Navnebytte i Hollywood

Dette heter kjendisene egentlig

Miley Cyrus og Ralph Lauren er bare noen av kjendisene som har skiftet navn for å gi karrieren en boost.

MILEY CYRUS: Noen ganger synes man ikke døpenavnet passer inn i yrkeslivet. Miley Cyrus het opprinnelig Destiny Hope, og skiftet til Miley Cyrus. FOTO: NTB Scanpix
MILEY CYRUS: Noen ganger synes man ikke døpenavnet passer inn i yrkeslivet. Miley Cyrus het opprinnelig Destiny Hope, og skiftet til Miley Cyrus. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da designer Ralph Lauren på slutten av 60-tallet begynte å bygge opp sitt klesimperium, fundert på verdiene som betydde mest for ham: familie, gode stunder og skjønne omgivelser, var det med et navn som nødvendigvis ikke dro lasset sammen med ham.

Velkledd i New York

Unge Ralph var glad i kle seg pent og skilte seg raskt ut i gatebildet i New York og snart hadde han fått sin egen slipskolleksjon, med den ikoniske Polo-logoen, antatt på varehuset Bloomingdales. Resten er historie, som man sier.

IKON: Ralph Lauren representerer den amerikanske drømmen, både i sin personlige historie, og i drømmen han selger. Men døpenavnet var ikke nødvendigvis på hans side. FOTO: NTB Scanpix
IKON: Ralph Lauren representerer den amerikanske drømmen, både i sin personlige historie, og i drømmen han selger. Men døpenavnet var ikke nødvendigvis på hans side. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men ikke en historie som nødvendigvis lå like godt i munnen. Vi skal ikke påstå at Ralphs opprinnelige navn ville vært til hinder for suksessen, men sant er det likevel at Ralph på et tidspunkt bestemte seg for å skifte.

I dokumentaren «Very Ralph» på HBO, forteller Ralphs bror Jerry Lauren at han på et tidspunkt så på Ralph og sa :«Skal vi skifte navn», og at de ble enige om å gjøre nettopp det.

Og navnet? Det var Lifshitz.

«Enough shitz»

Der er så gjenklangen fra skolegården på barneskolen fortsatt kan høres. Ikke fordi navnet er uskjønt. Mer fordi barn er oppfinnsomme. Og når man skal bygge en av verdens sterkeste merkevarer, er det kanskje ikke rom for assosiasjoner i noe retning?

– Mange tror at Ralph skiftet navn fordi han ønsket å bli mer anglosaksisk. Det er absolutt ikke sant, sier Ralph Laurens bror i dokumentaren:

– Å vokse opp med navnet Lifshitz var en tøff erfaring.

STILL GOING: Ralph Lauren og kona Ricky Anne Loew-Beer under «Springsteen On Broadway»-premieren i 2017. FOTO: NTB Scanpix
STILL GOING: Ralph Lauren og kona Ricky Anne Loew-Beer under «Springsteen On Broadway»-premieren i 2017. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ertet på skolen

Ralph og brødrene Lenny og Jerry ble i barndommen kalt «Shitzy» på skolen, og det kom til et punkt der brødrene bestemte seg for å skifte navn. Ikke sånn å forså at de ønsket å ta avstand fra sitt jødiske opphav. Som Jerry Lauren sier i dokumentar:

– Jeg sa til Ralph og Lenny: «I don't need this shit anymore».

Farbror Melker

En annen designer som har skiftet navn er Mikael Kors. Logoen hans er å se på omtrent annenhver veske, enten i ekte eller piratform, men hadde ikke Mikael bestemt seg for å skifte navn, ville veskene ikke vært prydet av MK i en sirkel, men av KAJ. Mikael het nemlig opprinnelig Karl Anderson Jr. og høres dermed mer ut som bästa kompisen til Farbror Melker, enn en som ruler på catwalken.

Winona Horowitz

Da Winona Ryder var i starten av sin karriere ble hun spurt om hva slags navn hun ønsket ha på rulleteksten. Hun hadde nemlig opprinnelig etternavnet Horowitz, som grunnet sin vanskelige uttale kanskje ikke automatisk ville gitt kometkarriere i filmbyen.

Winona skal ha tenkt seg om, og grep så til navnet Ryder, ettersom en låt av Mitch Ryder spilte i bakgrunnen.

NAVNET SKJEMMER INGEN: Winona Ryder endte opp med nettopp Ryder av en tilfeldighet. FOTO: NTB Scanpix
NAVNET SKJEMMER INGEN: Winona Ryder endte opp med nettopp Ryder av en tilfeldighet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Friends

Jennifer Aniston har heller ikke navnet sitt med seg fra vuggen. Da den greske faren hennes begynte som skuespiller, endret han familienavnet fra Anastassakis til Aniston.

GRESK: Jennifer Anistons greske etternavn navn ble byttet ut av hennes far, som ville opp og frem i Hollywood. FOTO: NTB Scanpix
GRESK: Jennifer Anistons greske etternavn navn ble byttet ut av hennes far, som ville opp og frem i Hollywood. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

En annen med et navn som kunne skapt tungekrøll er Natalie Portman. Hun het opprinnelig Neta-Lee Hershlag. Natalie er halvt amerikansk og halvt israelsk, og skal ha tatt farmorens etternavn som kunstnernavn.

LEGENDARISK: Stephens var det opprinnelige etternavnet til John Legend. FOTO: NTB Scanpix
LEGENDARISK: Stephens var det opprinnelige etternavnet til John Legend. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Et godt kunstnernavn kan vise seg å bli avgjørende, og en som har tatt det helt ut er John Legend. Han et opprinnelig John Roger Stephens, og Legend sa til MTV I 2008 at navnet var et kallenavn fra barndommen som bare var blitt hengende ved ham.

Skjebne Håp

En som allerede hadde et navn som skilte seg ut, var Miley Cyrus. Hun het opprinnelig Destiney Hope, altså Skjebne Håp på norsk, men i 2008 endret hun navnet til Miley Cyrus. Miley er visstnok kortform av kallenavnet hun hadde som barn, Smiley.

SMILEY: Miley Cyrus er egentlig oppkalt etter sitt eget smil. Her fra Tom Ford-visningen i 2020. FOTO: NTB Scanpix
SMILEY: Miley Cyrus er egentlig oppkalt etter sitt eget smil. Her fra Tom Ford-visningen i 2020. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tungekrøll

Noen navn er ikke så lett å uttale. Ta for eksempel Rita Wilson, kona til Tom Hanks. Hun het opprinnelig Margarita Ibrahimoff.

Også Lady Gagas opprinnelige navn bød på utfordringer. Hun het nemlig Stefani Joanne Angelina Germanotta før hun skiftet.

OPPMERKSOMHET: Lady Gaga er vant til å vekke oppmerksomhet, og det spørs om hun hadde kommet like langt med sitt opprinnelige navn. FOTO: NTB Scanpix
OPPMERKSOMHET: Lady Gaga er vant til å vekke oppmerksomhet, og det spørs om hun hadde kommet like langt med sitt opprinnelige navn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Videre hadde Dame Helen Mirren opprinnelig det klingende navnet Ilyena Vasilievna Mironoff. Vakkert navn, men Helen er uten tvil letter å si.

Også Bruno Mars hadde langt flere stavelser enn han er kjent for, og gikk tidligere under navnet Peter Gene Bayot Hernandez.

En som nok har tjent på å skifte navn er Elton John, som egentlig lød det heller tunge Reginald Kenneth Dwight. Også Elvis Costello har muligens hatt en viss gevinst med å ta et kortere navn. Han het opprinnelig Declan Patrick MacManus.

Kort og godt

Meg Ryan er kjent for sine sjarmerende roller i romantiske komedier, og navnet er lett å huske. Sånn hadde det kanskje ikke vært hadde hun behold sitt opprinnelige navn, som var Margaret Mary Emily Anne Hyra. Det var da Meg ble med i Screen Actors Guild at hun skal ha tatt bestemorens pikenavn Ryan

LIKE BLID: Meg Ryan under Governors Awards i 2019. FOTO: NTB Scanpix
LIKE BLID: Meg Ryan under Governors Awards i 2019. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Også Demi Moore hadde en håndfull navn, før hun bestemte seg for å skjære det til beinet. Opprinnelig het hun Demetria Gene Guynes. Demi er en forkortelse for fornavnet og Moore tok hun etter sin første ektemann, sangeren Freddy Moore.

Egne ben

Andre ønsker å skape seg sitt eget navn, og fjerne seg fra sine berømte slektninger. Nicolas Cage er nevøen til regissør Francis Ford Coppola, og het opprinnelige Nicolas Kim Coppola. Men da han skulle skape seg en karriere som skuespiller, sa han fra seg Coppolanavnet, og skiftet til det enkle Cage.

KLARE SEG SJØL: Nicolas Cage sa fra seg Coppola-navnet, til tross for at det hadde en klang av filmsuksess. FOTO: NTB Scanpix
KLARE SEG SJØL: Nicolas Cage sa fra seg Coppola-navnet, til tross for at det hadde en klang av filmsuksess. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Og jaggu gikk det ikke bra likevel.

Meghan

En annen det har gått bra for er Meghan Markle. Før hun giftet seg med prins Harry var hun kjent som skuespiller under navnet Meghan Markle.

KJÆRT BARN: Meghan Markles fornavn er egentlig Rachel. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRT BARN: Meghan Markles fornavn er egentlig Rachel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Men egentlig er døpenavnet hennes Rachel, akkurat som karakteren hennes i serien «Suits», og Meghan er mellomnavnet hennes.

Vi synes hun kler Rachel også.

Kilder: people.com, huffpost.com, instyle.com, glamourmagazine, HBO, Entertainmentweekly.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer