Kroppspress:

- Det var overhodet ikke naturlig for meg å skulle være så tynn som alle ønsket

Modellbyrået fortalte Sabina (29) at hun var for stor. Hun nektet likevel å gi opp karrieren - nå gjør hun suksess som modell med former.

KROPPSPRESS: 29 år gamle Sabina Karlsson bor i New York og jobber som modell på heltid. FOTO: JAG Models
KROPPSPRESS: 29 år gamle Sabina Karlsson bor i New York og jobber som modell på heltid. FOTO: JAG Models Vis mer
Publisert

Svensk-gambiske Sabina Karlsson (29) har hatt stor suksess som internasjonal modell utenfor Skandinavia. Derimot slet hun lenge med å bli så tynn som bransjen ønsket, og det var vanskelig å holde en stabil vekt. Til slutt var hun lei av å kjempe mot sin egen kropp, men hun ønsket ikke på noen måte å gi slipp på modellyrket. Beslutningen om å gå over til å være «plus size»-modell, endret alt.

- Jeg elsker mat! Jeg har hofter. Det var overhodet ikke naturlig for meg å skulle være så tynn som alle ønsket. Men jeg ville virkelig jobbe som modell, og jeg visste at jeg kunne gjøre det bra, sier hun til KK.no.

Det viktige valget

Det var i 2010 hun satte ned foten. Karlsson ble oppdaget allerede som liten, og resten av oppveksten besto av hard trening og dietter. Presset om å være tynn, og stadig bli tynnere, var hardt, og føltes helt unaturlig.

På den tiden var hun representert av et prestisjefylt modellbyrå, men hadde akkurat fått beskjeden om at de ikke lenger kunne representere henne. Hun var for stor. Karlsson fortsatte å insistere, for det å gi opp drømmeyrket, var ikke et alternativ.

- Jeg sa: «jeg vil jobbe, jeg bryr meg ikke om hvilken størrelse jeg er!» Da ble jeg bedt om å kontakte avdelingen for curvy modeller, og det var første gang jeg møtte noen som sa til meg at lårene mine var ok. Det var virkelig et viktig øyeblikk i livet mitt, jeg hadde nok ikke fremdeles vært modell om jeg ikke hadde fått den sjansen, forteller hun.

- Hvordan taklet du overgangen til å bli kurvet modell?

- Det var definitivt vanskelig. Bare fordi noen forteller deg at du er vakker nok og kan jobbe, betyr det ikke at du føler det slik, eller tror på det selv. I tillegg var det vanskelig å plutselig skulle være størrelse large når jeg var ute på shopping. Jeg måtte finne fred med meg selv, for det føltes ut som om det hadde vært meg mot kroppen min altfor lenge. Nå måtte vi bli én igjen - uansett hvor romantisk det nå enn høres ut, ler hun.

Å venne seg til sitt nye liv tok bortimot tre år. Det at hun konstant ble fortalt at hun ikke var tynn nok, og fortsatt ble kalt for «bottom heavy», satte sine spor. Underveis fant hun god støtte i venner og familie som var glade på hennes vegne, og som hadde sett henne kjempe for modellvekten i årevis. De var vant til at hun tok med egen mat på grillfester på grunn av en eller annen diett, at hun drakk spesielle shaker på skolen, og at hun alltid måtte stå opp ved morgengry for å trene.

- Nå kan jeg spise hva jeg vil. Det er ikke slik at jeg stadig henger på McDonalds av den grunn. Faktisk gjør jeg aldri det! Jeg mener bare at om jeg vil ha is, så spiser jeg is - jeg elsker is. Har jeg lyst på salat, så spiser jeg salat. Vekten min spretter ikke opp og ned lenger, den holder seg stabil, sier hun.

I en travel hverdag gjør hun sitt beste for å ta vare på kropp og sinn, på en uanstrengt måte. Hun er ferdig med å stresse.

- Jeg er glad jeg brukte tid på å bli glad i og komfortabel med kroppen min. Nå fokuserer jeg mest på å bare nyte livet. Jeg bruker vel mest penger på mat - mamma sa alltid at uansett hvor lite eller mye penger man har, burde man alltid prioritere å kjøpe god mat!

- Mentalt sett fokuserer jeg mest på balanse. Stjernetegnet mitt er vekten, så det er viktig for meg. Jeg vil jobbe mye, men ikke for mye, slik at jeg også kan tilbringe nok tid med mann og barn. Jeg ringer også gjerne lenge til vennene mine i Sverige når jeg har fri, forteller hun.

SUKSESS: Sabina Karlsson gjør det bra som modell på internasjonal basis med sitt unike, vakre utseende. Foto: JAG Models
SUKSESS: Sabina Karlsson gjør det bra som modell på internasjonal basis med sitt unike, vakre utseende. Foto: JAG Models Vis mer

Et nytt liv

Nå bor Sabina i New York, sammen med sin svenske ektemann. I juni kom deres første barn, en sønn, til verden. Det er spennende og givende - for dem alle. Den fornøyde gurglingen hans høres stadig i telefonrøret.

- Man går jo ni måneder gravid og forsøker å forberede seg, men det går ikke an! De første ukene var spesielle, for det var så mange følelser - etter fødselen og rundt det faktum at du nå er mor og skal ta vare på noe så dyrebart, forteller Karlsson.

Hun innrømmer å ha vært mye nervøs og stresset i starten, og at hun ofte sjekket om babyen pustet. Nå som de har blitt bedre kjent, slapper hun mer av. Både hun og ektemannen gledet seg veldig til han skulle komme, og graviditeten var ikke en stor belastning.

- Jeg eeelsket å være gravid! Jeg hadde bare to uker med kvalme, og det var det, noe jeg er veldig takknemlig for. Jeg følte virkelig at kroppen min var ment for og forberedt på å være gravid. Jeg hadde ingen vondter eller problemer, og babyen oppførte seg så fint der inne, forteller hun.

Modellen jobbet uforhindret helt frem til uken før (!) hun fødte. Da var hun på photoshoot med Vogue.

- Hvordan var det å jobbe mens du var gravid?

- Jeg var litt nervøs for graviditeten og livet som modell, for kroppen min er jo en veldig stor del av arbeidet, men det gikk veldig fint. Jeg holdt det hemmelig ganske lenge, fordi jeg var redd for hvordan folk ville reagere, forteller hun.

Heldigvis møtte hun kun på forståelse og godvilje. Hun fikk jobbe som vanlig - og ikke bare gjøre graviditetsrelaterte photoshooter. Nå nylig, syv uker etter fødsel, gjorde hun sitt første modelloppdrag igjen.

- Jeg elsker jobben min, så nå var det godt å kunne gjøre noe litt annet, bare i et par timer - og så gå tilbake til å være mamma. Så nå har jeg det helt fint her i et par dager, ler hun.

UNATURLIG Å VÆRE FOR TYNN: For Karlsson var det unaturlig å være så tynn som bransjen ønsket, og derfor opplevde hun å bli konstant kritisert for utseendet sitt. Foto: JAG Models
UNATURLIG Å VÆRE FOR TYNN: For Karlsson var det unaturlig å være så tynn som bransjen ønsket, og derfor opplevde hun å bli konstant kritisert for utseendet sitt. Foto: JAG Models Vis mer

- Nå er det mer naturlig å bruke modeller med ulike kroppstørrelser

Sabinas karriere lot seg ikke stoppe av at hun gikk over til å være curvy modell. Det er nå cirka fire år siden hun begynte å jobbe fulltid som modell igjen etter overgangen til curve, og hun har bygget seg opp et solid navn i bransjen. Faktisk har det gått såpass på skinner, at hun har problemer med å velge ut et høydepunkt.

- Det har vært så mye bra, og jeg har nådd så mange milepæler. Likevel, det å få jobbe med Vogue, som en blandet, formfull og gravid kvinne - det er så stort for meg! I tillegg var det veldig stort for meg å få gå for Michael Kors på Fashion Week.

Det aller beste er likevel det å vite at når kunder booker henne, så er det fordi de vil ha henne akkurat som hun er, med en naturlig kropp og et unikt utseende. Når hun går hjem for dagen, føler hun seg balansert og fornøyd - hun sliter ikke lenger med dårlig samvittighet. Karlsson understreker hvor velsignet hun er som får drive med det hun elsker, og som gjør henne lykkelig.

- Jeg prøver å minne meg selv på det; hvordan det var å konstant være på en eller annen diett og trene så mye. Jeg setter sånn pris på hverdagen nå, sier hun.

Heldigvis har hun tydelig merket endringer i motebransjen, som har gjort det lettere for henne og alle andre modeller. Nå er det mer naturlig å bruke modeller med ulike kroppstørrelser i flere sammenhenger.

- Da jeg begynte som «curvy model» fikk jeg bokstavelig talt bare jobber fra såkalte «plus size»-merker. Nå får jeg jobbe med merker som ikke er spesielt rettet mot dette, men som likevel har mine størrelser. Folk booker meg for den jeg er, ikke etter størrelse, og de kler meg i klær som passer. Sånn var det ikke før - nå vil de ha hele pakken.

Likevel har bransjen en lang vei å gå. Tidligere i hennes modellkarriere, pleide hun å gå 14 moteshow per sesong. Nå går hun tre til fire show. Dette tar hun med godt mot. Hun godtar at vi ikke er kommet så langt ennå, men vi er på vei.

BLIR BOOKET FOR DEN HUN ER: - Nå booker folk meg for den jeg er, ikke etter størrelse, og de kler meg i klær som passer. Sånn var det ikke før, forteller Sabina Karlsson. FOTO: JAG Models
BLIR BOOKET FOR DEN HUN ER: - Nå booker folk meg for den jeg er, ikke etter størrelse, og de kler meg i klær som passer. Sånn var det ikke før, forteller Sabina Karlsson. FOTO: JAG Models Vis mer

- Sverige er ikke et land med kun blåøyde blondiner

Sabina vokste opp i Sverige sammen med sin svenske far og gambiske mor. I oppveksten følte hun seg ikke så voldsomt annerledes, men utseendet hennes har alltid fått mye oppmerksomhet - på godt og vondt.

- Her i New York kunne jeg nesten vært «the girl next door», for her er det så stort mangfold. I Sverige er det ikke sånn, og det er en av grunnene til at jeg er spesielt glad for å ha fått jobbe en del for Lindex.

Sabina får nemlig sjelden bookinger fra Sverige eller Skandinavia. I New York er hun et navn de fleste i bransjen kjenner til, men likevel er det stille på hjemmefronten.

- Jeg har alltid vært litt skuffet over å ikke få jobbe i mitt eget land. Og ja, jeg tror det er fordi jeg ikke er blond med blå øyne. Men dette må endres, for Sverige er ikke et land med kun blåøyde blondiner, sier hun.

I USA er det bare en fordel for henne at hun har et unikt utseende. Nå som hun går hjemme med sin nyfødte sønn, kjenner hun for eksempel ikke på stresset om at noen nye skal kunne komme og «ta hennes plass». Det gir rom for å senke skuldrene.

- Som modell har jeg alltid satt stor pris på å se annerledes ut. Men samtidig vet jeg ikke hva jeg skal kalle det - for hva er egentlig annerledeshet? Hvem setter standarden? Jeg føler meg ikke så annerledes fra mannen i gata.

- Hvordan har det vært å vokse opp med to kulturer? Hva har det gitt deg?

- Mamma har alltid sørget for å gjøre meg kjent med den gambiske kulturen. Jeg føler meg ikke hundre prosent svensk, men samtidig ikke helt afrikansk når jeg henger med gambiske venner og familie. Jeg føler meg nok mer svensk, men likevel annerledes enn mine svenske venner. Jeg setter pris på dette, og tror det gjør det lettere å blend in hvor enn du er, og det er godt å kunne ha noe annet å relatere til også.

Kultur har ikke blitt mye snakket om i familien under oppveksten - det bare var sånn. Helt normalt for dem. Moren snakket mye gambisk hjemme, noe som gjorde at Karlsson plukket opp språket, og de reiste ofte på besøk til Gambia.

- I USA vil folk veldig gjerne vite hvem du er, hvor du kommer fra og hva du tror på. Hos oss har vi alltid bare vært en miks - mamma er muslim, pappa er kristen, selv om han ikke praktiserer det så veldig, og jeg er også kristen, men mer på en spirituell måte. Jeg tror ikke ting må være så svart-hvitt!

UNIK: Modellen lærte seg tidlig å sette pris på sitt unike utseende, og sier at hun aldri har følt seg særlig annerledes i oppveksten i Sverige. Foto: JAG Models
UNIK: Modellen lærte seg tidlig å sette pris på sitt unike utseende, og sier at hun aldri har følt seg særlig annerledes i oppveksten i Sverige. Foto: JAG Models Vis mer

Klar for alt

Selv om Sabina for tiden tar et lite pust i bakken hjemme med den lille, har Karlsson ingen planer om å sakke ned farten. Hun kommer ikke til å forlate modellbransjen med det første, men likevel er det ikke bare kampanjer og photoshoots som fyller drømmene hennes nå som hun har stiftet familie.

- Jeg vil være en god mor som inspirerer sønnen sin, og gjøre ham til en god person og mann. Vi trenger flere gode menn i denne verden, sier hun.

Sabina er ivrig, og innrømmer at hun og ektemannen gjerne vil ha flere barn, men ikke før om en stund. På grunn av begges hektiske arbeidsliv, vil de først fokusere på å gi sønnen mest mulig støtte og oppmerksomhet.

- Jeg har forresten hørt rykter om at du har startet et eget iskremfirma, stemmer det?

- Jeg hadde elsket å drive et iskremfirma! Ja, det stemmer at jeg startet et, men jeg måtte sette planene mine på vent på grunn av modelljobbingen og graviditeten. Vi får se fremover, men foreløpig er jeg for opptatt, ler hun.

Modellens forkjærlighet til is deler hun med faren sin, og noe som gjorde det til en sentral del av oppveksten i Sverige.

- Jeg vil definitivt starte noe eget en gang, jeg vet at jeg har entreprenør-genet i meg. Jeg kunne aldri sett for meg å starte i en ni til fem-jobb om jeg sluttet som modell og flyttet tilbake til Sverige!

LES OGSÅ: Komiker Maria Stavang: - Vi trenger tiltak mot det enorme kroppspresset unge opplever i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer