det sånn at barnet kun oppfyller dine krav?

Ronny forventer ingen svar.

- Jeg vil ikke at mitt barn skal bli en slags gallionsfigur som Tuva og jeg skal vise frem. Vi har fått et barn fordi vi har lyst til å bygge vår felles familie, og det handler ikke om perfeksjon, det handler om livsglede og kjærlighet. Det er det jeg jobber for, så får resten bare være på halv sju.

- Halv tolv, korrigerer Tuva, og ser på kjæresten med stolthet i blikket.

- Jeg vil være helt sikker på at jeg får sett barnet mitt

Samtidig med at Ronny vokste opp i Førde, i det tidligere fylket Sogn og Fjordane, hadde Tuva barne- og ungdomsårene sine på Ellingsrud, på østkanten av Oslo.

- Hun er fra et litt mer urbant miljø enn meg, og er nok en del tøffere enn meg.

- Av oss to er det jeg som snekrer, og det er jeg som drikker whisky, sier Tuva.

- Det jeg synes er litt gøy med vårt forhold er at, i den grad det finnes stereotypiske kjønnsroller, har vi snudd litt om på dem. Jeg synes det er morsomt at det er Tuva som er handy, og at jeg er et surrehue. Ikke det at dét handler om kjønn, altså, bedyrer Ronny.

Han minnes oppveksten i Førde med foreldrene og søsteren, som en trygg og kjærlig periode av livet.

- Dette har jeg snakket om før, men jeg ser jo dårlig, og har aldri fått høre at det skulle hemme meg i livet. Jeg er vokst opp med en stålfølelse om at det går bra, og at jeg kan få til det jeg vil. Det er lov å drømme, og å ønske seg å få til det man vil i livet.

Han mener at hvis man har en god innstilling til livet, og er raus mot andre, så skal man få se at verden gir deg muligheter.

- Jeg tenker at den bakgrunnen og den oppveksten, er jeg veldig lykkelig og stolt over å komme fra. Og den skal jeg videreføre. Jeg har veldig trua på at en oppvekst ikke skal være perfekt, men fylt av kjærlighet. Hvis jeg kan gi mitt barn den samme tryggheten og kjærligheten jeg fikk i min oppvekst fra mine foreldre og min slekt, da er jeg fornøyd. Veldig fornøyd!

Nok en gang hever Ronny stemmen, men naboene på bordet ser ikke ut til å reagere nevneverdig. Også de er opptatt med å fortære et beger med italiensk iskrem, på en av sommerens aller varmeste dager.

For noen år siden fikk Ronny tilbud om å få utført en øyeoperasjon mot grå stær, men valgte å takke nei.

- Det var en for høy risiko ved operasjonen, så legene sa at det var helt opp til meg hva jeg ville gjøre. Det kunne gå bra, men de kunne ikke garantere det. De kunne heller ikke gi meg noe som helst indikasjon på prosentandel om hvorvidt det kunne gå bra eller dårlig, forklarer han.

- Men nå som du skal bli far, er det noe du har tenkt på igjen, å ta den operasjonen for å kanskje få bedre syn?

- Jeg har flere tanker i hodet om akkurat det. Jeg skal i alle fall ikke gjøre det nå, for jeg vil være helt sikker på at jeg får sett barnet mitt.

Dersom teknologien har kommet lenger om noen år, er han ikke fremmed for å revurdere en operasjon. Men akkurat nå ønsker han å kunne få se barnet sitt når det blir født, om det så er med det synet han har nå.

- Jeg tror at moderne forskning kan sørge for at man finner nye måter å gjøre ting på, sånn at jeg kan se bedre etter hvert. Men jeg vil heller fortsette å se litt, enn å brått bli fratatt den sansen.

- Jeg tenker at dersom du skulle, bank i bordet, minste synet nå ... rett før du blir pappa ... man vil jo heller se barnet litt, enn å plutselig ikke ha muligheten til å se det, sier Tuva i retning forloveden.

- Hvor godt ser du på øyet?

- Ganske ræva. Men samtidig nok til at jeg klarer meg i hverdagen. Jeg ser ingenting på det ene øyet, og ganske dårlig på det andre. Men godt nok til å ikke ville risikere det. Jeg har kommet meg hit da, med dårlig syn. Jeg er snart 34 år, så jeg skal klare litt til.

Bryllupet blir midlertidig utsatt

På tampen av 2019 kjøpte Tuva og Ronny et hus i Grønvold hageby, rett ved Helsfyr, og det var nok mange i omgangskretsen som forsto at de to nå ønsket å bli tre.

Terminen er i oktober, og nå som familien utvides blir også bryllupet de hadde sett for seg neste sommer, midlertidig utsatt.

- Vi kjører på i 2022. Det føltes riktig for oss begge to. Dessuten er det gøy å ha en fest der Tuva ikke må amme og styre på. Vi vil gjerne ha den sommeren til å bli enda bedre kjent med vårt nye barn, og ikke måtte planlegge bryllup, forklarer Ronny.

- Når vi får barn, så tror jeg også at det kommer til å være mange ting som vi er opptatt av, som vi ikke er opptatt av nå. Men nå vet jeg ikke hva de tingene er, så da er det jo litt dumt å planlegge et bryllup nå når man ikke vet hva behovene blir, sier Tuva.

Ble hindret i å fri tre ganger

Det eneste de vet er at de vil ha et bryllup der de kan invitere alle de ønsker, og at det blir fest og moro i kjent «Tuva og Ronny-stil» - noe som innebærer øl, lystig stemning og null fancy opplegg.

Og det er nettopp dette som er stikkord for hvordan frieriet også foregikk, da Ronny gikk ned på kne (les: fridde over en Pepsi Max og potetgullpose) i Sogn og Fjordane sommeren 2019.

- Det var en surrete affære det der da! utbryter Ronny, når det blir snakk om frieriet.

- Det var ikke en surrete affære! motsier Tuva.

Det er Ronny som tar oppgaven med å fortelle om hvordan han, etter et par forsøk, endelig fikk fridd til drømmedama.

- Jeg hadde noen tanker om hvordan det skulle være. Vi var hjemme hos mine foreldre, og så ville jeg lure med meg Tuva opp i den nye skyliften som er der. Jeg tenkte vi kunne ta en tur med den, og så skulle jeg fri. Men så var Tuva veldig på bakbeina da jeg foreslo middag, gondoltur og overnatting på hotell. «Jeg reiser ikke opp dit uten å gå Via ferrata!», sier Ronny med en klagete klang i stemmen, og forsøker å etterligne Tuva.

- Da jeg foreslo at hun kunne gjøre det neste år, sa hun bastant nei, og at det var helt uaktuelt å dra dit uten å gå den Via ferrata-turen, forklarer Ronny, en smule oppgitt.

- Jeg skammer meg veldig over å være så bestemt, smetter Tuva inn.

- Så da måtte jeg jo finne på noe annet da!

Skjebnen ville ha det til at Ronny ble spurt om å være med på NRK-programmet «Sommeråpent» i nabokommunen, den dagen han planla det nye frieriet.

- Da jeg sa at vi jo hadde planlagt å gjøre noe annet hyggelig, så ble Tuva sånn: «hva faen, nå spør de om du vil være gjest der, og så skal du leke kostbar og vanskelig?». Nei da, så da falt dét bort, sier Ronny en smule sarkastisk.

Ronny ville gjerne at frieriet skulle skje før de skulle videre på en festival kort tid senere, for der visste flere av parets venner hva som var i gjære.

- Jeg tenkte at vi kunne dra oppover litt før, sånn at vi kunne stoppe og bade - og jeg kunne fri. Men da hadde Tuva alliert seg med moren min, som hadde lært henne å hekle. Timene flyr, og Tuva blir aldri ferdig med heklingen.

- Jeg kommer såå dårlig ut av dette her! bryter Tuva inn.

Når paret endelig kommer seg på tur, etter at Tuva har lært seg å hekle av kvinnen som hun der og da ikke vet at er ett steg nærmere å bli hennes svigermor, er været blitt grått og trist.

- Vi stoppet for å bade ved en campingplass. Nå måtte jeg bare gjøre det. Så da fridde jeg der, etter at vi hadde tatt oss et bad i iskaldt vann, fortsetter Ronny.

Ved et campingbord, over en Pepsi Max og potetgull med ost og løk, spurte Ronny Tuva om hun hadde lyst til å bli kona hans. Og akkurat i det øyeblikket han spurte, tittet solen frem gjennom skyene.

- Akkurat som da Simba ble løftet opp mot himmelen! sier Tuva og sikter til kultfilmen «Løvenes konge» fra 90-tallet.

- Hva sa du da du fridde, Ronny?

- Jeg sa at dette var noe jeg kunne tenke meg å gjøre mer av. Og det er jo sant, det er jo Pepsi Max og potetgull med ost og løk for alltid!

Ringen hadde Ronny fått hjelp av Tuvas bestevenninne til å velge ut, og selv om hun stusset over at han var så gira på å bade - han som svært sjeldent føler for å ta seg en dukkert på Vestlandet - hadde hun ingen anelse om at han hadde planer om å fri.

- Jeg var sjokkert og satt ut, og gråt masse. Men det var veldig, veldig fint. Så spiste vi mer potetgull. Det ble akkurat sånn som passer for oss; bare å sitte sammen, spise potetgull rett fra posen og drikke brus.

Etter badeturen og frieriet hadde Ronny booket hotellovernatting og reservert bord for en bedre middag.

- I kveldinga, da vi spiste den fine middagen, satt vi og pratet om hvordan vi så for oss at bryllupet skulle bli. Det var magisk! minnes Ronny.

- Åh, jeg vil gjøre det én gang til! Men nå er det baby, og så bryllup! sier den vordende moren entusiastisk og stryker seg over magen - og gjør skam på alle bekymringer om at hun ikke er «bra nok gravid».

I uke 27 legger Tuva og Ronny ut på tur med NRKs sommerbil fra Tromsø til Bodø.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer