- Det var vanskelig å akseptere at livet gikk videre

Kronprinsesse Mary mistet moren i ung alder.

MED DØTRENE: Kronprinsesse Mary har tidligere åpnet opp om at hun synes det er sårt at barna aldri fikk møte mamma Etta. Dette bildet er tatt på Marselisborg palass i sommer. Her er Mary med døtrene prinsesse Josephine og prinsesse Isabella. FOTO: NTB Scanpix
MED DØTRENE: Kronprinsesse Mary har tidligere åpnet opp om at hun synes det er sårt at barna aldri fikk møte mamma Etta. Dette bildet er tatt på Marselisborg palass i sommer. Her er Mary med døtrene prinsesse Josephine og prinsesse Isabella. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da australske Mary Donaldson (47), som siden skulle bli kronprinsesse av Danmark, bare var 25 år mistet hun moren sin Henrietta Clark Donaldson. Moren, som gikk under kjælenavnet Etta, ble 55 år gammel. Hun døde som følge av komplikasjoner etter en hjerteoperasjon, som ble gjennomført seks uker tidligere.

Litt under tre år etter morens dødsfall møtte hun danske kronprins Frederik, som skulle bli hennes ektemann, og da de to inngikk ekteskap i 2004 fikk paret en million kroner i bryllupsgave av det danske og grønlandske folk - som skulle gå til et fond.

Fondet ble Mary Fonden, som ifølge kronprinsessen «ga liv til min visjon om å skape et annerledes fond som ga noe tilbake til befolkningen - som gjorde noe for den utsatte gruppen av mennesker som står alene».

DEN GANG DA: Kronprins Frederik av Danmark og forloveden Mary Donaldson fotografert i en park i Hobart, Australia kort tid før bryllupet. De ble kjent nesten tre år etter at Mary mistet moren. FOTO: NTB Scanpix
DEN GANG DA: Kronprins Frederik av Danmark og forloveden Mary Donaldson fotografert i en park i Hobart, Australia kort tid før bryllupet. De ble kjent nesten tre år etter at Mary mistet moren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

For er det noe kronprinsessen har kjent på, så er det det å stå alene. Da moren gikk bort følte hun på en sterk ensomhet.

- Da jeg mistet min mor føltes det som om min verden gikk i stå. Samtidig som alle andres liv fortsatte. Det var vanskelig å akseptere at livet bare gikk videre, og jeg følte meg alene med sorgen min, sier hun i et nyhetsbrev fra Mary Fonden.

- Jeg burde ha tatt med andre inn i sorgen min

Når hun ser tilbake på denne perioden i dag, så tror hun at alle hadde hatt glede av å åpne mer opp, og at hun burde ha tatt andre med inn i sorgen.

- Kanskje det ville ha gjort det lettere for meg, dersom jeg hadde merket at omgivelsene mine hadde vært mer åpen for å snakke om det, sier hun videre i nyhetsbrevet.

På Mary Fondens nettsider forklarer hun videre at hun ved hjelp av fondets arbeid skal være med på å bryte tabuer.

- Jeg har alltid hatt problemer med å se mennesker som står alene. Det har alltid berørt meg dypt, når et menneske står utenfor fellesskapet og kikker inn - uten å kunne forstå hvorfor han eller hun ikke er med. Og jeg tror at det ligger naturlig i oss å frykte at vi ikke hører til. Vi har alle - barn som voksne - et behov for å føle oss akseptert og som en del av fellesskapet. Derfor er bekjempelsen av sosial isolasjon et oppdrag for Mary Fonden - et oppdrag som er relevant for alle, sier kronprinsessen videre.

FIN FAMILIE: Kronprinsesse Mary synes det er sårt å tenke på at barna ikke har fått møte mormor Etta. Dette bildet er fra sommeren 2018. FOTO: NTB Scanpix
FIN FAMILIE: Kronprinsesse Mary synes det er sårt å tenke på at barna ikke har fått møte mormor Etta. Dette bildet er fra sommeren 2018. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hun har tidligere åpnet opp om hvor vanskelig hun syntes det var å miste sin mor i så ung alder, og at hun synes det er sårt å tenke på at barna prins Christian (13), prinsesse Isabella (12) og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine (8) aldri fikk møte moren.

- Jeg savner å ikke kunne knytte mine barn og min mamma sammen. Men vi har løst dette på annet vis. Nå og da henter vi frem bilder av henne, slik at de får vite mer om sin mormor. Det er selvfølgelig trist, men ikke så mye med det dessverre, sa hun i et intervju for ti år siden, ifølge Svensk Dam. Hun har et nært og godt forhold til svigermor dronning Margrethe (79).

Delte erfaringer med ung gutt som hadde mistet sin far

Da hun i 2016 møtte den danske 15-åringen Mads under et besøk på en sorggruppe for barn og ungdom, delte kronprinsessen sine erfaringer med ham.

- Det er vanskelig å se når ting er så nærme og så personlig, men når man blir eldre så lærer man å sette pris på tiden man hadde sammen, og ser på det som en gave. Og tapet gir deg noe du aldri hadde hatt, om det ikke var for det. Det gjør deg til en sterkere person, sa hun ifølge Hello Magazine til 15-åringen Mads.

Både moren Etta og faren dr. John Dalgleish Donaldson (77) emigrerte fra Skottland til Australia, hvor de slo seg ned i Tasmania. Begge jobbet på University of Tasmania. Etter konas død giftet faren John seg på nytt med den britiske kriminalromanforfatteren Susan Elizabeth Horwood (78), som er blitt stemor for Mary og hennes tre søsken Jane Alison Stephens (53), Patricia Anne Bailey (51) og John Stuart Donaldson (49).

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer