Populære navn

Dette er de to mest populære navnene i 2021

Navnestatistikken for fjoråret er klar. Hvilke navn tror du er i toppen?

POPULÆRE NAVN: På nyåret hvert år avslører SSB de mest populære navnene som er blitt gitt til babyene som ble født i Norge året i forveien. FOTO: NTB
POPULÆRE NAVN: På nyåret hvert år avslører SSB de mest populære navnene som er blitt gitt til babyene som ble født i Norge året i forveien. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tradisjonen tro slipper Statistisk Sentralbyrå (SSB) oversikt over de mest populære navnene fra fjoråret, og i 2021 var det jentenavnet Nora/Norah, Emma og Sofie/Sophie, og guttenavnet Noah/Noa som troner øverst på listen, tett etterfulgt av Oskar/Oscar og Oliver.

Nora og Norah lå øverst på fjorårets liste. Også Emma var på topp 3-listen over de mest populære navnene i 2021.

Da var Noah/Noa på en tredjeplass, men har altså rykket opp til toppen i 2021.

Kilde: SSB
Kilde: SSB Vis mer
Kilde: SSB
Kilde: SSB Vis mer

Året 2020 og 2021 har vært preget av den pågående koronapandemien, og allerede så tidlig som i april 2020 var det et indisk ektepar som valgte å gi tvillingbarna sine navnene Covid og Corona.

I fjor sa daværende seniorforsker Jørgen Ouren til KK, som nå har gått av med pensjon, med glimt i øyet at Covid-inspirerte navn ikke akkurat var forbundet med noe positivt - og derfor mest sannsynlig ikke kom til å gjøre utslag i statistikken.

- Der har vi ikke sett noen effekt og det forventer vi ikke heller. Korona og Covid er ikke forbundet med noe positivt. Det er ikke som med Fred. Da krigen var over i 1945, ble navnet Fred populært i Norge. Jeg tror ikke vi kommer til å se det samme med Korona, Espen eller Bent. Det skal mer til enn en pandemi for å få sving på Espen!

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer

I år har KK snakket med Karstein Kristiansen Sørlien, som jobber med befolkningsstatistikk i avdeling for person- og sosialstatistikk ved SSB.

- Har 2021 bydd på noen Covid-inspirerte navn? Noen overraskelser i årets statistikk?

- Akkurat hva gjelder Covid-effekter er det lite å ta tak i. Hverken Bent(Høie) eller Espen(Nakstad) har gjort noen særlig byks oppover på listen, og navn direkte relatert til Covid er ikke å finne. Fornuftig nok ser det ut til at folk flest avstår fra å gi navngi barnet etter noe som gir de fleste negative assosiasjoner, forklarer Karstein til KK.

- Hvorfor går de samme navnene igjen år etter år? Som Emma, Nora, Jakob og Noah?

- Det kan jo være så enkelt som at folk synes at disse navnene er fine. I tillegg er det jo slik at når et navn er utbredt så er sjansen større for at folk hører om eller treffer noen som har gitt barnet dette navnet, og kanskje lar seg inspirere fordi man synes det er et fint navn.

- Noen overraskelser?

- En overraskelse er at Jakob har falt helt ned til 9. plass på topplisten, etter å ha tronet øverst i fjor. Også Filip og Henrik er blant navnene som faller mest i popularitet. Alle løpebrødrene i familien Ingebrigtsen er med andre ord representert på listen over navn som falt mest i popularitet i fjor. Det kan derfor virke som suksess på idrettsbanen ikke nødvendigvis kan oversettes til suksess på navnelistene! sier Karstein i SSB til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer