OBS! Denne artikkelen inneholder spoilere.
Da Netflix slapp den svenske dramaserien «Barracuda queens» i juni, ble den raskt populær. Der får vi følge fem unge jenter fra overklassemiljøet i Djursholm i Stockholm.
Jentene, som spilles av Alva Bratt, Sara Gustafsson, Tea Stjärne, Tindra Monsen og Sandra Zubovic, går på en økonomisk kjempesmell etter å ha fått regningen på en heisatur til Båstad - og ser seg nødt til begå innbrudd for å betale festgjelda de har opparbeidet seg.
Snart bryter de seg inn i flere rikmannsvillaer i sitt nærområde, og stjeler både kunst, smykker og årgangsviner.

Serien er basert på virkelige hendelser som skjedde i Sverige mellom 1994 og 1999 – da den såkalte Lidingöligan herjet.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaBåde svenske P3 og svenske Elle forteller historien om hva som faktisk skjedde i virkeligheten.

– Min mor ble helt slått ut av ham da hun var på besøk hos oss
Fedre i høye samfunnsposisjoner
I Netflixserien er det fem rikmannsjenter som herjer, mens i det virkelige liv, var det nærmere ti rikmannsgutter som begikk innbruddene.
Mange i tyvebanden vokste opp på Lidingö – et av Stockholms rikeste strøk - som banden dermed fikk navnet sitt etter. Innbruddene skjedde både her og i flere av Stockholms rikeste bydeler.
Med sin bakgrunn visste de ofte hva som var mest verdt, og gikk etter det. De stjal årgangsgviner, kjente malerier, smykker, sølvtøy og antikviteter.
De stjal også flere luksusbiler, blant annet en knallrød Rolls-Royce. Tyvegodset kjørte de ellers ofte vekk i de ulike bandemedlemmenes familiebiler.

Småbarnsmoren Andrea (36) om årets «hjemmeferie»: – I år må vi prioritere annerledes
Skålte i champagne under innbruddene
I løpet av de fem årene de holdt på, fikk de med seg tyvgods for mer enn 100 millioner kroner. Som karakterene i serien, hadde også de velbeslåtte fedre i høye samfunnsposisjoner, de var direktører, politikere og leger.
Motivet for på bryte seg inn hos andre rikfolk, var først og fremst for å finansiere turer til Saint-Tropez og en ellers luksuriøs livsstil.

Lenge stod politiet helt uten spor, mens innbruddene ble stadig frekkere. Innimellom etterlater de seg tomme glass. Tyvebanden skåler nemlig i stjålet champagne under brekkene, og etterlater glassene som visittkort. En detalj som serieskaperne av «Barracuda Queens» selvsagt også har fått med seg.
Først etter fire år, gjør ungguttene en feil som gjør at politiet fatter mistanke.

Det tok flere tiår før familien pratet om hva Ingeborg hadde gjort
Tatt på fersken
Det var flere faktorer som gjorde at politiet kom på sporet av banden. En av dem var de store mengdene med tyvgods som de oppbevarte på en gård hos en av guttenes slektninger - under påskudd av at han skulle flytte utenlands og trengte å oppbevare alle sakene sine der.

Det var da slektningen oppdaget at det var tyvgods i flytteeskene på gården, fallet startet.
Noen av guttene ble fanget opp av et overvåkningskamera da de stjal en bil.
I ren Olsenbanden-stil ble et par av guttene også observert av et vitne idét de bar på malerier verdt over 2,8 millioner svenske kroner den gangen.

Og da politiet fant fram til gården der det meste av tyvegodset ble oppbevart, var løpet kjørt.
Et titalls personer ble dømt for innbruddene, med dommer opp til fire og et halvt års fengsel.
Også slektningen som lånte bort gården til oppbevaringen av tyvgodset ble dømt, til to og et halvt års fengsel for grovt heleri.
Han anså selv dommen som såpass uriktig, at han levde på rømmen i ett års tid før også han endte med å sone sin straff.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no