Norges tøffeste

- Det var bedre å komme seg vekk, før de dårlige sidene mine kom frem

Hangi Ulv Amundsen (25) har aldri vært noen fan av reality. Plutselig befant han seg i det selv, og da ble valget enkelt.

NORGES TØFFESTE: Hangi syntes det ble litt for mye Pardise hotel-stemning på Norges tøffeste. Foto: Ida Bergersen
NORGES TØFFESTE: Hangi syntes det ble litt for mye Pardise hotel-stemning på Norges tøffeste. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets sesong av «Norges tøffeste» er godt i gang, og en av deltakerne er kickbokser Hangi Ulv Rugumayo Amundsen (25). Han ble oppfordret til å melde seg på, og valgte å gi det et forsøk.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk tilbud om å bli med. Jeg måtte tenke meg om litt, før jeg sa ja. Men så landet jeg på at det kanskje ville gi meg større muligheter – å få litt synlighet kan være veldig bra med tanke på sponsorer innenfor idrett, og kanskje for fremtidige jobbmuligheter.

Hangi forteller at han ikke hadde sett en eneste episode av Norges tøffeste, før han var der.

- Jeg gikk veldig blindt inn i hele greia. Jeg tror det var like greit, egentlig.

LITE FORBEREDT: Hangi ble med i TV-programmet, uten å ha sett en eneste episode. Foto: Ida Bergersen
LITE FORBEREDT: Hangi ble med i TV-programmet, uten å ha sett en eneste episode. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Trakk seg

KK møter Hangi i Oslo sentrum. Han fremstår like sympatisk i virkeligheten som på TV. Han er blid og avslappet, og tar gjerne en prat om deltakelsen, selv om han egentlig kan tenke seg å legge det bak seg.

For oppholdet ble ikke helt slik Hangi hadde sett for seg. Det ble ikke et langvarig opphold, da han valgte å trekke seg fra konkurransen. Flere av de andre mannlige deltakerne dannet en allianse, hvor målet var å få ut de kvinnelige deltakerne først.

- Jeg så hvordan ting begynte å utspille seg, og jeg tenkte at jeg ikke ville være en del av det. Uten å snakke ned noen, følte jeg at det ble litt for mye «Paradise hotel-stemning», og jeg har aldri vært noen fan av reality. Plutselig befant jeg meg i det selv, og det er jo ikke meg.

På mange måter kan man si at det ble mer fokus på spill og allianser, enn rå prestasjoner.

- Det er visse ting man bør ha på plass. For meg er det ikke verdt å ofre integriteten min for penger eller litt kjendisstatus. Jeg synes ikke det er noe hyggelig å kaste folk under bussen. Og jeg har ikke noe problem med å si at det ikke passer for meg.

TØFF KONKURRANSE: Hangi syntes det sosiale spillet var vanskeligere enn selve konkurransene. Foto: NRK/Erlend Lånke Solbu
TØFF KONKURRANSE: Hangi syntes det sosiale spillet var vanskeligere enn selve konkurransene. Foto: NRK/Erlend Lånke Solbu Vis mer

- Psyket meg selv ut

Da Hangi havnet nederst på poenglista og dermed havnet i «isolasjon», i et glassbur midt i rommet hvor de andre deltakerne oppholdt seg, fikk han nok.

- De andre deltakerne trodde at jeg sov, men jeg gjorde jo ikke det. Jeg fikk med meg alt som ble sagt, og tenkte at formatet ikke passet meg så bra. Ikke fordi konkurransene var så veldig utfordrende fysisk, men jeg psyket nok meg selv ut litt. Jeg tenkte for mye, og lot spillet påvirke meg.

Mange TV-seere har kanskje fått inntrykk av at Hangi er en rolig og behersket fyr, men han sier selv at han har ganske kort lunte.

- Jeg kan nok fremstå som rolig på utsiden, men det skjer mye i hodet mitt. Jeg har nulltoleranse for enkelte ting, og jeg kan få nok. Derfor var det var bedre å komme seg vekk, før de dårlige sidene mine kom frem. Jeg ville ikke vise dem på TV, sier han, og ler godt.

TRAKK SEG: For Hangi ble det ikke riktig å fortsette i konkurransen, og han valgte å trekke seg. Foto: NRK/Erlend Lånke Solbu
TRAKK SEG: For Hangi ble det ikke riktig å fortsette i konkurransen, og han valgte å trekke seg. Foto: NRK/Erlend Lånke Solbu Vis mer

Ble gode venner

Til tross for noen grupperinger innad i gjengen, fant Hangi tonen med flere av deltakerne.

- Jeg kom godt overens med Elizabeth. Egentlig alle jentene. Jeg er min mors sønn – jeg har lært at man alltid skal behandle damer med respekt, så det faller seg naturlig, sier han med et smil.

Hangi forteller at han ikke tenker så mye på deltakelsen i Norges tøffeste nå, og at han egentlig vil bli ferdig med det kapittelet i livet sitt.

- Det har vært en fin opplevelse, og en god erfaring, men nå ønsker jeg å fokusere på andre ting – som jobb og trening.

Hangi jobber som kokk på restaurant Eik i Oslo sentrum, hvor han jobber fire dager hver uke. Fridagene går hovedsakelig til trening.

- Arbeidsdagene er lange. Det er veldig hektisk og intensivt. Men jeg liker stresselementet, så lenge jeg er godt forberedt. Det er som en dans: Når alt er på plass er det bare å kjøre på, men om det ikke er på plass, er det helt jævlig, sier han, og ler.

HEKTISK: Hangi liker lange, hektiske arbeidsdager. Foto: Ida Bergersen
HEKTISK: Hangi liker lange, hektiske arbeidsdager. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Rasisme

25-åringen snakker veldig varmt om foreldrene sine. Halve familien er norsk, og den andre halvparten er afrikansk, fra Uganda.

- Mamma er veldig høyt utdannet, og har gått den akademiske veien, mens pappa er mer hippie. Han er en fri sjel, som holder på med kunst og fotografi. Jeg har fått mye fra begge sider av familien. Men alle har de samme verdiene, sier han, og utdyper:

- Jeg har alltid blitt fortalt at jeg skal følge hjertet, og gjøre det som er riktig for meg. Jeg har alltid blitt oppfordret til å drømme stort, og at det ikke er farlig å snakke om drømmene sine høyt. Men samtidig har de motivert meg til å ta utdanning, og få en ordentlig jobb.

Hangi forteller at oppveksten til dels har vært tøff, da moren hans, tross høy utdanning, har hatt problemer med å få fast jobb.

- Jeg er 100 prosent overbevist om at mamma har stilt svakere blant søkere, fordi hun er en afrikansk kvinne. Hun har master i bioteknologi, men hun har alltid fått høre at jobben ikke passer henne – uten å få en god forklaring på hvorfor. Det har vært vanskelig for henne, forklarer Hangi, og legger til:

- Mamma har alltid vært sterk. Hun har aldri snakket nedlatende om noen, og aldri gitt opp – hun er alltid positiv.

FAMILIE: Hangi sammen med mor og bror. Foto: Privat
FAMILIE: Hangi sammen med mor og bror. Foto: Privat Vis mer

Flyttet til Førde

All motgang på jobbmarkedet i Oslo, førte familien til Førde. Hangi og broren bodde der i noen år, før de flyttet tilbake til Oslo. Foreldrene bor fortsatt på Vestlandet.

- Vi måtte bare reise dit for å komme oss på beina igjen. Det har vært trangt økonomisk til tider, men til tross for det, tenker jeg tilbake på oppveksten som fin, og jeg har tatt mye lærdom av det.

Hangi begynte å jobbe tidlig. Han var bare 11 år gammel da han begynte å jobbe som gartner for venner av pappaen hans.

- Jeg har alltid hatt sidejobber som består av fysisk arbeid, og helt fra jeg var liten vært opptatt av å jobbe for å tjene egne penger. Det har aldri vært noe alternativ å ikke dra på jobb.

Ble forelsket i kickboksing

Foreldrene til Hangi ønsket at han skulle finne en idrett han trivdes med, og det var pappaen hans som foreslo kickboksing. Hangi forteller at det var forelskelse fra første øyeblikk, da han startet som 13-åring. Etter et-to år, begynte han å konkurrere.

- Det er vanskelig å beskrive følelsen kickboksing gir meg. Det er kjempegøy – jeg får slippe meg selv løs, og slåss uten at det får konsekvenser. Jeg har alltid vært litt fysisk og knuffete, så kickboksingen har holdt meg på riktig sti, slik at jeg har unngått trøbbel. Jeg får ut all negativ energi i ringen.

Men sporten er også krevende, og Hangi har kjent mye på frykt og redsel før han går i kamp. Han mener at frykten er viktig – den gjør deg skjerpet.

- Jeg både elsker og hater kampsport på samme tid. Men man må bare bite tennene sammen og være tøff. Jeg har ikke behov for å vise at jeg er tøff utenfor ringen. Jeg prøver å være en snill kar, og kampsport bidrar til at jeg blir balansert og selvsikker. Jeg må ha det i livet mitt, hvis ikke blir jeg deppa.

Skal bli verdensmester

25-åringen forteller at han har roet ned på treningsfronten i det siste. Han har tatt livet mer med ro, og fokusert på å fordøye alle inntrykkene. Men planen er å virkelig satse på kickboksingen fremover.

- Det er vanskelig å trene mye med jobben jeg har – jeg må trene nok, men ikke slite meg ut for mye før arbeidsdagen, da man er på beina hele dagen. Jeg må prestere der også, så det er en viktig balansegang.

Å bli verdensmester i kickboksing er det ultimale målet til Hangi.

- Når jeg har klart det, kan jeg slappe av. Bare drikke pils og kose meg.

- Du sikter veldig høyt, da?

- Ja, jeg må det. Bestefar har sagt at du må tørre å drømme stort, og gjør det du kan for å nå målene dine. Og det skal jeg, før jeg gir meg. Jeg skal ha den tittelen.

SIKTER HØYT: Hangi drømmer om å bli verdensmester i kickboksing. Foto: Ida Bergersen
SIKTER HØYT: Hangi drømmer om å bli verdensmester i kickboksing. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Blir veldig selvsentrert

Det koster å satse, og Hangi forteller at det kan være vanskelig å være en god kjæreste og samboer når idretten står i fokus. Hangi og kjæresten har vært et par i to år.

- Jeg merker at det har vært vanskelig for henne, og oss begge. Når jeg jobber mot et mål, blir jeg veldig selvsentrert og egoistisk. Det er det som er litt skummelt med idrett når du er i et forhold: Du fokuserer så mye på deg selv, og kan få tunnelsyn og glemme partneren. Du mener det ikke så klart, det bare skjer. Det hender at jeg knapt har snakket med folk på to-tre måneder, fordi jeg har vært så fokusert på det jeg skal gjøre, sier Hangi, og føyer til:

- Men kjæresten min støtter meg i alt jeg gjør, noe jeg setter stor pris på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer