Norsk-ish

- Det var en lettelse å fjerne barten min

«Hvis du kysser Selda får du sikkert bart!», kunne noen av medelevene slenge ut av seg på ungdomsskolen.

NORSK-ISH: Programleder Selda Ekiz gjør sin første skuespillerrolle i NRK-serien Norsk-ish, som har premiere denne høsten. FOTO: Astrid Waller
NORSK-ISH: Programleder Selda Ekiz gjør sin første skuespillerrolle i NRK-serien Norsk-ish, som har premiere denne høsten. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne høsten har TV-serien Norsk-ish premiere på NRK, hvor vi får et lite innblikk i en fiktig verden der tre venner rundt 30-årsalderen - som er «litt norske» og «litt utlendinger» - sjonglerer hva de ulike kulturene byr på av utfordringer.

NRK-profil Selda Ekiz (35), programlederen kjent fra Newton, Anno og Alle mot 1, har rollen som den tyrkisk-norske legen Helin.

Hun føler at familien er blitt for norske, når lillesøsteren som bor i kjelleren med sin norske kjæreste blir gravid - og foreldrene tar imot nyheten med åpne armer. Men selv bestiller hun hamburger med bacon og en øl under et restaurantbesøk med familien.

- Helin er ganske annerledes enn meg, og man kan få inntrykk av at hun er ganske uptight og sær, sier Selda til KK.

FRA SERIEN: Selda Ekiz' rollefigur Helin blir bekymret når lillesøsteren Eda (Simay Leblebicioglu) blir gravid - med sin norske kjæreste som hun bor med i kjelleren til foreldrene. FOTO: NRK
FRA SERIEN: Selda Ekiz' rollefigur Helin blir bekymret når lillesøsteren Eda (Simay Leblebicioglu) blir gravid - med sin norske kjæreste som hun bor med i kjelleren til foreldrene. FOTO: NRK Vis mer

- Veldig gjenkjennelig

35-åringen, som selv er norsk-tyrkisk og har foreldre som innvandret fra Tyrkia på 70-tallet, synes det er ekstra fint at serien gir et innblikk i foreldregenerasjonen av førstegangsinnvandrerne.

- De sleit med sitt, og det er ikke alltid kommunikasjonen mellom første- og andregangsinnvandrere har vært så smooth. Det var veldig gjenkjennelig for meg, da jeg leste manus for første gang.

Hun og foreldrene, samt en yngre og eldre søster, vokste opp i Sande i Vestfold. Og var den første tyrkiske familien i nabolaget.

- Jeg har hatt strenge foreldre, men de har aldri vært slemme. Og jeg har opplevd rasisme, men ikke på det ekstreme plan. Jeg har vært litt midt i mellom. Så det er deilig at det kommer en serie som både er feelgood og oppløftende, og som belyser det vi i denne gruppen strever med.

FLERKULTURELLE: Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz har de tre hovedrollene i NRK-serien Norsk-ish. FOTO: NRK
FLERKULTURELLE: Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz har de tre hovedrollene i NRK-serien Norsk-ish. FOTO: NRK Vis mer

Skuespillerdebut

Det tok lang tid før Selda selv turte å sette på en episode av serien, fordi hun aldri tidligere har hatt en rolle i en TV-serie.

- Det tok litt tid før jeg turte å se serien selv, men det var ikke så ille som forventet. Jeg satt klar med puta! sier hun og ler.

- For jeg er jo ikke utdannet skuespiller, så jeg kan kanskje kjenne litt på en dårlig selvtillit. Spesielt siden det er så lenge siden serien ble spilt inn.

Underveis i innspillingen droppet Selda å lese hele manuset på forhånd, fordi hun ikke ville vite hva de andre karakterene hadde gått gjennom før de spilte mot hverandre.

Hun fikk også mulighet til å bidra til å påvirke manuset, sammen med serieskaperne Bahareh Badavi og Melike Leblebicioğlu.

- En av scenene skulle ha foregått på et treningssenter. Typ som venninnebonding. Men jeg kom med et forslag om at den heller kunne være mens de fjernet bartene sine, sier Selda og ler.

- Det var en lettelse å få fjernet barten min første gang

Så da kom de sammen frem til at én av scenene kunne være at Helin og alenemoren Fariba (Nasrin Khusrawi) ligger side om side på skjønnhetsklinikken, og får fjernet bartene sine.

- Jeg tror tyrkiske damer er veldig flinke til å si ifra, enten det gjelder at man må ta barten eller at man har lagt på seg et par kilo ekstra. Jeg hadde det ikke sånn, mamma var helt imot at vi skulle barbere legger eller armhuler da vi var tenåringer.

FJERNE BART: Opprinnelig skulle Helin (Selda Ekiz) og (Fariba) Nasrin Khusrawi få kvalitetstid med hverandre på treningsstudio. Men Selda pitchet inn at det kunne ha vært morsommere om de dro sammen for å fjerne barten. Slik ble det. FOTO: NRK
FJERNE BART: Opprinnelig skulle Helin (Selda Ekiz) og (Fariba) Nasrin Khusrawi få kvalitetstid med hverandre på treningsstudio. Men Selda pitchet inn at det kunne ha vært morsommere om de dro sammen for å fjerne barten. Slik ble det. FOTO: NRK Vis mer

Selda minnes barne- og ungdomsskolen med gru - nettopp på grunn av konseptet bart.

- Det var en lettelse å få fjernet barten min for første gang. Det må ha vært på ungdomsskolen, og den ble jeg mobbet veldig for. Jeg så jo ut som en 12 år gammel gutt, sier hun og ler sin hjertelige latter igjen.

«Hvis du kysser Selda får du sikkert bart!», kunne noen av medelevene slenge ut av seg.

- Det var jo ganske trist når man var liten, og bare hadde lyst til å kysse Torgeir. Men nå kliner jeg hver helg, jeg! gapskratter hun.

Selda forklarer at skjønnhetshysteriet i Tyrkia er helt ekstremt.

- Man skal ha et veldig vestlig utseende. Nesa mi i Tyrkia hadde vært helt feil. Da hadde jeg fått beskjed om at den må fikses. De er ikke blyge på noe som helst vis. Jeg husker jeg gikk opp noen kilo fra 10. klasse til rundt videregående. Da fikk jeg høre det fra alle tanter og kusiner!

Selda himler med øynene.

- Er det en greie å dra på studio sammen for å få fjernet barten?

- Jeg fjerner bare barten hjemme selv, jeg. Men jeg oppdaget for sånn to år siden at man kan få gjort det på skjønnhetsstudioer, fordi norske kvinner også tydeligvis har bart!

- Det nærmeste jeg kom en tyrker på TV

Selda definerer seg selv som «norsk-ish», og har brukt betegnelsen siden hun var liten.

- Det var for å forklare hvordan jeg føler meg. Vi er norske, men samtidig ikke helt. Det verste jeg vet er kanskje når folk sier: «men du er jo norsk du da, Selda!». Ja, jeg vet jo det, men jeg er samtidig ikke helt norsk. Jeg må ikke glemme mamma og pappa, og kulturen jeg er vokst opp med. Jeg vet ikke hvorfor akkurat dét irriterer meg, men det føles litt som at folk prøver å definere meg.

LEGE: Selda Ekiz' beskriver selv rollefiguren Helin som litt uptight og sær, og er ganske ulik henne selv - foruten at begge er norsk-tyrkiske. FOTO: NRK
LEGE: Selda Ekiz' beskriver selv rollefiguren Helin som litt uptight og sær, og er ganske ulik henne selv - foruten at begge er norsk-tyrkiske. FOTO: NRK Vis mer

Hun er spent på hvordan tilbakemeldingene fra det tyrkiske, indiske og iranske miljøet blir.

- Kjenner de seg igjen? Eller føler de at det er helt karikert? Vi sparker jo litt i alle retninger.

Men håpet er at det er noen der ute, som synes det er litt ekstra stas at det er en tyrkisk jente på TV.

- Da jeg vokste opp identifiserte jeg meg med Marianne i «Huset med det rare i», liksom, fordi hun hadde mørkt hår og brune øyne, og var det nærmeste jeg kom en som kunne ligne en tyrker på TV, sier hun og ler.

Norsk-ish hadde premiere 21. september og sendes på NRK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer