Camilla Parker-Bowles:

- Det var tre av oss i ekteskapet

Hun var lenge kjent som tredje person i ekteskapet mellom prins Charles og Diana. Slik ble forhatte Camilla Parker-Bowles hertuginne av Cornwall.

PRINS CHARLES OG CAMILLA: Den britiske prinsen møtte Camilla allerede på begynnelsen av 70-tallet, men ble tvunget til å gifte seg med den nesten 13 år yngre sosietetskvinnen Diana Spencer. Bildet til venstre er tatt i 1975, bildet til høyre av Diana og Camilla er tatt i 1980. Foto: NTB Scanpix
PRINS CHARLES OG CAMILLA: Den britiske prinsen møtte Camilla allerede på begynnelsen av 70-tallet, men ble tvunget til å gifte seg med den nesten 13 år yngre sosietetskvinnen Diana Spencer. Bildet til venstre er tatt i 1975, bildet til høyre av Diana og Camilla er tatt i 1980. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På 80- og 90-tallet var Camilla Parker-Bowles (født 1947) en av Storbritannias mest forhatte kvinner. Det var flere som hevdet at hun var selve roten i ekteskapsbruddet mellom prins Charles (født 1948) og prinsesse Diana (født 1961).

Og ja, på mange måter var hun nok kanskje det. Men når sant skal sies var det antagelig flere grunner enn Camilla Parker-Bowles som gjorde at ekteskapet mellom tronarvingen av Storbritannia og den nesten 13 år yngre sosietetspiken Diana Spencer offisielt opphørte i juli 1996.

Man kan jo først og fremst spekulere i hvor forelsket prins Charles og unge Diana var da de i hemmelighet inngikk forlovelse den 6. februar 1981 (som ble offentliggjort 24. februar samme år). De møttes for første gang da Diana var 16 år. Da datet han hennes seks år eldre søster Lady Sarah Spencer, og prinsen skal ha sett konepotensiale i den unge blondinen - fordi hun var jomfru.

BRYLLUPET: Den 29. juli 1981 sto bryllupet mellom prins Charles og Lady Diana Spencer. Da var hun 20 år gammel. Prins Charles var 32. Her deler de sitt første kyss som mann og kone med folket på balkongen på Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix
BRYLLUPET: Den 29. juli 1981 sto bryllupet mellom prins Charles og Lady Diana Spencer. Da var hun 20 år gammel. Prins Charles var 32. Her deler de sitt første kyss som mann og kone med folket på balkongen på Buckingham Palace. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik var prinsesse Dianas siste måneder

Prins Philip skrev et brev til sin sønn og ba om at hun måtte være jomfru

I boken «Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life» (2017), skrevet av den amerikanske forfatteren og historikeren Sally Bedell Smith, kommer det nemlig frem, ifølge Daily Mail, at prinsens far skal ha sendt ham et håndskrevet brev hvor han ba om at sønnens fremtidige kone måtte være «ren». Altså, aldri ha hatt seksuell erfaring med noen andre, slik at ikke tabloidene kunne grave opp og trykke «skitne» historier om henne.

Det er for øvrig ingen offisiell lov som krever at tronfølgerens ektemake skal være jomfru. Ifølge The Royal Marriages Act of 1772 kreves det derimot at enhver etterfølger av kong George II (1683-1760) må spørre den sittende regenten om lov til å inngå ekteskap med den aktuelle personen - ettersom et kongelig ekteskap er av høy, statlig interesse. Dette gjaldt både i prins Charles ekteskap med Diana, og da deres sønn, prins William (36), inngikk ekteskap med Catherine Middleton (36) i 2011.

I SAMME OMGANGSKRETS: Dette bildet er tatt 24. oktober 1980 -
ni måneder for Charles og Diana giftet seg. Bildet viser Diana og Camilla (t.h.) på vei ut av Ludlow racecourse, etter å ha deltatt på et ridemøte sammen. Foto: NTB Scanpix
I SAMME OMGANGSKRETS: Dette bildet er tatt 24. oktober 1980 - ni måneder for Charles og Diana giftet seg. Bildet viser Diana og Camilla (t.h.) på vei ut av Ludlow racecourse, etter å ha deltatt på et ridemøte sammen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Patricia Mountbatten (1924-2017) - som var prins Charles gudmor og datteren til den mye omtalte Lord Louis Mountbatten (1900-1979) - var et ekteskap mellom Charles og Camilla komplett umulig på den tiden.

- I ettertid kan man si at Charles burde ha fått lov til å gifte seg med Camilla den gangen. De passet perfekt til hverandre, det vet vi nå. Men det var rett og slett ikke mulig. Ikke på den tiden, uttalte hun i 2005 i boken «Charles & Camilla: Portrait of a Love Affair» skrevet av den britiske forfatteren Gyles Brandreth (69).

Diana ba dronningen om hjelp

I et opptak med Diana, holdt skjult helt frem til 2015, innrømmer hun selv at ekteskapet var kaldt og kjærlighetsløst - og hun skal ha konfrontert svigermor, dronning Elizabeth, og bedt henne om råd og hjelp. Dette kommer frem i dokumentaren «Diana: In Her Own Words», som sendes på britisk TV i forbindelse med 20-årsmarkeringen for hennes død i august, skriver The Guardian. Opptakene ble gjort i 1993 (se klipp i video nederst i saken!).

- Jeg gikk direkte til «The Top Lady» og sa: «Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre». Og hun sa: «Jeg vet heller ikke hva du skal gjøre. Charles er håpløs». Og det var det. Det var «hjelpen» jeg fikk.

Historien med prins Charles og Camilla Rosemary Shand begynte lenge før Diana. De møttes for første gang under en polomatch Windsor på begynnelsen av 70-tallet. De begynte å date, men forholdet tok brått slutt året etter da prinsen tjenestegjorde i Den kongelige marine.

I løpet av denne tiden forelsket Camilla seg i Andrew Parker Bowles (i dag 77 år), en rik og mektig mann som hadde en høy posisjon innenfor den britiske hæren. Han skal for øvrig tidligere ha datet prins Charles' yngre søster prinsesse Anne (i dag 66 år). Camilla og Andrew giftet seg i 1973, og ekteskapet varte til 1995. De fikk barna Thomas Henry Charles Parker Bowles (født i 1974) og Laura Rose Parker Bowles (født i 1979) sammen.

SJELDENT BILDE: Her er Camilla Parker-Bowles og Diana Spencer fotografert under et ridestevne høsten 1980. FOTO: NTB Scanpix
SJELDENT BILDE: Her er Camilla Parker-Bowles og Diana Spencer fotografert under et ridestevne høsten 1980. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Grace Van Cutsem (3) må ha vært tidenes sureste blomsterpike!

Prins Charles fikk kjærlighetssorg etter at Camilla giftet seg

Men Camilla og Charles klarte aldri å glemme kjærligheten som oppsto mellom dem under polokampen i 1970. Skal vi tro historiker Sally Bedell Smith fikk altså ikke prins Charles lov til å gifte seg med Camilla ettersom hun ikke var «jomfruelig» nok for den britiske tronarvingen.

STARTET EGEN FAMILIE: Da Charles dro gjorde tjeneste i The Royal Navy fant Camilla lykken med Andrew Parker Bowles. De fikk barna Tom og Laura sammen. Ekteskapet varte fra 1973 til 1995. Dette bildet er tatt i 1984. Foto: NTB Scanpix
STARTET EGEN FAMILIE: Da Charles dro gjorde tjeneste i The Royal Navy fant Camilla lykken med Andrew Parker Bowles. De fikk barna Tom og Laura sammen. Ekteskapet varte fra 1973 til 1995. Dette bildet er tatt i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et brev til Lord Mountbatten skrev prins Charles, ifølge Daily Telegraph, om sin reaksjon da han hørte at Camilla var blitt gift med Andrew Parker Bowles i 1973:

«Jeg antar at følelsen av tomhet vil gå over etter hvert».

Camilla Parker Bowles er en god venn av meg, og kommer til å være det i mange år fremover

På midten av 80-tallet gjenopptok Camilla og Charles kontakten, og nok en royal affære var dermed i gang.

I 1991 var prinsesse Diana i samtaler med den britiske journalisten Andrew Morton (64) i forbindelse med biografien «Diana: Her True Story». Ifølge lydopptak skal den britiske prinsessen ha avslørt at hun var fullt klar over ektemannens eskapader, og hun skal også ha konfrontert Camilla - som var i hennes utvidede omgangskrets - med dette under en bursdagsfeiring for Camillas søster i 1989.

«Camilla, jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på at jeg vet akkurat hva som foregår mellom deg og Charles. Jeg ble ikke født i går», skal Diana ha sagt til Camilla, som responderte med: «Du har alt du noensinne har drømt om. Du kan få hvilken som helst mann du vil ha, og du har to fantastiske barn. Hva mer vil du ha?». Diana skal da ha svart kontant: «Jeg vil ha ektemannen min».

Diana og Charles bekreftet utenomekteskapelige forhold på TV

I 1992 ble opptak fra en intim telefonsamtale mellom Camilla og Charles offentliggjort, og der kom det frem at de fortsatt hadde følelser for hverandre. Et royalt ekteskapsbrudd var dermed rett rundt hjørnet. Den 9. desember 1992 ble Diana og Charles separert. Det skulle gå nesten fire år før skilsmissen var offisiell. I løpet av denne tiden hadde også Camilla skilt seg fra ektemannen Andrew Parker Bowles.

Etter bruddet mistet Diana sin kongelige tittel, og ble nå titulert Diana, fyrstinne av Wales.

I 1994 og 1995 bekreftet både Charles og Diana sine utenomekteskapelige eskapader på riksdekkende TV. Prinsen bekreftet sin hemmelige romanse med Camilla Parker Bowles og Diana innrømmet at hun hadde hatt et forhold til rytteren James Hewitt (i dag 59 år).

På spørsmål fra intervjuer Jonathan Dimbleby om han jobbet for å være tro mot sin kone, prinsesse Diana, under ekteskapet, sier han følgende:

- Ja, absolutt - helt til det slo sprekker. Etter at vi begge to hadde prøvd i lang tid. Som jeg har sagt før, det er utrolig trist at en slik ting skjer, men det har skjedd. Jeg inngikk ikke dette ekteskapet i den tro at dette skulle skje, jeg er ikke en idiot heller.

- Camilla Parker Bowles er en god venn av meg. Jeg er heldig som har veldig mange gode venner, og hun er en av dem. Hun har vært en god venn i mange år, i likhet med mange andre venner av meg, og kommer til å være det i mange år fremover.

Se hele innslaget under:

- Vel, det var tre av oss i ekteskapet

Men det er Diana-intervjuet med den britiske BBC-journalisten Martin Bashir (54), gjort i 1995, som har fått mest oppmerksomhet. I intervjuet innrømmer Diana sitt forhold med rideinstruktøren Hewitt, i tillegg til at hun kommenterer Charles' forhold til Camilla. Intervjuer Bashir spør Diana om hun tror at Camilla Parker Bowles var en utløsende faktor med tanke på ekteskapets fall, og hun svarer ærlig:

- Vel, det var tre av oss i ekteskapet. Så det var litt overfylt, kan man si.

Se klippet under:

To år etter at Bashir-intervjuet ble gjort døde Diana i en bilulykke i Paris. Dermed fikk historien en tragisk slutt. Men for Camilla og Charles betydde dette at de nå kunne la kjærligheten blomstre fritt, uten å «bekymre seg» for tredjeparten.

I 1999 viste Charles og Camilla seg sammen offentlig for første gang siden skandaleårene som ledet opp til Dianas død, under en bursdagsfest på Ritz Hotel i London. Året etter var hun med Charles til Skottland i forbindelse med offentlige tilstelninger, og da hun senere det året var med under eks-kong Constantine II av Hellas' 60-årsfeiring var hun for alvor tatt inn i varmen i det britiske kongehuset - og ikke minst av dronning Elizabeth (i dag 91 år) selv.

ENDELIG GIFT: Flere tiår etter at de først falt for hverandre fikk endelig prins Charles og Camilla lov til å gifte seg. Dette bildet er tatt etter en tradisjonell velsignelse av brudeparet i St George's Chapel i Windsor den 9. april 2005. I bakgrunnen ser vi dronning Elizabeth. Hun deltok ikke under selve vielsen. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG GIFT: Flere tiår etter at de først falt for hverandre fikk endelig prins Charles og Camilla lov til å gifte seg. Dette bildet er tatt etter en tradisjonell velsignelse av brudeparet i St George's Chapel i Windsor den 9. april 2005. I bakgrunnen ser vi dronning Elizabeth. Hun deltok ikke under selve vielsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var en utrolig ubehagelig periode, og jeg ville aldri latt min verste fiende gå gjennom det

Den 10. februar 2005 annonserte det britiske hoffet at prins Charles og Camilla hadde forlovet seg. Bryllupet ble holdt i en borgerlig seremoni i Windsor Guildhall den 9. april 2005. Hverken Charles foreldre, dronning Elizabeth og prins Philip (i dag 96 år), eller Camillas far Bruce Shand (1917-2006) var til stede under seremonien.

Derimot hadde prins William og Tom Parker Bowles fått det ærefulle oppdraget med å fungere som vitner for foreldrene. Dronningen holdt siden en mottakelse for brudeparet og deres gjester på Windsor slott.

Over det siste tiåret har Camilla - nå hertuginne av Cornwall - stått støtt ved siden av ektemannen både under offisielle tilstelninger og på privaten. Det britiske folket og royalister verden over har etter hvert lært hertuginne Camilla bedre å kjenne, og også de har begynt å se henne i nytt lys.

I et intervju med Mail on Sunday, papirutgaven til nettstedet Daily Mail, publisert i mai 2017 åpnet hertuginnen for første gang opp om den tøffe tiden der media skrev negative ting om henne, og hun ble forfulgt av paparazzifotografer til alle døgnets tider.

- Det var fryktelig. Det var en utrolig ubehagelig periode, og jeg ville aldri latt min verste fiende gå gjennom det. Jeg hadde aldri overlevd uten familien min, sier hun ærlig i intervjuet.

FAMILIEN ANNO 2018: I anledning prins Charles' 70-årsdag den 14. november 2018, delte Kensington Palace dette sjarmerende familiebildet tatt av fotograf Chris Jackson. FOTO: NTB Scanpix
FAMILIEN ANNO 2018: I anledning prins Charles' 70-årsdag den 14. november 2018, delte Kensington Palace dette sjarmerende familiebildet tatt av fotograf Chris Jackson. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Se Diana-dokumentar under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer