Trude Vasstrand

Dette har Jørgine bedt moren gjøre i Skal vi danse

– Jeg er tunglært fra naturens side og eldre enn de andre, sier Trude Vasstrand, og røper strategien for Skal vi danse.

TRUDE VASSTRAND: Skal vi danse-aktuelle Trude Vasstrand sparer ikke på kruttet når hun tar på seg danseskoene høsten 2023. Og med seg har hun gode råd fra datteren Jørgine. FOTO: Espen Solli/TV2/NTB
TRUDE VASSTRAND: Skal vi danse-aktuelle Trude Vasstrand sparer ikke på kruttet når hun tar på seg danseskoene høsten 2023. Og med seg har hun gode råd fra datteren Jørgine. FOTO: Espen Solli/TV2/NTB Vis mer
Publisert

Når Skal vi danse sparker i gang høsten 2023, er det med et stjernespekket lag. Som året før ledes sendingen av Helene Olafsen og Anders Hoff, og etter «Skal vi danse: all stars»-sesong i 2022, er programmet nå tilbake i sin opprinnelige form.

På deltakersiden finner vi kjendiser som Ulrikke Brandstorp, Harlem Alexander og Lavrans Solli.

Det mest overraskende navnet for mange er kanskje Arbeiderpartipolitiker Hadia Tadjik (40), som seiler ut på parketten i passende takt med valgkampen.

En annen det er knyttet stor spenning til er TV-profil Trude Vasstrand, kjent som Funkymama fra programmet Funkyfam, og som moren til Jørgine Vasstrand, aka Funkygine.

– Blir nok upopulær

KK har tidligere skrevet om Trudes sterke oppfordring til foreldre om å holde seg edru foran barna, og at også besteforeldre bør holde seg unna alkohol sammen med barnebarna.

– Jeg ville aldri drukket foran barnebarna mine. For min del er det uhørt å sette med ned med et glass vin en lørdagskveld med familien. Det ville aldri falt meg inn. Jeg vet selv hvor irritert jeg blir av å være sammen med fulle folk når jeg er edru, sa Trude til KK.

I et senere intervju fortalte Trude KK-leserne om hvordan hun fikk det til å gå rundt i trange tider, som alenemor til fire barn. Og i mangel på dyre utenlandsferier har bestefars gamle naust i fjæra en helt spesiell plass:

– Her har jeg solt meg, badet og lekt siden jeg var barn. Det samme har vennene mine, barna mine og deres venner, og barnebarna mine med sine. «Vi går ned til naustet», har vi sagt i fire generasjoner i familien vår, sa Trude til KK.

Ambisjoner

Da KK ringer Trude Vasstrand for å spørre henne om deltakelsen i danseprogrammet, er det en opplagt Trude som svarer:

– Jeg har alltid elsket å danse, men min eneste erfaring med pardans er polka. I tenårene på fest, etter den der med Brakara «Det er Norge som er bra». Men nå er det terping på holdning og bæring av armene og jeg våkner om natten og tenker på hva som er neste steg.

Datteren Jørgine Vasstrand høstet mange lovord for sin deltakelse i programmet i 2019, da hun kom på 2. plass. Tre år senere var hun på plass i All-stars- versjonen, og endte i 2022 nok en gang på 2. plass. Det er med andre ord mye erfaring å høste av innad i familien:

– Jørgine sa til meg: «Du er eldst, du har minst erfaring, men jeg synes du skal ta sjansen. Du får aldri den erfaringen igjen. Vær forberedt på at du kommer til å være frustrert mesteparten av tiden. Du kommer til å tenke: Dette går aldri. Men så går det likevel. Til tross for all frustrasjonen kommer du til å elske det».

Trude ler.

– Jeg har jo lurt litt på hvordan det skal gå, men jeg er forberedt og skal stå i det, og skal tenke på at sånn var det for Jørgine også.

På spørsmål om hun har lagt en plan for å vinne, sier Trude:

– Jeg planlegger ikke å vinne, men å ta det lørdag for lørdag, steg for steg. Jeg håper på det beste, men er forberedt på det verste. Jeg må være realistisk, og det skal holde hardt å komme så langt som Jørgine.

– Du tror ikke du greier det?

– Å nei. Jeg sier som jeg gjør til elevene mine: Man må gjøre sitt beste. Det er godt nok. Men jeg er med til jeg blir sparket ut. Det kan skje ganske fort, eller kanskje ikke. Jeg er tunglært fra naturens side og eldre enn de andre.

Familien i ryggen

Selv om føttene er fulle av gnagsår og plaster, og koreografien maler i hodet som en kvern natt som dag, har hun så langt ikke angret på at hun sa ja. Likevel, å stikke seg fram på parketten, i raffe kjoler og paljetter, har en skyggeside:

– Jørgine forberedte meg på at jeg kom til å bli mer synlig, på godt og vondt. At jeg må takle slemme kommentarer, både på dans og på utseende.

– Har du fått stygge kommentarer?

– Ja, både med Funky fam og med intervjuer jeg har gjort i KK: «Der er hun som tror hun er noe. Får hun aldri nok?». Jeg har lært av Jørgine å ikke lese det. Men i går må jeg innrømme at jeg falt for fristelsen til å gå inn på bettingen, og der sto det at jeg er ranket som 3. sist.

– Hva tenkte du da?

– Nei, da måtte jeg svelge stoltheten, og tenke på at jeg er eldst og mangler erfaring. Jeg hadde jo heller ikke satt pengene på meg. Men det er jo ikke noe gøy å se.

STØTTE: Trude forteller at barna heier på henne i Skal vi danse. Her med Jørgine Vasstrand, Emil Massa Vasstrand, Noah Vasstrand og Silas Massa Vasstrand. FOTO: Espen Solli/TV 2 B
STØTTE: Trude forteller at barna heier på henne i Skal vi danse. Her med Jørgine Vasstrand, Emil Massa Vasstrand, Noah Vasstrand og Silas Massa Vasstrand. FOTO: Espen Solli/TV 2 B Vis mer

Glad for partner Catalin

Trudes partner er proffdanser Catalin Mihu som har vært med i «Skal vi danse» to ganger før. Hver dag i tretiden møtes de på trening, og imellom får hun i hjemmelekse å terpe på trinn og ikke minst holdning.

– Hver gang jeg roper «Neiiii» eller «Unnskyld», sier Catalin «Det går bra». Han er så bra og pedagogisk og slipper meg ikke ut fra trening før jeg har kjent på mestring.

GOD PARTNER: Trude Vasstrand sammen med sin dansepartner Catalin Mihu under presentasjonen av årets deltakere til Skal vi danse 2023. FOTO: Frederik Ringnes/NTB
GOD PARTNER: Trude Vasstrand sammen med sin dansepartner Catalin Mihu under presentasjonen av årets deltakere til Skal vi danse 2023. FOTO: Frederik Ringnes/NTB Vis mer

Som svoren rocknroll-fan gleder Trude seg spesielt til å danse Jive. Og salsa. Men hva slags dans hun skal debutere med på første sending får hun ikke lov til å si.

– Men jeg kan si så mye som at det ikke går i 3/4 delstakt.

– Nederlag

Så lenge hun svinger seg på parketten har Trude permisjon fra jobben som ungdomsskolelærer i Ålesund. Da hun nylig fikk oversendt en power point fra skolen over planene for høsten, sto det under et pressbilde av henne fra TV2: «Trude borte på ubestemt tid».

– Etter den lørdagen jeg ryker ut, er det rett på jobb mandagen etter! sier Trude med en latter.

Hun mener mange av de andre deltakerne holder høy standard, og tror det vil bli hardt å hevde seg. Likevel tvilte hun aldri på om hun skulle takke ja:

– Det er ingen regel som sier at når man har passert en gitt alder, så skal man ikke ta utfordringer eller prøve noe nytt. Spesielt for kvinner ligger det noen forventninger eller føringer om at nå har du rundet ditten, så da kan du ikke gjøre datten.

Hun utdyper:

– Det er en av grunnene til at jeg takket ja til Skal Vi danse. Man er ikke ferdig som rocker før en bestemmer det selv. De som syns du er for gammel, vil jo mene det uansett hva du gjør eller ikke gjør, så ikke la dem sette begrensninger for ditt liv.

Kritikk?

Hun har sett dommerne utfolde seg i fri dressur før, med slakt på alt fra fotarbeid, holdning, rytme og armer. Frykter hun tilbakemeldingene?

– Det vil jeg ikke tenke på nå, sier Trude.

– Jeg ser jo mine begrensninger og hvor lite erfaring jeg har i forhold til mange av de andre. Men så er det kanskje noen av dem som ikke har danset polka, heller!

– Hva er dit drømmescenario, sånn resultatmessig?

– Jeg har veldig lyst til å holde meg der til program nummer sju, for da skjer det noe i sendingen som jeg gjerne skulle hatt med meg, men som jeg ikke har lov til å si. Men Jørgine har troa på at jeg i hvert fall greier meg til femte episode.

Trude understreker:

– Jeg er jo ikke med for å vinne, men for å kose meg og komme lengst mulig. Harlem sa det så fint her om dagen: Vi er jo her for å hjelpe hverandre.

– Men innerst inne er du vel et konkurransemenneske, som jeg har skjønt det?

– Å ja! Jeg er gammel nok til å innse min begrensing, men når jeg ryker ut, kommer jeg til å være lei meg og forbannet på meg selv. Det blir et nederlag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer