Tre nøtter til Askepott

Dette fenomenet har dukket opp i kjølvannet av filmen

Har du fått det med deg?

TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Det er artist Astrid Smeplass som har hovedrollen som Askepott i Tre nøtter til Askepott. FOTO: Terje Bendiksby / NTB
TRE NØTTER TIL ASKEPOTT: Det er artist Astrid Smeplass som har hovedrollen som Askepott i Tre nøtter til Askepott. FOTO: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

Den ikoniske filmen Tre nøtter til Askepott feirer 48 år i år, og her hjemme i Norge har vi helt siden 90-tallet trykket den østtysk-tsjekkoslovakisk kultfilmen til vårt bryst.

«Ingen jul uten!» er vi mange som sier.

I år kan regissør Cecilie Mosli (48), som ble født samme år som originalversjonen kom ut, skilte med å være én av dem som står bak den norske nyversjonen med samme navn.

REGISSØREN: Cecilie Mosli har regissert nyversjonen av Tre nøtter til Askepott. FOTO: Berit Roald / NTB
REGISSØREN: Cecilie Mosli har regissert nyversjonen av Tre nøtter til Askepott. FOTO: Berit Roald / NTB Vis mer

For rundt fire år siden fikk hun spørsmål fra produsentene om hun kunne være interessert i å lage en moderne, norsk versjon av det velkjente Askepott-eventyret, men det var ikke før hun fikk vite hvordan de så for seg at eventyret skulle ende at hun takket ja.

- Først var jeg litt usikker på om jeg var den rette til oppgaven, men da produsentene pitchet inn at Askepott ikke kom til å ville gifte seg til slutt, da våknet jeg, forteller regissør Cecilie til KK.

Selv har hun vært benket foran originalfilmen i en årrekke, men etter at hun fikk barn for 18 år siden har hun overlatt TV-tittingen på julemorgenen til barna.

- Nå har jeg vært mamma i mange år, så jeg har ikke hatt mulighet til å sitte og se på TV på julaften morgen, sier hun og ler.

- Men jeg minnes som barn at jeg våknet litt av den filmen. Da den kom var det veldig få kvinnelige protagonister som hadde handling som det viktigste målet. Men i 1973-versjonen red Askepott, hun var munnrapp og sto opp for seg selv.

Askepott er et over 4000 gammelt eventyr

Og akkurat dette har vært viktig for henne å videreføre i nyversjonen anno 2021.

- For meg handler det om å lage eventyr som ikke har den samme moralen som de klassiske Disney-eventyrene. Vi må ikke glemme at Askepott er et over 4000 år gammelt eventyr.

Cecilie synes at det er litt urovekkende at det største målet for majoriteten av Askepott-versjonene vi er vant til å se og lese om, er å bli vakker.

- Og dermed bli en «passende» kone. Det har vært den store drømmen. Men jeg hadde lyst til å lage en ny eventyrversjon, for generasjonen som vokser opp nå.

ORIGINALEN: Libuse Safrankova og Pavel Trávníček spilte Askepott og prinsen i 1973-versjonen. Hun døde sommeren 2021. FOTO: NRK
ORIGINALEN: Libuse Safrankova og Pavel Trávníček spilte Askepott og prinsen i 1973-versjonen. Hun døde sommeren 2021. FOTO: NRK Vis mer

Nyversjonen av Tre nøtter til Askepott hadde norgespremiere 12. november, og kunne skilte med over 100 000 besøkende i premierehelgen - og kan dermed smykke seg med å være en av historiens mest sette norske familiefilmer.

Men det som varmer regissør Cecilie Moslis hjerte mest er å se engasjementet blant publikum som har oppstått i kjølvannet av premieren.

- Det er flere publikummere som i ettertid har brukt emneknaggen #godnoksomduer etter å ha sett den nye versjonen, og da blir jeg ordentlig rørt, sier Cecilie til KK.

- Da må jeg si som huslæreren sier: «gåsehud!». Det har vært det viktigste for meg, at denne filmen skal handle om at til tross for at man møter konvensjoner og motstand, og til tross for at man er født inn i et liv tilknyttet store forventninger, må man være tro mot den man er.

Trailer: Tre nøtter til Askepott Vis mer

En tilfeldighet at hun kom over Astrid

Artist Astrid Smeplass (25) og skuespiller Cengiz Al (23) har hovedrollene som Askepott og prinsen, og har høstet gode kritikker for kjemien og rolletolkningene.

Det er også mye av grunnen til at akkurat de to fikk rollene til slutt.

- Kjemien mellom dem var så umiddelbar. Det var en gjensidig forståelse, respekt og fascinasjon. Det gnistret mellom dem, og det så vi allerede på første castingrunde. Astrid og Cengiz er jo moderne mennesker som de er. De er ikke jente-jente eller guttegutt, men hele mennesker, forklarer Cecilie.

Naturlig nok var det mange aktuelle kandidater til hovedrollene, og regissøren forteller at det var helt tilfeldig at hun kom over Astrid Smeplass.

- Jeg var kjempesliten etter jobb en dag, og la meg på sofaen for å se på TV, noe jeg sjeldent gjør. P3-programmet Haik med Christine Danke gikk på skjermen, og jeg ble helt slått i bakken av Astrid og hvor uttrykksfullt ansiktet hennes var.

Stamina

Cecilie Mosli forklarer hvordan hun lot seg fascinere av 25-åringens ansiktsuttrykk og måte å uttrykke seg på gjennom humor og lekenhet.

- Hun må vi prøve! Og så prøvde vi henne, og hun var helt vidunderlig!

Regissøren trekker også frem Astrids utholdenhet under innspilling.

- Både Astrid og Cengiz imponerer meg. Hun er gammel idrettsutøver og har spilt mye fotball, er musiker og spiller instrumenter, og han en gammel danser.

STRÅLTE: Astrid Smeplass og skuespiller Cengiz Al spiller henholdsvis Askepott og prinsen i den nye norske storfilmen. FOTO: Andreas Fadum
STRÅLTE: Astrid Smeplass og skuespiller Cengiz Al spiller henholdsvis Askepott og prinsen i den nye norske storfilmen. FOTO: Andreas Fadum Vis mer

Egendisiplin er også et viktig skuespillertalent, forklarer regissøren, og på settet - enten det var på slottet i Litauen eller i de naturskjønne omgivelsene på Våggå eller på Maihaugen - hendte det at de var nødt til å be artisten om å ta pauser.

- Det var nesten sånn at vi måtte stoppe henne av og til, fordi hun trente så hardt på de tingene vi ba henne om å gjøre. Om det var å ri eller gå opp og ned av hesten. Hun har en enorm stamina, sier regissøren tydelig imponert.

- Hva vil du si er den største forskjellen på rollen Askepott anno 1973 og 2021?

- Jeg føler vi har forsterket de kvalitetene som allerede lå der. Uansett kjønn eller klasse, tar Askepott enda mer grep om sitt eget liv.

Ekte, gammel pels

Og dersom du skulle være i tvil; har ingen dyr som har levd i nyere tid vært nødt til å bøte med livet for at kostymene skulle bli prydet med ekte pels.

- Kostymene har mye pels i seg, men ingenting er kjøpt nytt! Kun resirkulert brukt og kjøpt second hand, forteller Mosli.

PELSLUE: Astrid Smeplass fotografert under innspilling på Maihaugen, med regissør Cecilie Moslis pelslue - som sistnevnte har arvet av sin farmor. FOTO: Agnete Brun / Nordisk Film Distribusjon /NTB
PELSLUE: Astrid Smeplass fotografert under innspilling på Maihaugen, med regissør Cecilie Moslis pelslue - som sistnevnte har arvet av sin farmor. FOTO: Agnete Brun / Nordisk Film Distribusjon /NTB Vis mer

Og hodepryden Askepott bruker i filmen, den tilhører familien til Mosli.

- Pelslua har jeg arvet fra farmoren min. Den fikk hun sydd av geit i bygda mi Malangen i Troms. For som Askepott anno 2021 sier; man skal ha respekt for det dyret man dreper for å spise. La det være en verdi bak det!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer