Julefilmer:

Dette er Ernas topp 3 julefilmer. Er du enig?

Action, komedie, romantikk eller tegnefilm? Julefilmene kommer i alle varianter, Hva er din favoritt?

LIKER ACTION: Tidligere statsminister Erna Solbergs favorittfilm til jul kommer kanskje litt som en overraskelse. Det er nemlig en actionfilm. FOTO: NTB

LIKER ACTION: Tidligere statsminister Erna Solbergs favorittfilm til jul kommer kanskje litt som en overraskelse. Det er nemlig en actionfilm. FOTO: NTB

Vis mer
Publisert

Nok en jul med strenge restriksjoner står for døren. En skuffelse for mange, men for noen kan det kanskje by på mer tid til å slappe av hjemme. Og hva er vel mer koselig enn å legge fra seg «to-do-listen» og bare nyte en herlig, klisjefylt julefilm?

Det er mange filmer å velge mellom, og det kommer nye hvert år, som vil kjempe om vår seer-gunst.

KK, med hjelp fra Sonos, har sett litt på hvilke, som vi nordmenn- og kvinner liker aller best.

Yippee ki-yay

Tidligere statsminister, Erna Solberg sin favoritt julefilm er faktisk «Die Hard».

Husker du den? Bruce Willis spiller rollen John McClane. En tøff politimann som ønsker å redde ekteskapet til jul. Han havner på julebordet til kona si, men der er det noen slemme europeere som har planer om å stjele ganske mye penger fra selskapet hun jobber for. Når gisseltakingen blir brutal, er det selvsagt opp til John å redde dagen og julen- så vel som ekteskapet.

– Die Hard er rett og slett nostalgi fra da jeg så den de første gangene. Det var jo en tradisjon å gå på kino i romjulen. Jeg liker action-filmer og synes denne har en ironisk distanse til at det som skjer er urealistisk, sier Solberg til KK.

Apropos urealistisk: Under er scenen fra Die Hard hvor slemmingen, spilt av Alan Rickman (hvis også spilte i Love Actually) får en ganske tydelig beskjed fra helten vår, spilt av Bruce Willis.

Som nummer to på listen over hennes favoritt julefilmer, kommer noe som kanskje er hakket mer barnevennlig:

– Alene hjemme 1 har vi sett mange ganger med barna da de var små. Den var kreativ da den kom. Etterhvert ikke så mye overraskelse, men morsom, forteller hun.

JULEFAVORITT: Både Erna Solberg og resten av oss setter Alene hjemme-filmene ganske høyt på lista over hva vi liker å se på i julen. Foto: Alene Hjemme
JULEFAVORITT: Både Erna Solberg og resten av oss setter Alene hjemme-filmene ganske høyt på lista over hva vi liker å se på i julen. Foto: Alene Hjemme Vis mer

Men vår tidligere førstedame er ikke fremmed for litt romantikk også. Som nummer tre på listen har hun nemlig en kandidat, som siden 2003 har fått oss til å både le og gråte:

– Love Actually er en morsom julefilm, som gir feel good-stemning. Ypperlig å se på kvelden når juleselskapene er over, avslutter hun.

Hva mener folket?

Vi nordmenn er generelt uenig med Erna i at Die Hard er den beste julefilmen. Den topper nemlig listen over julefilmer, som vi liker minst. Det viser en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av høyttalerselskapet Sonos.

Verken kvinner eller menn mener filmen hører julen til. I motsatt ende, over filmer vi liker best, troner juleklassikerne «Love Actually» og «Tre nøtter til Askepott».

Ifølge Sabrina Krim, som er nordisk PR-sjef i Sonos, ser 80 prosent av oss på den samme julefilmen hvert år. I tillegg venter de fleste av oss til desember med å se disse filmene.

FAVORITT: Libuse Safrankova og Pavel Trávníček spilte Askepott og prinsen i 1973-versjonen av Tre Nøtter til Askepott. Filmen er fortsatt en en av våre julefavoritter. FOTO: NRK
FAVORITT: Libuse Safrankova og Pavel Trávníček spilte Askepott og prinsen i 1973-versjonen av Tre Nøtter til Askepott. Filmen er fortsatt en en av våre julefavoritter. FOTO: NRK Vis mer

– Det som kanskje er mer overraskende er at hver femte nordmann faktisk ikke ser på julefilmer i det hele tatt. Noen starter også allerede i oktober, sier hun.

LES OGSÅ: Slik ser «Alene hjemme»-stjernene ut i dag

I undersøkelsen kommer det frem at mennenes favoritter er «Hjemme Alene»-filmene, etterfulgt av «Love Actually», «Tre nøtter til Askepott» og «Donald Duck og vennene hans».

Hos kvinnene er topplisten snudd litt på. «Tre nøtter til Askepott» er da på toppen, etterfulgt av «Love Actually» og deretter «Hjemme alene»-filmene.

– Det fascinerende er at den tradisjonsrike julefilmen «Tre nøtter til Askepott» ikke bare er i topplisten hos begge kjønn, men også blant de som er minst likt hos begge kjønn. Nordmenn har med andre ord et litt ambivalent forhold til denne filmen, sier nordisk PR-sjef i Sonos.

Hva liker vi dårligst?

Det kan virke som vi norsker trenger at julefilmene inneholder mye håp og kos- og mindre av vold og sarkasme. Det kan jo være grunnen til at «Die Hard» topper listen over de minst likte filmene.
Etter den kommer «Hjelp, det er juleferie», «En muppet julefortelling», og «Grinchen».

Mens 60 prosent av de spurte mener snø og musikk er viktig for å skape julestemning, mener kun hver fjerde nordmann det samme om julenissen.

Filmene som ikke er nevnt

Om man har behov for se noe som ikke er nevnt over for å få noen alternativer, Kan disse tre kanskje hente frem julestemningen:

Sex og Singeliv The movie: Slapp av mens Carrie som haster gjennom New Yorks gater for å være med Miranda når klokken slår midnatt på nyttårsaften til Auld Lang Synte.

En underbar jävla jul: Svenskene kan komedie, og denne er både sår og morsom på samme tid. Her følger vi et homofilt par som skal ha begge familiene på julefeiring for første gang.

Klaus: Morsom og rørende tegnefilm for voksne og barn. Den bortskjemte og rike gutten Klaus blir sent til en avsides øy for å jobbe som postmann. Øya er polarisert mellom to folkeslag. Kan Klaus og den mystiske gamle mannen med langt hvitt skjegg forene folkene?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer