Titanic

Dette fikk Titanic-passasjerene servert for 104 år siden

På førsteklasse sto blant annet norsk ansjos på menyen.

AUTENTISK: Dette er en original-meny fra Titanic som ble delt ut til passasjerene om bord på Titanic i 912. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spilte i den verdenberømte filmen med samme navn i 1997. Foto: NTB Scanpix
AUTENTISK: Dette er en original-meny fra Titanic som ble delt ut til passasjerene om bord på Titanic i 912. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet spilte i den verdenberømte filmen med samme navn i 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi kjenner alle historien om det gigantiske britiske passasjerskipet RMS Titanic - som ikke kunne synke. Oh well, ting blir ikke alltid slik det er forespeilet at det skal bli - for det 269 meter lange og 28 meter brede skipet dét sank.

Men Titanic fikk fire dager på havet før det gikk til bunns 14. april i 1912, og disse dagene var var fylt med middag på à la carte-restauranten Ritz, turer på promenadedekket eller sosial samvær på røykerommet eller i salongen på 1. klasse. På 2. klasse og 3. klasse var standarden mindre luksuriøs enn på 1. klasse - naturlig nok - og 2. klasse huset blant annet et bibliotek, en barberer og et røykerom, skal vi tro Wikipedia.

Til tross for at 3.klasse bar lite preg av luksus (ettersom det var der hvor «hvermannsen» befant seg) var det lystig stemning også her. Passasjerene som befant seg på 3.klasse hadde tilgang til et stort samlingsrom på D-dekket i baugen, samt et oppholdsrom og et røykerom. Her ble det ble spilt opp til sang og dans for de rundt fjortenhundre 3.klasse-passasjerene som var om bord de skjebnesvangre aprildagene for 104 år siden.

Leonardo DiCaprio (41) og Kate Winslet (40) udødeliggjorde «Titanic»-historien i 1997 da de portretterte rikmannsjenta Rose DeWitt Bukater og fattiggutten Jack Dawson - som fant kjærligheten om bord på skipet til tross for at hun var på 1. klasse og han på 3.klasse.

104 ÅR SIDEN: 10. april 1912 la luksus-skipet Titanic ut fra Southampton i England. Destinasjon var New York på andre siden av Atlanteren. Så langt kom de dessverre aldri - fire dager senere sank skipet som aldri kunne synke. Foto: NTB Scanpix
104 ÅR SIDEN: 10. april 1912 la luksus-skipet Titanic ut fra Southampton i England. Destinasjon var New York på andre siden av Atlanteren. Så langt kom de dessverre aldri - fire dager senere sank skipet som aldri kunne synke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Deilig, norsk ansjos sto på menyen!

Men har du noen gang undret deg over hva menyen besto av om bord på Titanic? Det har vi i KK.no-redaksjonen, så gleden ble derfor stor da vi nylig fikk tilgang på de autentiske menyene fra 1912.

Og det kommer ikke som noen overraskelse atl1.klasse-menyen bestod av de deiligste retter. Ifølge menyen kunne passasjerene, som forøvrig i 1912 betalte svimlende 2250 dollar for en reise med Titanic (i dag utgjør dette ca. 430 000 norske kroner), bare noen timer før skipet sank 14. april blant annet kunne nyte saftige lammekoteletter fra grillen, norsk (!) ansjos og deilige oster som camembert, roquefort og stilton.

SLIK SÅ DET UT: Dette bildet viser Parisian Café som var et av de mange stedene passasjerene på 1. klasse kunne oppholde seg under Titanic-turen. Foto: NTB Scanpix
SLIK SÅ DET UT: Dette bildet viser Parisian Café som var et av de mange stedene passasjerene på 1. klasse kunne oppholde seg under Titanic-turen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2.klasse-menyen besto blant annet av grillet oksenyre med bacon, grillpølser, potetmos,  stekte poteter og bokhvetekaker.

På 3.klasse fikk passasjerene blant annet servert havregrøt med melk, røkt sild og skinke, egg og svensk brød til frokost. Middagen besto av ris-suppe og brød, maiskolber, roast beef og kokte poteter. I tillegg fikk de også servert den britiske herligheten plum pudding og kaffe og te. Spør du oss var ikke menyen så verst om bord på 3.klasse altså!

Se hele menyen i bildekarusellen under:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer